İçeriğe atla

Boşluk suyu basıncı

Boşluk suyu basıncı (bazen Pore water pressure, pwp olarak kısaltılır), bir toprak veya kaya içinde, boşluklar arasındaki boşluklarda tutulan yeraltı suyunun basıncını ifade eder. Yeraltı suyunun serbest su seviyesinin altındaki boşluk suyu basınçları piezometreler ile ölçülür. Akiferlerdeki dikey boşluk suyu basınç dağılımının genellikle hidrostatiğe yakın olduğu varsayılabilir.

Doymamış ("vadoz", İngilizce unsaturated) bölgede, gözenek basıncı kılcallıkla belirlenir ve aynı zamanda gerilim, emme veya matrik basınç olarak da adlandırılır. Doymamış koşullar altında gözenek suyu basınçları, toprakla temas edecek şekilde yerleştirilen geçirgen bir seramik kap aracılığıyla gözenekli suyun bir referans basınç göstergesi ile dengeye gelmesini sağlayarak çalışan tansiyometreler ile ölçülür.

Gözenek suyu basıncı, Terzaghi'nin bir toprağın etkili gerilimi için yaptığı ifadeden yola çıkarak , zemin toprağı mekaniğindeki gerilme durumunun hesaplanmasında hayati öneme sahiptir.

Genel ilkeler

Basınç şuna bağlı olarak gelişir:[1]

  • Su yüksekliği farkı : Bernoulli'nin enerji denklemlerinde örneklendiği gibi, yüksek rakımdan alçak rakıma akan ve bir hız yüksekliğine neden olan su veya su akışı.
  • Hidrostatik su basıncı : ölçülen noktanın üzerindeki malzeme ağırlığından kaynaklanır.
  • Ozmotik basınç : Moleküler çekim yasaları tarafından çektikleri için su parçacıklarında bir kuvvete neden olan, iyon konsantrasyonlarının homojen olmayan toplanması.
  • Soğurma basıncı : emilen su filmleri tarafından çevreleyen toprak parçacıklarının birbirine çekilmesi.
  • Matrik emme : Doymamış toprağın tanımlayıcı özelliği, bu terim, toprağın genel bloğundaki nem içeriğini eşitlemek için çevreleyen malzemeye uyguladığı basınçlı kuru toprağa karşılık gelir ve boşluk hava basıncı arasındaki fark olarak tanımlanır, ve gözenek suyu basıncı, .[2]

Su tablasının altında

Titreşimli tel piyezometre. Titreşimli tel, sıvı basınçlarını daha sonra kaydedilen eşdeğer frekans sinyallerine dönüştürür.

Suyun kaldırma kuvvetinin etkileri, bir toprak ortamında herhangi bir noktada mevcut olan etkili stres gibi belirli toprak özellikleri üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Yer yüzeyinden beş metre aşağıda keyfi bir nokta düşünün. Kuru toprakta, bu noktadaki parçacıklar, toprağın özgül ağırlığı ile çarpılan yer altı derinliğine (5 metre) eşit bir toplam tepe gerilimi yaşarlar. Ancak, yerel su tablası yüksekliği söz konusu beş metre içinde olduğunda, su tablası yüksekliği beş metreye, suyun özgül ağırlığı ise 9.81'e kadar yüzeyin beş metre altında hissedilen toplam gerilme azalır. kN / m ^ 3. Bu parametreye, temelde bir toprağın toplam gerilimi ve gözenek suyu basıncındaki farka eşit olan, toprağın etkin gerilimi denir. Gözenek suyu basıncı, bir toprağın toplam stresini etkin stresinden ayırt etmek için gereklidir. Çeşitli mühendislik işlemlerinde doğru saha hesaplamaları için topraktaki gerilmenin doğru bir temsili gereklidir.[3]

Hesaplama denklemi

Akış olmadığında, su yüzeyinin altındaki derinlikteki gözenek basıncı, h w:[4] ,

nerede:

  • p s doymuş gözenek suyu basıncıdır (kPa),
  • g w suyun birim ağırlığıdır (kN / m 3 ),
(İngiliz Birimleri 62.43 lb/ft^3)[5]
  • h w, su tablasının altındaki derinliktir (m),

Ölçüm yöntemleri ve standartları

Su tablasının altındaki boşluk suyu basıncını ölçmek için standart yöntem, bir sıvı sütununun yerçekimine karşı yükseldiği yüksekliği ölçen bir piyezometre kullanır; yani, belirli bir derinlikteki yeraltı suyunun statik basıncı (veya piezometrik yük).[6] Piezometreler genellikle veri sağlamak için elektronik basınç transdüserleri kullanır. Amerika Birleşik Devletleri Islah Bürosu, piyezometrelerle bir kaya kütlesindeki su basıncını izlemek için bir standarda sahiptir. ASTM D4750, "Bir Sondaj Kuyusunda veya İzleme Kuyusunda (Gözlem Kuyusu) Yeraltı Sıvı Seviyelerinin Belirlenmesi için Standart Test Yöntemi".[7]

Su tablasının üstünde

Elektronik tansiyometre probu: (1) gözenekli kap; (2) su dolu tüp; (3) sensör kafası; (4) basınç sensörü

Su tablasının üzerindeki herhangi bir noktada, vadoz bölgesinde, Terzaghi ilkesinin kanıtladığı gibi, efektif stres toplam strese yaklaşık olarak eşittir. Gerçekçi olarak, bu kısmen doygun zeminlerdeki boşluk suyu basıncı aslında negatif olduğundan, efektif gerilme toplam gerilmeden daha büyüktür. Bu öncelikle, vadoz bölgesi boyunca boşluklardaki gözenek suyunun yüzey geriliminin, çevreleyen partiküller üzerinde bir emme etkisine, yani matris emmesine neden olmasından kaynaklanmaktadır. Bu kılcal hareket "suyun vadoz bölgesinden yukarı doğru hareketidir" (Coduto, 266).[8] Şiddetli yağışın neden olduğu gibi artan su sızması, toprak su karakteristik eğrisi (SWCC) tarafından tanımlanan ilişkiyi takip ederek, zeminin kayma mukavemetinde bir azalmaya ve şev stabilitesinin azalmasına neden olan matris emmede bir azalmaya neden olur. Rastgele bağlı boşluk alanı ve içinden akacak parçacık girişimi nedeniyle topraktaki kılcal etkiler serbest sudakinden daha karmaşıktır; Bununla birlikte, negatif boşluk suyu basıncının genellikle zirve yaptığı bu kılcal yükselme bölgesinin yüksekliği, basit bir denklemle yakından tahmin edilebilir. Kılcal yükselmenin yüksekliği, su ile temas halindeki boşluğun çapı ile ters orantılıdır. Bu nedenle, boşluk ne kadar küçük olursa, gerilim kuvvetleri nedeniyle su o kadar yüksek olacaktır. Kumlu topraklar, boşluklar için daha fazla alana sahip daha kaba malzemeden oluşur ve bu nedenle, kil ve siltler gibi daha yapışkan topraklardan çok daha sığ bir kılcal bölgeye sahip olma eğilimindedir.[8]

Hesaplama için denklem

İnce daneli zeminlerde su tablası d w derinliğinde ise, zemin yüzeyindeki boşluk basıncı:[4] ,

nerede:

  • p g, zemin seviyesinde doymamış boşluk suyu basıncıdır (Pa),
  • g w suyun birim ağırlığıdır (kN/m 3 ),
  • d w, su tablasının derinliğidir (m),

ve yüzeyin altındaki derinlikteki boşluk basıncı, z:

,

nerede:

  • p u, yer seviyesinin altında , z noktasında doymamış boşluk suyu basıncıdır (Pa),
  • z u, yer seviyesinin altındaki derinliktir.

Ölçüm yöntemleri ve standartları

Tansiyometre, matris su potansiyelini belirlemek için kullanılan bir araçtır ( ) (toprak nem gerilimi) vadoz bölgesinde.[9] Bir ISO standardı, "Toprak kalitesi - Boşluk suyu basıncının belirlenmesi - Tansiyometre yöntemi", ISO 11276:1995, "tansiyometreler kullanılarak doymamış ve doymuş zeminde boşluk suyu basıncının (nokta ölçümleri) belirlenmesi için yöntemleri açıklar. Sahadaki yerinde ölçümler ve örneğin deneysel incelemelerde kullanılan toprak çekirdekleri için geçerlidir." Boşluk suyu basıncını "matrik ve pnömatik basınçların toplamı" olarak tanımlar.[10]

Matris basıncı

Söz konusu noktanın kotu ve dış gaz basıncındaki bir havuzdan, bileşim olarak toprak suyuyla aynı olan sonsuz küçük miktardaki suyu tersinir ve izotermik olarak toprak suyuna taşımak için yapılması gereken iş miktarı. söz konusu noktada, taşınan su hacmine bölünür.[11]

Pnömatik basınç

Atmosferik basınçta ve söz konusu noktanın kotunda bulunan bir havuzdan, toprak suyuyla aynı bileşimdeki sonsuz miktardaki suyu tersinir ve izotermik olarak benzer bir havuza taşımak için yapılması gereken iş miktarı. taşınan su hacmine bölünen, söz konusu noktanın harici gaz basıncı.[11]

Üç eksenli basınç deneyi

Boşluk basınçlarını tahmin etmek veya ölçmek kolay değil. Efektif gerilme analizinde efektif gerilmeler açısından kesme mukavemetini ya da drenajlı kesme mukavemetini kullanır. Boşaltılmış kesme mukavemeti normalde sadece laboratuvar testleri ile belirlenir.

Konsolide drenajlı (CD), konsolide drenajsız (CU) veya konsolide olmayan drenajsız (UU) koşullarımız var. Sınırlayıcı drenaj koşullarında kohezyonlu zeminlerin davranışını tanımlamak da uygundur. Bu test koşullarını benzer drenaj koşullarına sahip belirli arazi durumlarına dönüştürmek zor değil.

Konsolide olmayan drenajlı test (UD) anlamlı bir test değildir. İlk olarak, gerçek bir mühendislik tasarım durumunu modellemez. İkincisi, test yorumlanamaz çünkü kesme sırasında drenaj meydana gelir ve sınırlayıcı basınç ile kesme geriliminin etkilerini birbirinden ayıramaz.

Kaynakça

  1. ^ Mitchell (1960). "Components of Pore Water Pressure and their Engineering Significance" (PDF). Clays and Clay Minerals. 9 (1): 162-184. doi:10.1346/CCMN.1960.0090109. 18 Şubat 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2013. 
  2. ^ Zhang Chao (1 Şubat 2019). "Unitary Definition of Matric Suction". Journal of Geotechnical and Geoenvironmental Engineering. 145 (2): 02818004. doi:10.1061/(ASCE)GT.1943-5606.0002004. 23 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
  3. ^ Principles of Foundation Engineering. Stamford, CT: Cengage Learning. 2011. ISBN 9780495668107. 
  4. ^ a b "Pore water pressure". GeotechniCAL reference package. Bristol University. 30 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2014. Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Bristol" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  5. ^ National Council of Examiners for Engineering and Surveying (2005). Fundamentals of Engineering Supplied-Reference Handbook (7th ed.). Clemson: National Council of Examiners for Engineering and Surveying. 1-932613-00-5
  6. ^ Geotechnical Instrumentation for Monitoring Field Performance. Wiley-Interscience. 1993 [1988]. s. 117. ISBN 0-471-00546-0. 
  7. ^ "Procedure For Using Piezometers to Monitor Water Pressure in a Rock Mass" (PDF). USBR 6515. U.S. Bureau of Reclamation. 2 Aralık 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2014. 
  8. ^ a b Geotechnical Engineering Principles and Practices. NJ: Pearson Higher Education, Inc. 2011. ISBN 9780132368681. 
  9. ^ Rawls, W.J., Ahuja, L.R., Brakensiek, D.L., and Shirmohammadi, A. 1993. Infiltration and soil water movement, in Maidment, D.R., Ed., Handbook of hydrology, New York, NY, USA, McGraw-Hill, p. 5.1–5.51.
  10. ^ "Soil quality -- Determination of pore water pressure -- Tensiometer method". ISO 11276:1995. International Standards Organization. 1995. 13 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2014. 
  11. ^ a b BS 7755 1996; Part 5.1

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Basınç</span> bir yüzey üzerine etkide bulunan dik kuvvetin, birim alana düşen miktarı

Basınç, bir yüzey üzerine etkide bulunan dik kuvvetin, birim alana düşen miktarı. Katı, sıvı ve gazlar ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye bir kuvvet uygularlar. Kuvvetin kaynağı ne olursa olsun birim yüzeye dik olarak etki eden kuvvete basınç (P), bütün yüzeye dik olarak etki eden kuvvete de basınç kuvveti (F) denir.

<span class="mw-page-title-main">Tansiyometre</span>

Tansiyometre, toprağın su (nem) içeriğinin dolaylı bir ölçümü olan toprak suyu gerilimini belirlemek için kullanılan bir aygıttır.

<span class="mw-page-title-main">Pompa</span>

Pompa, genelde elektrik enerjisini hidrolik enerjiye çevirerek sıvıları veya bazen çamur gibi bulamaçları, mekanik güçle hareket ettiren makinadır.

Yer altı suyu seviyesi veya yer altı su tablası iki zon arasında atmosfer basıncı ile su basıncının eşit olduğu yüzeye denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sıvı</span> maddenin 2. hali

Sıvı, maddenin ana hâllerinden biridir. Sıvılar, belli bir şekli olmayan maddelerdir; içine konuldukları kabın şeklini alır, akışkandırlar. Sıvı molekülleri, sıvı hacmi içinde serbest hareket ederler, fakat partiküllerin ortak çekim kabiliyeti, hacmin izin verdiği ölçüdedir. Sıvılar sıkıştırılamaz.

<span class="mw-page-title-main">Çözelti</span>

Çözelti ya da solüsyon, iki ya da daha fazla maddenin herhangi bir oranda bir araya gelerek oluşturdukları homojen karışımdır.

<span class="mw-page-title-main">Hidroelektrik santrali</span>

Hidroelektrik santrali, barajda biriken su yer çekimi potansiyel enerjisi içermektedir. Su, belli bir yükseklikten düşerken, enerjinin dönüşümü prensibine göre Yerçekimi Potansiyel Enerjisi önce kinetik enerjiye daha sonra da türbin çarkına bağlı jeneratör motorunun dönmesi vasıtasıyla potansiyel elektrik enerjisine dönüşür. Buna da yenilenebilir enerji sınıfına giren hidroelektrik enerji santrali denir. Fizikten bilindiği gibi 1 kg'lık bir kütle, 1 m yükseklikten düştüğünde:

Sabit hacim çevrimleri, buji ile ateşlemeli motorlarda kullanılan, ateşlemenin piston üst ölü noktaya geldiği ve sıkıştırma sonu basıncının en üst seviyeye çıktığı anda bujilerden kıvılcım çaktırılarak yapılan bunun sonucunda da pistonu aşağıya iten maksimum basıncın elde edildiği çevrimlerdir. Sabit basınç ya da dizel çevrimlerinden farkı ateşleme sabit bir hacimde yapılması ve buji kullanılmasıdır. Sabit hacim derken, dizel çevrimlerinde olduğu gibi piston aşağıya doğru inerken sisteme ısı girişi yapılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akifer</span>

Ekonomik olarak önemli miktarda suyu depolayabilen ve yeterince hızlı taşıyabilen (iletken) geçirimli jeolojik birimlerdir. Akiferler, yer altı sularını tutması ve çekilebilmesi için, yüksek porozite (gözeneklilik) ve permeabiliteye (geçirgenlik) sahip olmalıdır. Pekişmemiş kumlar ve çakıllar, kum taşları, konglomeralar, kireç taşları, dolomitler, bazalt akıntıları, çatlaklı plütonik ve metamorfik kayaçlar akifer olarak nitelendirilen kayaçlardır.

<span class="mw-page-title-main">Düdüklü tencere</span> yemekleri hızlı pişirmek için buhar gücünden yararlanan tencere

Düdüklü tencere, yemekleri hızlı pişirmek için buhar ve yüksek basınç yararlanma prensibi ile çalışan tencere. Basınçla suyun kaynama derecesi arasındaki ilişkiden hareketle ortaya çıkmıştır. Düdüklü tencere yemekleri yüksek sıcaklıkta ve tamamen kapalı hâlde pişirdiğinden, yemeklerin pişme süresini en aza indiren, subap ile belirli bir kaynama noktasına ayarlanmış tenceredir. Düdüklü tencerelerde patlama tehlikesine karşı, basınca, dolayısıyla pişme derecesine göre ayarlanabilen bu subap, basınç artınca düdük hava kaçırarak tencerenin patlamasına engel olur. Düdüklü tencere ismini de bu nedenle almıştır.

Fizik bilimlerinde, Pascal yasası veya Pascal prensibi; hareketsiz ve sıkıştırılamayan bir akışkanın aynı mutlak yüksekliğe sahip tüm noktalarında, bazı yerlerde akışkana ek basınç uygulansa dahi, sıvı basıncı aynıdır, der. Öte taraftan, h1 ve h2 gibi yüksekliği verilen iki noktadaki basınç farkı aşağıdaki gibidir:

<span class="mw-page-title-main">Hidrostatik</span>

Akışkan statiği ya da hidrostatik, hareketsiz akışkanlar üzerinde çalışmalar yapan akışkan mekaniğinin dalı. Hangi akışkanların durağan dengede hareketsiz kaldığıyla ilgili yapılan çalışmaları kabul eder ve akışkan dinamiğiyle karşılaştırıldığında hareket halindeki akışkanları inceler.

<span class="mw-page-title-main">Bernoulli ilkesi</span>

Akışkanlar dinamiğinde Bernoulli prensibi, sürtünmesiz bir akış boyunca, hızda gerçekleşen bir artışın aynı anda ya basınçta ya da akışkanın potansiyel enerjisinde azalmaya neden olduğunu ifade eder. Bernoulli prensibi, adını Hollanda-İsviçre kökenli matematikçi Daniel Bernoulli'den almıştır. Bernoulli bu prensibini 1738 yılında Hydrodynamica adlı kitabında yayınlamıştır.

Yer altı suyu; birçok şehrin, havzanın ve sanayi tesisinin su ihtiyacını karşılamak üzere faal durumda olan doğal su kaynağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Su roketi</span>

Su roketi tepki kütlesi olarak su kullanılan bir model roket türüdür. Basınçlı kap—roketin motoru— olarak genellikle plastik bir meşrubat şişesi kullanılır. Su basınçlı bir gazla genellikle basınçlı hava kullanılarak dışarıya doğru atılır. Su roketi Newton'un üçüncü hareket yasasına iyi bir örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Ayrışma (jeoloji)</span>

Ayrışma, çözünme veya günlenme, yerkabuğunu oluşturan kayaçların yüzey kısımlarında fiziksel ve kimyasal etkenlerle meydana gelen değişimlerdir. Bu etkenlerin yanında atmosferdeki gazlar, sıcaklık, su, organizmalar da ayrışmada etkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Su aktivitesi</span>

Su aktivitesi ya da aw substrattaki kısmi buhar basıncının standart durumdaki suyun kısmi basıncına oranıdır. Gıda bilimi alanında, standart durum çoğunlukla aynı sıcaklıktaki suyun kısmi basıncı olarak tanımlanır. Bu özel tanımı kullanarak, saf distile su tam olarak bir su aktivitesine sahiptir.Sıcaklık arttıkça, a tipik olarak artar.

<span class="mw-page-title-main">Statik basınç</span>

Akışkanlar mekaniğinde, statik basınç birçok kullanışa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Santrifüj pompa</span>

Santrifüj pompa sıvının dönen kinetik enerjisini hidrodinamik enerjiye dönüştürerek sıvıyı basınçlandırmak için kullanılır. Dönme enerjisi bir motordan alınır. Santrifüj pompa dinamik eksenel simetrik iş-emici türbomakinelerin alt sınıfıdır. Sıvı, pompa çarkına dönme ekseni boyunca girer, pompa çarkı tarafından hızlandırılır, radyal olarak dışarıya çıktığı difüzöre akar.