İçeriğe atla

Blackstonia perfoliata

Blackstonia perfoliata
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Gentianales
Familya:Gentianaceae
Cins:Blackstonia
Tür:Blackstonia perfoliata
(L.) Huds.
Sinonimler
Chlora perfoliata[1]

Blackstonia perfoliata, daha çok sarı turna olarak bilinen,[2] Gentianaceae familyasından çiçekli bir bitki türüdür. Akdeniz Havzası'nda bulunur. yaşam alanı kuzeybatı Avrupa'ya kadar uzanır.

Tanım

Sarı turna, 10–50 cm boya kadar uzanan sert ve dallı bir gövdeye sahiptir. Yapraklar grimsi renkte, karşılıklı dizili ve kenarları düzdür; üstteki yapraklar dip kısımlarında birbirine bağlıdır. Bitki, parlak sarı renkli, saplı çiçeklerin uç kısımlarında toplandığı salkımlar taşır. Bu çiçeklerin çapı 1-1.5 cm arasındadır. Çanak yaprakları, dipte birbirinden neredeyse ayrı veya kısmen ayrı olan ve taç yapraklardan daha kısa, 6-10 çizgisel çanak yaprağa bölünmüştür. Taç yaprak sayısı altı ila on arasında olup, beraber kısa bir tüp oluşturur. Altı ila on adet yapışık erkek organ ve iki loblu bir tepeciğe sahiptir.[3]

Ekoloji

Bu tür, tebeşir veya kireçtaşı topraklarda ve kumullarda bulunur. Yaygın olmasına rağmen çok sık görülmeyen Britanya'da Haziran'dan Ekim'e kadar çiçek açar.[3] B. perfoliata'yı etkileyen patojenler arasında Peronospora chlorae bulunur.[4]

Kaynaklar

  1. ^ "Blackstonia perfoliata – (L.)Huds". Plants for a future. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2024. 
  2. ^ "Sarı turna yaygın adlandırma". identify.plantnet.org. 8 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b McClintock D. and Fitter, R. The Pocket Guide to Wildflowers. Collins (1956)
  4. ^ Hall, G., "Peronospora chlorae", IMI Descriptions of Fungi and Bacteria 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İki çenekliler</span>

İki çenekliler ya da ödikotlar, embriyonlarında iki çenek (kotiledon) bulunan bir çiçekli bitki sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Baklagiller</span> Fabales takımından çoğunu otsu bitkilerin oluşturduğu çalı ve ağaç türlerini de içeren büyük bir familya

Baklagiller (Fabaceae), Fabales takımından çoğunu otsu bitkilerin oluşturduğu çalı ve ağaç türlerini de içeren büyük bir familya.

<span class="mw-page-title-main">Dere otu</span> bitki

Dere otu, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından anavatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Bitkinin botanikteki adı ise Anethum Graveolens'tir ve bu cinsteki tek türdür. Anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Türkiye'de de yabani olarak bulunduğu gibi, kültür bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilir. Dereotu, yaprakları ve tohumlarının yemeklere tat vermek için ot veya baharat olarak kullanıldığı Avrasya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çanak yaprak</span>

Çanak yaprak, sepal olarak da bilinir, bir çiçeğin en dış halkasını oluşturan, genellikle yeşil renkli yapraklardan her biri.

<span class="mw-page-title-main">Sığırkuyruğu</span>

Sığırkuyruğu, sıraca otugiller (Scrophulariaceae) familyasından Verbascum cinsini oluşturan iki yıllık bitki türlerine verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Pamuk</span> Tekstil için üretilen lif bitkisi

Pamuk, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çiçek</span> bazı bitkilerin üreme organı

Çiçek bitkilerde üremeyi sağlayan organları taşıyan yapı. Bir çiçek, 4 kısımdan oluşur.

<i>Cistus laurifolius</i>

Defne yapraklı laden, ladengiller (Cistaceae) familyasından 1,5–2 m boylarında küçük bir çalı türü.

<span class="mw-page-title-main">Orman gülü</span> Rhododendron cinsinin 800 kadar türünü içeren çiçekli bitkilerin ortak adı

Orman gülü, fundagiller (Ericaceae) familyasından Rhododendron cinsinin 800 kadar türünü içeren çiçekli bitkilerin ortak adı. Gösterişli çiçekleri nedeniyle bahçelerde ve saksıda yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Ballıbabagiller</span> bitki familyası

'Lamiaceae, Labiatae veya Türkçe adıyla 'Ballıbabagiller; 236 cins ve 7,280 tür ile temsil edilir ve dünya çapında özellikle ılıman kuşakta yayılış gösteren bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs lalesi</span> bitki türü

Kıbrıs lalesi, zambakgiller (Liliaceae) familyasından Kıbrıs adasına özgü endemik bir lale türü. Kıbrıs Türk halkı arasında Medoş Lalesi olarak bilinir. Adanın kuzeyinde Tepebaşı köyü ve Avtepe köyü civarında, güneyinde ise Akama yöresinde yetişir.

<i>Primula auriculata</i>

Primula auriculata, Primulaceae familyasından 20–25 cm kadar kısa köksaplı bir Primula türü.

<i>Cistus salviifolius</i> bitki türü

Adaçayı yapraklı laden, ladengiller (Cistaceae) familyası içerisinde yer alan, 50–60 cm boyunda her dem yeşil bodur bir çalı türü.

<i>Dactylorhiza romana</i> bitki türü

Dactylorhiza romana, Salepgiller ailesine bağlı, elçik olarak bilinen, bir orkide türüdür.

<i>Aniseia</i> bitki cinsi

Aniseia, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Panama veya Herrera orijinlidir.

Primula longipes, Josef Franz Freyn ve Paul Ernst Emil Sintenis tarafından tanımlanmış, Primulaceae (çuhaçiçeğigiller) familyasından bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tepal</span>

Tepal ,çiçeğin dış kısımlarından biridir. Terim, bu parçalar kolayca çanak yapraklar (sepal) veya taç yaprak (petal) olarak sınıflandırılamadığında kullanılır. Bunun nedeni, periantın parçalarının Manolya'da olduğu gibi farklılaşmamış olması veya dış çanak yaprak sarmalını iç taç yaprak sarmaldan ayırt etmek mümkün olsa da, çanak yapraklar ve taçyaprakların benzer birbirine görünüş özelliklerine sahip olması olabilir.. Terim ilk olarak 1827'de Augustin Pyramus de Candolle tarafından önerildi ve "petal" ve "sepal" terimlerine benzetilerek oluşturuldu. oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Japon kamelyası</span>

Japon kamelyası, Ericales takımına ait, çaygiller ailesinin genellikle çalı formuyla bilinen bitkisidir. Japon kamelyası genellikle çalı ya da ağaç formunda gelişir. Yaygın olarak 1,5 metre ila 6 metre arasında olsa da bazı varyeteleri 11 metreye kadar boylanabilir. Derimsi yaprakları dallar üzerinde almaşık bir dizilim gösterir ve aşağı indikçe yapraklar kalınlaşarak matlaşır. Yapraklarının çeperleri dişli bir yapıdadır, yaprağın ucunda ise bu diş daha belirginleşir. Kamelya yaprakları tırtıllar tarafından tercih edilen bir besindir.

<i>Blackstonia</i>

Blackstonia, Gentianaceae familyasına ait bir çiçekli bitki cinsidir. Avrupa'ya ve yakın çevresindeki Asya ve Afrika bölgelerine özgüdür. En bilinen türü ise "sarı turna" olarak da adlandırılan tip türü Blackstonia perfoliata'dır.