İçeriğe atla

Boğaziçi Ekspresi

Boğaziçi Ekspresi
Genel bilgiler
Durumİptal edildi.
SahibiTCDD
Yer1. Bölge
2. Bölge
İlk - Son durak
İstasyonlar17
Hizmet
TürüAnahat Treni
SistemTürkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları
İşletmeci(ler)TCDD Taşımacılık
Yolcu sayısı240
Tarihçe
Açılış1 Nisan 1972 (İlk)
8 Aralık 2019 (İkinci)
Kapanış24 Temmuz 2014 (İlk)
Teknik bilgiler
Hat uzunluğu445,071 km
Hat açıklığıStandart (1.435 mm)
Kabin sistemi4 Pulman Vagon
Rota sayısı2
AnkaraArifiye
ArifiyeAnkara
Çalışma Hızı120 km/sa (75 mph)
En yüksek rakım4,50 m (14,8 ft)
Güzergâh haritası
Şablon:Boğaziçi Ekspresi güzergâh diyagramı

Boğaziçi Ekspresi, Ankara - Arifiye arasındaki 445,071 km.lik güzergâhta işletilen ve sefer süresi yaklaşık 6 saat olan Anahat Trenidir.[1] Trenlerin 240 kişilik 4 Pulman Vagonu mevcuttur.

Daha öncesinde 1972 - 2012 yılları arasında İstanbul-Haydarpaşa - Ankara arasında, 2012 - 2014 yılları arasında Arifiye - Eskişehir arasında TCDD tarafından işletilen tren hattıdır. Ankara - İstanbul YHT hattının açılmasıyla sebebiyle 24 Temmuz 2014 tarihinde seferleri sonlandırılan tren hattı, 8 Aralık 2019 tarihinde Ankara - Arifiye arasında tekrar hizmet vermeye başlamıştır.[2]

Tren hattı "Ekspres" olarak adlandırılmasına rağmen, Osmaneli, Temelli, Vezirhan, Beylikova gibi birçok ara istasyona da hizmet vermektedir.

Tarihçe

Haydarpaşa Garı'ndan hareket etmeye hazırlanan bir Boğaziçi Ekspresi treni (1968)

Boğaziçi Ekspresi, 1 Haziran 1968 tarihinde İstanbul-Haydarpaşa'dan Ankara'ya, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nin önde gelen trenlerinden biri olan CIWL'nin yepyeni vagonlarıyla seferlerine başladı.[3] Tek bir biletin ücreti 32 lira, gidiş dönüş bileti 56 liraydı.[4] Trenin lokomotifleri dizel olup 1977'de İstanbul'dan Arifiye'ye 131 km'lik demiryolu elektriklendirildi.

4 Ocak 1979 tarihinde Ekspres'e ait bir tren Esenkent yakınında, Anadolu Ekspresi'ne ait bir trenle çarpışması sonucu 19 kişi öldü ve 124 kişi yaralandı.[5]

Aralık 1993'te tüm İstanbul-Haydarpaşa - Ankara demiryolu elektrikli hale getirdiğinde, Boğaziçi Ekspresi de elektrikli trenlere geçti. E40002 tarafından çekilen ilk elektrikli tren, 26 Aralık 1993 tarihinde 08:00'de Haydarpaşa'dan ayrıldı. TCDD, treni ayrıca demiryolunun imajını iyileştirmek için üretilen yeni TVS2000 vagonları ile donattı. Trenin sınırlı ekspres servisi birkaç yıl sonra değişti ve çoğu istasyonda durarak İstanbul ile Ankara arasında çalışan yerel şehir içi trenlerden biri haline geldi.

Boğaziçi Ekspresi, 25 Ağustos 2004 tarihinde TCDD tarafından düşük kullanıma dayanarak seferleri durduruldu, ancak kamuoyunda seferlere yönelik talebin artması nedeniyle 27 Eylül'de yeniden çalışmaya başladı.[6] Ankara – Eskişehir yüksek hızlı demiryolu Mart 2009'da açıldığında, İstanbul ile Ankara arasında çalışan birçok trenin güzergâhı Eskişehir'de sonlanacak şekilde kısaltıldı. Ancak Boğaziçi Ekspresi, Gebze ile Sapanca arasındaki hızlı tren seferleri için yapılan inşaat çalışmaları nedeniyle İstanbul-Haydarpaşa'dan Arifiye'ye 131 km kısa mesafeyle işletilmeye devam edilerek 1 Şubat 2012 tarihine kadar iki şehir arasındaki yolculuğunu sürdürdü. İki ay sonra 2 Nisan'da tren, bu kez Ankara'da Başkentray inşa çalışmalarının başlaması nedeniyle hat yeniden kısaltıldı. Boğaziçi Ekspresi, Eskişehir – İstanbul YHT hattının açılmasıyla 24 Temmuz 2014 tarihinde kesilene kadar iki yıl daha Arifiye ve Eskişehir (282 km) arasında hizmet verdi. 8 Aralık 2019 tarihinde ise Ankara ve Arifiye arasında yeniden seferlerine başladı. Daha sonra pandemi nedeniyle yeniden seferden kaldırıldı ancak bir daha sefere konmadı.

Kaynakça

  1. ^ "Eski Anahat Trenleri". TCDD. 2 Şubat 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Boğaziçi Ekspresi Yeniden Seferlerine Başladı". TCDD Taşımacılık. 8 Aralık 2019. 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2020. 
  3. ^ Milliyet, 16 Haziran 1968, s. 2
  4. ^ Milliyet, 10 Haziran 1968, s. 2
  5. ^ Milliyet, 6 Ocak 1979, s. 1
  6. ^ "Boğaziçi ve Fatih Ekspresleri yeniden seferde". CNN Türk. 26 Eylül 2004. 24 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2019. 

Dış bağlantılar

Şablon:Boğaziçi Ekspresi istasyonları

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ekspresi</span> TCDD Taşımacılık Anahat Treni

Doğu Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara – Kars güzergâhında her gün karşılıklı bir sefer işletilen anahat trenidir. Trenler yataklı, kuşetli ve yemekli vagonlardan oluşmaktadır.

Başkent Ekspresi, önceden Ankara – İstanbul, 2009-2012 yılları arası Eskişehir – İstanbul ana hattında sefer yapmış TCDD'ye ait bir süper eksprestir. Kalkış istasyonu Eskişehir Garı olan tren 314 km.'lik seyahatini 4:12 saatte tamamlamaktaydı. Başkent Ekspresi her gün iki şehirden karşılıklı olarak hareket etmekteydi. Önceliği yüksek olduğu için demiryolunun tek hat olduğu bölümlerde diğer trenler Başkent Ekspresi'ne yol verirlerdi.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Ekspresi</span> Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarına ait bir tren hattı

Ankara Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara – İstanbul-Halkalı güzergâhında her gün karşılıklı bir sefer işletilen anahat trenidir. Trenlerin 280 kişilik 4 Pulman Vagonu, 80 kişilik 4 Yataklı Vagonu ve 1 Yemekli Vagonu mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Hızlı Tren</span> TCDD Taşımacılık tarafından sunulan yüksek hızlı tren hizmeti

Yüksek Hızlı Tren ya da kısaca YHT, Türkiye'de TCDD'ye ait yüksek hızlı demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından işletilen yüksek hızlı tren setleri ile sunulan yüksek hızlı demiryolu hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara-İstanbul yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni</span> Yüksek hızlı tren hizmeti

İstanbul - Konya Yüksek Hızlı Treni ya da kısaca İstanbul - Konya YHT, 673,021 kilometre (418,196 mi) uzunluğundaki Söğütlüçeşme - Konya güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Yüksek Hızlı Tren'dir.

İstanbul-Haydarpaşa – Ankara demiryolu, İstanbul-Haydarpaşa – Ankara arasında yer alan TCDD'ye ait demiryolu hattıdır. Hat, Marmara Bölgesi'nden İç Anadolu Bölgesi'ne giden ana konvansiyonel yük ve yolcu treni rotasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gebze Tren İstasyonu</span> Kocaeli, Türkiyede bir tren istasyonu

Gebze Tren İstasyonu, Kocaeli'nin Gebze ilçesi İstasyon Mahallesi ile Darıca ilçesi Abdi İpekçi Mahallesi arasında yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Toros Ekspresi</span>

Toros Ekspresi, Adana Garı ile Konya Garı arasında, Adana, Mersin, Niğde, Konya, Karaman olmak üzere toplam 5 ilin sınırları içerisinden geçerek ve toplam 26 istasyona ulaşım hizmeti sağlayan, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen anahat treninidir. Eskiden bu anahat treni Haydarpaşa - Halep - Bağdat arası işlerdi. Ancak o dönemde trenin rotası Ankara'dan geçmekteydi. Daha sonra güzergahı Konya'ya yönlendirilmiş, Haydarpaşa-Gaziantep arasında hizmet vermiş ve haftada bir gün Haydarpaşa-İslahiye-Halep-Şam uluslararası treniyle bağlantılı olarak çalışmıştır. Haydarpaşa'nın geçici olarak kapatılması, İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni'nin inşaatı ve Gaziray çalışmaları nedeniyle tren önce Eskişehir-Adana hattına kısaltılmıştır. İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni açıldıktan sonra şu anda Konya-Adana hattında işlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arifiye Tren İstasyonu</span> Sakarya, Türkiyede bir tren istasyonu

Arifiye Garı ya da Arifiye Tren İstasyonu, Sakarya'nın Arifiye ilçesi Arifbey Mahllesi'nde yer alan TCDD'ye ait tren istasyonudur.

Mavi Tren, TCDD'nin 1980'ler ve 1990 başlarında hizmet vermeye başlayan özel yolcu trenidir.

<span class="mw-page-title-main">Pamukkale Ekspresi</span>

Pamukkale Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Denizli-Eskişehir arasında karşılıklı olarak işletilen ekspres tren hattı. Dinar, Sandıklı, Afyonkarahisar ve Kütahya'dan geçmektedir. Önceden Haydarpaşa - Burdur - Isparta - Denizli arası çalışmakta, Karakuyu'da Burdur ve Isparta'ya giden vagonlarla Denizli yönüne giden vagonlar ayrılmakta daha sonra Burdur ve Isparta yönlü vagonlar da Gümüşgün'de birbirinden ayrılıyordu. Ters istikamette ise önce Gümüşgün'de Isparta ve Burdur'dan gelen vagonlar; daha sonra Karakuyu'da da bu vagonlarla Denizli'den gelen vagonlar birleşmekte ve tren İstanbul'a tek parça olarak gitmekteydi. Her gün karşılıklı olarak Haydarpaşa'dan saat 17:35'te, Denizli'den 17:00'de, Isparta'dan 18:52'de, Burdur'dan 19:00'da hareket etmekte ve Eskişehir'de gece vakti gara uğramadan Enveriye istasyonunda durmaktaydı. Haydarpaşa garının geçici olarak kapatılması ve Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı demiryolu'nun inşaatı nedeniyle güzergâhı Eskişehir'e dek kısaltıldı, 2008 yılında Isparta ve Burdur bağlantıları kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Adapazarı-Gebze Bölgesel Treni</span> Bölgesel tren hattı

Adapazarı – Gebze Bölgesel Treni ya da Ada Ekspresi, Adapazarı – Gebze arasındaki 95,860 kilometre (59,565 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından karşılıklı olarak işletilen bölgesel trendir.

<span class="mw-page-title-main">Adapazarı Garı</span> Sakaryada bir tren garı

Adapazarı Garı, Sakarya'nın Adapazarı ilçesi Semerciler mahallesinde yer alan TCDD'ye ait ana tren istasyonudur.

Ege Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından İzmir-Basmane – Eskişehir güzergâhında her gün karşılıklı bir sefer işletilen anahat trenidir.

Van Gölü Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından 1.352,430 kilometre (840,361 mi) uzunluğundaki Ankara - Tatvan güzergâhında hafta iki gün işleyen pulman, örtülü kuşetli, yataklı ve yemekli vagonlardan oluşan anahat trenidir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kurtalan Ekspresi</span>

Güney Kurtalan Ekspresi ya da Güney Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara - Kurtalan güzergâhında haftada beş gün işleyen pulman, örtülü kuşetli, yataklı ve yemekli vagonlardan oluşan anahat trenidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Treni</span> Yüksek hızlı tren hizmeti

Ankara - İstanbul Yüksek Hızlı Treni ya da kısaca Ankara - İstanbul YHT, 655,490 kilometre (407,303 mi) uzunluğundaki Ankara YHT Garı - Halkalı güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Yüksek Hızlı Tren'dir.

Süper ekspres, TCDD tarafından işletilen geçiş önceliği diğer yolcu trenlerine nazaran daha yüksek olan, çoğunlukla Ankara-Haydarpaşa hattında sefer yapan ve bu iki şehir arasında, hızlı tren açılmadan önce, çalışan en hızlı trenler olan anahat tren sınıfıydı. Ankara-Haydarpaşa arasında bu sınıfa mensup sadece Başkent Ekspresi, Cumhuriyet Ekspresi ve gece çalışan Fatih Ekspresi vardı. Bunun haricinde Ankara-Basmane arası çalışan 9 Eylül Ekspresi, Ankara-Kars arası çalışan Erzurum Ekspresi de süper ekspres sınıfındadır.

İstanbul - Eskişehir Yüksek Hızlı Treni ya da kısaca İstanbul - Eskişehir YHT, 279,658 kilometre (173,771 mi) uzunluğundaki Söğütlüçeşme - Eskişehir güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Yüksek Hızlı Tren'dir.