İçeriğe atla

Black Legion (Warhammer 40000)

Kara Lejyon, Warhammer 40000 adlı video oyununda yer alan bir tür.

Tarihçe

Horus'un kendi lejyonu başlangıçta Ay Kurtları diye adlandırılıyordu. Horus'un müthiş başarılarının onuruna isimleri daha sonra Horus'un Oğulları olarak değiştirildi. Yenilip Eye of Terror'a sürülmelerinden kısa süre sonra isimleri Yağmacı Abaddon tarafından tekrar değiştirilip, Horus'un yenilgisinin utancından kurtulma çabasıyla Kara Lejyon yapıldı.

Ay Kurtları

Ay Kurtları, vahşi kovan dünyası Cthonia'dan alınan insanlardan kurulmuştur. Bu gezegen Terra'ya o denli yakındır ki, warp teknolojisine sahip olmayan bir uzay gemisiyle bile ulaşılabilir. Hal böyle olunca insanoğlunun uzay seyahatleri başladığından beridir Cthonia sömürgeleşmiş, kazılmış, inşaatlara zemin olmuş ve doğal kaynakları binyıllar önce tüketilmişti ve gezegen büyük ölçüde perişan ve terk edilmiş durumdaydı. Eski maden çıkarma teknolojileri de uzun zaman önce Mars'tan gelen Adeptus Mechanicus tarafından söküldüğü için gezegende işe yarar hiçbir şey kalmamıştı.

Lejyonun adı ile ilgili tek açıklama, acemilerin genetik müdahale ve şartlandırma için Luna’daki yani Ay'daki laboratuvarlara götürülmesi ve eğitimlerine burada başlamalarıdır. Cthonia Terra'ya o denli yakındır ki Cthonia'nın yerlilerinden en azından biri Birleştirme Savaşları'na katılıp Ay Kurtları'nın ilki olma şerefine nail olmuştur.

Ay Kurtları'nın primarchı Horus, kaybolan yirmi kardeşten ilk bulunanıydı. Terra'nın çok yakınına düşen Horus, kardeşlerinden çok daha erken ve çok daha genç yaşta bulunmuştu ve uzun yıllar boyu İmparator’un tek oğlu olarak kaldı. Babasıyla çok vakit geçirme ve onun kendisinden eğitim alma fırsatı buldu. Kısa süre sonra da kendi genetik kodundan yaratılan onbin marinelik Ay Kurtları lejyonunun başına geçerek Büyük Sefer’e dahil oldu. Savaşçıları ile birlikte Sefer’in il otuz yılında İmparator’a eşlik etti ve genç İmparatorluk’un yayılmasına katkıda bulundu.

Horus’un lejyonu, en ulu primarchın şahsi lejyonu olmaktan ve Horus’un dövüşteki becerisini miras almış olmaktan fazlasıyla gurur duyuyorlardı. Onun ilham verici komutası altında Ay Kurtları daima en son savaşın en ön safında olup diğer lejyonlardan daha çok dünyayı fethedip, daha çoğunu kaypak xeno boyunduruğundan kurtarmak için galakside büyük mesafeler katediyor ve yorulmadan çalışıyorlardı.

Ullanor Seferi’nin sonunda, İmparator bunun, güçlü İmparatorluk’un o güne kadarki en büyük zaferi olduğunu ve bu konuda en çok övgüyü Horus ile askerlerinin hakettiğini söyleyerek Horus’u Savaşustası lakabı ile onurlandırarak onu tüm İmparatorluk silahlı kuvvetlerinin başkumandanı ilan etti. Sefer’in sorumluluğunu tamamen ona bırakıp Terra’ya dönmeden lejyonun adının “Horus’un Oğulları” olarak değiştirilmesini önerdi. Horus ilk başta bu öneriyi reddetti kısa süre daha lejyonun ismi değişmedi.

Horus’un Oğulları

İng. Sons of Horus

Kendisine ve lejyonuna yeterince saygı gösterilmediğini düşünen Horus, bir süre sonra Sanguinius'un öğüdünü dinleyip lejyonun adını ve armalarını değiştirdi.

Bu değişiklikten kısa bir süre sonra Horus, artık kaosun etkisi altında olan eski adamlarından Eugen Temba tarafından Davin gezegeninin ayında yaralandı. Horus Yılan Türbesi'nde; bir şifa ve savaşçı türbesinde tedavi oldu, tedavisi esnasında da türbeye katılmasını sağlayan bir ayine katıldı. Bunu izleyen günlerde subayları, Savaşustası'nın karakterinde belirgin değişiklikler gözlemlediler. Şimdilerde ise bu türbenin aslında kaosa adanmış bir tarikat olduğu ve Horus'u kaosun gücü ile kirletmek doğrultusunda Word Bearers lejyonunun primarchı Lorgar’dan talimat aldığı düşünülmektedir.

Lejyonun içinde halihazırda bir türbe daha vardı. Bu durum Horus’un ele geçirilen gezegenlerin üfusları ile iyi geçinme politikasından ileri geliyordu. “Yıldızlardan gelen savaşçılar” ile kardeş olan ilkel savaşçılar, marine adaylığında hiç tereddüt etmiyorlardı. Diğer bazı lejyonlara katılmış olan savaşçı türbeleri de Horus'un emrindeydi ve onlar da bağlı oldukları lejyonları içerden yozlaştırıyorlardı. Sonunda Horus'un sadakati şekil değiştirdi; artık ruhen ve bedenen kaosa aitti ve İmparatorluk bünyesinde bir lider değişikliği planlamaya başlamıştı bile.

Horus'un Oğulları'nın büyük kısmı primarchlarına fanatik derecede sadıktı ve tereddüt etmeden İmparator'a ettikleri yeminleri inkâr edip Horus'un bu yeni tanrılarına tapınmaya başladı. İmparator'a sadık kalan lejyonun ufak bir kısmı, Istvan III'de eski kardeşleri tarafından katledildiler. Ama bu, ölmeden önce isimlerini tekrar Ay Kurtları olarak değiştirmelerini engelleyemedi. Bunlardan sağ kalan tek kişi olan Iacton Qruze, o esnada Istvan III'de değildi ama sadık kardeşlerinin akıbetini duyar duymaz üzerindeki Horus'a dair her simgeyi attı ve son Ay Kurdu olarak tarihe geçti.

Horus, uzun zamandır temasta bulunduğu tüm İmparatorluk kurumlarına sızmayı başarmıştı. Ayrıca diğer primarchların tam sekiz tanesini hile, pohpohlama veya fesatlık ile kendi tarafına çekmeyi başarmıştı. Sonunda Terra'ya saldırdığında ve İmparatorluk Sarayı'nın kapılarını kırdığında marine marine ile, titan titan ile çarpışıyordu.

Yine de sonunda ölen, Horus ve isyanı oldu. Bu son da lejyonu için travmatik ve yıkıcıydı.

Kara Lejyon

Horus'un ölümü ile moralleri altüst olan lejyon, Terra'dan ilk kaçan lejyon olarak tüm diğer hainlerin nefretini kazandı. Eye of Terror'un içinde bir gezegende yeniden toplanan lejyon, Horus'un cesedini koruyacak bir kale inşa etti. Henüz onun yerine gimse atanmamıştı.

Horus'un Oğulları, geçmiş korkaklıklarını telafi etmek için İmparatorluk'a karşı en şiddetli hareketler giriştiler. Tek birine değil tüm kaos tanrılarına tapındılar ve bu çekişmeler sonucunda yok olmanın eşiğine geldiler. Büyücülerin müdahalesi sonucu yok olmaktan güç bela kurtuldular.

Kendini toparlamaya başlayan ama hala sayıca az olan Horus'un Oğulları diğer kaos lejyonlarının birleşmiş güçleri tarafından saldırıya uğradı. Yenilgiyle sonuçlanan bir dizi savaştan sonra Horus'un oğulları kaçtı; kaleleri yıkılmış ve Horus'un bedeni çalınmıştı. Emperor’s Children lejyonu tarafından kaçırılan Horus'un bedeni Fabius Bile'nin çalışmaları ile birkaç klona kopyalandı.

İşte bu noktada, birinci bölüğün komutanı Abaddon, lejyonun başına geçti, tüm lejyon Horus'u reddetti ve zırhlarını siyaha boyayarak Kara Lejyon adını aldılar.

Abaddon yeni lejyonu ile bir yıldırım saldırısı düzenleyip Horus'un bedeni ile tüm klonları imha etti, sonra da lejyon kalan gemilere doluşup geri çekildi. O zamandan beridir Kara Lejyon, Eye of Terror'a ve İmparatorluk uzayına akınlar düzenlemektedir.

Örgütlenme

İsyan Öncesi

İsyan öncesi Ay Kurtları, gayet esnek ve her duruma uyum sağlayabilen bir askerî birlikti. Hızlı ve keskin tepkiler verebilmek için eğitilen marineler, Savaşustasu Horus'un emirleri ile gayet etkili olmuşlardı.

Tam nüfusu kesin olarak bilinmese de Ay Kurtları büyük bir lejyon sayılıyordu ve tahminen yirmi beş tabur ve on beş bin civarı marineden oluşmaktaydı.

İzledikleri en belirleyici taktik ise düşmanın yönetim kanadına yapılacak cerrahi operasyonlardı.

Yapının içindeki son nokta da gizli gruplaşmalardı. Bu tarikatler veya türbeler, her rütbeden marineyi alabiliyor, bunlar da rütbe farkları olmadan iletişim kurup bağlarını sağlamlaştırıyor ve savaştaki yeteneklerini daha iyi kullanabiliyorlardı. Bu gizli örgütler önceleri faydalı da olsa sonunda lejyonun kaosa boyun eğmesine sebep olmuştur.

İsyan Sonrası

Lejyon, Horus'un ölümünden sonra çok kötü dağılmıştır. Eski düzenli ve disiplinli yapı panikle beraber yıkılmıştır ki disiplini tekrar sağlamak için Abaddon, pek çok ve canice cezalandırmalara gitmiştir. Ama düşmanın komuta merkezine saldırma taktiği hala en tutulan taktiktir.

Lejyon üyeleri bedenlerinin iblislere ev sahipliği yapmasını büyük bir prestij ve şeref olarak görürler ve bunun için rekabete girebilirler.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lejyoner</span> Roma ordusu askeri

Lejyoner kelimesinin Türkçe karşılığı çarkacıdır. Roma ordusundaki askerlere verilen isimdir. Ayrıca Fransız yabancılar lejyonundaki askerlere ve ünlü Fransız nişanı Légion d'honneur'u alan kişiye denir.

<span class="mw-page-title-main">Roma lejyonu</span> Roma İmparatorluğunda 1.000 ile 5.600 kişi arasında değişen eski ağır piyade birliği

Roma Lejyonu Roma Cumhuriyeti ve Roma İmparatorluğu boyunca tüm Roma ordusunu ya da daha dar anlamda ağır piyadeleri kasteden temel askeri birlik. İkinci anlamı birkaç Kohorttan oluşan ve legionaries olarak bilinen ağır piyadelere vurgu yapar. Roma lejyonunun ana unsurunu ağır piyadeler oluştururken, piyadelere neredeyse her zaman bir ya da daha fazla sayıda, Roma yurttaşı olmayan kişilerden oluşturulan süvariler, düzenli birlikler ve avcılardan kurulu destek birlikleri olan Auxilialar eşlik ederdi.

İnsanoğlunun İmparatoru, Warhammer 40,000 evreninden düşsel bir karakterdir. O evrende, zamanın en büyük insanı kuruluşu, Imperium’un lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Warhammer</span> Fantazi evreni

Warhammer ya da Warhammer Fantasy, Games Workshop firması tarafından 1980'li yılların başlarında üretilmiş bir fantezi setidir. Bu setlerden en çok bilinenleri Warhammer Fantasy Battles, Warhammer Fantast Roleplay ve bilimkurgu ağırlıklı olan Warhammer 40K'dır.

<span class="mw-page-title-main">Varus Muharebesi</span> Romalılar ile Cermenler arasında gerçekleşen bir savaş

Roma tarihçileri tarafından Varian Felaketi olarak tanımlanan Varus Savaşı, günümüzde Almanya'nın kuzeyindeki Teutoburg Ormanında, MS 9 yılında Cermen halklarının bir ittifakının bir Roma İmparatorluğu generali olan Publius Quinctilius Varus liderliğindeki Roma lejyonlarını ve yardımcı birliklerini pusuya düşürmesiyle gerçekleşmiş bir savaştır. Cermen halklarının bu ittifakı, General Varus'un yardımcı birliklerinde görev alan Cermen subayı Arminius tarafından yönetilmiştir. Bir Roma vatandaşı olan Arminius, Romalı komutanını metodik olarak aldatmasına ve Roma ordusunun taktik tepkilerini tahmin etmesine olanak sağlayan bir Roma askeri eğitimi almıştı.

<span class="mw-page-title-main">Septimius Severus</span> Roma imparatoru

Septimius Severus, sadece Severus olarak da anılır, 193'ten 211'e kadar Roma imparatoruydu. Afrika eyaletinin Leptis Magna şehrinde doğdu. Afrika kökenli ilk Roma imparatorudur. Marcus Aurelius ve Commodus'un hükümdarlıkları döneminde devlet kademelerinde yükseldi. Beş İmparator Yılı'nda İmparator Pertinax'ın ölümünü takiben Severus gücü ele geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Vitellius</span> Roma İmparatoru (15-69)

Aulus Vitellius Germanicus, Dört İmparator Yılı olarak bilinen MS 69 yılında 17 Nisan'dan aynı yılın 22 Aralık tarihine kadar görev yapan Roma imparatorudur. Lucius Vitellius'un oğlu olup Sextilia ile evlidir ve Genç Lucius Vitellius adında bir kardeşi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Vespasianus</span>

Imperator Caesar Vespasianus Augustus, Asıl adı Titus Flavius Vespasianus olan, 69 - 79 yılları arasında tahta çıkmış Roma imparatoru. Vespasian, etkili ancak kısa ömürlü bir hanedan olan ve yerine geçen oğulları Titus ve Domitian'ında dahil olduğu Flavian Hanedanı'nın kurucusudur. İmparatorluğa, gürültülü Dört İmparator Yılı'nın sonunda yükseldi. Vespasian'ın yönetiminde Julio-Claudian Hanedanı'nın sona ermesinden sonra en bilinen reform, Yahudiler'e karşı savaş ve Colosseum'un yapımına başlanılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">III. Gordianus</span>

Marcus Antonius Gordianus Pius, 238 - 244 arası Roma imparatoru. I. Gordianus'un kızı ve II. Gordianus'un kızkardeşi Antonia Gordiana'nın oğludur. Babasını adı bilinmemektedir ve kendi adını 238'de dedesinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Claudius</span>

Marcus Aurelius Claudius Augustus Gothicus Genelde Claudius II adıyla tanınan Roma imparatoru. yılları arasında iki yıldan daha az bir süre için Roma İmparatorluğunu yönetmiş ve saltanatının kısalığına rağmen bazı başarılar elde etmiştir. Daha sonra kutsal bir konuma yükseltilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Theodosius</span>

I. Theodosius, Büyük Theodosius olarak da bilinir. MS 379'dan 395'e kadar Roma imparatoruydu. İmparatorluğun doğu ve batı kısımlarını birleştiren Theodosius, Doğu ve Batı Roma'nın ikisini birden yönetmiş son imparatordur. Ölümünden sonra imparatorluk ebediyen ikiye ayrılmıştır. Aynı zamanda Hristiyanlık'ı Roma İmparatorluğu'nun resmî dini yapmış olmasıyla da bilinir.

Severus Hanedanı, Roma İmparatorluğu'nun II. yüzyıl sonu ve III. yüzyıl başına damgasını vuran ve akrabalık bağıyla birbirine bağlı imparatorların oluşturduğu hanedanlık. İmparatorluğun III. yüzyıl krizlerine girmesinden önceki son Princep Dönemi imparatorlardır.

<span class="mw-page-title-main">Germanicus</span> imparator Tiberiusun yeğeni ve evlatlık oğlu, Roma Imparatorluğunun varisi

Germanicus Julius Caesar Claudianus, Roma İmparatorluğu'nun başlangıcında etkin bir hanedan olan Julio-Claudian Hanedanı mensubu Romalı general. Ayrıca Nero Claudius Drusus ya da Tiberius Claudius Nero olarak da bilinir ve genellikle çağrıldığı adı olan agnomen'i (lâkabı)"Germanicus", MÖ 9 yılında babasının Cermanya'da kazandığı zaferlerin onuruna verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boudica</span>

Boudica, MS 61 yılında Romalıların Büyük Britanya'daki işgalci güçlerine karşı bir isyan başlatan, Kuzey Britanya'nın Norfolk bölgesinde yaşayan Iceni kabilesinin kraliçesi.

Munda Muharebesi, 17 Mart MÖ 45 tarihinde Hispania'nın güneyindeki Munda ovasında yapılan muharebe. Bu muharebe Jül Sezar ve Muhafazakâr Cumhuriyetçiler arasındaki iç savaşın son çarpışmasıdır. Zaferin kazanılması ve Titus Labienus ve Gnaeus Pompeius'un öldürülmesinin ardından artık Sezar'ın Roma'ya dönerek diktatör yetkileriyle yönetimi ele almasının önünde hiçbir engel kalmamıştır.

XIII. Lejyon, tarihsel olarak Roma Lejyonları'nın en dikkat çekici lejyonlarından biridir. XIII. Lejyon, Jül Sezar'ın Galya seferinde ve hemen ardından Roma iç savaşında çok önemli roller üstlenmiştir. Sezar'ın 10 Ocak MÖ 49 tarihinde Rubicon'u birlikte geçerek iç savaşın başlamasına neden olduğu lejyon, Lejyon XIII Gemina'dır. Lejyon varlığını 5. yüzyıla kadar sürdürmüş olup sembolü aslandı.

<span class="mw-page-title-main">Roma lejyonları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, günümüze ulaşmış edebi, epigrafik ve arkeolojik deliller ışığında esas olarak Principate dönemine odaklanmış olan bir Roma lejyonları listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Arık Böke</span> Cengiz Hanın torunu

Arık Böke ya da Arık Buka Moğol İmparatoru Cengiz Han'ın oğullarından Tuluy Han'ın oğlu. Büyük Han Möngke'nin ölümünün ardından kardeşleri Kubilay ve Hülagû seferde oldukları için kısa bir süre tahta çıkmıştır. Tahta kimin çıkacağının belirlenmesi için toplanan kurultayda 1260 yılında yapılan görüşmelerde rakip gruplar uzlaşmaya varamaz ve hem Kubilay, hem Arık Böke tahta geçer. Moğol İmparatorluğu, bu çekişme içinde üç yıl boyunca iç savaş yaşayacaktır. Savaşta Arık Böke gelenekçi Moğol prensleri tarafından desteklenirken Kubilay Kuzey Çin ve Mançurya prensleri tarafından desteklenir.

<span class="mw-page-title-main">Galya Savaşları</span> MÖ 58-50, Roma ile Galya kabileleri arasındaki savaşlar

Galya Savaşları çeşitli Galyalı kavimlere karşı Roma valisi Jül Sezar tarafından yürütülen bir seri askerî kampanyalar dizisidir.