İçeriğe atla

Boğazkesen Kalesi

Boğazkesen Kalesi (Kale Boğazı), Erbaa Ovası'nın alçak bir tepesinde yer alan tarihî bir kaledir.

Erbaa'nın kuzey kesiminde, Canik Dağları'nın eteklerindedir. Yeşilırmak'ın kolları olan Tozanlı ve Kelkit çaylarının birleştiği kesimde yer alır.[1][2] Tokat'ın Erbaa ilçesinin Kale Köyü yakınlarındadır.

Bu yörede Pontus Kralı VI. Mithradatis'in bir kale yaptırdığı ve Ponsotların daha önce "Tonorova" olarak adlandığı Erbaa ve çevresini, kalenin yapımından sonra "Eaupatoria (Opatorya)" olarak adlandırdıkları bilinir.[3] Boğazkesen Kalesi, VI. Mithradatis'in yaptırdığı kalenin üzerine inşa edilmiş olan, Bizans dönemine ait bir yapıdır.[4] Kalede Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait kalıntılar da bulunur. Kalenin karşı tepelerinde bulunan iki kral mezarının VI. Mithridat'ın annesi ve kız kardeşine ait olabileceği düşünülür.[4]

Boğazkesen Kalesi'nin altı tane girişi bulunmaktadır. Kalenin dış alanı çoğunlukla kagir yapıdan oluşur. Yaklaşık on metre boyundaki kapısının üzerinde kral resimleri, değişik figürler ve kabartma şekilleri bulunur.[4] Selçuklu zamanında kartal figürü bulunduğu söylenirken bu figürün daha sonra kaybolduğu söylenmektedir.[5][6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Boğazkesen Kalesi". Boğazkesen Kalesi. Tokat. 6 Ocak 2023. 17 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2022. 
  2. ^ "tokat". boğazkesen kalesi. tokat. 3 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2022. 
  3. ^ Yilmaz, Yusuf (31 Temmuz 2020). "Antikçağ'dan Osmanlı Dönemi'ne Kadar Erbaa Şehrinin Yerleşme Tarihi". Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi. 1 (1): 1-12. ISSN 2757-6841. 13 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2023. 
  4. ^ a b c Yücer, Haktan (10 Mayıs 2021). "Opadorya/Eupatorya Boğazkeseen Kalesi ve Köprüsü". Tokat Olay Gazetesi. 13 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2023. 
  5. ^ "boğazkesen kalesl". Boğazkesen Kalesi. Erbaa Belediyesi. 1 Ocak 2023. 17 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2022. 
  6. ^ "Boğazkesen Kalesi". Boğazkesen Kalesi. Tokat. 6 Ocak 2023. 6 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Van</span> Van ilinin merkezi olan şehir

Van, Türkiye'nin Van ilinin merkezi olan şehirdir. Anadolu'nun en büyük kapalı havzası olan Van Gölü kıyısında toprakları verimli, akarsuları bol, iklim koşulları oldukça elverişli bir yerleşim merkezidir. Dünya'nın hâlâ yaşanılan en eski kentlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tokat (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Tokat, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Kuzeyde Samsun, kuzeydoğuda Ordu, doğu ve güneyde Sivas, güneybatıda Yozgat ve batıda Amasya illeriyle komşudur. İlçelerinden Yeşilyurt ve Sulusaray İç Anadolu Bölgesi'nde kalır.

<span class="mw-page-title-main">Rumeli Hisarı</span> İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında 15. yüzyılda inşa edilmiş Osmanlı kalesi

Rumeli Hisarı, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde, Boğaziçi'nde bulunan ve bulunduğu semte adını veren hisar. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un Fethi'nden önce, Karadeniz'den gelebilecek saldırıları engellemek amacıyla İstanbul Boğazı'nın en dar yerine, Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı'nın tam karşısına inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Taşova</span> Amasyanın ilçesi

Taşova, Amasya ilinin 4. büyük ilçesidir. Taşova İlçesi, Türkiye'nin Orta Karadeniz Bölümünde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Erbaa</span> Tokatın ilçesi

Erbaa, Türkiye'nin Tokat ilinin bir ilçesi ve ilçenin merkezi olan şehirdir. 2021 verilerine göre şehrin nüfusu 73.354, ilçenin ise 99.815'tir ve Tokat'ın ardından ilin en yüksek nüfuslu ilçesi konumundadır. Bereketli Erbaa Ovası, konumu, iş olanakları, sanayisi ve OSB gibi önemli etkenler sayesinde göç almaya devam eden bölgenin cazibe merkezi olmuş bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Kalesi</span>

Ankara Kalesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kale. Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte M.Ö. 5. yüzyıl başında Galatların Ankara'ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir. Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu Hanedanı ve Osmanlılar dönemlerinde birçok kez onarımdan geçmiştir. Ankara Kalesi dışarıdan görümüne göre daha büyüktür. Her yıl çeşitli festivallere de ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karayaka, Erbaa</span>

Karayaka, Tokat ilinin Erbaa ilçesine bağlı bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Kalesi</span> türk kalesi

Kayseri Kalesi Kayseri'de bulunan Türkiye'nin turistik kalelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kale, Erbaa</span>

Kale, Tokat ilinin Erbaa ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kelkit Çayı</span> Kaynağı Gümüşhanede, Yeşilırmak ile birleşip Karadenize dökülen akarsu

Kelkit Çayı, Yeşilırmak'ın kollarından biridir ve uzunluğu 320 km'dir. Gümüşhane'nin Çimen Dağları'ndan kaynaklanıp Yeşilırmak'a katılıp Karadeniz'e dökülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Tepesi</span> Konya kent merkezinde yer alan tarihi ve turistik bir tepe

Alâeddin Tepesi, Türkiye'nin Konya ili kent merkezinde, üzerinde Alâeddin Camii ve avlusunda sekiz Anadolu Selçuklu Sultanı'nın mezarı da dahil olmak üzere önemli tarihî yapılar bulunduran tepe.

<span class="mw-page-title-main">Mardin Kalesi</span>

Mardin Kalesi, Mardin'de bir kaledir. Mardin Kalesinin diğer bir ismi "Kartal Yuvası"dır.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon Kalesi</span>

Trabzon Kalesi, Trabzon'un en yüksek kesimindeki kale, Trabzon’da günümüze en iyi durumda ulaşabilen eserlerin başında gelmektedir. Deniz kıyısından başlayarak şehrin arkasındaki tepelere kadar uzanan Trabzon kalesi, Bizans Çağı’na ait eski temeller üzerinde yükselmiştir. Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç ayrı bölümden meydana gelen kale, eski anıtlardan toplanan taşlardan yapılmıştır. Ne var ki yüzyılımızın başlarında aynı kalenin taşları bu kez yeni binaların yapımında kullanılmıştır. Yukarı Hisar’ın 300 m Kuzeyindeki tiyatrodan ise hiçbir kalıntı günümüze ulaşamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tokat Kalesi</span>

Tokat Kalesi, yapım tarihi ve hangi medeniyet tarafından yapıldığı bilinmeyen kermen. Kaleye ait en eski izler 5 ya da 6. yüzyıla ait olup kalenin bu yıllarda var olduğu bilinmektedir. Yapının inşa edildiği kayalıklar doğal bir kale özelliğine sahip olmakla beraber surlar ve kale içerisindeki odalar insanlarca yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Boyabat Kalesi</span>

Boyabat Kalesi, Sinop'un Boyabat ilçesinde yer alır. M.Ö. 7. yüzyılda Paflagonya'lılar tarafından yaptırılan kale, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının izlerini taşımaktadır. Günümüze kadar ayakta kalan kale, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bayburt Kalesi</span> Bayburt İli içinde bulunan bir kale

Bayburt Kalesi, Bayburt şehrine hakim bir tepede bulunan tarihî kale.

<span class="mw-page-title-main">Riva Kalesi</span> Riva Deresinin Karadeniz ile buluştuğu bir tepede yer alan kale

Riva Kalesi, İstanbul'un Beykoz ilçesine bağlı Riva'da, Riva Deresi'nin Karadeniz'e döküldüğü tepede konumlanan kaledir. Bizans döneminde yapıldığı düşünülen kalenin yapıldığı tarih tam olarak bilinmemektedir. İlk olarak 18. yüzyılda "Revancık Kalesi" adıyla arşivlerde yer alan kalenin, Karadeniz'den Riva Deresi'ne girişi kontrol etmek ve sahil güvenliğini sağlamak amacıyla yapıldığı belirtilir. Osmanlı döneminde Karadeniz'den gelebilecek tehditlere karşı savunma amacıyla kullanılan kale, bu dönemde çeşitli bakım ve onarım çalışmalarıyla güçlendirilmiştir. İstanbul'un İşgali döneminde tahrip edilen yapı, 2016'da restore edilmiş olup günümüzde gezi amaçlı kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tokat'ta 1977 Türkiye yerel seçimleri</span>

11 Aralık 1977 Yerel Seçimleri'nde Tokat Belediyesi ile 7 ilçe ve 21 beldenin belediye başkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ünye Kalesi</span> Ordu iline bağlı Ünye ilçesinde bir kale

Ünye Kalesi, Ordu'ya bağlı Ünye ilçesinde, Ünye kentinin 5 km güneydoğusunda eski çağlardan kalmış bir kaledir. Kaleköy'ün sınırları içindedir. Çaleoğlu Kalesi adıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Boğazkesen Köprüsü</span>

Boğazkesen Köprüsü, Tokat'ın Erbaa ilçesinde yer alan tarihi taş köprü.