İçeriğe atla

Boşnakzâde Ahmet Resai Bey

Boşnakzâde Ahmet Resai Bey
21. Samsun Belediye Başkanı
Görev süresi
Haziran 1924 - 1 Mart 1925
Yerine geldiğiŞefik Avni Bey
Yerine gelenŞefik Avni Bey
31. Samsun Belediye Başkanı
Görev süresi
20 Ekim 1930 - 8 Mart 1931
Yerine geldiğiFaik Bey
Yerine gelenFaik Bey
Kişisel bilgiler
Ölüm 25 Nisan 1932
Vatandaşlığı Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye
Partisi Serbest Cumhuriyet Fırkası
Mesleği Tüccar, siyasetçi

Boşnakzâde Ahmet Resai Bey, iki ayrı dönem görev yapmış Samsun belediye başkanı ve tüccar.[1]

Haziran 1924'te ilk kez göreve gelen Ahmet Resai Bey, Şefik Avni Bey'den sonra cumhuriyet döneminde göreve gelen ikinci Samsun belediye başkanıdır. 1 Mart 1925 tarihinde kadar görevde kalan Resai Bey bu tarihten sonra görevi Şefik Avni Bey'e devretmiştir. 1930 Türkiye yerel seçimlerine Serbest Cumhuriyet Fırkası'ndan Samsun Belediye başkan adayı olarak giren Ahmet Resai Bey seçimleri kazanmış ve seçilerek bu göreve gelen ilk başkan olmuştur. Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın kapatılmasından sonra Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal tarafından istifaya davet edilse de bu talebi reddeden[2][3] Ahmet Resai Bey'in başkanlığı 8 Mart 1931 tarihinde 1930 yerel seçimlerinin Danıştay'da bozdurulması üzerine düşmüştür.[4]

Kaynakça

  1. ^ Sarısakal, Baki. "SAMSUN SEÇİM TARİHİNDEN SAYFALAR" (PDF). bakisarisakal.com. 16 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Şubat 2014. 
  2. ^ "Atatürk ve Samsun". samsunkulturturizm.gov.tr. 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2014. 
  3. ^ "Anıları". akcaabat.gov.tr. 25 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2014. 
  4. ^ Kabaklı, Ahmet. Temellerin Duruşması. Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları. ss. 292-294. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Serbest Cumhuriyet Fırkası</span> Türkiyede bir siyasi parti (1930)

Serbest Cumhuriyet Fırkası, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği üzerine Fethi Okyar tarafından kurulan bir siyasi partiydi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul belediye başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde, İstanbul şehrinin yönetiminden en üst düzeyde sorumlu görevde bulunmuşların listesi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Ağaoğlu (siyasetçi)</span> Azerbaycanlı siyasetçi ve gazeteci

Ahmet Akif Ağaoğlu, Azerbaycan asıllı Türk siyasetçi, hukukçu, yazar ve gazeteci. Liberal Kemalizmin kurucusuydu.

<span class="mw-page-title-main">1930 Türkiye yerel seçimleri</span> Türkiyenin yerel yöneticilerini belirleyen seçim

1930 Türkiye yerel seçimleri, Eylül ve Ekim aylarında gerçekleştirilen Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki ilk çok partili seçimdir. Belediyeler Yasası'nın 4 Nisan 1930 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından yapılan seçime Cumhuriyet Halk Fırkası (CHF) ve yeni kurulan Serbest Cumhuriyet Fırkası (SCF) katıldı. Bu seçimlerde belediye başkanları, belediye meclis üyeleri arasından ve meclis üyeleri tarafından iki kademeli olarak seçildi. Bu seçimlerin önemli bir özelliği de kadınların da ilk kez seçme ve seçilme hakkına sahip olmasıydı. Nitekim seçimlerde kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın 18 yaşını tamamlamış olan tüm vatandaşların seçme, 25 yaşını tamamlayanların ise seçilme hakkına sahip olması kanunla birlikte gerçekleşti. Seçimden sadece bir ay önce kurulmasına rağmen birçok ilde hızlıca teşkilatlanan SCF, devlet memurlarının ve CHF görevlilerinin baskılarından ötürü yeteri kadar oy alamamasına karşın 502 seçim bölgesinin 24'ünde kazanan parti oldu. Halkın bir bölümünün CHF'nin politikalarından hoşnut olmadığını gösteren bu seçimler sonrasında CHF'nin SCF üzerindeki baskısının artarak devam etmesi üzerine, SCF kurucusu Fethi Bey tarafından 3. ayını doldurduktan kısa bir süre sonra feshedildi.

Mustafa Demir, 22., 23. ve 24. dönemde Samsun Milletvekili seçilen ve 60. Hükûmet'inde Bayındırlık ve İskan Bakanı olarak görev yapmış olan Türk mimar ve siyasetçi. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi ve 11 Nisan 2019'da da mazbatasını alıp göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Yılmaz (1951 doğumlu siyasetçi)</span> Türk mühendis ve siyasetçi

Yusuf Ziya Yılmaz 1999 ve 2018 yılları Samsun büyükşehir belediye başkanlığı görevini yürüten Türk mühendis ve siyasetçi. 19 yıl, 8 gün ile Samsun'un en uzun süre görev yapan belediye başkanıdır. Yılmaz ayrıca 2018'den beri AK Parti Samsun milletvekili olup partide Yerel Yönetimler Başkanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Büyükşehir Belediyesi</span>

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun il sınırlarının belediye işlerini yürüten devlet kuruluşudur. Belediye başkanı Halit Doğan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Samsun belediye başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Samsun Büyükşehir Belediyesi başkanları listesi, 1869'da Samsun Şehremaneti adıyla kurulan, cumhuriyetin ilanından sonra adı Samsun Belediyesi olan ve 1993'te büyükşehir statüsü kazanan Samsun Büyükşehir Belediyesinde görev yapan belediye başkanlarının bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması</span> Atatürk devrimleri sonucu, yerel seçimlerde 1930, genel seçimlerde 1934ten beri kullanılan siyasi hak

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, 1930’larda, Türkiye’de kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden birisidir.

Yağmur Beklerken, Tarık Buğra'nın 1981 tarihli romanı.

<span class="mw-page-title-main">1931 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 4. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1931 Türkiye genel seçimleri, 25 Nisan 1931 tarihinde, TBMM 4. Dönem milletvekillerinin belirlenmesi için yapılan seçimler. Katılımın bir önceki seçimde düşük olmasından dolayı bu seçimde katılımı artırmak için propaganda çalışması yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Samsun'da 2014 Türkiye yerel seçimleri</span>

Samsun'da 2014 Türkiye yerel seçimleri, 30 Mart 2014 tarihinde gerçekleşen 2014 Türkiye yerel seçimlerinin Samsun sonuçları. İldeki toplam 3.527 sandıkta oy kullanması beklenen 906.931 seçmenin 809.807'si oy kullanmış ve seçime katılım %89,29 oranında gerçekleşmiştir. Kullanılan oyların 40.072'si ise geçersiz sayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aks-ı Sadâ</span> Samsunda çıkarılan ilk gazete

Aks-i Sadâ, İkinci Meşrutiyet döneminde Samsun'da çıkarılmaya başlanan gazetedir. Samsun'da çıkarılan ilk gazete olma özelliği taşır.

1930 Türkiye yerel seçimleri'nde Urfa Belediyesinin ve 7 ilçenin belediye başkanının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın Urfa'da teşkilatlanması tamamlanmadığı için seçime tek partiyle girilmiştir. 15 Ekim'de başlayan seçimleri Urfa il merkezinde Cumhuriyet Halk Fırkası kazanmıştır. Urfa'ya bağlı ilçelerde ise belediye başkanlığı seçimleri yapılmamıştır. Birecik ve Suruç ilçelerinin yönetiminin kaymakamlık uhdesinde yürütüleceği belirtilmiştir. Seçimler sonucunda toplanan belediye meclisi, Urfa Belediye Başkanlığına Celal Nedim Kürkçüoğlu'nu seçmiştir.

1930 Türkiye yerel seçimleri'nde Manisa Belediyesi ile 10 ilçenin ve bir beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. 6 Ekim 1930 tarihinde başlayan seçimler, 18 Ekim 1930 tarihinde sona ermiştir. Manisa il merkezinde gerçekleştirilen seçimlerde 2.926 kadın ve 7.120 erkek olmak üzere toplam 10.046 oy kullanılmıştır. İl merkezinde belediye meclisi için Cumhuriyet Halk Fırkası'nın gösterdiği 59 adaydan 49'u seçilirken Serbest Cumhuriyet Fırkası'dan ise ancak 3 kişi seçilebilmiştir. Belediye meclis üyeleri ise Manisa Belediye Başkanlığına Ali Rıza Bey'i (Besen) seçmiştir.

1930 Türkiye yerel seçimleri'nde Balıkesir Belediyesi ile 10 ilçenin ve 7 beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Seçimler en erken başladığı ilçe olan Gönen'de 20 Eylül 1930 tarihinde, Edremit'te 25 Eylül'de, Susurluk'ta 27 Eylül'de, Sındırgı'da 28 Eylül'de, Bigadiç ve Balya'da 1 Ekim'de, Dursunbey ve Erdek'te ise 3 Ekim'de başlamış ve ilçelere göre muhtelif tarihlerde sona ermiştir. Balıkesir il merkezinde gerçekleştirilen seçimlerde 6.543 kadın ve 13.444 erkek olmak üzere toplam 19.987 oy kullanılmıştır. SCF Balıkesir İl Başkanlığının seçim sandıklarının başında CHF'nin yanı sıra SCF'yi temsilen iki temsilci ile bir kâtibin bulunmasını istemesi ve bu talebin, Balıkesir CHF İl Başkanlığı tarafından kabul edilmemesi üzerine meydana gelen gerginliklerden dolayı yapılan şikayetler üzerine il merkezinde seçimler iptal edilmiştir.

1930 Türkiye yerel seçimleri'nde Muğla Belediyesi ile 6 ilçenin ve bir beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Muğla il merkezinde 24 Eylül 1930 tarihinde başlayan seçimler, 2 Ekim 1930 tarihinde sona ermiştir. Seçimler, SCF'den müstakil aday olarak katılan Fehmi Savran ile CHF adayı Hüseyin Avni Ercan arasında geçmiştir. Seçimi Fehmi Savran'ı 30 oy farkla geçen Hüseyin Avni Ercan kazanmıştır.

1930 Türkiye yerel seçimleri'nde Kütahya Belediyesi ile 5 ilçenin ve 3 beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapıldı. Kütahya il merkezinde 1 Ekim 1930 tarihinde başlayan seçimler, 20 Ekim 1930 tarihinde sona ermiştir. Kütahya il merkezinde gerçekleştirilen seçimlerde 6.472 kadın ve 7.898 erkek olmak üzere toplam 14.370 oy kullanılmıştır. Seçimlere katılımın %68 olduğu Kütahya il merkezinde SCF sadece 17 oy alabilmiştir. Kütahya il ve ilçelerinde CHF kazandı. CHF'den Kütahya Belediye Başkanı seçilen Ethem Yücel, 9 Kasım 1930'da görevine başladı.

1930 Türkiye yerel seçimleri'nde Samsun Belediyesi ile 6 ilçenin ve bir beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Samsun il merkezinde 4 Ekim 1930 tarihinde başlayan seçimler 10 Ekim 1930 günü sonuçlanmış ve Serbest Cumhuriyet Fırkası adayı Boşnakzâde Ahmet Resai Bey 3.312 oy ile kazanırken CHF adayı ancak 416 oy alabilmiştir. Ancak, 17 Kasım 1930'da SCF'nin kapanmasının ardından 25 Ocak 1931'de Danıştay Ahmet Resai'nin belediye başkanlığını iptal etmiştir.

1930 Türkiye yerel seçimleri'nde İçel il merkezi olan Silifke Belediyesi ile 3 ilçenin ve Mersin il merkezi olan Mersin Belediyesi ile Tarsus ilçesinin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapıldı. 1933 yılında ise sayılan ilçelerin tamamı Mersin ilçesi merkez olmak üzere İçel ili çatısı altında birleştirildi.