İçeriğe atla

Blöf (iskambil oyunu)

Blöf

Blöf, mantık ve kimi zaman psikolojik analiz gerektiren bir iskambil oyunudur.
Bir deste ile ve en az üç kişi ile oynanır. Altı ve daha fazla oyuncu için iki deste ile oynanabilir.[1]

Blöf, şansın etkisinin çok az olduğu, kâğıt saymak ve psikolojik analize dayalı bir iskambil oyunudur. Oyundaki temel amaç, oyuna ismini veren eylem; blöftür. İyi blöf yapan ve başkasının blöfünü görebilen oyunu kazanır.

Amaç

Kurallar

Kartların Dağıtılması

  • Dağıtan oyuncu saatin ters yönünde kartları dağıtır.
  • Oyuncu sayısına bağlı olarak, kartlar eşit dağılmamışsa elinde fazla kağıdı olan oyuncu oyunu başlatır.

Oyuna Başlama

  • Her oyuncu sırayla oyuna başlayabilir, ilk başlayan kâğıtları dağıtan kişinin sağında oturandır.

Oynama

Oyunu başlatacak oyuncu, ortaya en az iki kağıdı kapalı şekilde koyar. Ardından bu kağıdın ne olduğunu diğer oyunculara duyurur. Örneğin; Bir vale. Oyuncu gerçekten bir vale koymuş olabilir veya blöf yapmış olabilir. Artık sıra, kağıdı atan oyuncunun sağında oturan kişiye geçmiştir. Bu kişi kağıdın blöf olduğuna inanıyorsa kağıdı açar ve gerçekten blöf yapılmışsa, blöf yapan kişi tarafından geri alınır. Oyunu devam ettirme hakkı blöf gören oyuncuya geçer. Eğer sağ tarafta oturan oyuncu, yerdeki kağıdın blöf olduğuna inanıyor ama yerdeki kâğıt doğruysa, bu sefer yerdeki kağıdı kendi eline alması gerekir. Çünkü, diğer oyuncunun blöfünü görememiştir. Oyunun temel amacı, blöf yapan kişi veya kişileri bulmaktır. Böylelikle kendi elinizdeki kâğıtları azaltmış olursunuz. Yere bir kâğıt konulabildiği gibi iki kâğıt, üç kâğıt veya dört kâğıt aynı anda konabilir. Bir oyuncu "dört tane vale" diyebilir.

Turu başlatma hakkını kendimize almak için mutlaka turu başlatan oyuncunun blöfünü yakalamamız veya son kağıdı kendiniz attıktan sonra diğer oyuncuların pas demesini beklemelisiniz. Eğer açtığınız kâğıt turu başlatan oyuncuya ait değilse, turun sahibi yeni bir kâğıt ile turu başlatır.

Örnek Oyunlar

Aşağıda örnek bir oyun ve konuşma sahnesi.

Fazıl: Bir papaz benden. (Blöf yapmıştır, aslında karo iki koymuştur.)
Metin: Bir papaz da benden. (Blöf yapmıştır, yere kupa iki koymuştur.)
Arif: İki papaz da benden. (Kupa Papaz ve Maça Papaz'ı koymuştur.)

  • Durum itibarıyla yerde 4 papaz vardır ve 52 deste de her bir kâğıttan 4 tane olduğundan bundan sonra koyulacak her papaz yerde blöflerin olduğuna işarettir.

Fatih: Bir papaz da benden. (Sinek Papaz'ı koymuştur.)
Fazıl: Bir papaz daha benden.
Metin: Bir Papaz daha benden (Karo Papaz'ı koymuştur.)

  • Arif artık durumdan şüphelenir ve Metin'in blöf yaptığını düşünür.

Arif: Açıyorum.

  • Açtığı son kâğıt blöf değildir ve yerdeki tüm kâğıtları kendi eline almak durumdan kalır ve eli Metin'e geçirir. Metin tekrar oyun kurma hakkına sahiptir.

Puan Hesabı

Diğer oyunculardan önce oyunu bitiren kişi, bir puan alır. Öteki oyuncular bir önceki puan durumunda kalırlar.

Taktikler

Blöf yapan kişi mutlaka mantık çerçevesinde kâğıt çıkmalıdır.

  • 5 tane aynı kağıdı çıkmak mantıklı değildir. 52 destede, dört adet aynı kâğıt vardır. O yüzden, 5 adet papaz çıkan birinin blöf yaptığı barizdir.
  • Blöf yaptığınız kâğıt mutlaka elinizde olması lazım. Aksi takdirde blöfünüz oyuncular tarafından anlaşılabilir. "İki adet 5" dediniz ve oyunculardan birinde 3 adet 5 var ise kağıdınız hemen açılır.
  • Yere ilk kağıdı siz atacaksanız (yerde kâğıt yoksa) blöf yapmak daha mantıklıdır. Bir sonraki kişi kağıdınızı açsa bile elinize sadece bir kâğıt gelecek. Yerde kalabalık kâğıt varken blöf yapmak daha risklidir. Tam tersine, yerde çok kâğıt varken blöf yapmak uygun olabilir. Psikolojik olarak, riskten uzak durmak isteyen oyuncular blöfcünün kağıdını açmaktan çekinebilirler.
  • Yerde kâğıt az ise kâğıtları açmaktan çekinmeyin. Fazla kağıdınız olması zararlı değildir. Aksine, her dönen kağıda işleyebilmeniz için bir fırsattır. Elinizde çok kâğıt olduğu için öteki oyuncular sizde işler kâğıt olduğunu düşünecektir.
  • Elinizde aynı kâğıttan 4 adet varsa ve siz başlıyorsanız başka 4 adet kartı ortaya sürerek hem 4 asıl kartınızı bir sonraki ele bırakmış hem de ortadakilerin açılma riskinden kurtulmuş olursunuz.
  • Elinizde birden çok 4'lü seri varsa (örneğin 4 yedili 4 kız 4 as gibi) ilk iki turda 4'lüleri doğru bir biçimde yere açın. Son turda blöf yapın -seri olmayan ve kurtulmak istediğiniz 4'lü kâğıtları yere atın- böylece yerde 12 kâğıt olacak ve büyük ihtimalle kimse açmaya cesaret edemeyecek, bunun üzerine elinizdeki son doğru 4'lü seriyi yere açın ve şüphelenip blöf olduğunu düşünen kişiye 16 kağıdı birden teslim edin.
  • Son olarak, oyuncuları yüz ifadeleri kendilerini ele verecektir. Mutlaka blöfleri yüzlerine yansıyacaktır. Blöf yaparken elden geldiğince belli etmemek gerekir.

Kaynakça

  1. ^ "Blöf Nasıl Oynanır? Oyun Kuralları Ve Taktikleri". Milliyet. 20 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İskambil oyunu</span>

İskambil oyunları, genellikle 52, 54 veya 36 kart içeren standart iskambil kâğıtları destesi veya onun türevleriyle oynanan beceri oyunu ve şans oyunu'dur.. Türkiye'de yaygın olmamasına rağmen yabancı ülkelerde biraz daha farklı kartlar içeren tarot destesiyle oynanan iskambil oyunları da vardır. Bulmaca, eğlence ve kumar amacıyla oynanır.

King, 4 kişiyle oynanan bir iskambil oyunudur.

Pinochle, Amerika Birleşik Devletleri'nde 19. yüzyılın ortalarında geliştirilmiş bir iskambil oyunudur. Fransız oyunu Bezik'ten türemiştir. Oyunda iki takım vardır. Ortaklar birbirleriyle karşılıklı olarak otururlar. Kağıt destesi özeldir ve toplam 80 karttan oluşur. Destede sinek, karo, maça ve kupanın asları, papazları, damları, valeleri ve onlarından dörder adet bulunur. Kartlar karıştırılır ve dağıtılır. Her bir oyuncunun elinde 20 kart bulunur.

<span class="mw-page-title-main">İskambil kâğıdı</span> çeşitli oyunlar oynanan kart

Oyun kâğıdı, iskambil kâğıdı ya da sadece iskambil, iskambil oyunu'nda kullanılan kart'tır. 52 kartlık bir desteden oluşur. Bu elli iki kâğıtta 4 tane temel simge vardır. Bu simgeler maça, kupa, karo ve sinektir.

<span class="mw-page-title-main">Pis Yedili</span>

Pis Yedili, şansla birlikte taktik faktörünün de esas olduğu bir iskambil oyunudur.

Pişti veya pişpirik, kart saymaya ve şansa dayalı bir iskambil oyunudur. 2 veya 4 kişi ile 52'lik bir deste ile oynanır. Yalnız başına veya eşli oynanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Poker</span> iskambil oyunu

Poker, şans, sinir hakimiyeti ve taktiğe dayalı bir iskambil oyunudur. Birçok poker oynama çeşitleri vardır; genelde en çok bilineni ve oynananı Texas Hold’em'dir. Ancak bütün oyunlarda amaç en iyi beşli seriyi yapmaktır. Strip poker, çevrimiçi poker, Çin pokeri gibi türleri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Batak (oyun)</span>

Batak, taktiğe dayalı bir iskambil oyunudur.

Geçmişi 15.yüzyıla kadar uzanan bir kâğıt oyunu. Temelde iki kişilik bir oyundur,ama 3 ya da 4 kişilik türleri de vardır.

Balayı Kingi, iki kişiyle oynanan ve sadece koz oyunundan ibaret bir iskambil oyunu.

<span class="mw-page-title-main">Maça Kızı</span>

4 kişiyle oynanan bir iskambil oyunudur. Bazı İnternet sayfalarında oynanan versiyon ile Türkiye'de oynanan versiyonu farklıdır. Oyun başında tüm kâğıtlar dağıtılır. Daha sonra oyunculardan herhangi biri peşkir derse, o oyuncu oynanacak elde yerde dönen kağıdı almayacağını oyun başında söylemiş olur. Oyunun amacı Maça Kızını ve Kupaları almamaktır. Oyunda koz kupadır.

<span class="mw-page-title-main">Ohel</span>

Ohel, şans ve taktik gerektiren bir iskambil oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Prafa</span> bir şans oyunu

Prafa, şansa dayalı bir iskambil oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Eşşek (iskambil oyunu)</span>

Eşşek, iskambil kartlarıyla oynanan bir şans oyunudur.

T-Rex, ağırlıklı olarak Arap yarımadasında oynanan bir çeşit iskambil oyunudur. King oyununa benzer.

Gömmeli batak, 3 ya da 4 kişiyle oynanabilen iskambil oyunudur.

Dost kazığı, 4 kişi ile oynanan, 52 kâğıt kullanılan bir oyundur.

Sadrazam, Dai Hin Min 3 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. isimli İskambil Oyununun Türkleştirilmiş versiyonudur. Amaç üç veya daha fazla oyuncunun elindeki kartlardan kurtulmasıdır. Böylelikle ilk elindeki kâğıtlardan kurtulan oyuncu Sadrazam olur.

Baba, kozlu bir iskambil oyunudur. Türkiye'de Koç Üniversitesi öğrencileri tarafından klasik koz oyunlarından Batak oyununa bir takım eklemelerle geliştirilmiştir. Özellikle son birkaç yılda bu oyuna görülen ilgi artmıştır.

Konturlu king, 4 kişi ile oynanan bir iskambil oyunudur.