İçeriğe atla

Bodrum Aya Nikola Kilisesi

Koordinatlar: 37°02′00″K 27°25′54″D / 37.03333°K 27.43167°D / 37.03333; 27.43167
Bodrum Aya Nikola Kilisesi
Aya Nikola Kilisesi, Bodrum
Harita
Genel bilgiler
DurumYıkılmış, Kısmen Restore
TürKilise
AdresÇarşı, Dr. Alim Bey Cd., 48400 Bodrum/Muğla
ŞehirMuğla
Ülke Türkiye
Koordinatlar37°02′00″K 27°25′54″D / 37.03333°K 27.43167°D / 37.03333; 27.43167
Mevcut kullananBodrum Belediyesi
Adını aldığıAziz Nikola
Açılış1780 veya 1873
Yıkılma1969
Teknik ayrıntılar
MalzemeYığma taş ve Tuğla
Resmî site
2014 itibarıyla kilisenin yıkıntıları.

Aya Nikola Kilisesi, 1780[1] veya 1873 yılında[2] Aziz Nikola'ya adanarak inşa edilmiş, 1969 yılında ise Pamukkale Üniversitesi'nin verdiği çürük raporu sonucunda kontrollü bir şekilde yıkılmış Rum Ortodoks kilisesidir. Kilisenin kalıntıları Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan Hilmi Uran Meydanı'nda yer alır.[3] Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonrasında kilise sünger deposu, sinema ve halk eğitim merkezi olarak kullanılmıştır.[4] Kilisenin yıkım kararının dönemin Türkiye hükûmetinin baskıları sonucunda alındığına ve Türkiye'deki Rum kültür mirasını silmek amacı ile gerçekleştirildiğine dair iddialar bulunmaktadır.[5][6]

Restorasyon

Kilisenin içinden bir görünüm (Ekim 2018)

Kilisenin restore edilmesi konusu 2000'li yıllardan beri planlanan bir projedir. 2010 yılında Bodrum'un Belediye Başkanı Mehmet Kocadon yapının yeniden inşa edileceğini duyurmuştur.[7] Ayrıca bu hususta imza kampanyaları da başlatılmıştır. 2013'te halk eğitim merkezi başka bir binaya taşınmış ve yıktırılmış, kilisenin orijinal temelleri açığa çıkartılmıştır. 2019 yılında ise Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın yaptığı bir açıklamaya göre kilisenin restorasyonu için Anıtlar Kurulu'ndan gerekli izinler alınmıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Bodrum Belediyesi". bodrum.bel.tr. 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  2. ^ Çınar, Ali Abbas (2006). Muğlanâme: Muğla ve ilçeleri kültürü üzerine makaleler. Muğla Ticaret Odası. ISBN 978-975-95811-7-6. 7 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019. 
  3. ^ a b "Bodrum'da Aya Nikola heyecanı - Ege Haberleri". Milliyet. 7 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019. 
  5. ^ Oran, Baskın (15 Haziran 2015). Türkiyeli Gayrimüslimler Üzerine Yazılar. İletişim Yayınları. ISBN 978-975-05-1512-5. 
  6. ^ "Bodrum Aya Nikola Kilisesi'ni nasıl yıktık? | Açık Radyo 95.0". acikradyo.com.tr. 17 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  7. ^ "Bodrum'un Aya Nikola'sı Müze Olacak". Haberler.com. 6 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019. 

Dış bağlantılar

  • Eski Bodrum8 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.- Bodrum Belediyesi'nin eski Bodrum'u gösteren fotoğraf galerisi. Pek çok fotoğrafta kilise görülebilir.
  • Bodrum Aya Nikola Kilisesi 2013 - YouTube'da Halkeğitim binasının yıkılmasını, kilisenin eski fotoğraflarını ve yerliler ile röportajları içeren video.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akdamar Kilisesi</span> Akdamar (Ahtamar) Adasındaki tarihi kilise

Akdamar Kilisesi, Ahtamar Kilisesi, Surp Haç Kilisesi veya Kutsal Haç Katedrali, Türkiye'nin doğusunda, Van Gölü üzerindeki Akdamar Adası'nda yer alan bir kilisedir. Kudüs'ten İran'a kaçırıldıktan sonra 7. yüzyılda Van yöresine getirildiği rivayet edilen Hakiki Haç'ın bir parçasını barındırmak maksadıyla Kral I. Gagik'in emriyle 915-921 yıllarında Mimar Manuel tarafından inşa edilmiştir. Ermeni Kırımı'ndan sonra cemaatsiz kalan dini yapı bugün müze olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aydınpınar, Mudanya</span>

Aydınpınar, eski ismi Misebolu, Bursa ilinin Mudanya ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ayios Polieuktos Kilisesi</span> İstanbul, Saraçhanede Doğu Roma döneminden kalma kilise

Hagios Polieuktos Kilisesi İstanbul'da Doğu Roma döneminden kalma kilisedir.

<span class="mw-page-title-main">Taksiyarhis Kilisesi</span>

Taksiyarhis Kilisesi, Türkiye'nin Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesinde bulunan ve 1873 yılında inşa edilen bir kilise.

<span class="mw-page-title-main">Tirilye</span> Mudanyanın mahallesi

Tirilye, Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi (Beyoğlu)</span> İstanbul, Beyoğlunda bulunan kilise

Aya Triada İstanbul, Beyoğlu'nda bulunan Rum Ortodoks kilisesidir. Taksim Meydanı'nın güneybatısında; Meşelik Sokağı, İstiklal Caddesi ve Sıraselviler Caddesi'nin kesişiminde bulunan kilise, İstanbul'daki en büyük Rum Ortodoks mabetlerinden biridir. Halen Rum cemaati tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Hıreşdagabed Kilisesi</span> Türkiyedeki Ermeni Kilisesi

Surp Hıreşdagabed Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde bulunan Ermeni kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi</span> İstanbulda bir kilise

Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesi Karaköy semtinde bulunan Ermeni kilisesi. İstanbul'un fethinden önce İstanbul'a yerleşmiş olan Ermeniler ve Cenevizliler arasındaki iyi ilişkilerin bir sonucu olarak Cenevizliler kendilerine ait bir kutsal alanı Ermenilere satar. Kırım-Kefe kentinden İstanbul'a gelen Goms veya Gozma adlı bir hayırsever Ermeni tüccar, Cenevizlilerden alınmış olan bu arsa üzerine bir kilise inşa ettirir. Aved adlı bir demirci ustasının da kilisenin mihrabını tamamlayıp yanına Surp Haç Mabedi'ni inşa ettiği bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi</span>

Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi veya Aziz Yorgi Katedrali, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesinin Fener semtinde bulunan ve İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne ev sahipliği yapan kilise. Özellikle dünya Hristiyanlığı'ndaki durumu göz önüne alındığında nispeten küçük bir kilisedir; bununla birlikte, tüm İslami olmayan binaların camiler gibi ilgili İslami binalardan daha küçük ve alçakgönüllü olması gerektiğini belirleyen Osmanlı İmparatorluğu'nun İslami yasaları ile açıklanabilir: Osmanlı'nın İstanbul'u fethinden önce Patrikhane kilisesi Ayasofya'ydı.

Ortaköy Tarihi Camii, eskiden Aziz Dimitri Kilisesi, İstanbul ili Silivri ilçesi Ortaköy Merkez Mahallesinde bulunmaktadır. Ne zaman inşa edildiği net olarak bilinmemekle birlikte camide bulunan kitabelerden 1796-1831 yılları aralığında bölgede yaşayan Rumlar tarafından Aziz Dimitrios Kilisesi olarak inşa edildiği anlaşılmaktadır. Yaklaşık 90 yıl kilise olarak faaliyet gösteren yapı, 1924 yılındaki mübadele ile Rumeliden gelen Türklerin Ortaköy'e yerleşmesiyle ortaya çıkan cami ihtiyacı nedeniyle camiye çevrilmiştir. Üzerine eklenen ahşap bir minare ile yeni cami yapılıncaya kadar yaklaşık 40 küsur yıl cami olarak kullanılan yapı, daha sonra karakol ve okul gibi çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Sonraları kendi kaderine bırakılan cami, bakımsızlıktan kısmen yıkılmıştır. 2008 yılında Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla caminin restore edilerek tekrar faaliyete geçirilmesine karar verilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları 2012 yılında tamamlanmış ve cami Ramazan ayında yeniden ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy Aya Nikola Kilisesi</span>

Aya Nikola Türk Ortodoks Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Beyoğlu ilçesine bağlı Karaköy semtinde bulunan bir Türk Ortodoks kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Aya Nikola Kilisesi (Kuruköprü)</span>

Kuruköprü Anıt Kilisesi veya eskiden Aya Nikola Kilisesi, Türkiye'nin Adana kentinde Rum cemaat tarafından 1845 yılında inşa edilmiş, günümüzde müze olarak hizmet veren Rum Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Ortodoks Kilisesi</span> Mersindeki 19. yy yapımı kilise

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi, Mersin içinde yer alan kilisedir. Halk arasında Arap Ortodoks Kilisesi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Ayios Panteleimon Rum Ortodoks Kilisesi</span>

Ayios Panteleimon Rum Ortodoks Kilisesi, İstanbul'un Üsküdar ilçesine bağlı Kuzguncuk mahallesinde bulunan Aziz Panteleimon'a adanmış bir Rum Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Nikola Kilisesi (Hanya)</span> Girit Hanyada bir kilise

Aziz Nikola Kilisesi ya da Osmanlı dönemindeki adıyla Hünkâr Camii(Χιουγκιάρ Τζαμισί), Girit'in liman kenti Hanya'da 1320 yılında Venedikliler tarafından inşa edilmiş bir kilise. Yunanistan'da hem bir çan kulesi hem de bir minaresi olan tek ibadethanedir.

<span class="mw-page-title-main">Sopio Gurieli'nin Mezarı</span>

Sopio Gurieli’nin Mezarı, Gurieli hanedanından Gürcü prensesi Sopio’nun Türkiye’deki mezarıdır. 1829’da Platana’da inşa edilmiş olan anıtsal mezar, daha sonra Ünye’ye taşınmıştır. Kilise Tepe'deki veya Yalı'daki Rum Ortodoks kilisenin avlusuna taşınmış olan bu mezar günümüze ulaşmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yalı Kilisesi</span> Ünyede bir Rum Ortodoks kilisesi

Yalı Kilisesi, Ordu ili Ünye kentinde bulunan eski bir Rum Ortodoks kilisesidir. Yalı semtinde bulunduğu için bu adla anılır. Şehirde Meryem Ana'ya adanmış iki Rum Ortodoks kilisesinden biridir. Ortadan kalkmış olan diğer kilise, şehrin "Kilise Tepe" olarak bilinen yüksekçe yerinde bulunuyordu. Yalı Kilisesi, Meryem Ana'ya adandığı için Panagia Rum Ortodoks Kilisesi veya Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kilise Tepe Rum Kilisesi</span>

Kilise Tepe Rum Kilisesi veya Theotokos Rum Kilisesi, Ünye kentinde bulunan ve Meryem Ana'ya adanmış bir Rum Ortodoks kiliseydi. Kilise, Orta Mahalle Keşaplı Sokak’ta, şimdiki Ünye Meçhul Asker Ortaokulu’nun bahçesinde, Kilise Tepe olarak adlandırılan mevkide bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">İskenderun Aziz Nicholas Kilisesi</span> İskenderundaki bir kilise

Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi veya İskenderun Ortodoks Kilisesi, Türkiye'nin İskenderun kentinde yer alan bir Rum Ortodoks Kilisesi'dir.