İçeriğe atla

Blue Moon

Blue Moon Belgian White, Molson Coors tarafından,[1] Blue Moon Brewing Co. adı altında üretilen Belçika tarzı bir buğday bira markasıdır. 1995 yılında piyasaya sürüldü ve ilk olarak Golden, Colorado, ABD'da üretildi.[2]

Tarihçe

Başlangıçta Bellyslide Belgian White olarak adlandırılan bira,[3] bugün hala üretildiği Coors Field, Denver, Colorado'daki, Molson Coors Brewing Company'ye ait, Sandlot Brewery'de bir bira üreticisi olan Keith Villa tarafından yaratıldı. Blue Moon aynı zamanda Montreal, Quebec, Kanada'daki Molson Brewery'de de üretiliyor ve lokasyona ve diğer üretim tesislerinden tedarike bağlı olarak ABD'de satılabiliyor ve Avrupa'ya ihraç edilebiliyor.

1999 yılında Confederation des Brasseries de Belgique (Belçika Bira Üreticileri Konfederasyonu), şişe üzerinde "Belgian White" ifadesi yer aldığı için dava açmıştır.[4] Mahkeme sonucu firma, şişe üzerine "Belgian Style Wheat Ale" yazılmasını kabul etmiştir.

2024 yılı itibarıyla Blue Moon dünya çapında 25 ülke ile birlikte[3] Türkiye'de bandrollü olarak satılmaktadır.[5]

Blue Moon Brewing Co., Molson Coors'un zanaat ve ithalat bölümü olan Tenth ve Blake Beer Company'nin bir kuruluşudur .

Ürün

Blue Moon, üreticisi tarafından kraft (zanaatkar, el yapımı, butik) bira kategorisinde gösterilmektedir. ABD ve Kanada piyasalarında bira satışları düşerken, kraft bira satışları yükseliş göstermektedir. Bu sebeple, kraft bira kategorisine uluslararası markaların girmesi, butik bira üreticileri tarafından eleştirilmekte ve protesto edilmektedir.[6][7]

Blue Moon'un reçetesi arpa maltı, beyaz buğday, Valencia portakal kabuğu,[8] kişniş ve yulaftan oluşuyor ve genellikle bir dilim portakalla servis ediliyor; bira ustaları bunun biranın lezzetini vurguladığını iddia etmektedirler.[2]

Kutu, şişe ve fıçılarda satılan Blue Moon'da hacimce %5,4 alkol bulunur.[8]

Yemek eşleşmesi; Izgara karides gibi deniz ürünleri, pad thai gibi Asya yemekleri ve marine edilmiş tavuk yemekleri olarak önerilmektedir.[8]

Tadım notları olumludur.[9]

Ayrıca;

  • Blue Moon Summer Ale (Honey Moon)
  • Blue Moon Pumpkin Ale (Harvest Moon)
  • Blue Moon Winter Abbey Ale (Full Moon)
  • Blue Moon Spring Blonde Ale (Rising Moon)
  • Pale Moon[10]

gibi ülkemizde satılmayan çeşitleri de bulunmaktadır.

Ödüller

  • 1995 World Beer Championship altın madalya, White Beer kategorisi
  • 1996 World Beer Championship gümüş madalya, White Beer kategorisi
  • 1997 World Beer Championship gümüş madalya, White Beer kategorisi
  • 2008 World Beer Cup altın madalya, Specialty Honey Lager / Ale kategorisi
  • 2008 World Beer Cup altın madalya, Fruit and Vegetable Beer kategorisi
  • 2008 World Beer Cup Champion Brewery - Large Brewing Company
  • 2012 World Beer Cup gümüş madalya - Blue Moon Vintage Blonde Ale, Fruit Wheat Beer kategorisi
  • 2016 World Beer Cup gümüş madalya - First Peach Ale, Fruit Wheat Beer kategorisi

Kaynakça

  1. ^ "Our Brands - Brands". Molson Coors (İngilizce). 2 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 
  2. ^ a b "AV | Blue Moon". www.bluemoonbrewingcompany.com. 20 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 
  3. ^ a b "Story | Blue Moon". www.bluemoonbrewingcompany.com. 19 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 
  4. ^ "Realbeer.com: Beer News: Belgian brewers sue Coors". www.realbeer.com. 8 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 
  5. ^ "Home | Blue Moon". www.bluemoonbrewingcompany.com. 25 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 
  6. ^ Tuttle, Brad (27 Aralık 2012). "Trouble Brewing: The Craft Beer Vs. 'Crafty' Beer Cat Fight". Time (İngilizce). ISSN 0040-781X. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 
  7. ^ "Big Beer dresses up in craft brewers' clothing". CNN Money. 15 Kasım 2012. 18 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 
  8. ^ a b c "Blue Moon® Belgian White | Blue Moon". www.bluemoonbrewingcompany.com. 4 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 
  9. ^ "Blue Moon Bira (Belgian White) - Tadım Notları". 11 Ağustos 2023. 23 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 
  10. ^ "Blue Moon Brewing Company Re-Launches Seasonal Portfolio". MillerCoors. 14 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Buğday birası</span>

Buğday birası, genellikle üst fermentasyon yoluyla üretilen ve önemli oranda buğday maltı içeren biraları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Genel olarak Alman stili weizenbier, Belçika stili witbier ve Amerikan stili wheat ale olmak üzere üç türde üretilir. Berliner Weisse, lambik ya da gose gibi ekşi biraların yapımında da önemli oranda buğday maltı kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tripel</span>

Tripel, ağırlıklı olarak Felemenk ülkelerinde, bazı diğer Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Westmalle Tripel benzeri sert pale ale tipi biraları tanımlamada kullanılan bir terimdir. Terimin kökeni bilinmemektedir. Ancak başlıca teori, bir şekilde biranın sertliğini belirttiği yönündedir. İlk olarak 1956 yılında Westmalle adlı Trappist bira üretimevi tarafından, ellerindeki en sert birayı tanımlamak için kullanıldı. Ancak bu tarihten önce de tripel biraların varlığı bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pumpkin ale</span>

Pumpkin ale, bal kabağı kullanılarak üretilen biraları adlandırmada kullanılan bir terimdir. Amerika Birleşik Devletleri'nde oldukça popüler bir içecektir. Pumpkin ale, bira şerbetindeki fermente edilebilir şeker oranını artırmak amacıyla kullanılacağı gibi, fermentasyon sonrasında şişeleme esnasında da kullanılabilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde sonbaharda oldukça çok tüketilen bir tatlı olan bal kabaklı turtayı andırması için biraya tarçın gibi baharatlar da eklenebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Flanders kırmızı ale</span>

Flanders red ale ya da Flandre kırmızı ale, kökeni Belçika'nın Flandre bölgesine dayanan meyvemsiliği yüksek, ekşi bir bira türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sahti</span>

Sahti; arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi tahıllardan yapılan, Finlandiya kökenli bir bira türüdür. Tahıllar maltlaştırılarak kullanılabileceği gibi maltlaştırılmadan da kullanılabilir. Malt yerine bazen tahıl ekmekleri fermente edilir.

<span class="mw-page-title-main">Saison</span> Belçika kökenli bir bira türü

Saison, genel olarak %7,00 dolayında alkol içeren, yüksek karbonasyonlu, meyvemsi ve baharatımsı aromaların egemen olduğu, sıklıkla çiftlik evlerinde üretilip şişelenerek piyasaya sürülen Belçika kökenli bir bira türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Premium lager</span>

Premium lager, bazı bira üreticilerinin ürünlerine verdikleri yüksek değeri göstermek için kullandıkları bir pazarlama terimidir. Herhangi bir resmi dayanağı olmamasına karşın Anheuser-Busch InBev gibi bazı biracılık şirketleri tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Buhar birası</span>

Buhar birası, lager mayalarıyla yüksek sıcaklıklarda fermente edilen biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Geleneksel buhar biraları Kaliforniya kökenlidir. Bu nedenle bu biralar İngilizcede California Common Beer olarak da bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Hard soda</span>

Hard soda, aromalı bira olarak da bilinen bir alkollü içecek türüdür. ABD'de Small Town Brewery aracılığıyla üretilen Not Your Father's Root Beer adlı biranın başarısından sonra popülaritesini artırmıştır. 2016 yılının mayıs ayı sonunda ABD'de işler durumda olan 39 hard soda markası vardır.

<span class="mw-page-title-main">Light bira</span>

Light bira, ilk kez 1967 yılında Amerikalı biyokimyager Joseph Owades aracılığıyla kullanılan, düşük alkollü ya da düşük kalorili biraları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Malt bira</span> üretim aşamasındaki farklılığından dolayı yumuşak içimli dir

Malt bira, standart biralar gibi üretilen ancak fermentasyon süresi kısa tutulan tatlı, düşük oranda alkol içeren bir bira türüdür. Malta ya da malzbier olarak da bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Gose (bira)</span> En az %50 oranında buğday maltı içeren ekşimsi ve tuzlu bir Alman birası

Gose, kökeni Almanya'nın Goslar kentine dayanan, minimum %50 oranında buğday maltı içeren ekşimsi ve tuzlu bir bira türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Lambik</span>

Lambik, Belçika'nın Pajottenland bölgesinde üretilen ve spontan fermentasyonla mayalanan ekşimsi bir bira türüdür. Gueuze, kriek, faro ve mars gibi alt türleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Molson Canadian</span>

Molson Canadian, Molson Coors Brewing Company'nin Kanada bölümü olan Molson Brewing tarafından üretilen hacmen %5 alkol oranlı lager birasının bir markasıdır. Bira 1959 yılında tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Bira fabrikası</span>

Bira fabrikası veya bira şirketi, bira ve diğer biracılık ürünleri üreten ve satan bir işletmedir. Biranın ticari olarak üretildiği yerlere bira fabrikası, üretim ekipmanlarının bulunduğu yerlere ise bira üretim tesisi denir. En az MÖ 2500'den beri ticari olarak bira üretilmektedir. Eski Mezopotamya'da bira üreticilerinin tanrıça Ninkasi'nin ilahi koruması altında olduğu kabul ediliyordu. Bira başlangıçta evlerde yapılıyordu. 9. yüzyılda manastırlar ve çiftlikler daha büyük ölçekte bira üretmeye üretim fazlalarını satmaya başladı. 11 ve 12. yüzyıllarda 8-10 işçinin çalıştığı daha büyük bira fabrikaları inşa edilmeye başlandı.

Gara Guzu, Muğla ili, Menteşe ilçesi, Yeşilyurt köyünde, 2011 yılında, Akgonca Besi ve Ataç Besi tarafından kurulan ve 2014 yılında üretim izni alan, kraft bira üreticisi bir yerli Türk firmasıdır. Malt bira, buğday birası ve İngiliz Ale ve Ipa tipi bira türlerinde, butik ölçeğinde bira üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Interbrew</span>

Interbrew, Anheuser-Busch InBev SA/NV'nin Hollanda, Breda merkezli bir yan kuruluşudur. Brezilya, São Paulo'da bulunan Ambev SA adında bir yan kuruluşu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Irish Red Ale</span>

Irish Red Ale, kırmızı bira veya İrlanda birası olarak da bilinir, orta miktarda fırınlanmış malt ve kavrulmuş arpa kullanılarak demlenen ve biraya kırmızı rengini veren bir soluk bira türüdür. Gücü genellikle hacimce %3,8 ila %4,8 alkol arasında değişir, ancak bazı el yapımı çeşitleri %6 kadar yüksek olabilir.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda birası</span>

İrlanda'da bira üretiminin uzun bir geçmişi vardır. Üretim şu anda 8 milyon hektolitrenin üzerindedir ve tüketilen alkolün yaklaşık yarısı biradır.

<span class="mw-page-title-main">Duvel</span>

Duvel Moortgat Bira Fabrikası, 1871 yılında Belçika'nın Anvers ilinde kurulan Flaman aile tarafından işletilen bir bira fabrikasıdır. Yüksek alkollü Belçika Pale Ale tipi altın renkli birası Duvel, kırktan fazla ülkeye ihraç edilmektedir. Duvel, Brabant, Gent ve Anvers lehçelerinde "şeytan" anlamına gelir ve standart Hollandaca kelime duivel [ˈdœy̯vəl] 'dir. Diğer popüler biralar arasında Maredsous ve Vedett bulunur. 2015 yılı itibarıyla yıllık üretim kapasitesi 1.400.000 hektolitredir.