İçeriğe atla

Bohemya ve Moravya Protektorası

Koordinatlar: 50°05′00″N 14°28′00″E / 50.0833°K 14.4667°D / 50.0833; 14.4667
Protektorat Böhmen und Mähren
Protektorát Čechy a Morava
Bohemya ve Moravya Protektorası
bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
1942'de Bohemya ve Moravya Protektorası (koyu yeşil) ve Nazi Almanyası (açık yeşil).
1942'de Bohemya ve Moravya Protektorası (koyu yeşil) ve Nazi Almanyası (açık yeşil).
TürNazi Almanyası'nın Kukla Devleti
BaşkentPrag
Yaygın dil(ler)Almanca, Çekçe
Cumhurbaşkanı 
• 1939-1945
Emil Hácha
Reich Valisi 
• 1939-1941
Konstantin von Neurath (İlk)
• 1941-1942
Reinhard Heydrich
• 1942-1943
Kurt Daluege
• 1943-1945
Wilhelm Frick(Son)
Tarihçe 
15 Mart 1939
• yıkılışı: Almanya'nın teslim olması
13 Mayıs 1945
Öncüller
Ardıllar
Çekoslovakya
Çekoslovakya

Bohemya ve Moravya Protektorası (Almanca: Protektorat Böhmen und Mähren, Çekçe: Protektorát Čechy a Morava), Çekoslovakya'nın Südetler bölgesinin işgal edilmesini ve bu bölgenin Çek toprakları arasından çıkarılmasını müteakip Nazi Almanyası işgali ile bu ülkenin batısında kurulan ve etnik Çekler'in çoğunluğunu oluşturduğu[1] protektora.

Tarihçe

Nazilerin desteğiyle 14 Mart 1939'da bağımsız Slovak Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından Çekoslovakya'nın batı kısmındaki, Bohemya ve Moravya'nın iç kesimleri ile Çek Silezyası 16 Mart 1939'da protektora statüsü aldı ve Nazi Almanyası'nın teslim olduğu Mayıs 1945'e kadar varlığını sürdürdü.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Crowhurst, Patrick. "Hitler and Czechoslovakia in World War II: Domination and Retaliation". s.96

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çekya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Çekya, resmî adıyla Çek Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da bir ülkedir. Kuzeyinde Polonya, batı ve kuzeybatısında Almanya, güneyinde Avusturya ve doğusunda Slovakya ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovakya (Slovakça: Slovensko ya da resmî adıyla Slovak Cumhuriyeti (Slovakça: Slovenská republika , Orta Avrupa'da bir ülkedir. Eski Çekoslovakya'nın bir parçasıydı. Başkenti ve en büyük şehri Bratislava'dır.

<span class="mw-page-title-main">Prag</span> Çek Cumhuriyetinin başkenti

Prag, Çekya'nın başkenti ve en büyük şehri. Geçmişte Çekoslovakya'nın da başkentiydi. Orta Bohemya'da Vltava Nehri'nin üzerinde yer alır ve 1.2 milyon nüfusu vardır. İş dünyası istatistiklerine göre bu sayıya ek olarak 300.000 kişi de resmi kaydı olmaksızın Prag'da yaşamaktadır. Prag, geniş bir kitle tarafından dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak gösterilir. Prag "Altın Şehir", "Doksanların Sol Bankası", "Masal Şehri", "Şehirlerin Anası" ve "Avrupa'nın Kalbi" gibi isimlerle de anılır. Prag konumu gereği çevresindeki ülkeler ile merkezi bir konum oluşturur. Avrupa'daki en fazla iç kaleye sahip 3 şehirden birisidir. Bu şehrin gölgesi Franz Kafka olmuştur. Kafka için bile fazlasıyla turist çeken bir Orta Çağ şehridir. Prag Şehri 5 Nobel ödülüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Münih Antlaşması (1938)</span> Almanca konuşulan Çekoslovakya topraklarının 1938de Almanyaya bırakılması

Münih Antlaşması, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Almanya arasında yapılan ve Çekoslovakya'nın Südet bölgesinin Almanya'ya verilmesini öngören 29 Eylül 1938 tarihli antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Çekya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Çekya'nin bayrağı, eski Çekoslovakya bayrağının aynısıdır. Çekoslovakya'nın dağılışı sonrası Slovakya kendine yeni bir bayrak uyarlarken, Çekya tarihî bağlardan dolayı bu bayrağı korumuştur. Çek Cumhuriyeti bayrağı olarak Aralık 1992 yılında kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bohemya</span>

Bohemya, Çekya'da bir bölgedir. Bohemya'nın toplam yüzölçümü yaklaşık 52.060 kilometrekaredir. Bohemya, Bohemya kralları tarafından yönetilen Moravya ve Çek Silezyası dahil geniş tarihsel Bohemya krallığı toprakları olarak da söylenebilir. 1918'e kadar Bohemya eyaleti Avusturya'ya aitti.

Çek Cumhuriyeti tarihi, bugünkü Çekya topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Slovakya tarihi, bugünkü Slovakya Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin von Neurath</span>

Konstantin Freiherr von Neurath, Alman diplomat, SS-Obergruppenführer ve Weimar Cumhuriyeti ile Nazi Almanyası'nın Dışişleri Bakanı (1932–38).

Çekya'daki Yahudilerin tarihi 1918-1938 yılları arasındaki Çekoslovakya'nın Birinci Cumhuriyet döneminin uzantısıdır. 2005 itibarıyla Çek Cumhuriyeti'nde 4000 Yahudi bulunmaktadır ve bunlar ağırlıklı olarak Aşkenazlardan oluşur. Yedisi Bohemya'da ve üçü Moravya'da olmak üzere ülkede on küçük Yahudi cemaati bulunur. Bu cemaatler Yahudi Cemaatleri Federasyonu (FZO) şemsiyesi altında toplanmıştır. Prag ve diğer şehirlerde hizmetler sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konrad Henlein</span>

Konrad Ernst Eduard Henlein, Çekoslovakya'nın önde gelen Nazi yanlısı etnik Alman siyasetçi ve Südetli Alman ayrılıkçıların lideriydi. Bohemya'nın Alman ilhakından sonra Gauleiter'i, bölgesel parti lideri seçildi ve II. Dünya Savaşı boyunca bu pozisyonunu korudu.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya'nın İşgali</span>

Çekoslovakya'nın İşgali (1938-1945), Münih Antlaşması sonucu Almanya'nın, Südetler olarak bilinen bölgeyi işgal etmesiyle başlamıştır. 16 Mart 1939'da Alman birlikleri Çekoslovakya'nın geri kalanını da işgal ederek II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar ülkenin varlığına son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emil Hácha</span>

Emil Hácha, Çek avukat, 1938 yılından 1939 Çekoslovak Slovakya'nın üçüncü Cumhurbaşkanı. Mart 1939'dan itibaren Alman Himayesi altındaki Bohemya ve Moravya Protektorası'na başkanlık etti.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Beran</span>

Rudolf Beran Çek siyasetçi. Çekoslovakya'nın Nazi Almanyası tarafından işgalinden hemen önce ve sonrasında Bohemya ve Moravya Protektorası deklare edilmeden ülkesinin başbakanlığını yapmıştır. Çekoslovak Çiftçi ve Köylü Cumhuriyetçi Partisi'nin 1933'ten itibaren lideridir ve Cumhurbaşkanı Emil Hácha tarafından 1 Aralık 1938'de başbakan olarak görevlendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Slovak Cumhuriyeti (1939-1945)</span> Nazi Almanyasının bugünkü Slovakya topraklarının büyük kısmında var olmuş uydu devleti

Slovak Cumhuriyeti (1939-1945) veya Birinci Slovakya Cumhuriyeti veya Birinci Slovak Cumhuriyeti, 14 Mart 1939 ile 4 Nisan 1945 arasında, bugünkü Slovakya topraklarının büyük kısmı üzerinde var olmuş Nazi Almanyası'na bağlı uydu devlet. Devlet Almanların Çekoslovakya'yı işgalinden 1 gün önce Alman provokasyonları ile bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu daha önce kendilerine ait bir devletleri olmayan Slovakların tarihinde bir ilkti. Slovak Cumhuriyeti, günümüz Slovakya topraklarının büyük kısmına sahipti ancak 1938'de Çekoslovakya'nın Macaristan'a bıraktığı güney toprakları yoktu. Doğudaki bazı topraklar, kısa süren bir savaş sonucunda Macaristan'a kaybedildi.

<span class="mw-page-title-main">Cieszyn</span>

Cieszyn Olna Nehri'nin doğu kıyısında güney Polonya'da bir sınır kenti ve Silezya Voydodalğı'nda olan Cieszyn İlçesinin idari mevkiidir. Şehrin yaklaşık 36.100 nüfusu vardır ve Çek Cumhuriyeti Karviná Bölgesi, Moravya-Silezya Bölgesi'nde Český Těšín'in karşısında yer almaktadır. Her iki kasaba da Avusturya Silezya bölgesinin tarihi bölgesindedir ve Cieszyn / Těšín Silesia bölgesinin tarihi başkentidir.

Fall Grün (İrlanda) ile karıştırılmamalıdır.

Çekoslovakya-Türkiye ilişkileri, Çekoslovakya'nın varlığını sürdürdüğü dönemde her zaman dostane olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sudetenland</span>

Südet bölgesi, eski Çekoslovakya'nın öncelikle Südet Almanlarının yaşadığı kuzey, güney ve batı bölgelerinin tarihi Almanca adıdır. Bu Almanca konuşan halk, Orta Çağ'dan beri Bohemya, Moravya ve Çek Silezya'nın sınır bölgelerinde hakimdi. Sudetenland, 9. yüzyıldan beri hem coğrafi hem de politik olarak Çek devletinin ayrılmaz bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Çekoslovak Cumhuriyeti</span>

İkinci Çekoslovak Cumhuriyeti, 30 Eylül 1938 ile 15 Mart 1939 arasında 169 gün yaşadı. Bohemya, Moravya, Silezya, Karpat Rutenya ve Slovakya'nın özerk bölgelerinden oluşuyordu.