İçeriğe atla

Boğos Çalgıcıoğlu

Boğos Çalgıcıoğlu (Boğos Çalgıcıyan, d. 1950, İstanbul), Türkiye Ermenisi tiyatro tarihi araştırmacısı.

Osmanlı Türk ve Ermeni tiyatrosunun tarihini aydınlatan araştırma ve çevirileri ile tanınır. Tiyatro tarihinde önemli yeri olan, mezar yerleri kayıp tiyatrocuların mezarlarını araştırmış; Hagop Vartovyan, Afife Jale ve Ahmet Fehim'in kayıp mezarlarının yerini bulmuştur.

Yaşamı

1950 yılında İstanbul’da doğdu. Feriköy Merametçiyan Ortaokulu ve Getronagan Lisesi’nde okudu. 1974 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Tekstil Bölümü’nden mezun oldu.

1970’li yıllarda pandomim sanatına ilgi duydu ve bu konuda eğitim aldı; çeşitli gösterilerde görev aldı.Berberyan Kumpanyası’nda oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. Türkiye'de Ermeni cemaati içinde pek çok genci tiyatro sanatı ile tanıştırıp, eğitti.

Türkiye'de tiyatro tarihinde önemli yeri olan pek çok kişinin mezar yerlerinin belirsiz olması, onu 1996 yılından itibaren tiyatro tarihi çalışmalarına yönelti.[1] Çalışmaları sonucu Hagop Vartovyan, Afife Jale[2] ve Ahmet Fehim'in kayıp mezarlarının yerini buldu.

2000’li yılların başında Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST)'nin -Tiyatro ekibiyle birlikte çalışmaya başladı. Topluluğun, tiyatro tarihine ilişkin çeşitli oyunlarında içerik danışmanı ve oyuncu olarak yer aldı.

Sarkis Tütüncüyan'ın (Şarasan) "Osmanlı Ermeni Sahnesi ve Çalışanları", Boğos L. Zekiyan'ın "Venedik’ten İstanbul’a Modern Ermeni Tiyatrosunun İlk Adımları" adlı kitaplarını Türkçeye çevirdi.

Hagop Baronyan’ın yazdığı Şark Dişçisi adlı oyunu Türkçeye çevirdi. Eser, İstanbul Şehir Tiyatrosu ve Bursa'da Nilüfer Kent Tiyatrosu tarafından sahnelendi.

Tiyatro tarihi üzerine yazıları 2013’ten beri Paros Dergisi’nde yayımlanmaktadır.

Ermeni cemaati, tiyatro sanatı ve iki toplum arasındaki bağların güçlenmesindeki katkıları nedeniyle 2022'de Türkiye Ermeni Katolik Patrikhanesi kendisini Mıgırdiç Beşiktaşlıyan özel nişanı ile ödüllendirmiştir.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ KALAFAT, Haluk (17 Nisan 2024). "Tiyatronun saklı tarihi". www.istdergi.com. 17 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Durgun, Öznur Duygu (14 Ocak 2023). "Afife Jale'nin mezarı 82 yıl sonra bulundu". Gazete Duvar. 14 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2024. 
  3. ^ "Patrikhane'den Tiyatrocu Boğos Çalgıcıoğlu'na Nişan". Mimesis Sahne Sanatları Portali. 12 Haziran 2022. 17 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2024. 
  4. ^ "Üçüncü Mıgırdiç Beşiktaşlıyan Ödül Töreni". SAT-7 TÜRK HABER. 14 Haziran 2022. 17 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afife Jale</span> Türk oyuncu

Afife Jale, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Başar Sabuncu</span> Türk yazar, yönetmen, çevirmen, sahne tasarımcısı ve oyuncu

Fuat Başar Sabuncu, Türk oyun ve senaryo yazarı, tiyatro ve sinema yönetmeni, çevirmen, sahne tasarımcısı, oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Sevinç Erbulak</span> Türk oyuncu

Fatoş Sevinç Erbulak, Türk tiyatro oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Agop Ayvaz</span> Türkiye Ermenisi yazar ve oyuncu

Hagop Ayvaz,, Türkiye Ermenisi tiyatro sanatçısı, yazar ve yayımcı. Türkiye’deki ilk Ermenice tiyatro dergisi olan “Kulis”’i 50 yıl boyunca (1946-1996) aralıksız yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afife Tiyatro Ödülleri</span> Türkiyede düzenlenen tiyatro ödül töreni

Afife Tiyatro Ödülleri, tiyatro sahnesine çıkan ilk Türk kadın oyuncu Afife Jale anısına İstanbul'da 1996-1997 tiyatro sezonundan beri her yıl Yapı Kredi Bankası dağıtılan sanat ödülüdür.

3. Afife Tiyatro Ödülleri ya da 3. Afife Jale Ödülleri, 1999 yılında, 12 dalda verilmiş olan tiyatro ödülleridir. Ödüller adlarını, ilk Türk kadın oyuncu Afife Jale'den almaktadır. İlk iki yıl 13 dalda verilmiş olan ödüller, bu yıl, ışık ve efekt tasarımcılığı ödüllerinin birleştirilmesi ile 12 dalda verilmeye başlanmıştır.

4. Afife Tiyatro Ödülleri ya da 4. Afife Jale Ödülleri, 2000 yılında, 12 dalda verilmiş olan tiyatro ödülleridir. Ödüller adlarını, ilk Türk kadın oyuncu Afife Jale'den almaktadır.

10. Afife Tiyatro Ödülleri ya da 10. Afife Jale Ödülleri, 2006 yılında, 14 dalda verilmiş olan tiyatro ödülleridir. Ödüller adlarını, ilk Türk kadın oyuncu Afife Jale'den almaktadır.

11. Afife Tiyatro Ödülleri ya da 11. Afife Jale Ödülleri, 2007 yılında, 14 dalda verilmiş olan tiyatro ödülleridir. Ödüller adlarını, ilk Türk kadın oyuncu Afife Jale'den almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ermeni Patrikhanesi</span>

İstanbul Ermeni Patrikhanesi, Osmanlı Devleti'nde yaşayan Ermenilerin ruhani ve dünyevi işlerini yönetmek üzere 1461'de Fatih Sultan Mehmed tarafından kurulmuş olan teşekküldür. Günümüzde Apostolik Kilisesi'ne (Gregoryen) mensup Türkiye Ermenilerinin dini önderliğini yapmaktadır. 1915 Ermeni Kırımı'ndan beri cemaatleri küçülmüştür. Patrikhane merkezi İstanbul'un (Kumkapı) semtinde bulunan Surp Asdvadzadzin Patriklik Kilisesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tomris İncer</span>

Tomris Zehra İncer,, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

Hikmet Körmükçü, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı.

Şark Tiyatrosu, Tanzimat döneminde İstanbul'da kurulmuş bir tiyatro topluluğu.

Ayşenil Şamlıoğlu, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Burhanettin Tepsi</span> Türk oyuncu

Burhanettin Tepsi,, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu ve tiyatro yönetmeni.

Aras Yayıncılık, 1993 yılında İstanbul'da Mıgırdiç Margosyan, Yetvart Tomasyan, Ardaşes Margosyan ve Hrant Dink tarafından kuruldu. Okurlara Ermeni kültür ve edebiyatını tanıtmakta aracı olmaktadır. Ermenice, Kürtçe, Türkçe, İngilizce ve Fransızca edebiyat, tarih, yemek kitapları, müzik ve çocuk kitapları yayımlamaktadır.

17. Afife Tiyatro Ödülleri, Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında 2013 yılında verilen, 3 özel ödül ile 15 ayrı dalda ödülden oluşan tiyatro ödülleridir. 15 daldaki adaylar ile özel ödül sahipleri 1 Nisan 2013'te açıkladı. Ödüller 29 Nisan 2013'te Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan bir törenle sahiplerine verildi.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Ermeni Mezarlığı</span> İstanbul Şişlide bulunan Ermeni mezarlığı

Şişli Ermeni Mezarlığı, Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Şişli ilçesinde bulunan Ermeni mezarlığı.

22. Afife Tiyatro Ödülleri, Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında 2018 yılında 11 ana ödül ve dört özel ödül olmak üzere 15 ayrı dalda verilen tiyatro ödülleridir.

<span class="mw-page-title-main">Savarş Boğos Karakaş</span> Türkiye Ermenisi tiyatrocu

Savarş Boğos Karakaş Türkiye Ermenisi tiyatro sanatçısı, oyuncu ve rejisör.