Kuzey Makedonya, resmî adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1991'de Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız olmuştur. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. Makedonya'nın kuzeyden üçte birlik bölümünü kaplamaktadır. Nüfusu yaklaşık 2 milyondur. Başkenti ve en büyük şehri Üsküp'tür ve nüfusun dörtte biri bu şehirde yaşar. Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.
Dobriç, Osmanlı Devleti zamanında ve bölgede yaşayan Türkler arasında Hacıoğlu Pazarcık olarak adlandırılan, Bulgaristan'ın kuzeydoğusunda, Tuna düzlüğünün doğusunda, Dobruca platosunun güneyinde 43˚34' kuzey enlemi 27˚50' doğu boylamında bir şehirdir. Aynı adı taşıyan eyaletin (oblast) merkezidir. Sahil şeridinde önemli turistik merkezler bulunmaktadır.
Makedonya, Balkanlar'da bir devlet olan Kuzey Makedonya'yı, Bulgaristan'ın güneybatısında yer alan Blagoevgrad ilini ve Yunanistan'ın Güney Makedonya olarak da bilinen kuzeyinde üç idari bölüme ayrılmış araziyi kapsayan kültürel, coğrafi bölgedir.
Botevgrad, Bulgaristan'ın batısında, Sofya ilinde bulunan bir şehirdir.
Sandanski, eski adıyla Sveti Vraç, güney batı Bulgaristan'da, Blagoevgrad iline bağlı bir şehirdir. Pirin vadisinin tabanında yer alır.
Lofça ili, Bulgaristan'ın orta bölümünde yer alan bir ildir. Merkezi Lofça şehridir. 4.128,8 km² yüzöçümüne sahip ilin 8 belediyesi vardır. İlin nüfusu 167.931 kişidir.
Veliko Tırnovo ili (Bulgarca: Област Велико Търново / Oblast Veliko Tǎrnovo), Bulgaristan'ın kuzeyinde Romanya ile sınırı olan bir ildir. İlin merkezi Veliko Tırnovo'dur. 4661,6 km² yüzölçümüne sahip ilin nüfusu 291.121 kişidir. İlin 10 belediyesi vardır.
İvraca ili ya da Vratsa ili, Bulgaristan'ın kuzeybatısında Romanya ile sınırı olan bir ildir. İlin merkezi Vratsa'dır. 3.621,8 km² yüzölçümüne sahip ilin nüfusu 159.470 kişidir. Kuzeyden Tuna Nehrine güneyden ise Sofya ili'ne sınırı olan Vratsa ilinin 10 belediyesi vardır.
Çuha Adası Mora Yarımadası'nın güneyinde bulunan ve günümüzde Yunanistan sınırları içerisinde yer alan ada. Afrodit'in bu adada doğduğu rivayet edilir. Çuha Adası'nın doğu kıyıları Ege Denizi olarak kabul edilir.
Piri, Kastamonu ilinin Çatalzeytin ilçesine bağlı bir köydür.
Gotse delçev, eski adıyla Nevrakop, Güneybatı Bulgaristan'ın Pirin Makedonyası'nda bulunan bir şehir.
Dimitır Blagoev Bulgar siyasi lider. Bulgar Komünist Partisi'nin kurucularından.
Yukarı Cuma, Güneybatı Bulgaristan'da, Yukarı Cuma iline bağlı, 76.000 nüfuslu bir şehirdir.
İvan Tsvetkov, Bulgar eski millî futbolcudur.
FC Pirin Blagoevgrad, Yukarı Cuma merkezli Bulgar futbol kulübü. Prva profesionalna futbolna liga'da mücadele eden kulüp 1922 ve 1931 yıllarında kurulan iki PFC Pirin takımın birleşmesi ile 2008'de kurulmuştur. Yeni kurulan bu kulüp ise 1922 yılında kurulan kulübün mirascısı olarak kabul edilmiştir. Hristo Botev Stadyumu'nda iç saha maçlarını oynayan ekibin renkleri yeşil ve beyaz olarak kabul edilmiştir.
Bitlis İli, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van Bölümü'nde yer alan bir ildir.
Menlik, Bulgaristan'ın Blagoevgrad iline bağlı Sandanski belediyesinde bir şehirdir. Şehir ülkenin güneybatısında Pirin Dağları'nda yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2008 yılı itibarı ile 308'dir.
Ali Botuş, ayrıca Alibotoush, Bulgaristan ve Yunanistan arasındaki sınırda yer alan Slavyanka'nın küçük dağlık bölgesinde bir doğa koruma alanıdır. Koruma alanı, Bulgaristan topraklarında bulunan ve adını Slavyanka'nın eski adından alan dağın kuzey bölümünü kaplar. Blagoevgrad ili, Sandanski ve Hadzhidimovo belediyelerinde bulunmaktadır. 1951'de Balkan Yarımadası'ndaki endemik Bosna çamının en büyük ormanlarını bu alanda yer aldığı açıklandı. Toprakları birkaç kez daha genişletildi ve 638 ha ya da 16,38 km2'lik bir alana yayıldı. 1977 yılında UNESCO Biyosfer Rezervi ilan edildi.
Gazi Baba, Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp şehrini oluşturan on belediyeden biridir. Belediye idaresi bir meclis ve belediye başkanından oluşur.
Kresna Kanyonu Muharebesi, 1913 yılında İkinci Balkan Savaşı sırasında Yunanlar ve Bulgarlar arasında yapıldı. Muharebe, 8-18 Temmuz tarihleri arasında, labirenti andırır şekildeki ormanlar ve dağlar arasında 20 km'lik bir cephede, 11 günlük bir sürece yayılı şekilde yapıldı.