İçeriğe atla

Boşalma

Erkek boşalmasının anatomisini gösteren bir diyagram.
Sertleşmiş bir penisin ucundan atılan bir boşalma örneği.

Boşalma ya da ejakülasyon, erkek vücut yapısında spermlerin bulunduğu meni sıvısının penisin ucundaki çıkıştan dışarı atılmasıdır. Cinsel birleşmesinin son aşamasıdır ve orgazm ile eşlik eder. Boşalma, sperm hücreleri içeren meni nedeniyle doğal döllenmenin başlıca unsurudur. Cinsel ilişkinin yanı sıra, mastürbasyon ile de boşalma gerçekleşebilir. Boşalma, uyku sırasında kendiliğinden de meydana gelebilir.

Boşalmanın gerçekleşmesi için fiziksel bir birlikteliğe gerek yoktur. Zihinsel olarak düşünülen erotik yakınlaşmalar, birliktelikler ve bunların hem ruhsal hem de bedenen arzulanması, bu olaya neden olabilmektedir. Kadınlarda ise boşalma farklıdır; squirting (fışkırtma) ile karıştırılmamalıdır.

Boşalma, erkeklerde genellikle orgazm ile birlikte eşlik ettiği için son derece keyifli ve rahatlatıcı olarak görülür.

Süreç

Erkeklerde boşalma süreci şu şekilde işler:

Öncelikle fiziksel veya psikolojik olarak bir cinsel uyarılma meydana gelir. Bu uyarılma sonucunda penis sertleşir, uzar, büyür ve ereksiyon olur. Ardından yapılan uygulamalar sonucunda da (cinsel ilişki veya mastürbasyon) boşalma meydana gelir. Boşalmadan kısa bir süre sonra, cinsel istek yavaş yavaş azalır ve gevşeme olur.

  1. Cinsel uyarılma (fiziksel ve psikolojik)
  2. Sertleşme (ereksiyon)
  3. Boşalma
  4. Gevşeme

Sorunlar

Boşalma; fizyolojik açıdan bakıldığında basit ama hormonal, kimyasal, elektriksel, mekanik ve psikolojik açıdan karmaşık bir süreçtir.

Erkeğin; kendi ya da eşinin isteğinden önce (erken boşalma) ya da daha sonra (gecikmiş boşalma) boşalması, istenmeyen ancak yaygın olan cinsel sorunlardır.[1][2][3][4]

Boşalamama durumu ise, genellikle sertleşme yetersizliği (erektil disfonksiyon) ile birlikte gözlenen,[5] patolojik bir işlev bozukluğudur ve tıpta anejakülasyon olarak adlandırılır.

Oluşumu

Boşalma, ender olarak bazı prostat sorunları nedeniyle ve bazen de uyku sırasında psikolojik tahrik sonucu oluşabilir. Bu olaya da uykuda boşalma denir. Uykuda boşalma sadece erkeklerde değil, kadınlarda da gözlemlenmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Öztürk, Metin İshak; Koca, Orhan; Kahraman, Muhammet İhsan. 2008. "Gecikmiş ejakülasyon". Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, 48(2): 108-122
  2. ^ Gökkaya, Ali. Erken Boşalma Tedavi Teknikleri. İstanbul: Oksijen Yayınları, 2008. ISBN 9789758911424
  3. ^ Doğan, Sultan; Doğan, Mehmet. 2007. "Erken boşalma, tedavisi ve selektif seratonin gerialım inhibitörlerinin etkinliği". Klinik Psikofarmakoloji Bülteni, 17(2): 87-99.
  4. ^ Demir, Ömer; Cihan, Ahmet ; Kefi, Aykut; Esen, Ahmet Adil. 2009. "Prematür ejakülasyon hastalarinin klinik ve demografik özelliklerinin değerlendirilmesi". Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 23(3): 123-128.
  5. ^ İnci, Kubilay ve Ergen, Ali Ergen. 2009. "Erektil disfonksiyon ve oral farmakoterapi". Hacettepe Tıp Dergisi C.40 S.1: 45-52.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İnsan penisi</span> erkek üreme ve cinsel organı

İnsan penisi, erkek bireylerde, görünür kısımda yer alan eşey ve üreme organı yapısıdır. İdrar ve üreme salgısı kanalıyla, bunun çevresini saran süngerimsi bir yapıda kan damarlarınca zengin bir üreme organıdır. Penisin ucunda yer alan açıklıktan hem idrar hem de meni ayrı zamanlarda dışarıya atılır. Penis uyarıldığında damarların kanla dolmasıyla büyür ve sertleşir. Buna sertleşme (ereksiyon) denir. Sertleşen penis içindeki meninin dışarı atılmasına boşalma (ejakülasyon) denir.

<span class="mw-page-title-main">Mastürbasyon</span> cinsel organın uyarılması

Mastürbasyon, sürtünme yoluyla cinsel ilişki olarak, cinsel organın genellikle orgazm oluncaya kadar uyarılması eylemidir. Tek başına, kendi kendine veya başka biri tarafından el yoluyla ve parmaklama), ayak yoluyla ya da cinsel ilişkiye girmeden vücudun başka kısımlarıyla veya seks oyuncağıyla yapılabilir. Karşılıklı mastürbasyon, bir cinsel partnerle yapılan mastürbasyondur ve bir partnerin cinsel organlarının elle uyarılmasını içerebilir veya penetratif olmayan bir seks biçimi olarak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Orgazm</span> Yoğun cinsel uyarı sonucunda ulaşılan, kişiye maksimum zevk veren fizyolojik ve psikolojik durum

Orgazm, cinsel uyarı sonucunda ulaşılan ve kişiye zevk veren fizyolojik ve psikolojik durumdur. Pelvis bölgedeki ritmik kas kasılması ile sonuçlanır. Orgazm, cinsel deneyimin en üst düzeyidir. Bu durum, genellikle erkeklerde ereksiyon (sertleşme) sonrası yaşanan boşalma, kadınlarda ise klitoris ve G noktasının uyarılması sonucu vajinada kasılmalar olması ile gerçekleşir. Orgazm sırasında her iki cinste de kızarma, nefes ve kalp hızının artması, istemsiz kasılmalar, bazen de titreme gibi fiziksel etkiler beraber görülür. Orgazma cinsel ilişki ya da mastürbasyon ile ulaşılabilir. Orgazm durumu 10 ila 20 saniye arası kadar sürer. Ama kullanılan bazı ilaç ve kremlerle bu süre uzatılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Erkek cinselliği</span>

Erkek cinselliği, insan cinselliğinin bir bölümünü oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Sertleşme</span> Penisin büyüyüp sertleştiği ve sıkılaştığı cinsel ve fizyolojik bir kavram

Sertleşme veya ereksiyon, penisin büyüdüğü ve sıkılaştığı fizyolojik bir kavramdır. Sertleşme, genelde cinsel uyarılma veya cinsel olarak cezbedilme kaynaklı; psikolojik, nöral, vasküler ve endokral faktörlerin kompleks etkileşimlerin bir sonucudur. Kadınlarda benzer uyarılma, klitoral ereksiyon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Meni</span> Spermin içinde bulunduğu beyaz, yoğun, hafif ve yapışkan sıvı

Meni, semen veya er suyu, erkek üreme sisteminde ejakülasyon (boşalma) sırasında penisten çıkan, içerisinde erkek üreme hücresi olan spermleri bulunduran beyaz, yoğun ve hafif yapışkan bir sıvıdır. Testisler de üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel ilişki</span> üreme, cinsel zevk veya her ikisi için gerçekleştirilen çiftleşme eylemi

Cinsel ilişki, cinsel birleşme, çiftleşme, vajinal seks veya sadece seks, bir erkeğin sertleşmiş penisinin, uyarılmış bir kadın vajinasının içine girmesini kapsayan, cinsel zevk ya da üreme amaçlı yapılan bedensel ilişkidir. Bunun yanı sıra, diğer penetrasyon tehlikesi içeren anal seks, oral seks, parmaklama, dildo kullanma gibi cinsel aktiviteler de eşcinsel veya heteroseksüel olmasına bakılmaksızın bir cinsel birleşme olarak kabul edilirler.

Kısırlık veya infertilite, kadınlarda ve erkeklerde tıbbi nedenlerle çocuk sahibi olamama durumu. Tıpta kısırlık "herhangi bir korunma olmaksızın, düzenli cinsel ilişkiye rağmen bir yıl içerisinde çocuk sahibi olunamaması" şeklinde tanımlanır. Kısırlık sorunu erkek ve kadında eşit oranlarda görülür.

Erken boşalma, prematür ejakülasyon veya ejaculatio praecox, en sık rastlanan cinsel işlev bozukluğudur. Erken boşalma, cinsel bir yetersizlik değildir. Boşalma üzerinde kontrolün az sağlanması veya sağlanamamasıdır. "Erken"i tanımlayan tek tip bir sınır yoktur, ancak Uluslararası Cinsel Tıp Derneği'ndeki uzmanların fikir birliği, "penetrasyondan yaklaşık bir dakika sonra boşalma" tanımını onaylamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Seks pozisyonları</span> Cinsel ilişki sırasında iki bireyin vücutlarını kullanım şekli

Seks pozisyonları, cinsel ilişki sırasında iki partnerin vücutlarını kullanım şeklini vurgulayan bir terimdir. Misyoner pozisyonu çiftler için sekste en fazla uygulanan cinsel birleşme şeklidir.

Udenafil, erkeklerde gözlenen penis sertleşme sorunu olarak da adlandırılan erektil disfonksiyon tedavisi için kullanılan bir ilaçtır. Marka ismi Zydena®'dır ve fosfodiesteraz tip 5 (PDE5) inhibitörleri adı verilen bir ilaç grubuna dahildir. İlacın geliştirilmesini sağlayan Güney Kore orijinli Dong-A firması’dır. 2005 yılında ilk olarak Kore’de piyasaya girmiş olan bu ürün şu anda 7 ülkede satılmaktadır ve 2012 yılından itibaren de Türkiye’de Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Tic A.Ş tarafından pazara verilmiştir.

Dışarı boşalma, geri çekme yöntemi ya da koitus interruptus erkeğin cinsel ilişki sırasında ejakülasyondan önce penisini kadının vajinasından geri çekip başka ortama boşalmasıyla gerçekleşen gebelik önleme (kontrasepsiyon) işlemidir. Bu doğum kontrol yöntemi en az iki bin yıldır kullanılmaktadır. Araştırmalara göre 1991 yılında tahmini 38 milyon çift bu yöntemi kullanmıştır. Dışarı boşalma cinsel yolla bulaşan hastalıklara (CYBH) karşı koruma sağlamaz.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel uyarılma</span> cinsel aktivite sırasında veya beklentisiyle cinsel arzunun uyarılması

Cinsel uyarılma, cinsel aktivite beklentisiyle cinsel arzunun uyarılmasıdır. Cinsel ilişki için hazırlık olarak vücutta ve zihinde birtakım fizyolojik tepkiler oluşur ve bu süreç boyunca devam eder. Erkek uyarılması sertleşmeye neden olur. Kadın uyarılmasında vücudun tepkisi meme başı, vulva, klitoral ereksiyon, vajinal duvarlar ve vajinal yağlama gibi cinsel dokulardır. Zihinsel uyarıcılar, dokunma gibi fiziksel uyarıcılar ve hormonların iç dalgalanması cinsel uyarılmayı etkileyebilir.

Erkek üretrası penistir ve penis aynı zamanda erkek üreme sisteminin dış yapılarından biridir. Erkek üreme sistemi iç ve dış yapılar olarak ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Uykuda boşalma</span> Rastgele gerçekleşen uyku boşalması ve orgazmı

Islak rüya olarak da bilinen uykuda boşalma, gece emisyonu veya ihtilam, uyku esnasında kendiliğinden oluşan, erkeklerde orgazm ile boşalmayı, kadınlarda ise vajinal ıslanma veya orgazmı içeren durum. Gece emisyonları en çok ergenlik döneminde ve erken genç yetişkinlik yıllarında görülür ancak ergenlikten sonra herhangi bir zamanda da olabilir. Erkeklerin ıslak bir rüya sırasında uyanmaları ya da uyumaya devam etmeleri mümkündür ancak bazı araştırmacılar kadınlarda ıslak rüyanın sınıflandırılması için orgazm sırasında uyanma ve orgazmın gerçekleştiğini fark etme kriteri belirlemiştir. Sadece vajinal ıslanma, kadının orgazm olduğu anlamına gelmemektedir.

Dölleme ya da tohumlama eşeyli üreyen canlılarda üremek ya da dişiyi döllemek amacıyla, spermin dişi üreme sistemine girişi. Sperm memelilerde rahime veya fallop tüpüne iletilir. Memelilerde dölleme normalde cinsel ilişki veya çiftleşme sırasında meydana gelir, ancak tohumlama suni tohumlama gibi başka yollarla da gerçekleşebilir.

SSRI sonrası cinsel işlev bozukluğu (PSSD), ayrıca post-SSRI sendromu olarak da adlandırılır, seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar) uygulanmış olan bireylerde görülen bir bozukluktur. veya diğer serotonin geri alım inhibitörü (SRI) ilaçlar , ilacı bıraktıktan sonra uzun bir süre cinsel işlevde kalıcı değişiklikler yaşar. Durum en yaygın olarak SRI'lerle ilişkilendirilmesine rağmen, SRI olmayan ilaçların kesilmesinden sonra da benzer veya özdeş sendromlar bildirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Helen Singer Kaplan</span>

Helen Singer Kaplan Avusturyalı-Amerikalı bir cinsel terapisttir. Amerika Birleşik Devletleri'nde bir tıp fakültesinde kurulan, ilk cinsel terapi kliniğinin kurucusudur. New York Times, Kaplan'ı "bilim odaklı seks terapistleri arasında lider olarak kabul edilen biri" olarak tanımladı. Psikanalizin bazı vizyonlarını ve tekniklerini davranışsal yöntemlerle birleştirme çabalarıyla dikkat çekti." 1960'ların Amerika'sındaki cinsel devrim sırasında cinsel terapi konusundaki önderliği ve cinselliği müstehcen görmenin aksine cinsel aktivitelerden olabildiğince zevk alınması gerektiği fikrini savunduğu için "Seks Kraliçesi" olarak da anıldı. Tezinin temel amacı, psikoseksüel işlev bozukluklarını değerlendirmektir çünkü bu sendromlar modern zamanların en yaygın, endişe verici ve sıkıntı verici tıbbi şikayetleri arasındadır.

Seks ve uyuşturucunun tarihi eski insanlara kadar uzanır ve insanlık tarihi boyunca iç içe geçmiştir. Hem yasal hem de yasadışı, uyuşturucu tüketimi ve bunların insan vücudu üzerindeki etkileri arzu, performans, zevk, hamile kalma, gebelik ve hastalık dahil olmak üzere seksin tüm yönlerini kapsar.

Cinsel terapi, cinsel işlevin geliştirilmesi ve cinsel işlev bozukluklarının tedavisi için kullanılan bir terapi stratejisidir. Bu, erken boşalma, geç boşalma, sertleşme bozukluğu, cinsel ilgi veya uyarı eksikliği, ağrılı cinsel ilişki gibi işlev bozukluklarını içerir. Ayrıca, cinsel ilgi alanlarına uymayan cinsel ilgi alanları (parafili), cinsel kimlik ve yönelim gibi konularda yaşadıkları sorunları ele alan, aşırı aktif libido veya hiperseksüalite, cinsel özgüven eksikliği ve cinsel istismarın üstesinden gelme ; yaşlanma, hastalık veya engellilikle ilişkili cinsel sorunları içerir.