İçeriğe atla

Bogdan Hmelnitski Nişanı

Bogdan Hemelnitski Nişanı
3. Sınıf Bogdan Hemelnitski Nişanı
 Sovyetler Birliği tarafından verilir
Tür3 ayrı dereceyi haiz nişan
Olası Hak
Sahipleri
SSCB Ordu üyeleri
GerekçeSavaşta bir bölgenin düşman işgalinden kurtarılması
SavaşSovyet-Alman Savaşı ve diğer savaşlar
DurumSSCB dağıldıktan sonra verilmemekte. Ukrayna'da aynı isimli bir nişan verilmekte
İstatistikler
İlk Verilişi28 Ekim 1943
Toplam Verilişi8451 adet

3. Sınıf Bogdan Hemelnitski Nişan şeridi

Bogdan Hemelnitski Nişanı (RusçaОрден Богдана Хмельницкого, UkraynacaОрден Богдана Хмельницького) SSCB tarafından verilen; adını Kazak Hetmanlığı lideri (Hetman) Bogdan Hmelnitski'den alan, ilk olarak II. Dünya Savaşı sırasında, SSCB Prezidyum'u tarafından 10 Ekim 1943 tarihinde verilmiş madalya.

Genel bilgi

Bu nişan, SSCB'nin dağılmasından sonra verilmemektedir. Ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuchma tarafından, Sovyet-Alman Savaşı zaferinin 50. yıl dönümü sebebiyle aynı isimle, 3 Mayıs 1995 tarihinden bu yana verilmeye devam etmektedir.

Böyle bir madalya ihdasının fikir babaları General Nikita Khrushchev, Sovyet film yapımcısı Alexander Dovzhenko ve şair Mykola Bazhan'dı. Bu nişan II. Dünya Savaşı sırasında ihdas olundu ve büyük ölçüde Ukrayna Cephesi'ndeki çarpışmalarda, ülke topraklarının düşman elinden kurtulmasında önemli rol oynayan, SSCB Ordu üyelerine verildi.

Sınıflandırılması

Birinci sınıf nişan, ikinci sınıf nişan ve üçüncü sınıf nişan olmak üzere, üç farklı türü bulunmaktadır. I. Sınıf Bogdan Hemelnitski Nişanı'nın ilk sahibi General Alexey Danilov'dur

Birinci sınıf Bogdan Hemelnitski Nişanı, savaş esnasında başarılı sevk ve kumandasıyla ülke topraklarını düşman elinden kurtaran ve düşmanı ağır kayıplara uğratan ordu komutanlarına verilmiştir. Toplamda bu ödüle 323 kişi layık görülmüştür. Nişan sahipleri arasında maraşeller Sergey Biryuzov, Kirill Moskalenko, Matvei Zakharov ve Petr Koshevoi gibi askerler bulunmaktadır.

İkinci sınıf Bogdan Hemelnitski Nişanı, düşman hatlarını yaran, düşman cephesi arkasına baskınlar veren tümen, tugay, alay veya tabur komutanlarına verilmiştir. Bu ödüle ise 2,400 kişi layık görülmüştür.

Üçüncü sınıf Bogdan Hemelnitski Nişanı ise, birliklerini zafere ulaştırmada üstün yararlılık ve cesaret gösteren; subaylara, partizan komutanlarına, çavuş, onbaşı ve er rütbesindeki Kızıl Ordu ve partizanlarına verilmiştir. Toplamda da, çoğunluğu Ukrayna Cephesi'nde savaşmış, Kızıl Ordu mesubu ya da Ukraynalı partizan olan 5,700 kişi bu madalyaya layık görülmüştür.

Birinci Sınıfİkinci SınıfÜçüncü Sınıf
Şerit

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lenin Nişanı</span>

Lenin Nişanı, SSCB'nin ülke gelişiminde katkıda bulunan; sanat, bilim, spor, askeri alanlarda başarılı olan kişilere, organizasyonlara, şehirlere verdiği nişandır. Ortasında bronz Lenin kabartması bulunur, diğer kısımları altındır. 6 Nisan 1930'da çıkarılan kanunla tedavüle girmiştir. İlk olarak Komsomol-Pravda gazetesine verilmiştir. Sovyetler Birliği'ndeki en üst madalya olan Sovyet Kahramanlık Madalyası'nı alan herkese ayrıca Lenin Nişanı da verilmiştir. Mareşal Dmitri Ustinov nişanı en çok alan kişi olmuştur. Tedavülde olduğu sürece 431.418 adet verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kahramanı</span>

"Sovyetler Birliği Kahramanı", Sovyetler Birliği'nin en yüksek dereceli onur madalyası.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Bayrak Nişanı</span>

Kızıl Bayrak Nişanı Sovyetler Birliği'nin 16 Eylül 1918 yılında İç savaş yıllarında yürürlüğe soktuğu nişanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fyodor Tolbuhin</span>

Fyodor Ivanoviç Tolbuhin, Rus asıllı SSCB'li asker, Sovyetler Birliği Mareşali. II. Dünya Savaşı'nda Bulgaristan'a giren Sovyet Ordusunun başındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Bagration Harekâtı</span> Harekât

Bagration Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun yürüttüğü Beyaz Rusya Stratejik Taarruz Harekâtı'nın kapalı adıdır. Harekât, 22 Haziran ve 19 Ağustos 1944 tarihleri arasında icra edilmiş olup sonuçta Alman kuvvetleri Beyaz Rusya'dan ve Doğu Polonya'dan çıkartılmıştır. Harekâta verilen Bagration kapalı adı, 18. ve 19. yüzyıllarda yaşamış ve Borodino Muharebesi sırasında ölümcül bir yara almış olan Çarlık generali, prens Pyotr Bagration'a dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Fyodorov</span> Sovyet partizan

Aleksey Fyodoroviç Fyodorov, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesinde verilen Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Nazi işgali altındaki Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti topraklarında faaliyet gösteren Sovyet partizanlarının komutanı. İki kez Sovyetler Birliği Kahramanı ilan edilen iki partizandan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Blyuher</span>

Vasiliy Konstantinoviç Blyuher, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Rodion Malinovski</span> Sovyet ordu komutanı ve siyasetçi

Rodion Yakovleviç Malinovski, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi ve Yüksek Sovyet üyesi, Savunma Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Yakov Pavlov</span>

Yakov Fedotoviç Pavlov, Sovyet Kızıl Ordu askerlerinin Stalingrad Muharebesi sırasında kendi ismini taşıyan Pavlov'un Evi 'ni düşman askerlerinden savunarak Sovyetler Birliği Kahramanı madalyası almış bir Sovyet askeri.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Nişanı (Sovyetler Birliği)</span> Sovyetler Birliğinde kazanılması en zor olan nişan

Sovyet Zafer Nişanı, Sovyetler Birliği'nde II. Dünya Savaşı vesilesiyle verilmiş en yüksek askerî nişandı. Dünyadaki en nadir nişanlardan biriydi. Nişan, yalnızca bir veya daha fazla ordu grubunu içeren savaş operasyonlarını başarıyla gerçekleştirmek ve bir veya daha fazla cephe çerçevesinde başarılı bir operasyona yol açarak durumun Kızıl Ordu lehine radikal bir şekilde değişmesini sağlayan generaller ile mareşallere verilirdi. Zafer nişanı, biri iptal edilmek kaydıyla, on iki sovyet liderine ve beş yabancı lidere olmak üzere toplamda sadece yirmi kez verildi. Romanya Kralı Mihai, nişanının verildiği son kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Vatanseverlik Savaşı Nişanı</span>

Vatanseverlik Savaşı Nişanı, II. Dünya Savaşı sırasında başarı göstermiş tüm Kızıl Ordu mensubu asker ve Sovyet partizanlarına verilmiş Sovyetler Birliği nişanı. 1985 yılında 9 Mayıs zaferinin 40. yıl kutlamaları sırasında tüm gazilere verilmesine karar verilmiştir. Toplamda 9 344 283 adet verilmiştir: 1. sınıf 2 627 899 adet, 2. sınıf 6 716 384 adet.

<span class="mw-page-title-main">Suvorov Nişanı</span>

Suvorov Nişanı, II. Dünya Savaşı sırasından itibaren verilmiş Sovyetler Birliği nişanı. Toplamda 7 267 adet verilmiştir: 1. sınıf 391 adet, 2. sınıf 2 863 adet, 3. sınıf 4 012 adet.

<span class="mw-page-title-main">Şeref Nişanı (Sovyetler Birliği)</span>

Şeref Nişanı Yüksek Sovyet Prezidyumu'nun 8 Kasım 1943 tarihli kararıyla ihdas olunan, SSCB tarafından verilen askeri madalya. Kızıl Ordu astsabuyları ve Havacı teğmenlerine, düşman karşısında gösterdikleri cesaret sebebiyle verilmekteydi. SSCB'nin dağılmasıyla, madalya artık verilmemektedir. Bu nişan yerine, 1992 yılından bu yana, astsubaylara ve diğer ordu mensuplarına verilmek üzere Aziz Yorgi Haçı ihdas olundu.

<span class="mw-page-title-main">Nahimov Nişanı</span> Askeri Nişan

Nahimov Nişanı, SSCB ve Rusya vatandaşlarına verilen, Rus Amiral Pavel Nahimov onuruna verilen ve askeri liderlik için askeri subaylara armağan edilen, Rusya Federasyonu'nun askeri bir süslemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Vatanseverlik Savaşı Partizanları Madalyası</span>

Vatanseverlik Savaşı Partizanları Madalyası 2 Şubat 1943 yılında yaratılmış ve partizanlara verilen madalyadır. Düşman hatlarının çok gerisinde olan Nazi işgalcilere ait Sovyet Anavatanını kurtarma mücadelesinde ev cephesindeki partizanların tutkusu ve cesaretini tanımak amacıyla verildi. Tüzüğü, 26 Şubat 1947'de SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığının bir başka kararı ile değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetler Anavatana Hizmet Nişanı</span>

SSCB Silahlı Kuvvetler Anavatana Hizmet Nişanı "Anavatana Hizmet Nişanı" olarak da bilinen askerî personele mükemmellik için üç derste verilen Sovyet askeri düzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya üzerinde Zafer Madalyası</span>

Japonya üzerinde Zafer Madalyası, SSCB vatandaşlarına II. Dünya Savaşı yıllarında verilen askeri bir madalyadır. 9 Haziran 1945'te Büyük Yurtsever Savaşında Japon İmparatorluğu üzerindeki Sovyet zaferini anmak için kuruldu.Madalyanın tüzüğü daha sonra 18 Temmuz 1980'de SSCB № 2523-X Yüksek Sovyet Başkanlığı kararı ile değiştirildi.

Vasili Degtyaryov (2 Ocak 1880 Tula, Rus İmparatorluğu - 16 Ocak 1949 Moskova, Rusya), Rus silah tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Seitnebi Abduramanov</span> Kırım Tatarı asıllı Sovyet asker

Seitnebi Abduramanov Kırım Tatarı asıllı Sovyet asker. II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'da 1. sınıf Şeref Nişanı ile ödüllendirilen genç bir müfreze komutanıydı. Ancak, savaşın bitiminden kısa bir süre sonra ordudan terhis olan Abduramanov, daha sonra Kırım Tatar etnik kökeni nedeniyle Özbekistan'a sürgüne gönderildi ve yıllarca kendisine tevcih edilen ödülden bihaber yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Yegorov</span>

Mihail Alekseyeviç Yegorov, Meliton Kantaria ve Alexei Berest ile birlikte, Berlin Savaşı'ndan sonra 2 Mayıs 1945'te Reichstag'ın üzerine Sovyet bayrağını göndere çeken üç askerden biriydi.