İçeriğe atla

Bob Dadae

Ekselansları Saygın Büyük Şef
Sir Bob Dadae
GCL GCMG KStJ
10. Papua Yeni Gine Genel Valisi
Görevde
Makama geliş
28 Şubat 2017
Yerine geldiğiTheo Zurenuoc
Başbakan
Kişisel bilgiler
Doğum 8 Mart 1961 (63 yaşında)
Morobe, Papua Yeni Gine
Partisi Birleşmiş Parti (2012'ye kadar)
Halkın Ulusal Kongresi (2012–günümüz)
Evlilik(ler) Leydi Dadae
Bitirdiği okul
  • Papua Yeni Gine Üniversitesi
  • Griffith Üniversitesi

Sir Bob Bofeng Dadae (d. 8 Mart 1961),[1] Papua Yeni Gine'nin onuncu ve şu anki Genel Valisi olarak görev yapan Papua Yeni Gineli bir politikacıdır. Görevine 28 Şubat 2017'de Michael Ogio'nun yerine onuncu genel vali olarak başladı.[2]

Eğitimini Derim'deki Ombo Lutheran Ajansı ve Bugandi Lisesinde gördü. Üniversite eğitimini Papua Yeni Gine Üniversitesinden ticaret lisans (1988) ve Griffith Üniversitesinden İşletme yönetimi yüksek lisansı (1995) alarak tamamladı. Parlamentoya seçilmeden önce, Papua Yeni Gine Evanjelik Lüteriyen Kilisesi'nde muhasebeci ve Christian Press yayınevinin yönetim kurulu üyesiydi.[3]

Sir Bob, Yeni Zelanda Genel Valisi Dame Cindy Kiro ile Londra'da buluşuyor, 2022

2002 seçimlerinde Papua Yeni Gine Ulusal Parlamentosu'na Kabwum bölgesi için Birleşik Parti üyesi olarak seçildi ve seçimden sonra partinin genel başkan yardımcısı oldu. 2004 yılında Başkan Yardımcısı oldu. 2007 seçimlerinde yeniden seçildi ve 2007'den 2011'e kadar Michael Somare altında Savunma Bakanı olarak görev yaptı. Somare'nin 2011'de devrilmesinin ardından Ulusal Halk Kongresi'ne geçti ve 2012 seçimlerinde bu bayrakla yeniden seçildi.[4]

5 Mayıs 2017'de St. Michael ve St. George Nişanı almaya hak kazandı. 18 Ağustos 2017'de Aziz John Tarikatı'na atandı.

Dadae, Aralık 2022'de Winnie Kiap ve Stephen Pokawin ile birlikte Genel Vali olarak ikinci bir dönem için aday gösterildi.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Index Da". www.rulers.org. 5 Ocak 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Kisselpar, Joy (1 Şubat 2017). "Bob Dadae named next Governor-General of Papua New Guinea". Australian Broadcasting Corporation. 1 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 
  3. ^ "Hon. Bob Dadae, MP". Parliament of Papua New Guinea. 3 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 
  4. ^ "Hon. Bob Dadae, MP". Parliament of Papua New Guinea. 3 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. "Hon. Bob Dadae, MP". Papua Yeni Gine Parlamentosu. the original 3 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. sitesinden 3 Şubat 2017'de arşivlendi.. Retrieved 3 February 2017.
  5. ^ "Race for head of state". postcourier.com.pg (İngilizce). 21 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Papua Yeni Gine</span> Okyanusyada bulunan bir ada devleti

Papua Yeni Gine, resmî adıyla Papua Yeni Gine Bağımsız Devleti, Okyanusya'da Yeni Gine adasının doğu yarısı ile Melanezya'daki civar adaları kapsayan bir ülkedir. Yeni Gine adasının batı kısmı ise Endonezya'ya aittir ve sadece Endonezya ile kara sınırı bulunur. Güneyinde Avustralya bulunur. 462.840 km²'lik yüzölçümüyle en büyük üçüncü ada ülkesidir. Başkenti adanın güneydoğu kıyısındaki Port Moresby'dir.

İngiliz Milletler Topluluğu veya resmî adıyla Milletler Topluluğu, geçmişte Britanya İmparatorluğu'nun, günümüzde de Birleşik Krallık'ın parçası olan devletlerin oluşturduğu uluslararası bir koalisyondur. Üye ülkelerin 16’sı hâlen Britanya Kraliyet Ailesi yönetimindedir. Bu ülkelerde mevcut monark III. Charles; devlet başkanı görev ve yetkilerini, kendi tarafından atanan genel valiler aracılığı ile sürdürür. Kral aynı zamanda İngiliz Milletler Topluluğunun başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Papua Yeni Gine bayrağı</span> Ulusal bayrak

Papua Yeni Gine bayrağı 1 Temmuz 1971'de kabul edildi. Vinçte, Güney Haçı'nı tasvir ediyor; sinekte, bir Raggiana cennet kuşu silueti. Tasarım, 1971'in başlarında ülke çapında bir tasarım yarışması ile seçildi. Kazanan tasarımcı, o sırada 15 yaşında olan Susan Karike'ydi.

<span class="mw-page-title-main">Michael Ogio</span>

Sir Michael Ogio, Papua Yeni Gine'nin dokuzuncu Genel Valisidir. Ogio aynı zamanda Demokratik Halk Hareketi partisinin lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Peter O'Neill</span>

Peter Charles Paire O'Neill,, Bu görev tartışmalı olsa da, Papua Yeni Gine'nin 2011-2019 tarihleri arası eski Başbakanıdır. Peter O'Neill, Halk Ulusal Kongresi lideri ve Ialibu-Pangia arasında seçimi temsil eder. Eski Başbakan Michael Somare ile O'Neill görev anlaşmazlıklarına karşın, yandaşları Somare'nin şimdiki Başbakan olduğunu söylemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Nick Clegg</span>

Nicholas William Peter "Nick" Clegg, İngiliz politikacı.

2016 OFC Uluslar Kupası, Okyanusya Futbol Konfederasyonu (OFC) tarafından düzenlenen tarihteki onuncu OFC Erkekler Uluslar Kupası.

<span class="mw-page-title-main">Kassim Majaliwa</span> 10. Tanzanya Başbakanı

Kassim Majaliwa Majaliwa, 2015 yılından beri Tanzanya Başbakanı olan Tanzanya'lı siyasetçidir. 2015 genel seçimlerinden sonra Başkan John Magufuli tarafından atanmıştır. iktidardaki Chama Cha Mapinduzi partisine üyedir ve 2010 yılından beri Ruangwa seçim bölgesinden Parlamento Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Papua Yeni Gine başbakanı, Okyanusya kıtasında bulunan Papua Yeni Gine'de 1975 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Tok Pisin, Papua Yeni Gine'nin en çok kullanılan ve resmi kreol dildir. Ancak, Batı, Körfez, Merkez, Oro Eyaleti ve Milne Körfezi İllerinin bazı bölgelerinde, Tok Pisin kullanımı daha kısa bir tarihe sahiptir ve özellikle yaşlı insanlar arasında daha az yaygındır. Muhtemelen ticaret amaçlı bir pidgin olarak gelişmesine rağmen, Tok Pisin kendi başına ayrı bir dil haline gelmiştir. Dil, genellikle İngilizce konuşurları tarafından "Yeni Gine Pidgini" veya "Pidgin İngilizce" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">James Marape</span> Papua Yeni Gine başbakanı

James Marape Papua Yeni Gineli bir politikacı ve Papua Yeni Gine'nin sekizinci Başbakanı. Temmuz 2007'den bu yana Papua Yeni Gine Ulusal Parlamentosu'nun bir üyesidir ve Hela eyaletindeki yaylalardaki Tari-Pori Açık seçmenlerini temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Michael Somare</span>

Sir Michael Thomas Somare "GCL", "GCMG", "CH", "CF", "SSI", "KSG", "PC", Papua Yeni Gineli politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bob Loughman</span> Vanautalı politikacı

Bob Loughman Weibur Vanuatulu siyasetçi. Loughman, Büyük Okyanus'un güney kesiminde Melanezya ada öbeği içerisinde yer alan ada ülkesi Vanuatu'da 20 Nisan 2020 - 4 Kasım 2022 tarihleri arasında başbakan olarak görev yapmıştır.

Richard Mendani Papua Yeni Gine'li bir politikacıydı. 2012'den 2021'deki ölümüne kadar Papua Yeni Gine Ulusal Parlamentosunun bir üyesiydi ve Körfez Eyaletindeki Kerema halkını temsil ediyordu.

Samantha "Sammy" Peninsa, Papua Yeni Gineli eski futbolcudur. Papua Yeni Gine kadın milli futbol takımının bir üyesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sam Basil</span>

Sam Basil, Papua Yeni Gineli siyasetçi ve yönetici.

<span class="mw-page-title-main">Papua Yeni Gine arması</span> Ulusal arma

Papua Yeni Gine arması, Papua Yeni Gine devletinin resmî armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Gine Bölgesi</span> 1919–1949 arası Yeni Gine adasının kuzeydoğusundaki Avustralya bölgesi

Yeni Gine Bölgesi, 1914'ten 1975'e kadar Yeni Gine adasında Avustralya tarafından yönetilen bir Birleşmiş Milletler vesayet bölgesiydi. 1949'da bölge Papua Bölgesi ile birleştirilerek Papua ve Yeni Gine Bölgesi adıyla idarî bir birlik kuruldu. Bu idarî birliğin adı 1971'de Papua Yeni Gine olarak değiştirildi. Bir idarî birliğin parçası olmasına rağmen, Yeni Gine Bölgesi, Bağımsız Papua Yeni Gine Devleti' kuruluşuna kadar her zaman ayrı bir yasal statü ve kimlik haklarını korudu.

<span class="mw-page-title-main">Feleti Teo</span>

Feleti Penitala Teo, Tuvalulu avukat ve siyasetçi. Teo, Okyanusya ülkesi Tuvalu'nun 14. Başbakanı olarak görev yapmaktadır. 2024 Tuvaluan genel seçimlerinde Tuvalu Parlamentosu'na seçildi. Bu sürecin öncesinde Batı ve Orta Pasifik Balıkçılık Komisyonu'nun (WCPFC) icra direktörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Barbara Stewart</span>

Barbara Joy Stewart, Yeni Zelandalı eğitimci ve siyasetçi.