İçeriğe atla

Blaenavon

Blaenavon Endüstriyel Peyzajı
UNESCO Dünya Mirası
Blaenavon. "Big Pit (Büyük Kömür Madeni Ocağı)" adlı kömür madeni müzesi
Konum Birleşik Krallık Galler Ülkesi
KriterKültürel: iii, iv
Referans984
Tescil2000 (24. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika
Koordinatlar51°56′35″K 03°05′17″B / 51.94306°K 3.08806°B / 51.94306; -3.08806

Blaenavon (Galler dili:Blaenafon) Galler Ülkesi güney-doğusunda bulunan Torfaen "kontluk beldesi (county borough)"ne dahil bir küçük köy. Pontypool kentinin kuzeyinde bulunan köy Afon Llwyd Irmağı'nın kaynağı yakınındadır. Koyun nüfusu (2001 Nüfus Sayımı itibarıyla) 6.349 kişidir.

Blaenavon 1739 yılında bulunduğu kırsal mevkide "Blaenavon Demir Fabrikası" adlı bir demir-çelik sanayi imalat tesisi kurulması nedeniyle ortaya çıkmıştır. Bu eski demir-çelik fabrikasının bir kısmı günümüzde bir sanayi müzesine dönüştürülmüştür. Bundan sonra Blaenavon mevkilinde başak demir-çelik fabrikaları kurulmuş ve kömür madeni ocakları açılmıştır. Böylece koyun bir zamanlar nüfusu 20.000 kişiyi aşmış idi. Fakat ana demir-çelik fabrikası 1900 'da kapanmış ve bunu diğer demir-çelik imalat tesisleri takip etmiştir. Benzer şekilde kömür ve diğer maden ocakları da kapanmış ve en son kömür madeni ocağı ise 1980'de kapanmıştır. Günümüzde Blaenavon'un nüfusu çok düşmüştür ve daha çok yaşlıların yaşadığı bir kırsal köy mevkii haline gelmiştir.

Köy bir eski sanayi bölgesinin merkezindedir ve sanayi bölgesi görüntüleri nedeniyle 2000'den itibaren Bleanavon köyü ve etrafından buluna 3.290 hektarlık bir alan UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alınmıştır.[1] Blaenavon köyü etrafındaki bölge 19. yüzyılda Güney Galler Bölgesi'nin dünyanın en önemli demir ve kömür üretim ve imalat merkezi olduğuna nişanaeler sağlamaktadır. Bir sanayi bölgesi olmak için gerekli her elemen - kömür ocağı, demir cevheri madeni, taş ocakları, çok ilkel bir demiryolu sistemi, maden fırınları, maden ve fabrika işçilerinin küçük evleri ve bu işçileri sosyal altyapısını sağlayan ögeler. Günümüzde bunlar hemen hemen kaybolmak üzereyken bu köye sağılan statü bunları saklayıp gelecek nesillere göstermeye çalıma çabalarına yol açmıştır.

Köyde bir istihdam sağlayan merkez bulunmasını sağlamak için, Galler Ülkesi'nde bulunan Hay-on-Wye adlı köyün başarı ile geliştirdiği modele uyarak, köyün ikinci elden ve antik kitap satan nispeten çok sayıda sahaf dükkanlarının bulunduğu bir Kitap Köyü' olması öngörülmüştü. Fakat köyün mevkiinin nüfus merkezlerinden nispeten uzak olması ve köye ulaşan yolun fazla düz olmaması nedeniyle bu projenin gelişmesi çok yavaş olmaktadır. Ayrıca elektronik medya ile ikinci elden ve antik kitap satımı da bu projeye aksi etkide bulunmaktadır.

Köyde bulunan en büyük eski derin kömür ocağı "Big Pit (Büyük Kömür Madeni Ocağı)" adı verilerek madencilik müzesine dönüştürülmüştür.

Resimler

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2013. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İç Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin ortasındaki coğrafi bölgesi

İç Anadolu Bölgesi, Anadolu'nun orta kısmında yer alan, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Türkiye'de gelişmiş bölgeler arasında yer alır. Konumu sebe­biyle bu bölgeye "Orta Anadolu" da denir. İç Anadolu Bölgesi'nin yüzölçümü 151.000 km² olup bu alan Türkiye topraklarının %21'ini kaplar. Yüzölçümü bakımından Doğu Anadolu'dan sonra ikinci büyük bölgedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşudur. Aynı zamanda Türkiye'nin "tahıl ambarı" olarak da anımsanır. İç Anadolu Bölgesi'nde toplam 13 il vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kardemir</span> Karabük ilinde bulunan demir-çelik işletmesi ve Türkiyenin ilk ağır sanayi fabrikası

Karabük Demir-Çelik Fabrikaları veya kısaca Kardemir, Karabük ilinde bulunan demir-çelik fabrikası. Türkiye'nin ilk ağır sanayi fabrikası olan Kardemir'in temelleri 3 Nisan 1937'de Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Krupp</span>

Krupp, Essen bölgesinde yerleşik 400 yıllık geçmişe sahip Alman aile. Aile, sanayici geçmişi, çelik, silah ve mühimmat üretimiyle ünlüdür. Aile şirketi olan Friedrich Krupp AG Hoesch-Krupp 20.yüzyılın önde gelen şirketlerinden olmuştur. 1999 yılında Thyssen AG ile birleşerek ThyssenKrupp AG adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Newport, Galler</span>

Newport, Birleşik Krallık'taki Galler ülkesinin şehir statüsünü taşıyan kentlerinden birisidir. Newport, Usk Nehri kıyısında kurulmuş olup yaklaşık olarak Cardiff ile Bristol şehirleri arasında bulunmaktadır. Şehrin Galce ismi Usk-Üzerindeki-Yeni-Kaledir; ancak bu yeni kale 1840'ta demiryolu yapılırken yıkılmış olup, şimdi şehirde bulunan bir başka kaleye Newport Kalesi adı verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oberhausen</span> Ruhrgebiette büyükşehir (Kuzey Ren-Vestfalya, Almanya)

Oberhausen, Almanya'nın batı kesiminde Kuzey Ren-Vestfalya eyâletinde (Land) bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Gelsenkirchen</span> Kuzey Ren-Vestfalyada büyükşehir (Almanya)

Gelsenkirchen, Almanya'nın batısında, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yerel idare olarak bağımsız şehir statülü bir kent.

<span class="mw-page-title-main">Swansea</span>

Swansea (/ˈswɒnzi/ swon-zee; Galce: Abertawe [abɛrˈtauɛ]), Birleşik Krallık'ta Galler'in güneyinde, eskiden Glamorgan Kontluğu'na bağlı ve şimdi kendi adı altında Swansea Şehir ve Kontluğu yöresel idaresine bağlı, Atlantik Okyanusu kıyısında bir büyük liman ve sahili olan ve şehir statüsü taşıyan bir idare ve yerleşim merkezidir. Galce adı Abertawe olup Tawe Nehri ağzı anlamındadır. Swansea'nin bağlı olduğu vilayet Swansea kentsel alanını kapsadığı gibi, çok tanınmış bir kırsal tabiat alanı olan Gower Yarımadası ile kırsal Lliw tepelerini de kapsamaktadır. Swansea şehir olma statüsünü 1969'da, şimdiki Kral III. Charles'ın Galler prensi olarak atanması sırasında bir şeref olarak almıştır. 1982 ise Swansea yöresel idaresinin başkanına Lord Mayor unvanı taşıma şerefi verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ostrava</span>

Ostrava, Çekya'nın en büyük üçüncü kenti ve Prag'dan sonra ikinci büyük şehirleşme merkezidir. Moravya-Silezya ilindeki Ostrava ilçesinin merkez kentidir ve özel yetkileri bulunan bir belediye idaresi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bradford</span>

Bradford, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Yorkshire ve Humberside bölgesinde bulunan bir kentsel yerleşke ve tek-seviyeli bir metropoliten bölge olan City of Bradford yerel idaresinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Stoke-on-Trent</span>

Stoke-on-Trent, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Batı Midlands bölgesinde ve törensel Staffordshire kontluğunda bulunan ama 1997'den itibaren Tek-Seviyeli Yerel İdare olarak idare edilen ve 1925'te krallık beratı ile şehir olma statüsü de kazanan bir yerleşke ve idare merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Zeche Zollverein</span>

Zeche Zollverein, 2001’den bu yana UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası’na alınan eski maden ocağı.

<span class="mw-page-title-main">Wigan</span>

Wigan, İngiltere'de törensel Greater Manchester Metropoliten Kontluğu içinde bulunan bir tek-seviyeli "Wigan Metropoliten Bölge" yerel idaresi altında bulunan kentlerden biri olup bu yerel idarenin merkezinin bulunduğu kenttir. Bu kent tarihsel olarak Lancashire Kontluğu'nun bir parçası olduğu kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">St Helens, Merseyside</span>

St Helens, İngiltere'nin Kuzey Batı bölgesinde törensel Merseyside Metropoliten Kontluğu'na bağlı olup 2009'dan beri tek-seviyeli St Helens Metropoliten Borough İdaresi'nin merkezi olan bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Charleroi</span> Hainaut iline bağlı kent ve belediye (Valon Bölgesi, Belçika)

Charleroi, Belçika'da Fransızca konuşulan Valonya bölgesinde, Hainaut ilinde, Sambre Nehri üzerinde konumlanmış bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Terni</span> İtalyanın Umbria bölgesinde, Terni iline bağlı ilçe (komün)

Terni, İtalya'nın merkezinde Umbria bölgesinin ve aynı adlı Terni ilinin merkezi olan bir komündür.

<span class="mw-page-title-main">Burnley</span>

Burnley, Birleşik Krallık'ta İngiltere'nin Kuzey Batı bölgesinde birinci seviyede yerel idare olan Lancashire Kontluğu ve ikinci seviyede yerel idare olan Burnley (borough) sınırları içinde bulunan yerleşim merkezidir. Burnley Lancashire Kontluğu'na bağlı ikinci seviyede "metropolitan olmayan bölge" statülü yerel idare Burnley (borough)'un merkez şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Rawtenstall</span>

Rawtenstall, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesi Kuzey Batı Bölgesinde birinci seviye "shire"-tipi yerel idare olan Lancashire Kontluğu'na bağlı bulunan "metropoliten-olmayan borough" statülü ikinci seviyede bir yerel idaresi olan Rossendale'nin merkez kentidir. Borough sınırları içinde nüfusu itibarıyla 22.000 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Newcastle, Avustralya</span> Avustralyanın Yeni Güney Galler eyaletinde bir şehir

Newcastle, Avustralya'da, Yeni Güney Galler eyaletinde nüfus bakımından ikinci büyük yoğun nüfusun bulunduğu şehirleşmiş metropoliten bölgenin merkezidir. Bu metropoliten bölge yerel idare bakımından "Newcastle Şehri Yerel İdare Konseyi" yanında Lake Macquarie City, "Cessnock Şehri", "Maitland Şehri" ve " Port Stephens Şehri" yerel idare konseylerinin arazilerini de kapsamaktadır. Şehrin yakınında Lake Macquarie City ile Port Stephens arasında uzanan çok güzel sahil plajları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de sanayi</span> Türkiye ekonomisinin sektörlerinden biri

Türkiye'de sanayi günümüzde GSYİH'nın %27'sini, ihracatın yaklaşık %93'ünü oluşturmaktadır. Sanayinin Osmanlı'nın son zamanlarında temelleri atılmış, bu günlere kadar gelişerek devam etmiştir.

Kunming, Çin'in güneybatısındaki Yünnan eyaletinin başkenti ve en büyük şehri. 1920'lere kadar Yunnan-Fu olarak bilinen Kunming şehri, günümüzde il düzeyi şehirdir ve eyaletin siyasi, iktisadi, kültürel ve iletişim merkezi olmanın yanı sıra eyalet hükûmetinin koltuğudur. Kunming ayrıca havasından dolayı "İlkbahar Şehri" olarak bilinir. Yünnan-Guizhou Platosu'nun merkezinde bulunan Kunming şehri, ortalama deniz seviyesine göre 1.900 metre yükseklikte bulunmaktadır. 2014 itibarıyla yaklaşık 6.626.000 kişilik bir nüfusu var. Dian Gölü'nün kuzey kenarının kıyısında bulunmaktadır.