İçeriğe atla

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu
Başladığı yerBoğaziçi Üniversitesi, İstanbul, Türkiye
Etkin yıllar1995-günümüz
İlişkili hareketlerKardeş Türküler
Tiyatro Boğaziçi
BGST Dansçıları
BGST Yayınları
BGST Records
Resmî sitebgst.com.tr

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST), İstanbul'da dans, müzik ve tiyatro, yayıncılık, müzik yapımcılığı alanlarında faaliyet gösteren bir oluşum.

Üniversite yaşamında öğrenci kulüplerinde başlayan sanatsal faaliyetlerini mezuniyet sonrasında da sürdürmek isteyen Boğaziçi Üniversitesi mezunları tarafından 1995 yılında kuruldu.[1] Kardeş Türküler Dans-Müzik projesi, BGST'nin en çok bilinen projelerindendir.

BGST, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği bünyesinde başladığı çalışmalarını daha sonra BGST adlı şirket çatısı altında dans, tiyatro, müzik, yayıncılık ve müzik yapımcılığı alanlarında sürdürmüştür. Çok kültürlülük, çoğulculuk kavramlarına odaklanan projeler üretmeye ağırlık verir. Konserler, dans-müzik gösterileri, tiyatro oyunları, dans-tiyatroları, seminerler, atölyeler, kitaplar ve sunumlar gerçekleştirir.[2] Ayrıca ekonomik, politik, toplumsal ve kültürel alanlarda ve çevre-ekoloji sorunları hakkında eğitim ve araştırma faaliyetleri yürütmek üzere 2004 yılında topluluk bünyesinde "Kuramsal Eğitim ve Araştırma Birimi" oluşturulmuştur.[3] "Sanat herkes içindir, isteyen herkes sanat yapabilir" anlayışıyla hareket eden topluluk sanatçıları 2015 yılında Beyoğlu'ndaki stüdyolarında dersler vermeye başlamıştır.[4][5]

BGST birimleri

Tiyatro Boğaziçi, BGST Dansçıları, Kardeş Türküler, 45'lik Şarkılar BGST bünyesinde yer alan başlıca topluluklardır.[6][7]

Tiyatro Boğaziçi, Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO) mezunları tarafından 1995 yılında oluşturuldu. Türkiye tiyatro tarihine ışık tutan hak temelli oyunlar ve gençlik oyunları yazıp sahnelemektedir.[8] Ayrıca oyunculuk ve tiyatro okur yazarlığı eğitimler verir.[8] 1989'da BÜO tarafından bir öğrenci dergisi olarak çıkarılmaya başlayan ve ülkede sahne sanatları alanında en uzun süre yayınlanmaya devam eden periyodik yayınlardan olan Mimesis Tiyatro/ Çeviri-Araştırma Dergisi'ni 1996'dan itibaren Tiyatro Boğaziçi yayımlamaktadır.[9][10]

Kardeş Türküler, Anadolu ve çevresinde yaşayan farklı dil ve inançlara sahip halkların şarkılarını, kendi kültürel bağlamlarını göz önüne alarak orijinal dilinde yorumlamak üzere kurulmuş bir topluluktur. İlk albümünün 1997'de yayımlamıştır.[11]

BGST Yayınları; tiyatro, kültür, sanat, toplumsal cinsiyet, düşünce, ekoloji ve bilim alanında telif eserler ve çeviriler yayınlamaktadır.[12]

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Ne zaman "Evlenelim" dedik hatırlamıyoruz". Hürriyet. Erişim tarihi: 19 Ocak 2022. 
  2. ^ "Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu". SmartBeyoglu. Erişim tarihi: 19 Ocak 2022. 
  3. ^ "Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu". BGST. 1 Mayıs 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Boğaziçi Gösteri Sanatları'ndan Ayhan Akkaya ve Fehmiye Çelik Konuğumuz | Açık Radyo 95.0". acikradyo.com.tr. 24 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2022. 
  5. ^ "Sanat sizi çağırıyor..." Radikal. 13 Kasım 2015. 8 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2022. 
  6. ^ "Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu'na büyük alkış". Nilüfer Belediyesi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2022. 
  7. ^ "BGST 45'lik şarkılar konseri". Internethaber.com. 3 Nisan 2003. Erişim tarihi: 19 Ocak 2022. 
  8. ^ a b "Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) Gençlik Oyunları Hakkında". artizan. 19 Şubat 2018. Erişim tarihi: 19 Ocak 2022. 
  9. ^ "Mimesis Tiyatro Çeviri/Araştırma Dergisi'nden Kamuoyuna Açıklama". Tiyatro Dergisi. 8 Aralık 2021. 8 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2022. 
  10. ^ "Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO) | tiyatrolar.com.tr". tiyatrolar.com.tr. 8 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2022. 
  11. ^ "KARDES TURKULER". kardesturkuler.com. 16 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2022. 
  12. ^ "Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) | Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Ofisi". mezun.boun.edu.tr. Erişim tarihi: 19 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Kardeş Türküler, 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tarafından kurulan ve çağdaş halk müziği türünde eserler üreten müzik grubudur.

Mozaik, Ayşe Tütüncü, Bülent Somay, Mehmet Taygun, Ümit Kıvanç, Timuçin Gürer, Saruhan Erim'den oluşan ve 1990'dan sonra dağılmış müzik topluluğudur. Boğaziçi Üniversitesi'nde verilen bir konserle başlayan müzik hayatlarında, rock-folk müziğinden hareket ederek bir sound oluşturdular. Klasik batı müziği, çağdaş müzik, rock, senfonik rock, caz, pop caz gibi çok geniş bir yelpazeyi harmanladılar.

Oyunlarla Yaşayanlar, Oğuz Atay'ın yazdığı tek tiyatro oyunu.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Üniversitesi</span> Diyarbakırda kurulu devlet üniversitesi

Dicle Üniversitesi, Diyarbakır'da bulunan, 1973 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

Türk tiyatrosu, Türkiye'de kırsal kesimlerdeki köy tiyatrosu ile kentlerdeki halk tiyatrosunu içeren geleneksel Türk tiyatrosu ve 19. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı Devleti'ndeki Batılılaşma hareketi ile ortaya çıkan batılı tarzdaki Türk tiyatrosunu ifade eder.

Altıdan Sonra Tiyatro, 1999 yılında İstanbul'da kurulmuş özel tiyatro topluluğu.

Naz Erayda, Türk tasarımcı ve yönetmendir.

Ümit Denizer, Türk tiyatro oyuncusu, eleştirmen, yazar, yönetmen.

Kumbaracı50, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde 2009'dan beri tiyatro ve çeşitli sanat disiplinlerinin etkinliklerini ağırlayan sahne.

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">60. Yıl Anadolu Lisesi</span>

60. Yıl Anadolu Lisesi, 1984'ten beri eğitim öğretimine devam eden, İzmir'in en iyi okullarından biridir. 2010 yılı verilerine göre YGS ve LYS sınavlarında İzmir'in en başarılı okuludur. Aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Dünya Bankası arasında yapılan Türk Milli Eğitimini Geliştirme Projesi (MEGP) kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kurulan Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesine bağlı bir Müfredat Laboratuvar Okuludur. 1988 yılında 10 dairelik lojman, 1993 yılında yemekhane, laboratuvar ve çalışma odalarının bulunduğu iki katlı bir bina; 1994 yılında çok amaçlı spor salonu, 1999 yılında ise beş derslik ve kantin bulunan ek bina okul bünyesine katılmıştır. 2021 yılında okul yeniden inşa edilmek üzere yıkılmıştır. Yeni inşa edilecek okulun 2023-24 eğitim öğretim döneminde hizmete girmesi planlanmaktadır.

Feryal Öney, Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Ege Sanat Atölyesi</span>

Ege Sanat Atölyesi (ESA), tiyatro alanında alternatif projelere imza atma iddiasıyla, öğrenci kulüplerinde başlayan sanatsal faaliyetlerini mezuniyet sonrasında da sürdürmek isteyen Ege Üniversitesi mezunları tarafından resmi olarak Mart 2008’de Ege Üniversitesi Mezunlar Derneği (EÜMED) çatısı altında İzmir’de kuruldu. Tiyatro, müzik, sinema gibi alanlarda faaliyet gösteren ve bu faaliyetlere farklı seviyelerde katılım ve destek veren üyelerden oluşan ESA, öğrenci kulübünden süregelen gelenekle, ürünlerini eğitim-araştırma çalışmalarının sonucu olarak şekillendirme prensibi ile çalışmaktadır. ESA, ortaya koyduğu ürünlerle başta izmir olmak üzere Türkiye’deki sanat ortamında etkili olmayı ve buna katkı sunmayı görev bilmekte, çalışmalarını sahne sanatlarının tüm alanlarına yaymayı hedeflemektedir. Topluluk ayrıca, Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu (EÜTT)’yle kurumsal çerçevede danışmanlık ilişkisi yürütmekte ve öğrenci kulübü ile olan organik ilişkisini sürdürmektedir.

Bajar, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu'nun bir projesi olan Kürtçe, Zazaca ve Türkçe folk rock müzik grubudur.

Çağlar Yiğitoğulları, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

Cüneyt Yalaz, Türk tiyatro, sinema ve dizi film oyuncusu; tiyatro oyun yazarı, yönetmeni, ışık tasarımcısı ve eğitmeni.

Aysel Yıldırım Türk tiyatro oyuncusu ve yazar. Zabel isimli oyun ile 23. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazanmıştır. Ayrıca bu oyunu Duygu Dalyanoğlu ile birlikte yazmış ve Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin Yılın Yerli Oyun Yazarı Ödülü’nü; Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri’nde Yılın Yerli Oyun Yazarı Ödülü’nü kazanmıştır.

Mitos Boyut Yayınları, Türkiye'de tiyatro alanında tematik eserler yayımlayan bir yayınevidir.

Boğos Çalgıcıoğlu, Türkiye Ermenisi tiyatro tarihi araştırmacısı.