İçeriğe atla

Bloxberg

Bloxberg (veya: bloxberg) açık kaynak kodlu blokzincir Ethereum temelli, bilim odaklı bir blokzincir ağı ve altyapısıdır.[1] Bloxberg ağında emek ispatı (Proof-of-Work) yerine otorite ispatı(Proof-of-Authority) Aura [2] mutabakat yöntemi kullanılmaktadır. Bu sayede her birinin bir bilim veya araştırma kurumu olma zorunluluğu olan konsorsiyum üyelerinin, dolayısı ile bu üyelerin faaliyette olan geçerlilik düğümlerinin (validator node) kimliklerinin açık olması sağlanmaktadır.[3] Sunulan altyapı hizmetinin amacı bilimsel uygulamaların dağıtık defter teknolojisi kullanılarak geliştirilebilmesidir.[4] Bloxberg bünyesindeki para birimi berg sayesinde ağ üzerinde işlemler gerçekleştirilebilmekte ve berg'in ücretsiz olması sayesinde bu işlemler de ücretsiz yapılabilmektedir.[3]

Teknoloji

Bloxberg blokzincir yaratılış bloğu (genesis block) Ocak 2019'da işlenmiştir.[5] Ağ uzlaşı mekanizması ve geçerlilik düğümleri için yazılım gibi temel altyapıların yanında Bloxberg, merkezsiz uygulamaların geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi için ilave araçlar da geliştirmektedir. Bunlardan bazıları berg talep etmeye yarayan Faucet[6] ve ağ bilgilerine erişim arayüzü sağlayan Block Explorer'dır.[7] Bloxberg tarafından bütün yazılımlar açık kaynak kodlu olup GitHub'dan erişime açıktır.[8] Şeffaf erişimi sayesinde Bloxberg bünyesinde yetkili geçerlilik düğümlerinin çalıştırılmasının yanında yetkili olmayan düğümlerin çalıştırılması da mümkün olup, herkesin kendi uygulamalarını Bloxberg altyapısı ile doğrudan ve aracısız şekilde bağlaması mümkün kılınmaktadır.[3] Şubat 2020'den beri Bloxberg ağı Ethereum Istanbul çatallanması (hard-fork) ile çalışmaktadır.[2]

Tarihçe

Bloxberg, Şubat 2019'da 11 araştırma kurumundan oluşan bir konsorsiyum olarak kurulmuştur. Kurucu kurumlar şunlardır: Carnegie Mellon Universitesi, University College London, ETH Zürih bünyesindeki ETH Kütüphanesi,[9] Georgia Teknoloji Enstitüsü, Kopenhag IT-Universitesi, Max Planck Topluluğu, Belgrad Üniversitesi, Johannesburg Üniversitesi, Kassel Üniversitesi,[10][11] Lefkoşa Universitesi ve Saraybosa Üniversitesi.[12]

Bloxberg altyapısı bilimsel sistemler için merkezsiz hizmetlerin hayata geçirilmesini mümkün kılmaktadır. Bu doğrultuda bilim alanında blokzincir temelli sistemlerin kullanım alanlarından bazıları şunlardır: verilerin teyitlenmesi, fikri mülkiyet haklarının güvenceye alınması, araştırma sonuçlarının mübadelesi, akran denetimi, bilimsel makale yayıncılığı vb.

Güncel Üyeler

Bloxberg tanıtım belgesinde[3] belirlenen tanım dahilinde olan kurumlar Bloxberg konsorsiyum üyesi olmak için başvurabilirler. Buna göre bahsi geçen kurumun çoğunlukla kamusal finansman sağlayan bilimsel veya akademik bir kuruluş olması gerekmektedir. 2020 Temmuz itibari ile aşağıdaki kurumlar Bloxberg konsorsiyumunun üyesidirler:[13]

Diğer

Eylül 2019'da Bloxberg Alman Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'nın blokzincir strateji raporunda Blokzincir uygulamalarının bilimsel alanda nasıl kullanılabileceğine bir örnek olarak yer almıştır.[20] Mart 2020'de Federal Blokzincir Birliği Bloxberg'i araştırma alanındaki yegane blokzincir projesi olarak vurgulamıştır.

Temmuz 2020'den beri Bloxberg, Avrupa Birliği dahilinde isim haklarını elde etmiştir.[21]

Ağustos 2020'de Fraunhofer Topluluğu yeni Açık Erişim platformu SAIRA'nın bünyesindeki bilgilerin sahicilik, güvenlik ve takibini mümkün kılmak için Bloxberg altyapısı ile entegre edildiğini duyurmuştur. Platform COVID-19 araştırma sonuçlarının hızlı mübadelesi ve yayınlanmasının önünü açmıştır.[22][23]

Kaynakça

  1. ^ "Erste internationale Blockchain für die Wissenschaft: bloxberg". www.mpg.de (Almanca). 16 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  2. ^ a b bloxberg-org/bloxbergValidatorSetup, bloxberg, 16 Eylül 2020, 25 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 9 Kasım 2020 
  3. ^ a b c d "bloxberg whitepaper" (PDF). 4 Haziran 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  4. ^ online, heise. "bloxberg: Neues Blockchain-Forschungsprojekt für Wissenschaftler". iX Magazin (Almanca). 9 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  5. ^ "Block 1 - Bloxberg Mainnet Explorer". blockexplorer.bloxberg.org. 13 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  6. ^ "Bloxberg Faucet". faucet.bloxberg.org. 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  7. ^ "Bloxberg Block Explorer". blockexplorer.bloxberg.org. 1 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  8. ^ "bloxberg". GitHub (İngilizce). 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  9. ^ a b "bloxberg – Das neue «Blockchain Consortium for Science»". ethz.ch (Almanca). 10 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  10. ^ a b "Institut für Wirtschaftsrecht: Home". www.uni-kassel.de. 9 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  11. ^ a b ": Die Universität Kassel nimmt an der ersten internationalen Blockchain für die Wissenschaft teil". BTC-ECHO (Almanca). 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  12. ^ a b "Faculty of Economics among the founders of the Global Blockchain Consortium for Science - BLOXBERG". University of Sarajevo (İngilizce). 13 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  13. ^ "Blockchain Infrastructure for Scientific Research". Bloxberg (İngilizce). 17 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  14. ^ "Institut AIFB - Neuigkeit129". www.aifb.kit.edu. 1 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  15. ^ "Blockchain für die Forschung - TH Köln". www.th-koeln.de (Almanca). 20 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  16. ^ "Zwischen Logistik und Bundesblockchain: Eine Kette voller Möglichkeiten". www.industry-of-things.de (Almanca). 4 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  17. ^ "Creating a Federated Blockchain as a Service Platform". home (İngilizce). 4 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  18. ^ "FH Technikum Wien als erste Hochschule in Österreich im bloxberg-Konsortium". Technikum Wien (Almanca). 13 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  19. ^ Center, Frankfurt School Blockchain (17 Temmuz 2020). "Frankfurt School Blockchain Center becomes validator at Bloxberg". Medium (İngilizce). 10 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  20. ^ Energie, Bundesministerium für Wirtschaft und. "Blockchain-Strategie der Bundesregierung". www.bmwi.de (Almanca). 15 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  21. ^ "EUIPO bloxberg girdisi". 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  22. ^ "Corona-Technologien schnell und unkompliziert teilen". Fraunhofer-Gesellschaft (Almanca). 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  23. ^ "FIT Presseinformation, 4.8.2020 - Fraunhofer FIT". Fraunhofer-Institut für Angewandte Informationstechnik FIT (Almanca). 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Berlin</span> Almanyanın başkenti

Berlin, Almanya'nın başkenti ve en büyük şehridir, aynı zamanda bir eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Düsseldorf</span> Almanyada Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başkenti

Düsseldorf, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başkentidir. Ayrıca Düsseldorf Vilayeti'nin (Regierungsbezirk) merkezidir. Ren Nehri kıyısında kurulmuş moda ve fuar kentidir. Kuzeyinde Ruhr Bölgesi, güneyinde ise Köln bulunmaktadır. Kente adını Düssel deresi verir. Düsseldorf kent merkezinde yer alan meyhane ve birahaneleriyle ünlü Altstadt Semti, halk arasında dünyanın en uzun barı olarak anılmaktadır. Nüfusu 620.000 civarındadır. Şehir dünyaca ünlü sanayi fuarlarıyla tanınmıştır. Dünya sanayisine yön veren fuarlar düzenlenmekte olup çeşitli sektörlere hizmet etmektedir. Eyaletin en büyük havalimanı Düsseldorf Uluslararası Havalimanı bu kenttedir. 10-12 ve 14 Mayıs 2011 tarihlerinde düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'na Düsseldorf ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karlsruhe</span> Baden-Württembergde büyük şehir (Almanya)

Karlsruhe, Almanya'nın güney batısında, Baden-Württemberg eyaletine bağlı, Fransız-Alman sınırındaki şehir.

<span class="mw-page-title-main">École Polytechnique Fédérale de Lausanne</span> Lozandaki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü

École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL), İsviçre'nin Lozan şehrinde bulunan, doğa bilimleri ve mühendislikte uzmanlaşmış bir araştırma enstitüsü ve üniversitedir. İsviçre'de bulunan iki Federal Teknoloji Enstitüsünden biridir. Eğitim, araştırma ve teknoloji transferi, EPFL'nin misyonlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nüfuslarına göre Avrupa Birliği şehirleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Avrupa Birliği'nin en kalabalık 100 şehri Not:Koyu yazılan şehirler ülkelerin başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">ETH Zürih</span> İsviçre, Zürihte kurulu devlet üniversitesi

ETH Zürih Türkçe olarak Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü olarak da bilinen, İsviçre'nin Zürih kentinde kurulu üniversite. Bu isim Almanca orijinal ismi Eidgenössisches Polytechnikum ya da İngilizce Federal Polytechnic Institute 'dan gelmektedir. Üniversite kantona bağlı bir üniversite değil, direkt İsviçre Federal İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bert Sakmann</span>

Bert Sakmann, Alman fizyologdur. "Hücrelerdeki tek iyon kanallarının işlevi" üzerine yaptığı çalışmaları için 1991 yılında Erwin Neher ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanmıştır. Yama kelepçe (patch-clamp) tekniğinin mucitlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Scherrer Enstitüsü</span> İsviçrede bir araştırma enstitüsü

Paul Scherrer Institute (PSI) ETH Zürih ve EPFL'yi de kapsayan İsviçre ETH-Komplex'e ait çok disiplinli bir araştırma enstitüsüdür. 1960'ta kurulan EIR ve 1968'de kurulan SIN birleştirilmesi ile 1988 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hans Jensen</span>

Johannes Hans Daniel Jensen Alman nükleer fizikçi. II. Dünya Savaşı sırasında Alman nükleer enerji projesi olarak bilinen Uranyum Kulübü'nde çalıştı ve uranyum izotopların ayrılması amacıyla çalışmalar yürüttü. Savaştan sonra Jensen Heidelberg Üniversitesi'nde profesör olarak görev aldı. Ayrıca University of Wisconsin-Madison, Institute for Advanced Study, Indiana Üniversitesi ve California Teknoloji Enstitüsü'nde misafir profesör olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Manfred von Ardenne</span> Alman siyasetçi

Manfred von Ardenne Alman araştırma ve uygulama fizikçisi ve mucittir. Elektron mikroskopisi, medical teknoloji, nükleer teknoloji, plazma fiziği ve radyo-televizyon teknoloji dahil olmak üzere birçok alanda 600’e yakın patent almıştır. 1928 yılından 1945’e kadar kendi özel araştırma laboratuvarı olan Forschungslaboratorium für Elektronenphysik’i yönetti. II. Dünya Savaşından sonra 10 yıl kadar Sovyetler Birliği atomik bomba projesinde çalıştı ve Stalin Ödülü ile ödüllendirildi. Batı Almanya’ya dönüşünden sonra başka bir özel laboratuvar olan Forschungsinstitut Manfred von Ardenne’de çalıştı.

Frankfurter Allgemeine Zeitung Almanca yayın yapan günlük ulusal bir gazete. 1 Kasım 1949 tarihinde Almanya'nın Frankfurt şehrinde yayın hayatına başlayan gazete, kâr amacı gütmeyen Fazit Vakfı'na ait Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH tarafından yayınlanmaktadır. Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH bir anonim ortaklıktır; yüzde 93,7 oranında Fazit Vakfı'na, geri kalan hisseler de gazetenin yayın yönetmenlerine aittir. Gazetenin tirajı, 1998'den bu yana yüzde 50 oranında azalmakla birlikte, günlük 200.000 adettir.

Nuri Ekim 2015'te Jörg von Minckwitz, Jan Goslicki ve Benjamin P. Jones tarafından kurulan Berlin, Almanya merkezli block zincir bankacılık hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Duilio Arigoni</span>

Duilio Arigoni, İsviçreli kimyager ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Genzel</span> Alman gökbilimci

Reinhard Genzel Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik'de yönetici, LMU'da profesör ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley' de emeritus profesör olan bir Alman astrofizikçi. Andrea Ghez ve Roger Penrose ile paylaştığı " galaksimizin merkezinde süper kütleli kompakt bir nesnenin keşfi için" 2020 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Cardano (kripto para platformu)</span> Kripto Para

Cardano, akıllı sözleşmeler için halka açık bir blockchain platformu çalıştırmayı amaçlayan bir kripto para birimi ağı ve açık kaynaklı bir projedir. Cardano'nun dahili kripto para birimine ADA denir. Projenin gelişimi Zug, İsviçre merkezli Cardano Vakfı tarafından denetlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Firo (kripto para birimi)</span>

Eskiden Zcoin olarak bilinen Firo, kullanıcıları için Bitcoin gibi diğer kripto para birimlerine kıyasla daha yüksek gizlilik sağlamak için kriptografiyi kullanmayı amaçlayan bir kripto para birimidir.

Kripto sanat, blokzincir teknolojisi ile ilişkili bir sanat kategorisidir.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı sözleşme</span>

Akıllı sözleşmeler anonim taraflar arasındaki işlemleri ve anlaşmaları güvenilir ve tutarlı bir şekilde yürütülebilen, geriye dönük değişimin mümkün olmadığı bilgisayar programlarıdır. Merkezi otoriteye, yasal sisteme veya harici icra mekanizmasına ihtiyaç duymamaktadır Akllı sözleşmeler aracı kurum ve kuruluşları ortadan kaldırdığı için hızlı ve düşük maliyetlidir. Yazılımsal algoritmalar ile şifrelenip dağıtık defterlerde tutulduğu için yüksek güvenliklidir. Akıllı sözleşmeler blok zinciri kavramından ayrı düşünülemezse de ilk olarak 1990'ların başında avukat ve kriptoloji uzmanı Nick Szabo tarafından geliştirilmiştir. Madeni veya kağıt para ile çalışan ve temelde bir takas sözleşmesi amacı üzerine kurulmuş otomat makineleri, akıllı sözleşmelerin atası olarak bilinir. Blok zincirlerine gömülü olan akıllı sözleşmeler, bir anlaşmanın sözleşme şartlarının güvenilir üçüncü tarafın müdahalesi olmadan otomatik olarak uygulanmasını sağlar. Bitcoin ilk kripto para olması dolayısıyla basit akıllı sözleşmelerin de ilk örneğidir. Fakat yapısı gereği bitcoin sadece para transferi amacıyla kullanılmaktadır. Ethereum akıllı sözleşmeleri bu noktada Bitcoinden ayrılır. Ethereum blok zinciri üzerinde daha farklı bir algoritmik yol izleyerek birçok amaca hizmet edebilecek akıllı sözleşmeler geliştirmede öncü olmuştur.

Aşağıda En İyi Alman Sanatçı MTV Avrupa Müzik Ödülü'nü kazananların ve adaylarının bir listesi bulunmaktadır.

EOS.IO, kripto para birimi EOS'a dayalı olan blok zinciri protokolüdür. Protokol'e ait akıllı sözleşme platformu, işlem ücretlerini ortadan kaldırdığını ve saniyede milyonlarca işlem gerçekleştirdiğini iddia etmektedir.