Beyoğlu veya eskiden Pera, İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan ilçelerinden biridir. Kuzeybatıda Şişli ve Kâğıthane, doğuda Beşiktaş ve İstanbul Boğazı, güneyde ve batıda ise Haliç ile sınırlı ilçenin yüzölçümü 8,76 km2'dir ve 45 mahalleden oluşmaktadır. İsmini Pera da denen, Tünel–Taksim arasında uzanan İstiklal Caddesi ve ona açılan sokakların belirlediği alanı kapsayan Beyoğlu semtinden alır.
Rumeli Hisarı, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde, Boğaziçi'nde bulunan ve bulunduğu semte adını veren hisar. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un Fethi'nden önce, Karadeniz'den gelebilecek saldırıları engellemek amacıyla İstanbul Boğazı'nın en dar yerine, Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı'nın tam karşısına inşa ettirilmiştir.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.
İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısaca İstanbul Modern, İstanbul'un Karaköy semtinde 2004 yılında kurulmuş modern sanat müzesi.
Tophane-i Amire binası, 15. yüzyılda Bizans döneminde Ste. Claire ve Aya Photini kiliselerinin yer aldığı Metopon adlı bölgede kurulmuştur. Sultan II. Mehmet tarafından fetihten sonra kurulan top döküm merkezi, Osmanlı ordu ve donanmasının kullandığı askeri topların üretildiği yerdir. 1992 yılına kadar çeşitli düzenlemeler geçiren Tophane-i Amire binası, bu tarihte Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne devredilmiştir. Günümüzde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmete açılan bu tarihi askeri binada Tophane-i Amire Beş Kubbe, Tophane-i Amire Tek Kubbe ve Tophane-i Amire Sarnıçlar olmak üzere üç ayrı sergi holü bulunmakta ve bu mekanlarda yurtiçi ve yurtdışı sergiler düzenlenmektedir.
Tophane, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, boğaz kıyısında bir semttir. II. Mehmet İstanbul’u fethinden sonra 1455'te Tersane-i Amire (Haliç) ve 1460 Tophane-i Amire’yi (Tophane) kurarak İstanbul’da ilk sanayi hamlesini başlatmıştır. Tophane, bu özelliği nedeniyle Osmanlı döneminde İstanbul'un en eski sanayi bölgelerinden biridir denilebilir.
Nusretiye Camii, İstanbul'un Tophane semtinde bulunan 19. yüzyılda inşa edilmiş selatin camidir. Halk arasında daha çok “Tophane Camii” olarak anılır.
Boğazkesen aşağıdaki anlamlara gelebilir:
- Boğazkesen, Özalp, Van ili Özalp ilçesine bağlı mahalle
- Rumeli Hisarı, Rumeli Hisarı'nın diğer adı
- Boğazkesen Caddesi, Beyoğlu'nda İstanbul Boğazı'nı dik kesen bir cadde
Francesco Della Suda ya da Faik Paşa, İtalyan asıllı Osmanlı dönemi eczacısıdır. Eczacılığın Türkiye'deki öncülerindendir.
Çukurcuma Cami ya da Muhyiddin Çelebi Camiii, Tophane'de Firuzağa mahellesinde, Çukurcuma caddesindedir. Mimar Sinan camilerinden biridir. Muhiddin Molla Fenari adıyla da bilinir. Son cemaat yeri ahşaptır. Merdivenlidir. Duvarlar taş-tuğla, sıvalı ve sakiflidir. Çatı, kiremit örtülüdür. Mihrabın iki yanında büyük pencereler vardır. Kürsü ve minber ahşaptır.
Tophane Sokağı veya Toopkhaneh Sokağı . Bu bölge'ye Eski Tahran'da denir. Toopkhaneh sokağı, İran'ın ve dünya'nın kabul ettiği en eski sokağı'dır. 1600'lü senelerden beri bu sokak Tahran'da da çok meşhur sayıldı. Toopkhaneh Sokağı, Tahran'ın eski yüzünü gösterir. Valiasr Caddesi açılmadan önce İranlılar bu sokakta alışveriş yapardı. Toopkhaneh Sokağı, tıpkı İstanbul'da bulunan Kapalı Çarşı'yı arındırıyor. Bugünlerde, İran vatandaşları çok az sayıda bu bölgede alışveriş yapıyor.
Defterdar Yokuşu, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan bir yoldur. Kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda bir yay çizerek Cihangir semtinden Tophane'ye iner. Kılıçalipaşa ve Firuzağa mahalleleri arasında idarî sınır teşkil eder. Taksim Meydanı'ndan başlayan Sıraselviler Caddesi'nin devamı niteliğindedir. Tophane'de Boğazkesen Caddesi ile kesişerek sonlanır. Yokuş üzerinde bulunan önemli yapılar Firuzağa Camii ve Özel İstanbul İtalyan Hastanesi'dir. Yokuş araç trafiğine açık olmasına karşın eğimden dolayı araçlar kontrollü ilerleyebilmektedir. Yokuşta herhangi bir toplu taşıma aracı çalışmamaktadır. T1 Tophane istasyonuna ulaşılabilmektedir.
Yeniçarşı Caddesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan bir yoldur. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda İstiklal Caddesi'nden başlayarak Galatasaray semtinden Çukurcuma'ya iner. Kuloğlu ve Tomtom mahalleleri arasında idarî sınır teşkil eder. Galatasaray Meydanı'nda, Galatasaray Lisesi'nin solundan başlayarak Çukurcuma'da Boğazkesen Caddesi ile birleşerek sonlanır. Yokuş üzerinde bulunan önemli yapılar Galatasaray Lisesi ve Tomtom Kaptan Camii'dir. Caddenin sonunda yer alan Tomtom Kaptan Sokağı aracılığıyla Fransa, Rusya ve İtalyan başkonsolosluklarına ulaşılabilir. Caddede herhangi bir toplu taşıma aracı çalışmamaktadır.
Çukurcuma, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesi sınırları içinde bulunan bir semttir. Sahile bakan bir yamaç üzerine yayılım göstermiştir. Bölgenin merkezi Beyoğlu'ndan alçakta olması nedeniyle Çukurcuma adını almış olması olasıdır. Galatasaray Meydanı'ndan sahile inen Yeniçarşı Caddesi'ni doğu yönünden kesen Çukurcuma Caddesi adında bir anayolu vardır. Semtte yer alan çok sayıda antikacı vardır. Sokak kedileriyle meşhurdur. Günümüze dek ulaşan tarihî yapılarıyla dikkat çeken semt, Türkiye dışında da tanınmaktadır. The Guardian'ın seyahat ekinde Çukurcuma ile ilgili bir makale yayınlanması, yakın geçmişte semtin adını tekrar duyurmasını sağlamıştır. Orhan Pamuk'un Masumiyet Müzesi burada bulunmaktadır.
Gürcü Ali Saib Paşa Gürcü asıllı Osmanlı askeri. Vaktiyle Talas’a yerleşen Gürcü bir ailenin oğludur. Doğum tarihi bilinmemektedir. 1851 yılında Mekteb-i Harbiye'den Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu. 1876-1877 Osmanlı-Sırp Savaşı'nda gösterdiği üstün başarılarından dolayı Müşir rütbesine terfi etti.
Gözlüklü Mehmed Reşid Paşa Osmanlı askeri.
İbrahim Halil Paşa Osmanlı askeri.
Pierre Loti Fransız Lisesi, İstanbul'da bulunan uluslararası Fransız okuludur. Eski adi "Papillon" olup sonradan adını bir dönem İstanbul'da yaşayan Fransız yazar Pierre Loti'den almıştır. Okul öncesinden lise son sınıfa kadar eğitim vermektedir. Biri Tarabya diğeri Beyoğlu'nda olmak üzere iki kampüsü vardır. 1990'ların sonu, 2000'lerin başında Beyoğlu'ndaki bina deprem riski taşıdığından ortaokul ve lise Tarabya'ya taşındı ve eğitim vermeye devam etti. Anaokulu ve ilkokul ise Beyoğlu'nda kaldı.
Odakule Tramvay İstasyonu, İstanbul nostaljik tramvayı'nın T2 Nostaljik Tramvay Hattı'nda yer alan ve 29 Aralık 1990'da hizmete giren hemzemin platformsuz tramvay istasyonudur. Beyoğlu'nun Asmalı Mescit Mahallesi ile Tomtom Mahallesi arasında, Odakule'nin önünde yer almaktadır.
Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan Tophane-i Amire'de 1992'de faaliyete geçen bir kültür merkezi ve müzedir. Tophane-i Amire'de Tek Kubbe, Beş Kubbe ve Sarnıç Galeriler olmak üzere çeşitli bölümlerde sergiler veya canlı performanslar gerçekleştirilmektedir. Boğazkesen Yokuşu'nda yer alan müzenin sahibi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'dir.