Boeing KC-97 Stratofreighter
KC-97 Stratotanker dört karşılıklı motoru olan stratejik hava yakıt ikmal tankeridir. Bombardıman ve avcı uçaklarına uçuş halinde yakıt ikmali yapmak üzere teçhiz edilmiştir.
KC-97 Stratotanker dört karşılıklı motoru olan stratejik hava yakıt ikmal tankeridir. Bombardıman ve avcı uçaklarına uçuş halinde yakıt ikmali yapmak üzere teçhiz edilmiştir.
Dizel motor, içten yanmalı bir motor tipidir. Daha özel bir tanımla, dizel motor oksijen içeren bir gazın sıkıştırılarak yüksek basınç ve sıcaklığa ulaşması ve silindir içine püskürtülen yakıtın bu sayede alev alması ve patlaması prensibi ile çalışan bir motordur. Bu yüzden benzinli motorlardan farklı olarak ateşleme için bujiye ve yakıt oksijen karışımını oluşturmak için karbüratöre ihtiyaç yoktur.
Tabur, bir yarbay ya da binbaşının komuta ettiği, bölükten büyük, alaydan küçük askeri taktik birliktir. Günümüz ordularında ana silahlarına göre tank taburu, piyade taburu, topçu taburu gibi tabur sınıfları bulunmaktadır. Hava kuvvetlerinde tabur, genellikle filo olarak adlandırılır.
Boeing KC-135 Stratotanker, Boeing firması tarafından üretilen, Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterinde de bulunan ve havada yakıt ikmali yapan uçaktır. Boeing 367-80 prototip uçağı temel alınarak geliştirilmiştir. Aynı uçak Boeing 707 yolcu uçağına da temel olmuştur.
Uçak gemilerinde faaliyet göstermek üzere planlanmış iki turbojet motorlu, iki mürettebatlı, her hava şartında faaliyet gösterebilen orta menzilli taarruz uçağı. Alçak irtifada iken küçük hedefleri tespit için entegre taarruz/seyrüsefer sistemi vardır ve nükleer ve/veya konvansiyonel çok çeşitli silah ve gelişmiş havadan karaya füze sistemleri taşıyabilir. Havada yakıt ikmali için tanker tipi KA-6, elektronik karşı tedbirler tipi ise EA-6A olarak adlandırılır.
B-47 Stratojet, her türlü hava koşulunda harekâta elverişli, stratejik orta bombardıman uçağı. Altı turbojet motoru vardır. Havada yakıt ikmali sayesinde kıtalar arası menzile sahiptir. Nükleer ve nükleer olmayan bombalar kullanılabilir. RB-47, bu uçağın keşif modelidir.
Alay, bir albayın komutası altında üç ya da dört taburdan oluşan askeri birimdir. Bir askeri teşkilatlanma olarak çok eski tarihe dayanmaktadır. 16. yüzyıl ortalarında Fransız süvari birliklerine de alay denmekteydi. Daha sonraki yüzyıllarda alayların kendi sancak, üniforma ve armaları geliştirilmiş ve belirli alaylar belirli bir kişilik, askeri kariyer edinmişlerdir.
Soyuz roketi, Uzay Yarışı yıllarında Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen ve 1991'den itibaren Rusya tarafından kullanılmaya devam edilen fırlatma aracı.
Airbus 310, Airbus tarafından geliştirilen orta - uzun menzilli, çift motorlu geniş gövdeli bir yolcu uçağıdır. 1982 yılında ilk uçuşunu yaptıktan sonra, 1983 yılında ilk ticari uçuşunu yapmıştır. Airbus firması tarafından, üretime geçirilen ikinci uçaktır. A310 uçağı, ilk çift motora sahip geniş gövdeli uçak olan Airbus A300 uçağının bir türevidir. Günümüzde çoğunlukla, yapılan modifikasyonlar ile kargo uçağı olarak kullanılmaktadırlar. Çok az sayıda havayolu A310'u yolcu taşımacılığında kullanmaktadır. 1998 yılında üretimine son verilmiştir. 1996'ya kadar Türk Hava Yolları'nda özellikle İstanbul-Atatürk - Brüksel - New York-JFK seferlerinde kullanılmıştır. Uçağın menzili o yıllarda iki şehir arasında non-stop uçuş yapmak için yetersiz olduğundan Brüksel'de duraklama yapılıp yakıt ikmali ve yolcu indirme-bindirme gerçekleştirilirdi. A340 uçaklarının filoya dahil olmasıyla beraber 1996'da İstanbul-New York non-stop seferlerin başlamasıyla Brüksel duraklamalı A310 seferleri sonlandırılmıştır. İlerleyen yıllarda filodaki A310 sayısı kademeli olarak azaltılmıştır.
Soyuz 21, Sovyetler Birliği tarafından 6 Haziran 1976'da gerçekleştirilen insanlı uzay uçuşu.
McDonnell Douglas DC-10 Üç motorlu, orta ve uzun mesafeler için tasarlanmış, geniş gövdeli uçak. İki motor kanatlarda yer alırken üçüncü motor kuyrukta, dikey stabilizatörün altına yerleştirilmiştir.
Çanakkale Havalimanı, 1995 yılında hizmete girmiş olup sivil-askeri kategoride olan bir hava meydanıdır. Şehre uzaklığı 5 km olup PCN değeri 105 olan, 2350x45 m ebadında bir adet beton kaplama piste sahiptir. Jet A1 (JP8) yakıt ikmali yapılmaktadır.Yolcuya açık alanlar 144 m² olup 40 araçlık otopark kapasitesine sahiptir. 2008 yılında açılan yeni terminali ile yolcu kapasitesini arttırmıştır. Haftada 3-4 gün 1 uçak kalkışı ve inişi şeklinde çalışmaktadır.
Erkilet Havalimanı, Kayseri ilinin Kocasinan ilçesinin Erkilet semtinde bulunan havalimanı. IATA kodu ASR, ICAO kodu LTAU'dur. 1998 yılında sivil hava trafiğine açılmıştır.
Port Said ya da Bur Said, Kuzey Mısır'da Akdeniz kıyısında ve Süveyş Kanalı yakınlarında bir kenttir. Ayrıca Mısır'ın Port Said ilinin idari merkezidir. Batısında Dimyat, doğusunda El Ariş, güneyinde ise İsmailiye kentleri yer almaktadır. Aynı zamanda Port Said'in tam karşısında yer alan Port Fuad adında bir ikiz kenti bulunmaktadır. İskenderiye ile birlikte, Mısır'ın başlıca liman kentlerinden biridir. Nüfusu yaklaşık olarak 570,000 kadardır.
Overlord Harekâtı, 6 Haziran 1944 günü Müttefikler'in milyonlarca askerle yaptığı Normandiya Çıkarması ile başlayan ve Paris'in Kurtuluşu ile biten harekâttır. Müttefik birlikleri Normandiya'da Omaha, Utah, Sword, Gold ve Juno Sahillerine çıktılar. Erwin Rommel başta olmak üzere Alman birlikleri çıkarmanın Pas-de-Calais'e yapılacağını düşünüyordu. Ancak Almanlar yanıldı ve çıkarma Omaha Sahili başta olmak üzere Utah, Sword, Gold ve Juno Sahillerine yapıldı.
Askerî nakliye uçağı veya Askerî taşıma uçağı, askerleri, silahları ve diğer askerî teçhizatı birçok yöntem ile herhangi bir askerî harekâtın olduğu yere havadan taşımak için kullanılan, genellikle sabit kanatlı ve dönel kanatlı nakliye uçaklarıdır. Aslen bombardıman uçaklarından türeyen askerî nakliye uçakları, II. Dünya Savaşında havadan nakledilen güçleri teslim etmek ve askerî planörleri çekmek için kullanılırdı. Bazı askerî nakliye uçakları havada yakıt ikmali ya da hazırlanmamış pistlere taktiksel, tatbikâta ait ve stratejik havadan taşıma gibi çok fonksiyonlu görevlere tayin edilir.
Havada yakıt ikmali, uçuş sırasında uçak yakıtını bir askerî uçaktan (tanker) diğerine aktarılması işlemidir. Mevcut uçaklara uyum sağlamak için daha basit olan "prob-and-drogue" ile daha hızlı yakıt aktarımı sunan, ancak ek sistemlere ihtiyaç duyan "flying boom" olmak üzere iki ana yakıt ikmal sistemi bulunmaktadır.
10. Ana Jet Üssü, Muharip Hava Kuvveti Komutanlığına bağlı olarak Adana'nın İncirlik bölgesinde görev yapan komutanlık. Bünyesinde bulunan 101. Havada Yakıt İkmali Filosu aracılığıyla savaş uçaklarına havada yakıt ikmali yaparak dost uçakların görev süresini arttırır. Ayrıca belli zamanlarda başka komutanlıklardan üsse intikal eden savaş uçakları sayesinde Doğu Akdeniz'de ve Türkiye'nin güney sınırında güvenliğin tesis edilmesine katkı sağlar.
101. Havada Yakıt İkmali Filo Komutanlığı ya da çağrı koduyla Asena Filo; bünyesinde bulunan 7 adet KC-135R uçağıyla Türk Hava Kuvvetleri'nin havada yakıt ikmali görevlerini icra eden, 10. Tanker Üs Komutanlığı'na bağlı İncirlik Hava Üssü'nde konuşlu filo.
NATO-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin, NATO üyesi olmak için girdiği Kore Savaşı ile 1952 yılında başlamıştır.
EADS/Northrop Grumman KC-45, Airbus A330 MRTT'ye dayalı olarak önerilen bir havadan yakıt ikmali tankeri uçağıydı. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF), şu anda hizmette olan eski Boeing KC-135 Stratotanker tankerlerinin değiştirilmesinin ilk aşamasında 179 adet KC-45A sipariş etmişti. Ancak, Boeing'in ödülü protesto etmesinin ardından yarışma Temmuz 2008'de yeniden açıldı. Yeni yarışmaya yanıt olarak, 8 Mart 2010'da Northrop Grumman CEO'su revize edilmiş teklif şartının Boeing'i desteklediğini belirterek, yeni sözleşme teklifinden vazgeçtiğini açıkladı. 20 Nisan 2010'da, EADS yarışmaya yeniden katıldığını duyurdu ve KC-45 ile teklif verdi. Sonunda, Amerika Hava Kuvvetleri Boeing KC-46 Pegasus'u seçti.