İçeriğe atla

Bodo Birliği Katliamı

Bodo Birliği Katliamı
BölgeKore
Tarih1950 yazı
Saldırı türü
Katliam
Ölü100.000 - 200.000
İşleyenlerSyngman Rhee Antikomünist Güçleri

Bodo Birliği Katliamı (Hangul: 보도연맹 사건; Hanja: 保導聯盟事件), 1950 yazında Kore Savaşı sırasında komünistlere ve komünizm sempatizanı olduğu düşünülen şüphelilere karşı gerçekleştirilen bir katliam ve savaş suçudur. Güney Kore Barış ve Uzlaşma Komisyonu komiseri Kim Dang-Çun'a göre en az 100.000 kişi idam edilmiş, bazı kaynaklara göre ise yaklaşık 200.000 komünistin katledildiğini belirtmektedir.[1]

Bodo Birliği

Ulusal Bodo Birliği üyesi kimlik kartı

1950 yılında, Kore Savaşı patlak verdiğinde Güney Kore'nin ilk başkanı Syngman Rhee döneminde Güney Kore'de, komünist olduğu öne sürülen 30.000 mahkûm ve komünizm sempatizanı olduğu öne sürüken 300.000 şüpheli "Bodo Birliği" adı verilen bağımsızlık hareketi destekçisi aktivisti tutukladı.[2][3][4]

İdamlar

Daejon'da Güney Kore birliklerinde idam öncesi yere yatırılan mahkûmlar[5]
Güney Kore askerleri idam edilen siyasi mahkûmların cesetleri üzerinde yürürken, Güney Kore, Temmuz 1950. Fotoğraf: ABD Ordusu Binbaşı Abbott.

Kim Il-sung'un liderliğindeki komünist ordunun Temmuz 1950'de güneye saldırmasıyla Kore Savaşı başladı. Jandarma üst düzey komutanlarından Kim Mansik'e göre, Güney Kore başkanı Syngman Rhee, Güney Kore İşçi Partisi ve Bodo Birliği üyelerinin idam edilmesi emrini verdi.[6] İlk katliam, 28 Temmuz 1950'de Hoengseong'ta yapıldı.[7][8]

Güney Kore tarafında savaşan Amerikalı subaylar, katliamlara tanık olmuş ve fotoğraflarını çekmiştir. Resmi belgelere göre Güney Kore'deki ABD Büyük Elçisi John Muccio, devlet başkanı Rhee Syngman ve savunma bakanı Şin Sung-mo'dan idamların durdurulmasını istedi. Bazı Amerikalı tanıklar, 12-13 yaşlarında kız çocuklarının da idam edildiğini bildirmiştir.[8] Katliam hem Washington'a, hem de Amerikalı general Douglas MacArthur'a rapor edilmiştir.[2] Güney Koreli Emekli Amiral Nam Sang-hui, denize 200 siyasi mahkûmun cesedini attığını itiraf etmiş, "onlar için yeteri kadar hapishanelerimiz yoktu" açıklamasında bulunmuştur.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ http://www.koreatimes.co.kr/www/news/nation/2009/03/117_40555.html 7 Nisan 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Gov’t Killed 3,400 Civilians During War
  2. ^ a b http://www.smh.com.au/news/world/south-korea-owns-up-to-brutal-past/2008/11/14/1226318928410.html 29 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. South Korea owns up to brutal past
  3. ^ http://english.hani.co.kr/arti/english_edition/e_national/218141.html 12 Aralık 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Waiting for the truth – A missed deadline contributes to a lost history
  4. ^ http://english.hani.co.kr/arti/english_edition/e_national/427055.html 12 Aralık 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Family tragedy indicative of S. Korea’s remaining war wounds – Kim Gwang-ho is waiting for the government to apologize for state crimes committed against his father and grandfather
  5. ^ http://www.signonsandiego.com/news/2010/jul/10/korea-bloodbath-probe-ends-us-escapes-much-blame Korea bloodbath probe ends; US escapes much blame
  6. ^ http://h21.hani.co.kr/arti/special/special_general/27607.html 27 Nisan 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 60년 만에 만나는 한국의 신들러들
  7. ^ http://www.cbs.co.kr/nocut/show.asp?idx=556349 26 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 헌병대의 보도연맹원 '대량학살' 최초 구체증언 확보 6.25 당시 헌병대 과장 김만식 씨 증언 토대, 전국 조직적 학살 자행
  8. ^ a b http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/721616.stm 2 Ağustos 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. New evidence of Korean war killings


Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Savaşı</span> 1950–1953 yılları arasında Kore Yarımadasında yapılan savaş

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeonggwang</span>

Yeonggwang, Güney Kore'nin Güney Jeolla ilinde bulunan bir ilçedir. Yüzölçümü 472.97 km² olan ilçenin nüfusu 2001 yılı itibarı ile 72,780'dir.

<span class="mw-page-title-main">Syngman Rhee</span>

Yi Seungman, Güney Kore'nin ilk devlet başkanı.

Kore'de hatırı sayılır büyüklükteki Yahudi cemaati Kore Savaşı dönemine denk gelir; bu dönemde, bölgedeki komünizmle baş eden ABD önderliğindeki savaşta Kore ordusunda yüzlerce Yahudi asker bulunmaktaydı. Yahudi din görevlisi olarak orduda yer alan Chaim Potok Kore'deki deniyimlerini The Book of Lights and I am the Clay isimli kitabında aktardı.

<span class="mw-page-title-main">Chang Myon</span> Güney Koreli siyasetçi

Chang Myon Güney Kore siyasetçi ve eğitimci. Güney Kore Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve 2. ve 7. başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Yun Chi-ho</span>

Yun Chi-ho, Koreli eğitimci, bağımsız aktivist ve siyasetçi idi. Kore'de Hristiyan Methodist Misyon ve yayılmasına katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Goyang Geumjeong Mağarası Katliamı</span> Korede yaşanan insanlık ve savaş suçu

Goyang Geumjeong Mağarası Katliamı Goyan Polis Karakolu'ndan Güney Kore polisleri tarafından Goyang kentinin Gyeonggi-do İlçesi'nde sayıları en az 153 kişi olan Kuzey Kore sempatizanı olduğu iddia edilen sivillerin ve ailelerinin toplu şekilde idam edilmesidir. Aynı dönemde Güney Kore Polisi, yine Goyang şehrinin Namyangju ilçesinde Namyangju Katliamı'nı gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jeju Ayaklanması</span>

Jeju Ayaklanması 3 Nisan 1948'de, Güney Kore tarafından Kore Yarımadası'nda bulunan Jeju adasında 14 bin ila 60 bin kişinin toplu olarak idam edilmesiyle veya çatışmalar sırasında öldürülmesiyle sonuçlanan komünist bir ayaklanmadır.

<span class="mw-page-title-main">KBS2</span> Güney Kore televizyon kanalı

KBS2, Korean Broadcasting System (KBS) bir haber, eğlence ve tiyatro kanalıdır. Onun tiyatro ve eğlence programları ile ünlüdür. Televizyon istasyonu 1980 yılında KBS için Tongyang Broadcasting Corporation zorla birleşmesinin bir sonucudur.

Gaon Grafik K-Pop Ödülleri önemli müzik ödülleri ulusal müzik kayıt tablosu Gaon Chart tarafından Güney Kore'de her yıl düzenlenmektedir. Ödül şarkıları ve albümleri ziyade müzisyenler daha fazla odaklanır. Ödül finalistleri şarkıların ve albümlerin satış verilerine göre bir önceki yılın Gaon yıl sonu grafik performansına dayalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Naro-1</span>

Naro-1 veya daha önceki adıyla Korea Space Launch Vehicle (KSLV), Güney Kore yapımı iki kademeli katı yakıtlı bir fırlatma roketidir. Naro-1, Güney Kore'nin ilk fırlatma roketi olup aynı zamanda yörüngeye ulaşan ilk Güney Kore yapımı fırlatma aracıdır.

Chosun Ilbo, Güney Kore'nin en büyük gazetelerinden biridir. 1,800,000'den fazla tirajı ile ülkenin en çok okunan yayın organıdır. Chosun Ilbo ve yan kuruluşu Digital Chosun gazetenin İngilizce, Çince ve Japonca web sürümlerini de yayınlayan Chosun.com haber sitesini işletmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kore'de İslam</span>

Güney Kore'de İslam 'a inanan insanlar oldukça azdır. Müslüman topluma Malezya'nın İslam Misyonu ve diğer İslam ülkeleri tarafından 20. yüzyılda Seul'de bir cami yaptırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın Kore'yi istilaları (1592-1598)</span> Japonların Koreyi ele geçirmek için düzenlediği iki istila

Imjin Savaşı, 1592-1598 yılları arasında Japonya'nın Kore'ye karşı gerçekleştirdiği iki ayrı istiladan oluşan bir savaştır.

Naro Uzay Merkezi, Güney Kore'nin Güney Jeolla ilinde bulunan bir uzay merkezidir. Merkez, başkent Seul'un 485 km güneyinde Goheung ilçesinde yer almaktadır. 2009 yılında kurulmuş olup KARI tarafından işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Taebaeksan</span>

Taebaeksan dağı veya Taebaek dağı olarak da bilinen Taebaeksan Güney Kore'nin sıra dağlarıdır. 22 Ağustos 2016 tarihinde Güney Kore'nin 22. milli parkına dönüştürülmüştür. 1.566.7 m (5.140 ft) yüksekliğe sahiptir.

K-pop Hot 100, Güney Kore'de bir müzik single listesidir. 25 Ağustos 2011'de Billboard ve Billboard Korea ile birlikte piyasaya sürüldü ve sektör standardında bir formül ile Güney Kore'deki en güvenilir müzik veri kaynakları kullanılarak önde gelen web siteleri aracılığıyla dijital satışların yanı sıra mobil hizmet sitelerinden indirmelere dayanıyor. Japan Hot 100'den sonra ikinci Asya Billboard listesidir.

Gaon Music Chart'ın bir parçası olan Gaon Album Chart, Kore Müzik Endüstrisi Birliği tarafından desteklenen ve Güney Kore'de mini ve single albümler dahil en çok satan albümleri listeleyen ulusal bir listedir. Grafik, albümleri haftalık, aylık ve yıl sonu formatında derliyor.

<span class="mw-page-title-main">Kang Soo-yeon</span>

Kang Soo-youn, Güney Koreli aktris.