İçeriğe atla

Bocut

Bocut, eski zamanlardan kalma kısa boylu, bakırdan, içi kalaylı, yandan kulplu çay bardağı gibi beli ince sıvı kabıdır.[1] Genel olarak eski zamanlarda şarap bardağı olarak kullanılırdı. İç Anadolu yöresinde halk arasında su içmek için, topraktan yapılan çömlek olarak da bilinen kaplara verilen isim.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Kupa şu anlamlara gelebilir

<span class="mw-page-title-main">Çaydanlık</span> çay pişirme kabı

Çaydanlık, çay yapmada kullanılan, genelde iki parçalı ve metalden yapılma, bazen demliği porselen olan pişirme gereci.

<span class="mw-page-title-main">Atlas Okyanusu</span> Avrupa ve Afrikayı Amerikadan ayıran okyanus

Atlas Okyanusu veya Atlantik Okyanusu, 106.460.000 km2 yüzölçümü ile Dünya'nın en büyük ikinci okyanusudur. Dünya yüzeyinin yaklaşık %20'sini ve Dünya'nın su yüzeyinin yaklaşık %29'unu kaplar. Bir zamanlar tek parça olan ana kıtanın bölünmesiyle oluşmuştur. Avrupa ve Afrika'yı Amerika kıtalarını ayırır. Avrupalı bakış açısıyla "Eski Dünya"yı "Yeni Dünya"dan ayırdığı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sake</span> Japonların pirinç ve tahıl tozundan yapılan ulusal içkisi

Sake, Japonların pirinç ve tahıl tozundan yapılan ulusal içkisidir. Rakı ve tatlı şaraba da benzetilmektedir. Genellikle Beyaz şarap rengindedir. %18-20 oranında alkol içerir. Şaraba nazaran hafif ekşimsi bir tadı vardır. İçimi de şarabı anımsatır.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Kalesi</span> türk kalesi

Kayseri Kalesi Kayseri'de bulunan Türkiye'nin turistik kalelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Türk mutfağı</span> Türk gastronomi geleneğine dahil bütün yiyecek ve içecekler

Türk mutfağı, Türkiye'nin ulusal mutfağıdır. Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler ile Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Cumhuriyet Dönemi Türk Mutfağı hem Balkan ve Orta Doğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Türk mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir. Karadeniz mutfağı, Güneydoğu mutfağı, Orta Anadolu mutfağı gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Türk çayı</span> Türkiyeye özgü çay

Türk çayı, Türklere özgü bir çay pişirme ve sunma yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Şekerpare</span> Türk mutfağından şerbetli hamur tatlısı

Şekerpare, Türk mutfağından şerbetli ve hamurlu bir tatlı. Osmanlı mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Mısır ekmeği</span>

Mısır ekmeği, mısır unu ile yapılan bir ekmek çeşididir. Mısır unu içerisine tuz, süt ve az miktarda şeker eklenerek mayalandıktan sonra ya fırında ya da kızartma olarak pişirilir. Kimyon ve pul biber gibi baharatlar ise isteğe bağlı eklenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Hellimli</span>

Hellimli, Kıbrıs mutfağının önemli yiyeceklerinden hellim ile yapılan bir ekmek/kek türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dalgıç çanı</span>

Dalgıç çanı, insanlık tarihinin en eski ve en ilkel dalış aletlerindendir. Bu aletin amacı, dalgıçların suyun içerisinde nefes alacakları bir ortam oluşturmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Karton bardak</span> Bardak türü

Karton bardak, kanserojen madde içermeyen yapısıyla insan sağlığına plastik bardağa oranla daha uygundur. Doğada çabuk kaybolan yapısı ve geri dönüşüm özelliği ile karton bardaklar tam bir doğa dostudur. Karton bardaklar, kahvehane, fast food restoranı ve diğer satıcıların tek bir sıcak içecek için iki iç içe geçmiş kağıt bardak kullanma uygulaması olan çift kupalamadan kaçınmasını sağlar. Bazı kağıt bardak tutucularında reklamlar bulunur. Ayrıca karton bardaklar, özellikle ofis ve iş yerlerinde pratik çözümler sunar.

<span class="mw-page-title-main">Old Fashioned bardak</span> Bardak çeşidi

Old Fashioned bardak (İngilizce: eski moda), viski gibi bazı içeceklerin servisinde kullanılan kısa ve düz tabanlı bir bardak çeşididir. Viski dışında bazı kokteyllerin servisinde de kullanılır. Bunlardan en bilineni, bardağa adını veren Old Fashioned kokteylidir.

<span class="mw-page-title-main">Gokkun</span>

Gokkun (ゴックン), bir kimsenin, bir veya birden fazla kişinin bir kapta biriktirdiği meniyi içmesi anlamına gelen Japonca terim. Kap olarak genellikle; fincan, deney şişesi, kase, fırın tepsisi, şarap veya kokteyl bardağı kullanılır. Bu tür senaryolarda genelde birden fazla erkeğin menisi biriktirilir ve daha sonra biriktirilen meni; bir kadın veya erkek tarafından içilir.

<span class="mw-page-title-main">Regl kabı</span>

Regl kabı veya menstrual kaplar menstrüasyon sırasında vajinaya yerleştirilen kadın hijyeni ürünüdür. Amacı, adet sıvısının kıyafetlere sızmasını önlemektir. Menstrual kaplar genellikle esnek tıbbi sınıf silikondan yapılır ve bir saplı bir çan şeklinde şekillendirilir. Kök, yerleştirme ve çıkarma için kullanılır. Çan şeklindeki kap, serviksin hemen altında vajina duvarına karşı sızdırmaz. Her 4-12 saatte bir, kap çıkarılır, boşaltılır, durulanır ve tekrar yerleştirilir. Her dönemden sonra, kap en az 5 dakika kaynatılmalı ve sonraki ay kullanım için saklanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hamsili pilav</span> Karadeniz Bölgesine özgü balıklı pilav yemeği

Hamsili pilav (Gürcüce:ქაფშა ფრინჯონი), Trabzon ve Rize başta olmak üzere Karadeniz Bölgesinde tüketilen bir hamsi yemeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Kahve fincanı</span>

Kahve fincanı, kahve ve espresso bazlı içeceklerin servis edildiği bir kaptır. Kahve fincanları tipik olarak seramikten yapılır ve içecek sıcakken taşınabilirlik için tek bir tutamağa sahiptir. Kahvehane ve kahve kültürünün önemli parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kadeh</span>

Kadeh, içki içmeye yarayan bardaklara ve kimi kutsal ayinlerde kullanılan ayaklı kaba verilen isim.

<i>Sardunya</i> (film)

Sardunya (Geranium), Cağıl Bocut'un ilk uzun metraj filmidir.

İlayda Elif Elhih, oyuncu.