İçeriğe atla

Bobota

Bobota
Köy
Bobota köyk
Bobota
Бобота
Bobota
Hırvatistan üzerinde Bobota
Bobota
Bobota
Bobota'in Hırvatistan'daki konumu
ÜlkeHırvatistan Hırvatistan
Ilk yazılı belge1269
Nüfus
 • Toplam1.540
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
posta kodu
32 225 Bobota
Alan kodu32
Plaka koduVU

Bobota (Hırvat Latin: Bobota, Sırp Kiril: Бобота) Doğu Hırvatistan, Sırbistan ile sınır bir köy. 2011'de köyün nüfusu 1540 kişidir. Nüfusun büyük çoğunluğu Sırplardan oluşmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Bobô</span> Brezilyalı futbolcu

Deyvison Rogério da Silva ya da kısaca Bobô, Santrafor mevkiinde oynamış Brezilyalı eski futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Savaşı</span> Bosna Hersekte 3 yıl sürmüş askeri bir çatışma

Bosna Savaşı, 1992 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'te meydana gelen uluslararası bir silahlı çatışmaydı. Savaşın, genellikle daha önceki bir dizi şiddet olayını takiben 6 Nisan 1992'de başladığı kabul edilir. Savaş, 14 Aralık 1995'te Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi. Ana savaşan taraflar, sırasıyla Hırvatistan ve Sırbistan tarafından yönetilen ve sağlanan proto-devletler olan Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti güçleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Dayton Anlaşması</span> 1995te Bosna Savaşını sona erdiren barış antlaşması

Bosna Hersek'te Barış için Genel Çerçeve Anlaşması, bilinen adıyla Dayton Anlaşması veya Dayton Anlaşmaları ABD'nin Ohio eyaletindeki Dayton kenti yakınlarındaki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'nde 21 Kasım 1995 tarihinde anlaşmaya varılan ve 14 Aralık 1995 tarihinde Paris'te Bosna-Hersek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Slobodan Milošević ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tuđman tarafından resmen imzalanan barış anlaşmasıdır. Bu anlaşmalar, çok daha büyük Yugoslav Savaşları'nın bir parçası olan ve üç buçuk yıl süren Bosna Savaşı'na son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Cumhuriyeti</span> Bosna-Hersek Federasyonunun içinde bulunan Sırp Cumhuriyeti bölgesi

Sırp Cumhuriyeti, Bosna-Hersek'in iki entitesinden biri, diğeri ise Bosna-Hersek Federasyonu'dur. Ülkenin kuzeyinde ve doğusunda yer almaktadır. En büyük şehri ve idari merkezi, Vrbas nehri üzerinde yer alan Banja Luka'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Glogofça</span>

Glogofça veya Glogovaç, Kosova'nın orta bölgesinde, Kosova Ovası'nın batısında uzanan bir kasaba ve belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">Mitroviça</span> Kosovada kent

Mitroviça, Kosova'nın kuzeyinde bir şehir ve belediye merkezi. Şehir, 1998-1999 Kosova Savaşı'ndan sonra bölünmüştür ve iki farklı belediye idaresinin kontrolündedir. Belediyenin kuzey kısmı, 1998-1999 Kosova Savaşı'ndan sonraki süreçte Sırpların; güney kısmı Arnavut, Türk ve Boşnakların beraber yaşadığı Müslüman kontrolündedir.

2008-09 Türkiye Kupası Türkiye Kupası turnuvasının 47. organizasyonudur. Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiş olan turnuvanın 2008-2009 şampiyonu İzmir Atatürk Stadyumu'nda oynanan final maçına Fenerbahçe'yi Bobô(2), Filip Hološko ve Yusuf Şimşek'in golleriyle 4-2 yenen Beşiktaş olmuştur. Böylece Beşiktaş 8. kez Türkiye Kupası'nı kazanmıştır. Kupanın gol kralı 7 golle Beşiktaşlı Bobô olmuştur. Bobô aynı zamanda TFF tarafından final maçının yıldızı/en değerli oyuncu seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kararlı Güç Harekâtı</span> Acil Mukabele Gücü ile NATOnun Sırp Cumhuriyetine karşı yürüttüğü kapsamlı askeri operasyon

Deliberate Force Operasyonu veya Kararlı Güç Harekâtı, BM Acil Mukabele Gücü ile NATO'nun Sırp Cumhuriyeti'ne karşı yürüttüğü kapsamlı askerî operasyonudur. Bosna-Hersek topraklarını işgal eden Sırp askeri hedeflerine yönelik gerçekleşmiştir. Bombardımana gerekçe olarak Sırp askerlerinin Srebrenitsa katliamı ve Markale katliamları gibi Avrupa'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra gördüğü en büyük soykırım olayları gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">İşterpçe</span> Kosovada belediye

İşterpçe veya Ştırpçe Kosova’nın güneyinde, Şar Dağları’nın kuzey eteklerinde bir kasaba ve belediye merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Rahofça</span>

Rahofça, Kosova’nın güneybatısında bir kasaba ve belediye merkezi.

II. Dünya Savaşı'nda Sırplara yönelik zulüm, 1941-1945 yılları arasında Faşist ve Nazi destekli unsurların Sırplar'a karşı yürüttüğü etnik temizlik uygulamasıdır. Belgrad Üniversitesi Profesörü Ljubodrag Dimic'in yayınladığı incelemedeki rakamlara göre Sırp tarafının toplam kaybı 1.000.000'dur. Hırvatistan Bağımsız Devleti, Sırp halkın büyük çoğunluğunu Ortaçağ Engizisyonu yöntemleriyle öldürdü. Papa XII. Pius, Zagreb başpiskoposu Alojzije Stepinac, Saraybosna başpiskoposu Ivan Šarić, reis-ül ulema Fehim Spaho, Zagreb müftüsü Ismet Muftić, Kudüs Baş Müftüsü Muhammed Emin el-Hüseyni ve başka Katolik-Müslüman din adamları, NDH'deki katliamları desteklediler. II. Dünya Savaşı boyunca Ustaşa rejimi sırasında 700.000 Sırp'ı öldürmüş, 400.000'i göç etmek ve 250.000'i de Katolik olmak zorunda kalmıştır.

2009 Türkiye Kupası finali 13 Mayıs 2009 tarihinde İzmir Atatürk Stadyumu'nda Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynandı, Beşiktaş bu maçtan 4-2 galip geldi.

Türkiye Kupası'nın 45. sezonu olan 2006-07 Türkiye Kupası sezonunun şampiyonunun belirlendiği final maçıdır. 9 Mayıs 2007 tarihinde Kayseri Erciyesspor ile Beşiktaş arasında oynanmıştır. Normal süresi 0-0 berabere tamamlanan maçın 101. dakikasında Bobô'nun kaydettiği golle maçı kazanan Beşiktaş, 7. kez Türkiye Kupası'nı müzesine götürdü.

<span class="mw-page-title-main">Biyelina</span> Bosna-Hersekte şehir

Biyelina veya Belene Kuzeydoğu Bosna-Hersek'te bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir Banja Luka'dan sonra Sırp Cumhuriyeti'nin ikinci ve Bosna-Hersek'in ise beşinci en büyük şehridir. Semberija'nın zengin toprakları üzerindedir. Bijeljina, 140,000-150,000 civarında nüfus ile Sırp Cumhuriyeti'nin Doğu bölümünün gayri-resmi merkezi halindedir. Bijeljina konum olarak Sırbistan'dan 6 km (4 mi) ve Hırvatistan'dan ise 40 km (25 mi) uzaklıktadır. Üretken toprakları ile bölgenin gıda üretimi ve ticaretinde önemli yer almaktadır. Bijeljina geniş şehir merkezi ile dikkat çekmektedir.

Alinci Muharebesi, Sırp ve Osmanlı Orduları arasında yapılan 1.Balkan Savaşının parçası olan muharebedir.Bir kısım Makedon milisler ve askerler muharebede Sırp ordusu yanında savaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'in belediyeleri</span>

Bosna-Hersek'in belediyeleri, Bosna-Hersek'in en küçük idari bölümleridir.

<span class="mw-page-title-main">Ortak Belediyeler Konseyi (Hırvatistan)</span> Organizasyon

Ortak Belediyeler Konseyi ya da kısaca ZVO doğu Hırvatistan'a Sırp çoğunluğu nüfus belediyeler sui generis bir konseyidir. Hırvatistan Savaşı ve Doğu Slavonya, Baranja ve Batı Sirmium Birleşmiş Milletler Geçici Yönetimi bittikten sonra 1997 Konseyi faaliyetlerine başladı. Ortak Belediyeler Konseyi bir Sırp azınlık danışma ve kültürel otoromi organı.

Vidin Kuşatması Sırp Ordusu'nca Bulgar şehri olan Vidin'e İkinci Balkan Savaşı sırasında yapılan kuşatmadır. Bu kuşatma 12-18 Temmuz 1913 tarihleri arasında yapılmıştır.