İçeriğe atla

Black Prince (tank)

Tank, Infantry, Black Prince

A43 Black Prince prototipinin yandan görünümü
Çeşidi Piyade tankı
Uyruğu Birleşik Krallık
Üretim tarihi
Tasarımcı Vauxhall
Tasarlandığı tarih 1943
Üretici Vauxhall
Üretildiği tarih 1945
Üretim adedi 6 prototip
Özellikler
Ağırlık 50 emperyal ton (51 t)[1]
Uzunluk 28 ft 11 in (8,81 m)[1]
Genişlik 11 ft 3,5 in (3,442 m)[1]
Yükseklik 9 ft (2,7 m)[1]
Mürettebat 5 (Komutan, nişancı, yükleyici, sürücü, gövde makineli tüfekçi)


Zırhı152 mm (6,0 in) ön
Ana silahı QF 17 pdr, 89 mermi
Diğer silahları 2 x 7.92 mm Besa makineli tüfek
Motor Bedford Type 120 yatay karşılıklı 12 silindir
350 hp (260 kW)
Süspansiyon donanımı Yaylı boji
Harekat menzili yaklaşık 100 mi (160 km)
Azami hızı 10,5 mph (16,9 km/sa) yol
7,5 mph (12,1 km/sa) arazi

Tank, Infantry, Black Prince (A43), Churchill tankının daha büyük, daha geniş bir gövdeye ve QF 17-pounder 76 mm topa sahip deneysel bir gelişimidir. Adını ünlü bir 14. yüzyıl askeri lideri olan Kara Prens Edward'dan almıştır.

Gelişimi

Churchill'den bir geliştirme olan Black Prince, piyadeye yakın destek verme odaklı, daha yavaş ve daha ağır zırhlı tanklardan oluşan piyade tankı hattının bir devamıydı. Ayrıca diğer tanklarla beraber görev yapabiliyordu. İngiliz tank tasarımındaki paralel diğer geliştirme, daha mobil operasyonlar için tasarlanan kruvazör tanklarıydı. A43, sonunda piyade ve kruvazör tanklarının yerini alacak bir "Evrensel tank" öncesinde bir ara tank için 1943'te verilen Genel Personel Şartnamesi'nin numarasıydı.[2]

Kruvazör hattı, Cromwell tankına (ve QF 17-pounder topunu taşıyan Challenger varyantına) ve ardından QF 17-pounder'dan türetilen 77 mm'lik top taşıyan Comet tankına yol açtı. Bu tanklar savaş sırasında hizmet gördü. Churchill kadar ağır zırhlı olmasa da, Comet tank geliştirmenin gelecekte izleyeceği yönü göstermekteydi. Bu, kruvazör hattının sonuna ve çok daha başarılı bir evrensel tanka, günümüzde ana muharebe tankı olarak adlandırılan sınıfın ilk örneği olan Centurion tankına yol açtı.

Churchill'e kıyasla daha büyük bir top, daha geniş bir taret halkası üzerinde daha büyük bir tarete ve bunun sonucunda da tank gövdesinin bunu taşımak için genişletilmesine sebep oldu. Black Prince Churchill'den on ton daha ağırdı, bu sebeple süspansiyon modifiye edildi ve paletler ekstra yükü taşımak için 10 inç (25,4 cm) genişletildi. Ancak Churchill'in 350 beygir gücü (260 kW) üreten motoru kullanılmaya devam edildi, bu da tankın düşük güçlü ve yavaş (maksimum hızı yolda 16,9 km/sa, arazide 12,1 km/sa) olmasına sebep oldu. Tankın yavaşlığı sebebiyle taktik kullanışlılığı sınırlıydı.[2] Araçta 600 beygir gücü (450 kW) üreten Rolls-Royce Meteor motorunun kullanımı düşünüldüyse de; bu fikir asla uygulanmadı. Aynı şekilde, Black Prince'e Centurion'un taretini takma planları da hiçbir zaman gerçekleştirilmedi.

Black Prince prototipleri Mayıs 1945'te hazır olduğunda aynı topu kullanan tanklarda Sherman Firefly savaşta kendini kanıtlamış, Comet hizmete girmiş, Centurion ise hizmete girmek üzereydi. Bütün bu tanklar QF 17-pounder topunu veya bir türevini taşıyordu; hepsinin BlackP rince'den daha iyi hareket kabiliyeti vardı ve Centurion'un karşılaştırılabilir seviyede ön zırhı vardı.[Not 1] Bu tanklar sebebiyle Black Prince gereksiz hale geldi ve proje iptal edildi.[2]

Black Prince, A22F Churchill Mk VII'nin geliştirilmesinin ve İngiliz tank tasarımında piyade tankı konseptinin sonunu işaret etti.

Günümüze ulaşan tanklar

Dört numaralı Black Prince prototipi Tank Müzesi'nde (2008). Taretin üstündeki kırmızı boyalı çerçeve, komutanın periskopundan bakıldığında topun traverste kaba fakat hızlı bir şekilde hizalanmasını sağlayan bir nişangahtır.

Günümüzde kalan tek bütün Black Prince, İngiltere Bovington'daki Tank Müzesi'nde yer almaktadır, inşa edilen altı prototipin dördüncüsüdür. Son zamanlarda çalışır duruma geri getirilmiştir.[3] 1980'lerde Tony Budge Koleksiyonu'nun bir parçası olarak Salisbury Ovası'ndan bir Black Prince gövdesi kurtarılmıştır; bu gövde şu anda Rex ve Rod Cadman Koleksiyonu'ndadır.[4]

Ayrıca bakınız

  • Excelsior tankı - Cromwell tankına dayanan piyade tankı tasarımı

Notlar

  1. ^ Centurion daha ince, 101 mm kalınlığında ön zırha sahipti fakat korunma seviyesini arttırmak için zırhı eğimliydi.

Kaynakça

Atıflar
  1. ^ a b c d White p71
  2. ^ a b c "Tank Infantry A43, Black Prince (E1949.359)". The Tank Museum. 8 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2012. 
  3. ^ "Tankfest 2012 Update". The Tank Museum. 27 Nisan 2012. 13 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2012. 
  4. ^ "A43 Black Prince". 4 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2020. 
Kaynakça
  • Beyaz, BT İngiliz Tankları 1915-1945

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Little Willie</span>

Little Willie, Mark I Tankı için İngiliz gelişiminde bir prototip oldu. Landships Komitesi'nin Emriyle 1915 sonbaharında inşasına başlanmıştır, bu tarihte tamamlanmış ilk tank prototipi olan Little Willie, ayakta kalan en eski tanktır ve İngilizlerin koleksiyonunun en ünlü parçalarından biri olarak Bovington Tank Müzesi'nde korunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">M10 Wolverine</span> Amerikan tank imha edici

M10 3 inç KMO, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında tank imha edici olarak kullanılan araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Kliment Voroşilov (tank)</span> Sovyetler Birliği tarafından üretilen ağır sınıf topçu tankı

Kliment Voroşilov (KV) Sovyetler Birliği tarafından üretilen ve Kızıl Ordu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ağır sınıf tank serisinin verilen genel isimdir. Adını Sovyet savunma bakanı ve politikacı Kliment Voroşilov'dan almıştır. Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht'ın Sovyetleri işgali sırasında Alman zırhlı araçlarına rakip olabilecek tankların başında geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kruvazör tank</span>

Kruvazör tank Birleşik Krallık tarafından I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı yılları arasında geliştirilen yeni bir tank sınıfıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mk I kruvazör tankı</span> İngiliz Kruvazör tankı

Mk I Kruvazör Tank (A9) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mk II kruvazör tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Mk II Kruvazör Tank (A10), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı. Mk I Kruvazör Tankı ile beraber tasarlandı. Kardeşinden daha ağır ve bu türün daha çok piyade tankı versiyonu olarak üretildi. Pratikte piyade tankı olarak düşünülse de, bu tank için "ağır kruvazör" tanımını kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Crusader tankı</span> Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı araç

Mk VI Kruvazör tankı, Crusader (A15), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Özellikle Britanya ordusu tarafından Kuzey Afrika Cephesi'nde kullanılan en önemli zırhlı araçtı. Toplamda 5.300 adetten fazla üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Challenger Kruvazör Tank (A30)</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Challenger Kruvazör Tank (A30), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Cromwell tank şasesi üzerine yerleştirilen 17 Pounder toptan oluşuyordu. Bu silahı sayesinde diğer kruvazör sınıfı tanklara tanksavar desteği sağlıyordu. Renkli çizimi

<span class="mw-page-title-main">Comet (tank)</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Comet I Kruvazör Tank (A34), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Ancak savaşın sonuna yetiştirilebilen bu tank İngilizlerin savaş sırasında sahip olduğu en iyi tanktı.

<span class="mw-page-title-main">Matilda II (tank)</span> İngiliz ağır piyade tankı

Mk II Piyade Tankı, Matilda II (A12) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan piyade tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Alışılmışın dışında Mk I Piyade Tankı(A11) tasarımı ile Matilda adını ortak kullanmıştır. Bu isim Ordanat General Hugh Elles tarafından tankın denemelerini sırasında aracın ördek gibi sallanarak ve paytak paytak hareket ettiğini söylemesi üzerine ünlü bir çizgi film kahramanı olan ördek 'Matilda'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ram tankı</span> Kanada tasarımı hafif kruvazör tank

Ram Kanada tarafından tasarlanan ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, temelinde ABD yapımı M3 Tankı kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Valentine tankı</span> İngiliz piyade ve kruvazör tankı

Valentine Piyade Tankı Mk III Birleşik Krallık tarafından II. Dünya Savaşı sırasında en çok üretilen ve kullanılan tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıdır. Maliyetinin çok düşük olması ve kullanımının kolay olmasından ötürü yüksek sayıda üretilen bir tank oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 2 pounder</span>

Ordnance QF 2-pounder 40 mm çapında Birleşik Krallık Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında araç üzerine monte edilerek kullanılan bir tanksavar topuydu. Fransa Seferi ve Kuzey Afrika Cephesinde etkili olarak kullanıldı. Düşman tank zırhlarının kalınlaşması üzerine yerini 1942 yılından itibaren kademeli olarak 6-pounder topuna bıraktı. Ama savaş sona erene kadar kullanıldı. Araç moteli top II. Dünya savaşının ilk yıllarında birçok tank için ana silah olmasının yanında, savaş boyunca orta ve ağır zırhlı arabaların üzerinde de kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Cromwell tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Cromwell Kruvazör Tank (A27M) Mk VIII, Birleşik Krallık Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında etkili bir zırhlı savaş aracıydı. Adını İngiliz İç Savaşı liderlerinden Oliver Cromwell'den almıştır. Tamamiyle İngiliz tophanelerinde üretilen, iki parçalı namlusu bulunan, yüksek hızlı ve makul bir zırha sahip bir tanktı. Savaşın sonlarına doğru diğer İngiliz tankları gibi yerini Amerikan yapımı M4 Shermanlarına bıraktı. Tasarımı ileride üretilecek olan heybetli A 34 Comet tankına kaynak olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 20 pounder</span>

Ordnance QF 20 pounder 84 mmlik tank topu olarak üretilen ve Centurion tankı ile Charioteer tank imha edicilerin ana silahı olarak kullanılan silahtır. Popüler Ordnance QF 17 pounder topun halefi olarak üretilen silah, ondan neredeyse iki kat daha iyi bir performansa sahipti. Bu silah 105 mm L7 topununda atası sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 6 pounder</span>

Ordnance QF 6-pounder 7 cwt ya da 6 pounder, II. Dünya Savaşının ortalarında Birleşik Krallık tarafından kullanılan en önemli 57 mmlik tanksavar topudur. Silah bunun yanında birçok zırhlı araçta ana silah olarak kullanılmıştır. İlk olarak Nisan 1942 tarihinde Kuzey Afrika Cephesinde tanksavar topu olarak kullanılan 2 pounder topu ile yer değiştirilmiştir. Kendinden sonra gelen 25 pounder ile yer değiştirilene kadar bu görevi başarı ile yürütmüştür. Bu silah ABD Kara Kuvvetleri tarafından 57 mm Gun M1 adı altında ana tanksavar silahı olarak da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">T29 ağır tank</span> Ağır muharebe tankı

Ağır Tank T29 ve Ağır Tank T34, Mart 1944'te Alman Tiger II ağır tankına karşı koymak için başlatılan Amerikan ağır tank projeleriydi. Geliştirilen bir diğer tank olan 42 ton ağırlığındaki T26E3 orta tankı, ağırlığı 69 tona yaklaşan Tiger II'ye karşı koymak için yeterince güçlü bir silaha veya zırha sahip değildi. Ağır tanklara karşı koymak için geliştirilen T29, Avrupa'daki savaşa yetişemedi, ancak savaş sonrası mühendislerine topçu ve otomotiv bileşenlerine yönelik mühendislik konseptleri uygulama fırsatı sağladı.

<span class="mw-page-title-main">ARL 44</span>

ARL 44, gelişimi İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminden hemen önce başlayan Fransız bir ağır tanktı. Bu tanklardan 1949'dan itibaren sadece altmış adet üretildi. Tipin tatmin edici olmaması üzerinde 1953'te aşamalı olarak hizmetten çekildi.