İçeriğe atla

Bock

Bock, Almanya kökenli sert bir lager çeşididir. Adını Almanya'nın Einbeck kentinden aldığı bilinmektedir. "Bock" sözcüğü ayrıca Almancada teke (erkek keçi) anlamına gelmektedir. Yapım aşamasında kullanılan şerbetçiotu miktarı diğer biralara oranla daha azdır. Dolayısıyla şerbetçiotundan gelen acılık diğer biralara göre oldukça düşüktür.

Doppelbock, heller bock (maibock), eisbock, weizenbock ve dunkler bock gibi pek çok alt türü bulunmaktadır. Açık bakır renginden, kahverengiye geniş bir yelpazede renk skalasına sahiptir.

Tarihçe

Bock tipi bira ilk olarak 14. yüzyılda Almanya'nın Einbeck kentinde üretilmiştir. İlk üretildiğinde günümüzdekilerden farklı olarak ale tarzda üretilmişti. Bu tür daha sonra Münihli bira üreticileri tarafından 17. yüzyılda lager tarza adapte edildi. Bavyera aksanının etkisiyle Einbeck terimi ein Bock olarak değişti ve bu bira sadece bock olarak anılmaya başladı. Bu cinas nedeniyle bugün bock türü bira şişelerinde keçi sembolü kullanımı oldukça yaygındır.

Keçi çizimlerinin de yer aldığı bir bock reklamı. (1882)

Bock tarihsel olarak Noel ve Paskalya gibi pek çok önemli günle özdeşleştirilmiştir. Çok eskiden beri Bavyeralı rahipler tarafından oruç zamanı yüksek kalorili sıvı bir besin kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Alt Türler

Hollanda'da üretilen çeşitli markalarda bock biralar.

Heller Bock

Maibock ve helles bock olarak da bilinir. Helles Almancada açık renkli (İngilizce: light) anlamına gelmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere açık renkli bock biralara denir. Açık renkli olmalarına karşın geleneksel bock tipi biralar kadar serttirler. Altın rengiyle kehribar rengi arasında bir renk skalasına sahiptir. Malt aroması geleneksel bock'lara göre daha az olmasına karşın şerbetçiotundan gelen acılık biraz daha fazladır, ancak diğer biralarla kıyaslandığında halen çok düşüktür.

Doppelbock

"Duble bock" anlamına gelir. Geleneksel bock tipi biranın daha sert versiyonudur. Yüksek alkol oranı ve kalorisi nedeniyle tarih boyunca Katolik rahipler tarafından katı yiyecek yemenin yasak olduğu oruç zamanı sıvı ekmek olarak tüketilmiştir.

Doppelbock'lar günümüzde de türdeşlerine göre yüksek alkol oranına sahiptirler. Yoğun bir malt karakterine ve zengin bir aromaya sahiptirler.

Doppelbock üreten rahipler, biralarına Almancada kurtarıcı anlamına gelen "Salvator" adını vermişlerdir. Günümüzde de Paulaner şirketi Salvator markasıyla doppelbock üretimine devam etmektedir.

Dunkler Bock

Koyu renkli Bock tipi biralara denir. Şerbetçiotu acılığı diğer türdeşleri gibi düşüktür. Yanık tatlar egemen konumdadır.

Eisbock

"Eis" Almancada buz anlamına gelmektedir. Türdeşleri arasında en sert olanıdır. Doppelbock biraların dondurulması ve alkol oranının artırmak amacıyla ortaya çıkan buzun yok edilmesiyle elde edilir.

En sert eisbock Kleinbrauerei Schorschbräu şirketi tarafından üretilen ve %57,7 alkol içeren Schorschbräu Schorschbock adındaki biradır.

Weizenbock

Weizenbock, buğday kullanılarak üretilen bock tipi biralara denir. Diğer buğday biralarına göre daha serttir. İlk olarak G. Schneider & Sohn adındaki şirket tarafından 1907 yılında Aventinus adıyla üretilmiştir. Koyu Münih maltlarının üst fermantasyon buğday birası mayaları tarafından fermante edilmesiyle üretilir.[1]

Renk Berraklık Servis Sıcaklığı Fermantasyon Ortalama Alkol Oranı IBU (Acılık Değeri)
BockKehribar Rengi / Kahverengi Berrak 07 - 10 °C Lager %6,30 - %7,50 20 - 30[2]
Heller BockAltın Rengi / Kehribar Rengi Berrak 07 - 13 °C Lager %6,30 - %7,14 22 - 32[3]
DoppelbockKehribar Rengi / Kahverengi Berrak 07 - 10 °C Lager %7,20 - %8,50 24 - 35[4]
Dunkler BockBakır Rengi / Koyu Kahverengi Berrak 07 - 13 °C Lager %6,00 - %7,00 21 - 35[5]
EisbockBakır Rengi / Siyah Berrak 07 - 13 °C Lager %9,30 - %14,00 45 - 60[6]
WeizenbockKehribar Rengi / Kahverengi Puslu 07 - 13 °C Ale %6,70 - %8,00 18 - 27[7]

Bockfest

Bockfest her yıl Mart ayının ilk haftasonunda Ohia'da düzenlenen bir bira festivalidir. ABD'de düzenlenen en eski Alman tarzı bock bira festivalidir. Festivale katılan katılımcı sayısı tahminsel olarak 2013'te 20.000, 2014'te ise 30.000'dir.[8]

Türkiye'de Bock

Türkiye'de bock tipi biralar pek yaygın değildir. Düşük sayıdaki talep, daha çok ithal biralarla karşılanmaktadır. Ancak İstanbul'da bulunan Bosphorus adlı brewpubda Selanik 81 adında bir doppelbock üretilmektedir.[9]

Kaynakça

  1. ^ "Bock". Wikipedia. 27 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2017. 
  2. ^ "Beer Styles". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2017. 
  3. ^ "RateBeer". 26 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2017. 
  4. ^ "RateBeer". 14 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2017. 
  5. ^ "RateBeer". 26 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2017. 
  6. ^ "RateBeer". 26 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2017. 
  7. ^ "RateBeer". 26 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2017. 
  8. ^ "Bockfest". Wikipedia. 27 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2017. 
  9. ^ "Bosphorus Selanik 81". Ratebeer. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bira</span> arpanın mayalandırılmasıyla yapılan alkollü içki

Bira, dünyadaki en eski ve en yaygın alkollü içeceklerden biridir. Su ve çaydan sonra en popüler üçüncü içecek‘tir. Bira tahıldan üretilirː Yaygın olarak malt arpa kullanılır ama buğday, mısır ve pirinç de kullanılan ürünler arasındadır. Şıradaki(malt-su karışımı), nişasta şekerlerinin fermantasyonu birada etanol ve karbondioksiti açığa çıkarır ve köpüklü bira oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Stout</span>

Stout, kavrulmuş arpa maltı ya da kavrulmuş sek arpayla yapılan siyah bir bira türüdür. Geleneksel olarak en sert porter tipi biralardan türemiştir. Zamanla stout olarak kısaltılmıştır. Pek çok alt türü olmakla birlikte en popüler olanı sek stouttur.

<span class="mw-page-title-main">Buğday birası</span>

Buğday birası, genellikle üst fermentasyon yoluyla üretilen ve önemli oranda buğday maltı içeren biraları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Genel olarak Alman stili weizenbier, Belçika stili witbier ve Amerikan stili wheat ale olmak üzere üç türde üretilir. Berliner Weisse, lambik ya da gose gibi ekşi biraların yapımında da önemli oranda buğday maltı kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Malt likörü</span>

Malt likörü, Kuzey Amerika kökenli yüksek alkol içeriğine sahip bir bira türüdür. Yasal olarak %5,00 oranından az alkol içeremezler. Genelde Amerikan tarzı lager tipi biralara benzer içerikle ve süreçle üretilirler ve pek çoğu %6,00 oranından az alkol içermez.

<span class="mw-page-title-main">IPA (bira)</span> daha yüksek miktarda şerbetçiotu içeren bir bira çeşidi

IPA (India Pale Ale), diğer biralara oranla daha yüksek miktarda şerbetçiotu içeren bir bira çeşididir. Dolayısıyla şerbetçiotundan gelen acılık, diğer biralara oranla daha fazladır. Renkleri genel olarak altın ve bakır tonlarındadır. Genellikle güçlü bir aromaya sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Porter</span>

Porter, kahverengi malt kullanılarak üretilen ve Londra'da geliştirilen ale türü siyah bir bira çeşididir. Biraya koyu rengini veren şey ise üretiminde kullanılan koyu renkli arpa maltıdır. Bugün arpa maltının yanı sıra çikolata maltı da sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca pek çok üretici daha farklı ve özgün bir tat yaratabilmek için bal, bal kabağı, vanilya ve erik gibi içerikler de kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tripel</span>

Tripel, ağırlıklı olarak Felemenk ülkelerinde, bazı diğer Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Westmalle Tripel benzeri sert pale ale tipi biraları tanımlamada kullanılan bir terimdir. Terimin kökeni bilinmemektedir. Ancak başlıca teori, bir şekilde biranın sertliğini belirttiği yönündedir. İlk olarak 1956 yılında Westmalle adlı Trappist bira üretimevi tarafından, ellerindeki en sert birayı tanımlamak için kullanıldı. Ancak bu tarihten önce de tripel biraların varlığı bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bitter</span>

Bitter, 19. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkan, İngilizce bazı pale ale tipi biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Adı bitter olmasına karşın pek çok bira türünden daha düşük bir şerbetçi otu acılığa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Amber ale</span> standart arpa maltına kristal ya da amber malt eklenerek üretilen pale ale bira

Amber ale, yaygın olarak Avustralya, Fransa ve Kuzey Amerika'da, standart arpa maltına kristal ya da amber malt eklenerek üretilen pale ale biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Arpa şarabı</span>

Arpa şarabı, ekstra sert ale biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Genellikle %6 ile %11 civarında alkol oranına sahiptir. Açık ve koyu versiyonları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kahverengi ale</span>

Kahverengi ale, koyu kehribar rengi ve kahverengi arasında bir bira türüdür. Terim ilk kez Londralı bira üreticileri tarafından 17. yüzyılın sonlarına doğru, günümüzdeki anlamından farklı olarak mild ale türü biraları tanımlamak için kullanılmıştır. 18. yüzyıldaki kahverengi ale, az miktarda şerbetçi otu ve %100 oranda kahverengi malt kullanılarak üretilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Mild ale</span>

Mild ale, 17. yüzyılda gelişen Büyük Britanya kökenli yumuşak içimli bir bira türüdür. "Mild" olarak adlandırılmasının başlıca nedeni sınırlı şerbetçi otu kullanımı ve standart biralara oranla düşük alkol içeriğidir.

<span class="mw-page-title-main">Helles</span>

Helles, geleneksel olarak Almanya'da üretilen, açık renkli bir lager bira türüdür. Üretim başta Münih olmak üzere Güney Almanya'da yoğunlaşmıştır. Ortalama bir alkol içeriğine sahip olmasına karşın şerbetçi otu acılık değeri ortalamanın altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Dortmunder Export</span>

Dortmunder Export ya da Dortmunder, ilk olarak 1873 yılında Dortmunder Union tarafından Almanya'nın Dortmund kentinde üretilen bir pale lager çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Dunkel</span>

Dunkel ya da Dunkles, koyu renkli Alman lager biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. "Dunkel" Almancada koyu ve karanlık gibi anlamlara gelmektedir. Dolayısıyla dunkel biralar kehribar rengiyle kızılımsı kahverengi arasında koyu bir görünüme sahiptir. Dunkel biralar pürüzsüz malt tatlarıyla bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Märzen</span>

Märzen, Bavyera kökenli bir lager bira türüdür. Märzenbier olarak da bilinen bu biralar Almancada "mart birası" anlamına gelir. Genel olarak ortalamanın üstünde bir gövdeyle betimlenen bu biralar, açık sarı ile koyu kızıl arasında değişen geniş bir renk yelpazesinde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">İsli bira</span> Bira türü

İsli bira çimlendirilmiş arpa tanelerinin açık ateşte kurutulması sonucu belirgin bir duman aroması içeren bira türlerini adlandırmada kullanılan genel bir terimdir. Almanya'nın Bavyera bölgesindeki Bamberg kentinde üretilen rauchbier adlı biralar, en çok bilinen isli biralardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kellerbier</span>

Kellerbier, filtreden geçirilmemiş ya da pastörize edilmemiş Alman biralarını tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Bu biralar alt ya da üst fermentasyon yöntemiyle üretilmiş olabilirler. Acılık değeri (IBU) ortalama olarak 25 ile 35 arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Malt bira</span> üretim aşamasındaki farklılığından dolayı yumuşak içimli dir

Malt bira, standart biralar gibi üretilen ancak fermentasyon süresi kısa tutulan tatlı, düşük oranda alkol içeren bir bira türüdür. Malta ya da malzbier olarak da bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Bira çeşitleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste farklı bira çeşitleri'nin bir listesidir.