İçeriğe atla

Bogdo-Baskunçak Tabiatı Koruma Alanı

Koordinatlar: 48°12′42″K 46°52′50″D / 48.21167°K 46.88056°D / 48.21167; 46.88056
Bogdo-Baskunçak Tabiatı Koruma Alanı
RusçaБогдинско-Баскунчакский заповедник
IUCN kategori Ia (tabiatı koruma alanı)
Tuz Gölü ve büyük Bogdo Dağı yamaçları
Alan türü Tabiatı koruma alanı
Devlet Rusya
Federasyon Astrahan Oblastı
İlAhtubinsk
Koordinatları 48°12′42″K 46°52′50″D / 48.21167°K 46.88056°D / 48.21167; 46.88056
Kapladığı alan 18.780 hektar (46.406 akre; 73 sq mi)
Kuruluş tarihi 1997 (1997)
Kontrol kuruluşu Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığı
İnternet sitesi http://www.bogdozap.ru/

Bogdinsko-Baskunçakski Tabiatı Koruma Alanı (RusçaБогдинско-Баскунчакский заповедник) (ayrıca Bogdinsko-Baskunchaksky), yarı kurak bir bölgede Rusya'nın en büyük drenajsız tuz gölü olan Baskunçak Gölü ve Hazar Depresyonu'nun en yüksek noktası ve "şarkı söyleyen kayalara" ev sahipliği yapan Big Bogdo Dağı'na ev sahipliği yapan bir Rus 'zapovednik'idir (tabiatı koruma alanı). Volgograd ve Astrahan'ın yaklaşık ortasında, Volga'nın kuzeybatıdan Hazar Denizi'ne aktığı Volga Nehri Deltası'nın yaklaşık 200 km kuzeyinde yer almaktadır. Hazar Denizi'nin yaklaşık 20 km doğusunda Kazakistan sınırı bulunmaktadır. Baskunçak yüzyıllardır Rusya'nın tuz ihtiyacının giderildiği bir nokta olmuştur. Koruma alanı, kuzey Sibirya ile kışlama bölgeleri arasındaki kuş göç yolu üzerinde önemli bir alandır. Koruma alanı Astrahan Oblastı'nın Ahtubinski Bölgesi'nde yer almaktadır.[1][2]

Topografya

Koruma alanı, Volga'nın ana taşkın yatağının hemen doğusunda, Hazar Depresyonu'nda yer almaktadır. Sınırlar gölün kuzey, doğu ve güney kıyılarına yayılırken dağ gölün hemen güneyinde ayrı bir bölümde yer alır. Ana özellikleri - Baskunçak Gölü ve Big Bogdo Dağı kıyıları, deniz seviyesinden yaklaşık 25 metre aşağıda yer almaktadır. Big Bogdo'nun tepesi arazinin 130 metre üzerindedir. Tepenin kendisi, 30'dan fazla mağaraya sahip bir karstik (kireç taşı) oluşumudur. Altında yer alan tuz kubbesinin basıncı nedeniyle her yıl yaklaşık 1 mm yükselmektedir.[1]

İklim ve Ekolojik Bölge

Bogdinsko-Baskunçakski, Hazar ova çölü ekolojik bölgesinin kuzeybatısında yer almaktadır. Hazar Denizi'nin kuzey ve kuzeydoğu kıyılarında bulunan bu bölge, kum tepeleri ve sırtlar, tuz toprağı, kil çölleri (takır) ve yerlerde bitki örtüsünden yoksun 30–40 cm kalınlığında tuz tavaları ile karakterizedir. Tortul peyzaj son zamanlarda göl yatağına etki etmektedir (Tersiyer sırasında Hazar Havzası Karadeniz üzerinden Akdeniz'e bağlanmıştır.)[3]

Bogdinsko-Baskunçakski iklimi <i id="mwMg">Nemli karasal iklim, serin yaz</i> (Köppen iklim sınıflandırması (Dwb)) iklim özellikleri sergilemektedir. Bu iklim, hem günlük hem de mevsimsel olarak yüksek sıcaklık değişimi ve kuru kışlar ve serin yazlar ile karakterizedir.[4][5] Yıllık ortalama sıcaklık 15,4 C'dir. Yıllık yağış ortalaması 150 mm'dir.[3]

Flora ve fauna

Bitki ömrü seyrek olmakla birlikte oldukça uyum sağlamış halofitlere (tuza toleranslı bitkiler) sahiptir. Big Bogdo Dağı, tiz sesli kertenkelenin (Alsophylax pipiens) Rusya'daki tek yaşam alanıdır.[1] Ayrıca nesli tükenmekte olan Rus Bozkır kartalı için bir yaşam alanıdır.

Rus bozkır kartalı (nesli tükenmekte)
Cüce karabatak

Ekoturizm

Big Bogdo dağı, bazı Budistler tarafından kutsal bir yer olarak kabul edilir ve ziyaretçilere açık bir rota bulunmaktadır - Gözlem güvertesi ve bilgilendirme tabelalarıyla Big Bogdo'ya ("Kutsal Dağın Rota Efsaneleri") 2,5 km'lik bir yürüyüş gerçekleştirilebilmektedir. Gölün kıyılarında koruma görevlileri tarafından eşlik edilen sürüş turu da bulunmaktadır. İzinler Ahtubinsk'teki koruma alanının bürosundan alınmalıdır. Bununla birlikte, bir tabiatı koruma alanı olarak, koruma alanının çoğu halka kapalıdır ve erişim görevliler tarafından sıkı bir şekilde takip edilmektedir. Bilim adamları ve 'çevre eğitimi' amaçlı olanlar ziyaretler için rezerv yönetimi ile ilgili düzenlemeler yapabilirler.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c "Bogdinsko-Baskunçakski Zapovednik (Resmî site)" (Rusça). Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığı (Rusya). 14 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016. 
  2. ^ a b "Bogdinsko-Baskunçakski Zapovednik" (Rusça). Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığı (Rusya). 25 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016. 
  3. ^ a b "Caspian desert lowland". Encyclopedia of the Earth. 1 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2016. 
  4. ^ "World Map of Koppen-Geiger Climate Classification Updated" (PDF) (İngilizce). Gebrüder Borntraeger 2006. 1 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Eylül 2019. 
  5. ^ "Dataset - Koppen climate classifications" (İngilizce). World Bank. 23 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı</span>

İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı, İdil, Kama ve Myosha nehirlerinin birleştiği yerde bulunan bir Rus zapovedniktir. Biri İdil'in sol kıyısındaki teraslarında, nehirlerin buluşma noktasında, diğer kısmı Kazan şehrinin batı eteklerindeki İdil'in yaklaşık 100 km yukarısında bulunan iki bölümü bulunmaktadır. Koruma alanı, Tataristan'ın Zelenodolsky ve Laishevsky Bölgesi'nde bulunmaktadır. Orta Volga bölgesinin kalan orman ve orman bozkır habitatını korumak için 1960 yılında resmi olarak kurulmuştur ve 8.024 ha (30,98 sq mi) alana sahiptir. Bilimsel çalışmanın özel bir odağı, Kuybışev Baraj Gölü'nün yerel çevre üzerindeki etkileridir. Baraj gölü 1950'lerin ortalarında tamamlanmıştır ve Avrupa'nın en büyük baraj gölüdür. İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı, UNESCO Biyosfer Rezervi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Katun Tabiatı Koruma Alanı</span>

Katun Tabiatı Koruma Alanı, Güney Sibirya'nın orta Altay Dağları'nın dağlık bölgelerinde bulunan bir Rus zapovednik'tir. Katun Nehri, koruma alanı içindeki bir vadiden geçerek Obi Nehri'nin birincil kaynağını oluşturmaktadır. Katun Nehri'nin kaynakları, koruma alanının uzak doğu kenarında yer alan 4.506 metre (14.783 ft) yüksekliği ile Sibirya'nın en yüksek dağı olan Beluça Dağı'nda yer almaktadır. Katun, UNESCO Dünya Mirası alanı Altaylar'daki Altın Dağlar'ın bir parçasını oluşturan, uluslararası öneme sahip bir biyolojik çeşitlilik merkezidir. Katun Tabiatı Koruma Alanı, Altay Cumhuriyeti'nin Kök-Suu ilçesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Başkiriya Tabiatı Koruma Alanı</span>

Başkiriya Tabiatı Koruma Alanı (Zapovednik) Başkir Uralları'nın orta kesiminde yer alan bir tabiatı koruma alanıdır. Güney Ural Dağları'nın batı yamaçlarından Kaga Nehri'ne kadar ormanlık dağ yamaçlarına yayılır ve dağ ormanından bozkır ormanına geçişi sergiler. Koruma alanı, Başkurdistan'ın Böryen ili'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rostov Tabiatı Koruma Alanı</span>

Rostov Tabiatı Koruma Alanı, Avrupa'nın en büyük vahşi at sürülerine ev sahipliği yapan bir Rus zapovednik'i ve ayrıca kuşlar için sulak yaşam alanıdır. Korunan alanlar, Manıç-Gudilo Gölü'nün sularını, göldeki adaları, bozkır ve kıyı alanlarını çevreleyen beş bölüme ayrılmıştır. Koruma alanı, Rostov-na-Donu'nun yaklaşık 100 km kuzeydoğusunda, Rostov Oblastı'nın Orlovsky Bölgesi'nde yer almaktadır. Uluslararası öneme sahip bir Ramsar Sulak Alanının bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Altay Tabiatı Koruma Alanı</span> Altay Dağlarında bir Rus zapovedniki (korunak, tabiatı koruma alanı)

Altay Tabiatı Koruma Alanı, Rusya'nın güney Sibirya'sındaki Altay Dağları'nda bir Rus 'zapovednik'i. Yüksek biyolojik çeşitlilik ve insan müdahalesi izolasyonu nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilen "Altay Altın Dağları"nın bir parçasıdır. Ayrıca UNESCO Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı'na dahil edilmiştir. Altay Tabiatı Koruma Alanı, Teletskoye Gölü'nün 30 km uzunluğundaki doğu kıyısını içerir ve gölün güneydoğusundaki yüksek dağlara kadar 230 km boyunca ilerler. Altay Cumhuriyeti'nin kuzey ve doğusundaki Ulagansky Bölgesi ve Turochaksky Bölgesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Astrahan Tabiatı Koruma Alanı</span>

Astrahan Tabiatı Koruma Alanı (Rusça: Астраханский заповедник, Volga'nın Hazar Denizi'nin kuzeybatı kesimlerinde ulaştığı Volga Deltası'nın adalarını ve sulak alanlarını kapsayan bir alanı kapsayan bir Rus zapovednikidir. Koruma alanı geniş sazlık, hasır otu ve söğütlerle kaplıdır ve su kuşları ve yürüyen kuşlar için önemli bir yuvalama alanıdır. Beluga mersin balığı da dahil olmak üzere 50 tür kaydedilen koruma alanı balık bakımından zengindir. Koruma alanı, Astrahan Oblastı'nın Ikryaninsky Bölgesi'nde yer almaktadır. Bölge 1975'ten beri uluslararası öneme sahip bir Ramsar sulak alanının bir parçası olmuştur ve 1984'ten beri Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hazar ova çölü</span>

Hazar ova çöl ekolojik bölgesi, kuzey bölgesindeki Volga ve Ural Nehri deltaları da dahil olmak üzere Hazar Denizi'nin kuzey ve güneydoğu kıyılarını kapsayan bir ekolojik bölgedir. Bölge nispeten düşük miktarlarda yağış almasına rağmen, yaban hayatı nehir haliçleri ve denizin kendisi tarafından desteklenmektedir. Sulak alanlar, kuş yuvalama ve göçmen dinlenme için uluslararası öneme sahip bir alandır. Ekolojik bölge Palearktik biyocoğrafik bölgesi ve Çöller ve Xeric Çalılıkları biyomundadır. 103.200 milkare (267.300 km2) bir alana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Depresyonu</span> Hazar Denizinin kuzey kesimini kapsayan alçak düzlük bölgesi

Hazar Depresyonu veya Pricaspian/Peri-Hazar Depresyonu/Ovası, yeryüzündeki en büyük kapalı su kütlesi olan Hazar Denizi'nin kuzey kısmını kaplayan alçak bir düzlük bölgedir. Aral ve Hazar denizlerini kapsayan daha geniş Aral-Hazar Depresyonu'nun daha büyük kuzey kısmıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azas Tabiatı Koruma Alanı</span>

Azas Tabiatı Koruma Alanı, Güney Orta Asya'daki Toju Havzası'nın orta kısmında, Baykal Gölü'nün yaklaşık 500 km batısında yer alan bir Rus 'zapovednik'idir 'dir. Koruma alanı Azas Nehri boyunca uzanır ve Tuva'nın Todzhinsky Bölgesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı</span>

Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı güney Sibirya'daki Baykal Gölü'nün kuzeybatı kıyısında yer alan bir Rus 'zapovednik'idir. Hem göl kıyısını hem de Lena Nehri'nin kaynağını korur. Koruma alanı, Baykal Gölü'nün batı kıyısında yaklaşık 120 km uzunlukta, ortalama 65 km genişlikte uzanmaktadır. Koruma alanı İrkutsk Oblastı'nın Kachugsky Rayonu'nda bulunmaktadır. Aralık 1996 itibarıyla, Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı Pribaikalsky Millî Parkı ile birlikte Dünya Kültürel ve Doğal Miras alanıdır ve Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilmiştir. Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı hemen güneyde olan Pribaikalsky Millî Parkı ile birlikte yönetilir ve ikisi birlikte Baykal Gölü çevresindeki 580 km kıyı şeridini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Barguzin Tabiatı Koruma Alanı</span>

Barguzinsky Tabiatı Koruma Alanı en eski zapovednik'tir. Buryatya'da (Rusya), Baykal Gölü'nün kuzeydoğu kıyıları ve gölün bir kısmı da dahil olmak üzere Barguzin Sıradağları'nın batı yamacında yer almaktadır. Koruma alanının ve sıradağların adı Barguzin Nehri'nden gelir. Koruma alanı 2.482 km2 (958 sq mi) alan kaplamaktadır. 1916'da Barguzin samurlarının sayısını korumak ve artırmak için kurulmuştur. Dağlık ve tayga manzaraları da korunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Basegi Tabiatı Koruma Alanı</span> koruma alanı

Basegi Tabiatı Koruma Alanı, Orta Ural Dağları'nda, Basegi Dağları boyunca uzanan bir Rus 'zapovednik'idir. "Basegi" yerel Ural lehçesinde "güzel" anlamına gelmektedir. Ticari sebeplerle nispeten el değmemiştir; bu nedenle alan, Uralların ladin-köknar ormanları için bir "referans alanı" olarak bilimsel değere sahiptir. Ayrıca alabalık ve gölge balığı için yumurtlama habitatını da kapsar. Ana nehirler Usva Nehri ve Vilva Nehri'dir. Koruma alanında dağ nehirlerine özgü akıntıları olan bazı küçük nehirler de bulunmaktadır. Koruma alanı, Perm Krayı'nın Gremyaçinsk rayonunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bastak Tabiatı Koruma Alanı</span>

Bastak Tabiatı Koruma Alanı, Rus Uzak Doğusu'ndaki Amur Nehri havzasında bulunan bir Rus 'zapovednik'idir. Koruma alanının toprakları Bureya Masifi'nin güneydoğu mahmuzlarını ve Sredneamurskaya ovalarının kuzey eteklerini kapsamaktadır. Koruma alanı Birobidzhansky Bölgesi'ndeki Birobican şehrinin yaklaşık 10 km kuzeyinde yer almaktadır ve Yahudi Özerk Oblastı'ndaki tek ulusal koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ussuri geniş yapraklı ve karma ormanları</span>

Ussuri geniş yapraklı ve karma ormanları ekolojik bölgesi, Rus Uzak Doğusu'ndaki Primorsky Krayı'nda, Ussuri Nehri ve Amur Nehri üzerindeki dağlık alanları kaplamaktadır. Ekolojik bölge, nemli kıtasal bir iklime sahip Palearktik biyocoğrafik bölgesinde yer almaktadır. 187.357 km2 (72.339 sq mi) alan kaplamaktaadır.

<span class="mw-page-title-main">Belogorye Tabiatı Koruma Alanı</span>

Belogorye Tabiatı Koruma Alanı, bir zamanlar Doğu Avrupa orman bozkırında nehir kıyısında yetişen son el değmemiş ormanlardan biri olarak koruma altında tutulan yaşlı meşe ormanlarını temsil eden bir rus zapovednikidir. Koruma alanı, ilk olarak 1924'te kuruldu ancak o kuruluşundan sonra birkaç kez yeniden düzenlendi. Rusya'daki en eski ve en küçük doğa koruma alanlarından biridir. Rusya'nın batı ucundaki Central Hills'in güneybatı yamacında yer alır. Koruma alanı Belgorod Oblastı'nın Belgorodsky Bölgesi'nde yer almaktadır. Koruma alanı 1935 yılında kurulmuştur ve 2.131 hektar (8,23 sq mi) alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Avrupa orman bozkırı</span>

Doğu Avrupa orman bozkır ekolojik bölgesi, Ukrayna'nın ortasından Rusya'nın Ural Dağları'na kadar doğu Avrupa boyunca 2.100 km uzanan geniş yapraklı orman toplulukları ve otlakların (bozkır) bir birleşimidir. Doğu Romanya, Moldova ve Bulgaristan'ın batı ucunda da benzer özellikler sergileyen izole edilmiş alanlar bulunmaktadır. Bölge, kuzeydeki ılıman ormanlar ile güneydeki bozkır arasında bir geçiş bölgesi oluşturur. Orman bozkırları, Rusya'da yağış ve buharlaşmanın yaklaşık olarak eşit olduğu bir alandır. Ekolojik bölge, nemli kıtasal bir iklime sahip Palearktik biyocoğrafik bölgesindedir. 727.269 kilometrekare (280.800 sq mi) alan kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Bolon Tabiatı Koruma Alanı</span>

Bolon Tabiatı Koruma Alanı Rus Uzak Doğusu'ndaki en eski Rus 'zapovednik'idir. Bolon Gölü'nün güneybatısındaki bitişik Orta Amur Nehri ovalarında yer alır. Koruma alanı, uluslararası öneme sahip sulak alanları kapsamaktadır. Çok sayıda göçmen su kuşları, alanı uzun uçuşları sırasında yuvalama ve dinlenme amacıyla için kullanır. Koruma alanı, Habarovsk kenti ile Komsomolsk-na-Amure arasında, Habarovsk Krayı'nın Amursky rayonunda yer almaktadır. Koruma alanı 1997 yılında kurulmuştur. Koruma alanı 100.000 hektar (390 sq mi) alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şulgan-Taş Tabiatı Koruma Alanı</span>

Şulgan-Taş Tabiatı Koruma Alanı, Güney Ural Dağları'nın batı eteklerinde yer alan bir Rus 'zapovednik'idir. Arazi, yoğun orman ve karstik topoğrafyalarından biridir; site, insan yerleşiminin en eski mağaralarından bazılarını içerir. Koruma alanında 13 tam zamanlı "bortevikov" - vahşi arıların antik boş ağaç arıcılık uygulayıcıları - bulunmaktadır. Koruma alanı Başkurdistan'ın Böryen ili'nde yer almaktadır. Starosubkhangulovo ilçe merkezinin yaklaşık 40 km güneydoğusunda yer almaktadır. 2012 yılında, özellikle eski zamanlardan beri yerel Başkir halkı tarafından yetiştirilen Burzyuan arısının korunması için UNESCO tarafından "Başkurt Uralları" Biyosfer Rezervi'ne eklenmiştir.

Türkmenistan'ın korunan bölgeleri arasında dokuz doğa rezervi (zapovednik) ve toplam alanı 19.750 km2 veya Türkmenistan topraklarının %4'ünden fazlasını kapsayan 13 barınak (zakaznik) bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oka Tabiatı Koruma Alanı</span>

Oka Tabiatı Koruma Alanı, Meschera ovalarında, Oka Nehri'nin taşkın yatağında ve Pra Nehri'nde bulunan bir Rus 'zapovednik'idir. Geniş ova nehirleri ve ormanlık turbalıklarla koruma alanı, su kuşları ve balıkçıllar için önemli bir alandır. Koruma alanı, bizon ve turna yetiştirme merkezlerine ev sahipliği yapmaktadır. Ryazan şehrinin yaklaşık 60 km kuzeydoğusunda, Spassky Bölgesi, Ryazan Oblastı'nda yer almaktadır. 1994 yılında, "Pra ve Oka Nehirlerinin taşkın ovaları", uluslararası öneme sahip bir Ramsar sulak alanı ilan edildi. 1978'de UNESCO İnsan ve Biyosfer Programı (MAB) koruma alanı olarak belirlendi. Resmi olarak 1935'te kuruldu ve 55.722 hektar (215,14 sq mi) alan kaplamaktadır.