İçeriğe atla

Bodbe Manastırı

Koordinatlar: 41°33′07″K 45°51′53″D / 41.55194°K 45.86472°D / 41.55194; 45.86472
Bodbe Manastırı
Gürcüce: ბოდბის მონასტერი
Bodbe Manastırı
Harita
Temel bilgiler
KonumSiğnaği, Kaheti, Gürcistan
Koordinatlar41°33′07″K 45°51′53″D / 41.55194°K 45.86472°D / 41.55194; 45.86472
İnançGürcü Ortodoks Kilisesi
Mimari
Tamamlanma17. yüzyıl
Manastırın kilisesi
Manastırın bahçesi
Manastırın kompleksinin kalıntıları
Çan kulesi, 1913 çizimleri
Manastırdan manzaralar

Bodbe'deki Azize Nino Manastırı (Gürcüce: ბოდბის წმინდა ნინოს მონასტერი, bodbis ts’minda Ninos monasteri) Bodbe'nin piskoposlarının yaşadığı Gürcü Ortodoks manastır kompleksidir. Gürcistan'ın Kaheti bölgesine bağlı Siğnaği kentinin 2 km güneyindedir. Aslen 9. yüzyılda inşa edilen manastır, özellikle 17. yüzyılda önemli ölçüde yenilenmiştir. Manastır günümüzde bir rahibe manastırı olarak işlev görüyor ve Azize Nino (Gürcülerin 4. Yüzyıl Kadın evangelisti, onun eserleri kutsallaştırılmıştır) ile olan bağlantısından dolayı Gürcistan'daki en önemli hac alanlarından biri.[1]

Peyzajı ve mimarisi

Bodbe Manastırı, Alazani Vadisi manzarasına sahip dik bir yamaçta, yüksek selvi ağaçları arasında yer almaktadır. Büyük Kafkas Dağları'nı gören bir manzarası vardır.

Kilise, ilk olarak 9 ve 11. yüzyıllar arasında üç çıkıntılı bir apsise sahip üç nefli bazilika ilk olarak inşa edilmiş, ancak o zamandan beri önemli ölçüde değiştirilmiştir. İç ve dış duvarlar sıvalıdır ve 17 ve 19. yüzyıllarda yapılan restorasyonun izlerini taşımaktadır. Nino'nun mezarının üzerine inşa edilmiş apsisli küçük bir salon kilisesinden oluşan kilise, daha büyük koridorlu bir bazilikaya entegre edilmiştir. 1862 ve 1885 yılları arasında kiliseden bağımsız bir üç katlı çan kulesi inşa edilmiştir. Bazilikayı çevreleyen 17. yüzyıl duvarının bir kısmı yıkılmış ve orijinal olan duvarlar 2003 yılında restore edilmiştir.

1990'larda, manastırdan yaklaşık 3 km uzaklıkta, Azize Nino'nun baharına ev sahipliği yapmak üzere küçük Aziz Zabulon ve Aziz Sosana Şapeli inşa edilmiştir. Yerel bir efsaneye göre, Nino'nun dualarıyla ortaya çıkan bu şapellerin iyileştirici bir gücünün olduğuna inanılıyor.

Tarihi

1905'te Bodbe Manastırı
Nino Baharı'ndaki hacılar.

Gürcü geleneğine göre, Gürcüler'in Hristiyanlığa geçişine tanık olan Azize Nino, öldüğü (c. 338-340) Bobde geçidine gömüldü. Kral III. Mirian (r. 284-361), Nino'nun gömüldüğü yere küçük bir manastır yaptırdı. Manastır, Orta Çağ'ın sonlarında şöhret kazanmıştır. Manastır, taç giyme yeri olarak Kaheti kralları tarafından özellikle tercih edilmiştir. 1615'te Şah I. Abbas'ın birlikleri tarafından yağmalanan manastır, Kral I. Teimuraz (r. 1605-1648) tarafından yenilenmiştir. Bodbe'deki manastır hayatının canlanması ile birlikte manastırda ilahiyat okulu açılmıştır. Manastır ayrıca, Gürcistan'daki en büyük dini kitap depolarından birini işletiyordu ve birçok dini yazar ve yazıta ev sahipliği yapıyordu.[2]

Gürcistan'ın 1801'de Rus İmparatorluğu tarafından fethedilmesinden sonra, Bodbe manastırı Çar I. Aleksandr ve Metropolit John Maqaşvili'nin altında gelişmeye devam etti. 1823 yılında manastır onarıldı ve duvar resimleriyle süslendi. John'un 1837'de ölümü üzerine, Rus Ortodoks eksarhlığı Gürcistan'da 1810'dan bu yana aktif olan manastırı kaldırmış ve cemaat kilisesine dönüştürmüştür. Sonraki yıllarda, manastır harap oldu, ancak 1860'larda, Arçimandrite Macarius (Batataşvili) manastırı yenilemeye başladı ve ilahi bir okul kurdu.[3] Azize Nino'nun kalıntılarını barındıran şapel, 1880'lerde Mihail Sabinin tarafından yenilenmiştir. 1889'da Bodbe, Çar III. Aleksandr tarafından ziyaret edildi. Aleksandr, o bölgede bir rahibe manastırı açmaya karar verdi. Yenilenen manastır aynı zamanda iğne işi ve resmin öğretildiği bir okul olarak işletiliyordu.

1924'te Sovyet hükûmeti manastırı kapattı ve hastaneye dönüştürdü. 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması'ndan sonra, Bodbe manastırı bir rahibe manastır olarak devam ettirildi. Yenileme çalışmaları 1990 ile 2000 yılları arasında yapıldı ve 2003 yılında yeniden ziyarete açıldı.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İşhani Manastırı</span>

İşhani Manastırı, tarihsel Gürcistan’ın güneybatı kesiminde orta çağ Gürcü Ortodoks manastırıdır. Bugün Türkiye’nin sınırları içinde, Artvin ilinin Yusufeli ilçesine bağlı İşhan köyündedir.

<span class="mw-page-title-main">Azize Nino</span>

Azize Nino ,Gürcistan’da 323 yılından itibaren Hristiyanlığı yayan azize.

<span class="mw-page-title-main">Zarzma Manastırı</span> manastır

Zarzma Başkalaşım Manastırı, zarzmis p'erists'valebis monasteri) güneybatı Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde yer alan Zarzma köyündeki bir Orta Çağ Ortodoks Gürcü manastırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sapara Manastırı</span>

Sapara Manastırı Gürcistan'daki Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Ahaltsihe Belediyesi sınırları içinde ve Ğreli köyü yakınında yer alan bir Gürcü Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çulevi Manastırı</span>

Aziz Giorgi Çulevi Manastırı, Gürcistan'ın güneybatısındaki Samtshe-Cavaheti bölgesinde bulunan 14. yüzyıldan kalma bir Gürcü Ortodoks manastır kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Alaverdi Manastırı</span>

Alaverdi Manastırı Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Ahmeta kentine 25 km uzaklıkta bulunan bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Manastırın bazı bölümlerinin tarihi 6. yüzyıla dayansa da, günümüzdeki katedral 11. yüzyılda III. Kvirike tarafından eski Aziz Yorgi kilisesinin yerine yapılmıştır. Katedral, özellikle 15 ve 18. yüzyıllarda gerçekleşen depremlerde birkaç kez hasar gördü. Kilisenin freskleri 19. yüzyılda boyanmıştır, ancak 1966'da kısmen yenilenmiştir. Katedralin dış duvarları, katedral kilisesi mimarisinin tipik bir örneği olacak şekilde çok az süslüdür. Kilisenin içinin yüksekliği 42 metreden yüksektir. Kilisenin UNESCO Dünya Mirası listesine dahil olması için 2007 yılında başvuru yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Betania Manastırı</span>

Betania Meryem'in doğumu Manastırı ayrıca bilinen adıyla Betania veya Bethanya (ბეთანია) Doğu Gürcistan'daki başkent Tiflis'in 16 km güneybatısında yer alan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks manastırıdır. 11 ve 12. yüzyıllarda, Gürcistan Krallığı'nın "Altın Çağ”ı döneminde yapılan bu eserin ilgi çekici bir mimarisi vardır. Çağdaş Gürcü hükümdarlarının grup portrelerini içeren duvar resimleri de dikkate değerdir.

<span class="mw-page-title-main">Matani Manastırı</span>

Matani Manastırı Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Ahmeta Belediyesine bağlı Matani köyünün 3.5 km batısında konumlanmış bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks manastırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şio-Mğvime Manastırı</span> Gürcistanda, Tiflisin 30 km kuzeyinde bulunan manastır kompleksi

Şio-Mğvime Manastırı Gürcistan'daki Mtsheta şehrinin yakınlarında bulunan bir Orta Çağ manastır kompleksidir. Kura Nehri'nin kuzey yakasındaki dar kireçtaşı kanyonunda yer almaktadır. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in 30 km kuzeyinde konumlanmıştır.

Yeni Afon Manastırı, Abhazya'nın Gudauta rayonunun Yeni Afon kentinde yer alan, 1875 yılında Aynoroz'daki Aziz Panteleimon manastırından gelen rahipler tarafından kurulmuş bir manastırdır. Günümüzdeki Yeni Afon topraklarında, İverya Dağı'nda bulunan Aziz Panteleimon kilisesi de aynı rahipler tarafından manastırın içinde kurulmuştur. 1877-1878 Rus-Türk Savaşı'nın patlak vermesiyle Osmanlı Devleti'nin Rusları Athos Dağı'ndan kovacağı korkusuyla, Simon Zealotes'e adanan ve Neo-Bizans stilinin özelliklerini taşıyan Yeni Afon Manastırı, 1883 ve 1896 yılları arasında daha gelişmiş hale getirilmiştir. Bu yapıların yapılması Çar III. Aleksandr tarafından finanse edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Martkopi Manastırı</span>

Martkopi İlah Manastırı Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in 25 km doğusundaki Martkopi köyünde yer alan bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Manastırın tarihi, 6. yüzyıldaki stilit çalışmalarına dayanmaktadır ve On Üç Süryani Babadan biri olan Aziz Anton ile ilişkilidir. Manastırın mevcut yapılarının çoğu 17 ila 19. yüzyıllar arasında yapılmıştır. Manastır, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Agara Manastırı</span> Ortodoks Manastır Kompleksi

Agara Manastırı, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Ahaltsihe Belediyesi'nde yer alan bir Gürcü Ortodoks manastır kompleksidir. Uraveli köyünün yanında konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tabakini Manastırı</span> Manastır

Tabakini Yorgi Manastırı Batı Gürcistan'ın yukarı İmereti bölgesindeki Zestafoni şehrine 7-8 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir manastırdır.

<span class="mw-page-title-main">Gudarehi Manastırı</span>

Gudarehi Manastırı Güney Gürcistan'daki bir 13. yüzyıl Gürcü Ortodoks manastırıdır. Kvemo Kartli bölgesine bağlı Tetritskaro belediyesindeki Gudarehi köyünün batısında konumlanmıştır. Manastır kompleksi, ana salon kilisesi, bağımsız çan kulesi, saray, hücreler, şapeller, ahırlar ve şarap mahzeni gibi çeşitli yapıların kalıntılarından oluşmaktadır. Kilise, Orta Çağ taş oymaları ve yazıtlarla süslenmiştir. Kompleks, Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hobi Manastırı</span>

Hobi Manastırı veya resmi adıyla Nocihevi Meryem'in Ölümü Manastırı, Batı Gürcistan'daki Hobi şehrinin yakınlarında konumlanmış bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Kilise binasının tarihi 13. yüzyıla dayanmaktadır. Dış kısmı taş oymalarla, iç kısmı ise fresklerle süslenmiştir. Manastır, Megrelya Prensliği'nden Dadiani hanedanına manastır olarak hizmet vermiştir. Manastır, birkaç rölik ve ikonaya ev sahipliği yapmaktadır. Manastır, Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

Pirğebuli Manastırı Gürcistan'ın Kvemo Kartli bölgesindeki Hrami nehri vadisinde bulunan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks manastırıdır. 12. yüzyılın sonlarına veya 13. yüzyılın başlarına tarihlenen manastır, farklı koruma durumlarındaki çeşitli yapılardan oluşmaktadır. Ana kilise, dışı zengin taş oymalarla süslenmiş büyük bir salon kilisesidir. Manastır, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

Cruçi Aziz Giorgi Manastırı Batı Gürcistan'ın İmereti bölgesinde yer alan harabe bir Gürcü Ortodoks manastır kilisesidir. 10 veya 11. yüzyılda inşa edilen kilise, 1846 yılında mevcut mimari tarzına kavuşmadan önce birkaç kez yeniden modellenmiş ve inşa edilmiştir. 1991 Raça depreminde kilise neredeyse tamamen tahrip olmuş, sadece kilise duvarının bir kısmı molozların arasında ayakta kalmıştır. Manastır, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hirsa Manastırı</span>

Hirsa Aziz Stephen Manastırı Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Manastırın temelinin, 6. yüzyılda yaşamış On Üç Süryani Babadan biri olan keşiş Stephen'a dayandığı düşünülmektedir. Kubbeli bir kilise olan mevcut yapı, 886 ve 1822 arasındaki bir dizi yeniden yapılanmanın sonucudur. Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mtsvane Manastırı</span> Güney Gürcistanın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Borcomi vadisinde konumlanmış bir Orta Çağ Hristiyan manastırı

Çitahevi Aziz Yorgi Kilisesi Güney Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Borcomi vadisinde konumlanmış bir Orta Çağ Hristiyan manastırıdır. Manastır yaygın olarak, "Yeşil Manastır" anlamına gelen Mtsvane Manastırı adıyla da bilinmektedir. İki yüzyıldan fazla süredir terk edilmiş durumda olan manastır, 2003 yılında tekrar Hristiyan kullanımına açılmıştır. Manastır, popüler bir turizm ve hac bölgesidir. Manastır kilisesi ve çan kulesi, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İviron Manastırı</span>

İviron Manastırı, Yunanistan'ın kuzeyinde Aynaroz'da bulunan bir tarihi Gürcü, Doğu Ortodoks manastırıdır.