İçeriğe atla

Blue Angels

Blue Angels uçuş gösteri filosu 1946 yılında Amerika Birleşik Devletleri Donanması tarafından kuruldu.[1] Birlik, 1931'de kurulan Fransız Patrouille de France'tan sonra, (aynı isim altında) dünyanın en eski resmi akrobasi ekibidir. Blue Angels'ın McDonnell Douglas F/A-18 Hornetleri (1-6 numaralı) şu anda beş Donanma gösteri pilotu ve bir Deniz Piyade gösteri pilotu tarafından uçuruluyor.

Blue Angels tipik olarak Amerika Birleşik Devletleri genelinde 30 yerde, yılda en az 60 şovda ve Kanada'da iki gösteride uçuş gösterileri yapar.[2] "Blues" 1946 sezonunda kullanılan uygulama ve tekniklerin birçoğunu hala kullanıyor. Tahmini 11 milyon seyirci, her yıl Mart ve Kasım ayları arasındaki hava gösterileri sırasında filoyu görüyor. Blue Angels ekibinin üyeleri, hava gösterileriyle şehirlerde, okullarda, hastanelerde ve topluluk etkinliklerinde 50.000'den fazla kişiyi ziyaret ediyor.[3] Blue Angels 1946'dan beri 505 milyondan fazla seyirciye gösteri düzenledi.[4]

Kasım 2011 itibarıyla, Blue Angels Savunma Bakanlığı bütçesinden yıllık 37 milyon dolar aldı.[5][6]

Misyon

Amerika Birleşik Devletleri Donanması Uçuş Gösteri Filosu'nun misyonu, "Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri'nin gururunu ve profesyonelliğini, uçuş gösterileri ve sosyal yardımlarla ülkeye mükemmellik ve hizmet kültürüne ilham vererek sergilemektir."[7]

Hava gösterileri

COVID-19 nedeniyle, 2020 gösteri sezonu kısaltıldı. Şu anda ilk gösterileri 13-14 Haziran tarihlerinde Eau Claire, WI'da yapılacak.[2] "Blues" askeri ve askeri olmayan havaalanlarında ve genellikle büyük ABD şehirleri ve başkentleri üzerinde performans gösterir. Ayrıca Kanada'da Greenwood, Nova Scotia, Kanada Air Show Atlantic gibi hava gösterileri için Blue Angels programına dahil edilmiştir.[8]

Delta Formasyonunda Blue Angels
Kaptan Eric Doyle, Birleşik Devlet Donanması[9]

Ayrıca bakınız

  • ABD Donanması uçak filosu listesi
  • ABD Hava Kuvvetleri Thunderbirds
  • ABD Havacı Deniz Piyadeleri

Daha fazla makale

Kaynakça

  1. ^ "History of the Blue Angels". Blue Angels official site.
  2. ^ a b "Show Information And Schedules, 2019 Show Schedule". United States Navy. 12 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2019. 
  3. ^ "Blue Angels: Frequently Asked Questions". United States Navy. 4 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2012. 
  4. ^ "Navy's Blue Angels Announce New Pilots, Officers for 2019". AVGEEKERY.COM. 2018. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2019. 
  5. ^ "Blue Angels fly into age of budget woes". USA Today. 23 Kasım 2011. 29 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2011. 
  6. ^ "Blue Angels FAQ". 4 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2020. 
  7. ^ "Blue Angels: Frequently Asked Questions". United States Navy. 9 Aralık 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2020. 
  8. ^ "US Navy Blue Angels 2018 Airshow Schedule Released". AirshowStuff. 4 Aralık 2017. 24 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2018. 
  9. ^ "Official Blue AngelsWebpage". 23 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uçak gemisi</span> açık denizlerdeki bir çeşit donanma-hava üssü

Uçak gemisi, tam uzunlukta bir uçuş güvertesi ve uçakları taşıma, silahlandırma, konuşlandırma ve kurtarma tesisleri gibi olanaklarla donatılmış, açık deniz hava üssü olarak hizmet veren bir savaş gemisidir.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge, Massachusetts</span>

Cambridge, Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts eyaletinde bulunan ve Boston kentinin komşusu olan bir kenttir. Özellikle MIT ve Harvard Üniversitelerini barındırmasıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Donanması</span> Birleşik Krallıkta askerî örgütlenmenin denizcilik kolu

Kraliyet Donanması, Birleşik Krallık'ta askerî örgütlenmenin denizcilik koludur. Denizlerde ulusal güvenliği sağlamak, ticareti korumak ve uluslararası anlaşmaları uygulamakla görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu</span>

Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyadeleri ABD Savunma Bakanlığı bünyesinde yer alan başlı başına bir kuvvet komutanlığıdır. ABD Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gibi doğrudan ABD Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Dairesine bağlı olduğu halde ayrı bir kuvvet komutanlığıdır. Komutanı organizasyon, idare, plan ve program bakımından doğrudan Deniz Kuvvetleri Müsteşarına karşı sorumludur. Gerekli hallerde Başkan, Savunma Bakanı, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Anavatan Güvenlik Konseyi'ne tavsiyede bulunmakla yükümlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Donanması</span>

Amerika Birleşik Devletleri Donanması veya Birleşik Devletler Ulusal Donanması ABD Silahlı Kuvvetleri'nin deniz koludur. Yedi Amerika Birleşik Devletleri düzenli servisi'nden birisidir. 31 Aralık 2008 itibarıyla ABD Deniz Kuvvetleri etkin görevde 347.487 personele ve Deniz Kuvvetleri Yedekleri'nde ise 96.710 personele sahiptir. Askerlik hizmetinde 296 gemi ve 3.700'den fazla uçak işletmektedir. ABD Deniz Kuvvetleri dünyanın en büyük deniz kuvvetlerine sahiptir; muharebe donanma tonajı, sonraki 13 ortağından daha büyüktür. ABD Deniz Kuvvetler aynı zamanda Hizmet-içi 11 ile dünyanın en büyük taşıyıcı donanmasına sahiptir ve bir tanesi de henüz yapım aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Meşale Harekâtı</span>

Meşale Harekâtı, Britanyalı-Amerikan birliklerin Vichy Fransası kontrolündeki Cezayir ve Fas'ı işgalidir.

<span class="mw-page-title-main">Northrop Grumman E-2 Hawkeye</span> Amerikan yapımı savaş uçağı

Grumman E-2 Hawkeye Amerika Birleşik Devletleri yapımı, tüm hava koşullarında kullanılabilen, kargo uçağı tabanlı bir Havadan Erken Uyarı ve Kontrol( ) platformudur. Çift torboprop motorlu uçak 1950'lerde E-1 Tracer 'in yerine geçmek üzere Amerikan Deniz Kuvvetleri için geliştirilmiştir. İlk uçuşunu 2007 yılında yapan E-2D modeline kadar uçak kademeli olarak yenilenmiştir. Diğer ülkeler tarafından da küçük miktarlarda kullanılan uçağın en büyük yabancı kullanıcısı Japonya 'dır.

<span class="mw-page-title-main">Northrop Grumman</span> Amerikan hava ve savunma teknolojisi şirketi

Northrop Grumman Corporation bir Amerikan çok uluslu havacılık ve savunma teknoloji şirketidir. Yaklaşık 90 bin çalışanı ve 30 milyar doları aşan yıllık geliri ile dünyanın en büyük silah üreticileri ve askeri teknoloji sağlayıcılarından biridir. Firma, Amerika'nın en büyük şirketlerinin sıralandığı 2020 yılına ait Fortune 500 listesinde 96. sırada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Boeing P-8 Poseidon</span>

Boeing P-8 Poseidon, Boeing Defense, Space & Security tarafından geliştirilen ve üretilen ve sivil Boeing 737-800 yolcu uçağından türetilen bir Amerikan deniz devriye ve keşif uçağıdır. Amerika Birleşik Devletleri Donanması (USN) için geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Northrop Grumman E-8 Joint STARS</span>

Northrop Grumman E-8, Amerika Birleşik Devletleri üretimi bir Müşterek gözetim hedef saldırı radar sistemi uçağıdır. Uçağın ana görevleri yer üstündeki araçların ve bazı hava taşıtlarının izlenmesi, görüntülenmesi ve konum bilgilerinin savaş veya barış zamanında bölge komutanlarına aktarılmasıdır. Uçak sadece Amerika Birleşik Devletleri Ordusunda de görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Boeing F/A-18E/F Super Hornet</span> Savaş jeti

Boeing F/A-18E veya F/A-18F Super Hornet, McDonnell Douglas F/A-18 Hornet'i temel alan çift motorlu, taşıyıcı özellikli, çok amaçlı savaş uçağı varyantlarıdır. F/A-18E tek kişilik ve F/A-18F tandem koltuk çeşitleri, F/A-18C ve D Hornet'in daha büyük ve daha gelişmiş türevleridir.

<span class="mw-page-title-main">Helikopter gemisi</span> operasyonel olarak helikopter kullanan uçak gemisi türü

Helikopter gemisi, operasyonel olarak helikopter kullanan uçak gemisi türüdür. Helikopter gemilerinde, geminin büyük bir kısmını kaplayan ve uzunlamasına seyreden bir uçuş güvertesi bulunur. Bu gemilere örnek olarak İngiliz kraliyet donanmasındaki HMS Ocean, Sovyet Donanması'ndaki Moskva sınıfı veya Çin Donanması'ndaki Tipi 0891A örnek verilebilir. Bu gemilerde genellikle uçak depolanması için hangar da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">LHD</span> savaş gemisi tipi

LHD, Türkçeye havuzlu helikopter gemisi şeklinde yetersiz olarak çevrilen bünyesinde helikopterler bulunduran ve çıkarma araçları için havuzlu güverteye sahip çok amaçlı amfibi hücüm gemisi tipidir. ABD Donanması ve NATO bu terimi, bu tip gemileri tanımlarken gövde sınıflandırma sembolü olarak kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beechcraft C-12 Huron</span>

Beechcraft C-12 Huron, ABD merkezli havacılık ürünleri üreticisi Beechcraft tarafından tasarlanan ve üretilen, Beechcraft Super King Air sivil uçaklarından türetilmiş çift motorlu turboprop uçaklara verilen askerî isimdir. Bu uçaklar, elçilik desteği, tıbbi tahliye, yolcu ve hafif yük taşımacılığı gibi çeşitli görevler için kullanılır.

USS <i>Langley</i> (CV-1) Birleşik Devletler Donanmasının ilk uçak gemisi

USS Langley (CV-1), Birleşik Devletler Donanması'nın ilk uçak gemisi ve turbo-elektrik enerjisi ile çalışan ilk gemisiydi. USS Langley, esasında USS Jupiter (AC-3) adında bir kömür gemisi idi. USS Langley, adını Amerikan havacılık öncüsü Samuel Pierpont Langley'den almıştır. Gemi, 1922-1936 arasında uçak gemisi olarak, 1936-1942 arasında ise deniz uçağı taşıma gemisi olarak hizmet vermiştir. USS Langley, II. Dünya Savaşı'na da katılmıştır. 27 Şubat 1942'de dokuz adet Japon Bombardıman uçağının saldırısına uğramıştır. Bu saldırı sonrasında hizmet dışı kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kahverengi su donanması</span>

Kahverengi su donanması, en geniş anlamıyla, nehir veya kıyı ortamlarında askerî operasyonlar yapabilen, özellikle toprak akışından veya selden ağır tortu yükleri taşıyan deniz kuvvetlerini ifade eder. Terim, Amerikan İç Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri Donanması'nda ortaya çıktı.

Grumman F-11 Tiger, Grumman tarafından üretilen Amerikan savaş uçağı. Tek kişilik olan uçak, 1956'dan 1967'ye kadar Amerika Birleşik Devletleri Donanması tarafından kullanılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Baltık Filosu</span> Rus Donanmasının birimi

Baltık Filosu Rusya Deniz Kuvvetleri'nin Baltık Denizi'ndeki filosudur.

<span class="mw-page-title-main">Grumman XP-50</span>

Grumman XP-50, çift motorlu bir ağır önleme uçağı için Amerika Birleşik Devletleri Hava Kolorduları'nın düzenlediği yarışmaya katılan Grumman XF5F Skyrocket avcı uçağının kara için geliştirilmiş bir modeliydi. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kolorduları, 25 Kasım 1939'da XP-50 olarak adlandırılan uçak için bir ilk örnek siparişi verdi, ancak yarışmada Lockheed XP-49'a kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Elliot See</span>

Elliot McKay See Jr. Amerikalı bir mühendis, deniz havacısı, test pilotu ve NASA astronotuydu.