İçeriğe atla

Bohdana Durda

Bohdana Yosypivna Durda (Ukraynaca: Богдана Йосипівна Ду́рда; d.24 Mayıs 1940) Ukraynalı bir sanatçı, yazar, şair ve söz yazarı ve aynı zamanda eski bir tasarım mühendisidir . Sanat eserleri arasında portreler, manzaralar ve natürmortlar yer alır. Çocuk kitaplarını resimledi ve 100'den fazla şarkının sözlerini yazdı.

Biyografi

Bohdana Yosypivna Durda, 24 Mayıs 1940'ta Batı Ukrayna'daki Ternopil Oblastı'na bağlı Chortkiv Raion, Buchach'ta doğdu[1]

1965'te Lviv Politeknik'ten ve 1991'de Moskova Sanat Üniversitesi'nden mezun oldu.[1]

1965'ten 1996'ya kadar Durda, Donetsk'teki bir kimya fabrikası olan Ternopil Kombine Fabrikasında tasarım mühendisi olarak çalıştı. 2003 yılından bu yana Ternopil Ortaokulu No. 24'te ve Malvy Kültür ve Sanat Merkezi'nde öğretmenlik yapmaktadır.[1]

Durda, 1996'dan beri portreler, manzaralar ve natürmortlar dahil olmak üzere yaratıcı çalışmalarına odaklandı, ancak 1979'dan beri sanat sergilerine katıldı. 1997, 2003 ve 2007'de Ternopil'de ve Buchach'ta (2006) kişisel sergileri oldu.[1]

Ternopil yazarları Bohdan Durd ve Marta Chopyk (2010)

Marta Chopik'in çocuk kitabı А що бачать очка (Ve Gözlükler Ne Görür) ve kendi kitapları için illüstrasyonlar yaptı: На грані: Вірші, пісні (Eşikte: Şiirler, Şarkılar) (2001), іка життя : Поеми, поезії (River of Life: Şiirler, Şarkılar) (2003) ve Лабіринти долі (Kader Labirentleri) (2006; hepsi — Тернопіль).[1]

Durda, Lutsk'ta düzenlenen All-Ukrayna yazar şarkıları "Oberig-93" festivaline katıldı . 100'den fazla şarkı için söz yazdı.[1]

Seçilmiş işler

Sanat Eserleri

  • Квіти (Çiçekler) (1991)
  • Старий PARк (Eski Park) (1994)
  • Польові квіти (Kır Çiçekleri) (1995)
  • K. Білокур (K. Bilokur) (1996)
  • Над греблею (Baraj Üzeri) (1998)
  • Після концерту (С. Крушельницька) (Konserden Sonra (S. Krushelnytska)) (2000)
  • М. Башкирцева (M. Bashkirtseva) (2002)
  • Осінь (Sonbahar) (2003)

Edebiyat

  • Гриб A. Teşekkürler. Т., 1998
  • Nahrani, 2001
  • Rika z︠h︡ytt︠i︡a: şiir, şiir, 2003

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b c d e f "Дурда Богдана Йосипівна". esu-com-ua.translate.goog (Ukraynaca). Енциклопедія Сучасної України (Encyclopedia of Modern Ukraine). 3 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2022. 
Genel
  • Demyanova I., Shcherbak L. Durda Bohdana Yosypivna // Ternopil ansiklopedik sözlük: 4 ciltte / editör: G. Yavorsky ve diğerleri. - Ternopil: Yayıncılık ve Baskı Tesisi "Zbruch", 2010. - Cilt 4: A - I (ilave). - S.219. - ISBN 978-966-528-318-8 . (Ukraynaca)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kübizm</span> 20. yüzyıl başındaki temsile dayalı sanat anlayışından saparak doğan sanat akımı

Kübizm, 20. yüzyıl başındaki temsile dayalı sanat anlayışından saparak devrim yapan Fransız sanat akımıdır. Pablo Picasso ve Georges Braque, nesne yüzeylerinin ardına bakarak konuyu aynı anda değişik açılardan sunabilecek geometrik şekilleri vurgulamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Bedri Rahmi Eyüboğlu</span> Türk ressam, şair ve yazar

Bedri Rahmi Eyüboğlu Türk ressam, yazar ve şairdir.

Ahmet Oktay asıl adı ile Ahmet Aktay Börtecene Türk şair, yazar, gazeteci.

Özdemir İnce, Türk şair, yazar, çevirmen ve gazeteci.

İsmail Ferit Edgü, Türk öykücü, şair, romancı, deneme yazarı, yayıncı, sanat koleksiyoneri.

<span class="mw-page-title-main">Murathan Mungan</span> Türk yazar

Murathan Mungan, Türk yazar, oyun yazarı ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Giuseppe Arcimboldo</span> simgesel figür ve portreleriyle tanınmış İtalyan ressam (1527-1593)

Giuseppe Arcimboldo, İtalyan ressam, mimar, sahne tasarımcısı, mühendis ve sanat danışmanı.

<span class="mw-page-title-main">Metin Eloğlu</span> Türk şair ve ressam

Metin Eloğlu,, Türk şair ve ressam.

Çallı Kuşağı, 1914 Kuşağı veya Türk İzlenimciler, Sanayi-i Nefise Mektebi tarafından düzenlenen Avrupa sınavını kazanarak Paris'e gönderilen, İbrahim Çallı ve kendi olanakları ile giden Namık İsmail, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran gibi ressamlar I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile birlikte 1914'te ülkeye geri döndüler. Türk resim tarihinde "1914 Kuşağı", "Çallı Kuşağı" veya "Türk İzlenimcileri" diye adlandırılan bu grubun başlıca üyeleri, İbrahim Çallı, Ruhi Arel, Feyhaman Duran, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran, Namık İsmail, Sami Yetik ve Ali Sami Boyar ve Hasan Vecih Bereketoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Avigdor Arikha</span> Fransız ressam (1929-2010)

Avigdor Arikha, İsrailli-Fransız ressam, baskı sanatçısı ve sanat tarihçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

Mehmet Şakir Eczacıbaşı, Türk eczacı, fotoğraf sanatçısı ve iş insanı.

Agop Arad, Türkiye Ermenisi ressam, grafiker ve gazeteci.

Fikret Demirağ Kıbrıslı Türk şair, yazar ve öğretmen. 1940 yılında Lefke'de doğdu. İlk ve ortaöğrenimini burada bitirdi. Üniversite eğitimini ise 1961 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'nün Türkçe bölümünde tamamladı. Tekrar Kıbrıs'a dönerek 1961-1989 yılları arasında Türkçe öğretmenliği görevinde bulundu. Şölen ve Sanat Postası adlı dergiler ile Halkın Sesi gazetesinin yayınlarına katkı sağladı. 1989 yılında emekli oldu, aynı yıl Kıbrıs gazetesinin kültür sanat bölümünde yönetici oldu. 28 Kasım 2010 tarihinde İstanbul'da kalp yetmezliği sebebiyle öldü.

<span class="mw-page-title-main">Vincent van Gogh'un natürmort resimleri (Paris)</span>

Vincent van Gogh'un natürmort resimleri (Paris), çizdiği birçok çizim, eskiz ve tabloya konu olan; 1886 ve 1887'de Vincent van Gogh'un, Hollanda'dan; Paris'te Montmartre'ye taşınmasından sonra gerçekleştirdiği çalışmalardır. Paris'teyken Van Gogh, natürmort resimlerinde kullandığı konuları, renkleri ve teknikleri değiştirdi.

Bernard Buffet Fransız dışavurumcu ressam ve soyut karşıtı bir hareket olan L'homme Témoin sanat grubu üyesi

İhsan Cemal Karaburçak Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Renato Guttuso</span> İtalyan ressam (1911-1987)

Renato Guttuso, İtalyan ressam, illüstratör, sahne tasarımcısı, sanat eleştirmeni, denemeci ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Halide Seferova</span> Azeri ressam

Halide Elekber kızı Seferova, Azeri kökenli Sovyet ressam. Seferova 1977'de Azerbaycan SSC Onur Sanatçısı, 1989'da ise Azerbaycan SSC Halk Sanatçısı unvanına layik görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kornilo Ustiyanoviç</span>

Kornilo Mikolayoviç Ustiyanoviç Ukraynalı ressam, yazar ve folklorcuydu. Resimleri büyük ölçüde Akademik tarzdadır.