İçeriğe atla

BlackBerry Tablet OS

BlackBerry Tablet OS
Geliştirici(ler)BlackBerry
İşletim sistemi ailesiQNX (Unix türevi)
Paket yöneticisiBlackBerry World / BAR
Kaynak türüKapalı kaynak
LisansSahipli
Çekirdek türüGerçek zamanlı Mikrokernel çekirdek
Platform desteğiARM
Kullanıcı arayüzüGrafiksel kullanıcı arayüzü
Pazarlama hedefiBlackBerry PlayBook

BlackBerry Tablet OS, BlackBerry PlayBook tabletlerde kullanılan mobil platformun adıdır.

Özellikler

Gerçek zamanlı (real-time) bir çekirdeğe dayanan bir Unix türevi olan QNX'i taban olarak alan BlackBerry Tablet OS, 2.0 sürümünden itibaren Android 2.3 API'lerinin de büyük bir kısmının doğal olarak (native) desteklenmesini sağlayan bir uyumluluk katmanına (compatibility layer) sahiptir. Bu destek sayesinde, 2012 Şubat'ında nihai sürümü duyurulan BlackBerry PlayBook tabletler, halihazırda 35 bin kadar Android uygulamasını çalıştırmaktadır.

Tarihçe

BlackBerry 10 platformunun yayınlanmasını takiben, 2013 yılının ilk yarısında BlackBerry Tablet OS yüklü tüm cihazların BlackBerry 10 sürümüne güncelleneceği, BlackBerry tarafından çeşitli vesilelerle sık sık duyurulmuştu.[1] BlackBerry Ortaklar Toplantısı'nda CEO Thorsten Heins, PlayBook'un 1 GB RAM'e sahip olması yüzünden kullanıcı deneyiminin kabul edilemeyecek seviyede kötü olması nedeniyle bu güncellemeden vazgeçtiklerini açıkladı.[2][3] BlackBerry kullanıcı topluluğunun öfkelenmesine yol açan bu gelişmenin hemen sonrasında BlackBerry'nin hisseleri %9 oranında düştü.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Hutchinson, Lee. "BlackBerry PlayBook tablet will get BlackBerry 10 update". 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2013. 
  2. ^ Velazco, Chris. "BlackBerry CEO Confirms No BB10 Update For The Aging PlayBook Tablet". 30 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2013. 
  3. ^ Cheng, Roger. "BlackBerry CEO axes planned BB10 for PlayBook tablet". 4 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Adobe Flash</span> vektörel grafik yazılımı

Adobe Flash Player, Adobe şirketinin Macromedia şirketinden satın alıp çıkardığı Windows ve Mac OS işletim sistemleri üzerinde çalışabilen bir vektörel grafik yazılımıdır.

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

BlackBerry Limited, Kanadalı bir telekomünikasyon ve kablosuz cihaz üreticisidir. BlackBerry marka akıllı telefon ve tabletlerin üreticisi olan firmanın ana ofisi Ontario, Kanada'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Qt (çalışma alanı)</span>

Qt, birden çok platformu destekleyen bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır. Genellikle GUI programları geliştirmek için kullanılsa da gelişmiş kütüphanesi GUI bileşenlerinin dışında birçok araç içermektedir. Qt, en çok KDE masaüstü ortamında, Opera ağ tarayıcısında ve Skype anlık mesajlaşma programlarında kullanılmasıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Google Play</span> Googleın dijital dağıtım servisi

Google Play, Google'ın Android işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve elektronik medya dağıtım/satış platformudur. Kullanıcılara Android SDK ile geliştirilen ve Google üzerinden yayınlanan uygulamalara göz atmasına ve indirmesine olanak tanır ve Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">BlackBerry 10</span>

BlackBerry 10 ya da yaygın kullanılan şekliyle BB10, 30 Ocak 2013 tarihinden itibaren piyasaya sürülmekte olan yeni nesil BlackBerry cihazlarda kullanılmak üzere geliştirilen mobil platformun adıdır.

<span class="mw-page-title-main">BlackBerry PlayBook</span>

BlackBerry PlayBook ya da kısaca PlayBook, Research In Motion firması tarafından üretilen bir tablet bilgisayardır. Satışına ilk olarak, 19 Nisan 2011 tarihinde Kanada ve ABD'de başlanmıştır.

Viber, çoklu platform desteği sunan ve internet üzerinden anlık mesajlaşma ve sesli görüşme imkânı sunan bir iletişim aracıdır. Metin mesajının yanı sıra kullanıcıların birbirlerine medya ve sesli mesaj göndermesine de imkân verir.

<span class="mw-page-title-main">Line</span> WhatsApp`a benzeyen bir anlık sosyal medya uygulaması

LINE, Japonlara ait bir mobil mesajlaşma uygulamasıdır, "Line Corporation" tarafından yapılmıştır. LINE, aralarında etiketler, home, timeline ve resmi hesaplar da bulunan çeşitli interaktif öğelerle entegre bir şekilde ücretsiz metin ve sesli mesajlaşma, sesli arama ve grup sohbeti sunar. LINE uygulaması iOS, Android, BlackBerry, Nokia Asha ve Windows Phone dahil olmak üzere birden fazla platform arasında kullanılabilir ve akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlardan erişilebilir. Ağustos 2013 itibarıyla LINE'ın 230 ülkede 230 milyon kullanıcısı bulunmaktadır. İngilizce, Japonca, Korece, Basitleştirilmiş Çince, Geleneksel Çince, Tayca, Endonezyaca, Malayca, Türkçe, Vietnamca, İspanyolca, Fransızca, Portekizce (Brezilya), Portekizce (Portekiz), Almanca ve İtalyanca başta olmak üzere çeşitli dilleri destekleyen LINE; ayrıca 52 ülkede uygulama mağazalarının "ücretsiz uygulamalar" kategorisinde birinci sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nexus 10</span>

Nexus 10 veya üretici firmanın adıyla birlikte Samsung Nexus 10, Google ve Samsung Electronics tarafından geliştirilen tablet bilgisayardır. Tablet bilgisayar, Google Nexus serisinin ikinci tablet bilgisayarı olup, orijinal ekipman üreticisi (OEM) ve ortakları tarafından, Android mobil işletim sisteminin tüketim cihazlarına belirli bir çizgide uygulanması amacıyla tasarlanmış ve üretilmiştir. İlk 7 inçlik Google Nexus tablet Nexus 7 başarısının ardından, 10.1 inçlik, Nexus 10; 2012 yılı itibarıyla 2560 x 1600 piksel ekran çözünürlüğü ile dünyanın en yüksek çözünürlüğüne sahip tablet bilgisayarı olmuştur. Nexus 10, 29 Ekim 2012 tarihinde ilan edildi ve 13 Kasım 2012 tarihinde satışa sunuldu. Cihazın 32 GB depolama kapasitesine sahip sürümü 499 ABD doları, 16 GB depolama kapasitesine sahip sürümü ise 399 ABD doları fiyatla satışa sunuldu. Nexus 4 cep telefonu ile birlikte, Nexus 10 Android 4.2 sürümü ile birlikte satışa sunuldu. Yeni sürüm Android işletim sisteminde, "Fotoğraf Küresi" adı verilen 360 ° panoramik fotoğraf çekimi, hızlı ayarları menüsü, kilit ekranda widget kullanabilme, birden fazla kullanıcı için ayrı ayrı oturum ve kullanıcı hesabı oluşturabilme, Google Now'un güncel sürümü, hareketle açılış gibi özellikler getirildi.

Mobil işletim sistemi; akıllı telefon, tablet gibi mobil elektronik aygıtlarda kullanılan sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Google Keep</span> not alma uygulaması

Google Keep Google tarafından geliştirilen bir not alma uygulamasıdır. 20 Mart 2013 tarihinde durdurulmuş Google Notebook'un yerine ilan edildi. Google Keep Android ve iOS mobil işletim sistemleri için bir mobil uygulama ile bir web uygulaması olarak kullanılabilir. Hizmete diğer Google ürünleri gibi, @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account hesabı ile kaydolmak mümkündür. Eylül 2015 itibarıyla, Google Play'de 50 milyondan fazla kez indirildi.

<span class="mw-page-title-main">BBM</span> Anlık mesajlaşma uygulaması

BlackBerry Messenger ya da BBM, BlackBerry OS, BB10, iOS, Android ve Windows Mobile platformlarında kullanılabilen, anlık mesajlaşma ve sesli konuşma uygulamasıdır. BlackBerry Limited şirketi tarafından Ağustos 2005'te ilk sürümü yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google Play Gazetelik</span>

Google Play Gazetelik Google tarafından Android ve iOS işletim sistemleri için geliştirilen bir haber toplayıcı ve dijital gazeteci uygulamasıdır. Google Play hizmetine dahildir. Google Play Gazetelik, Android için 20 Kasım 2013 tarihinde Google Play Dergilerinin ve Google Currents'ın tek bir üründe bir araya getirilmesiyle başlatıldı. Bunlar abonelikleri dergilere, web akışlarına ve sunucu tarafından oluşturulan topikal yayınlara sunuyordular. 15 Mayıs 2018 tarihinde Google Haberler ve Hava Durumu ile birleşerek Google Haberler oldu.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Office Mobile</span> Microsoft Officein akıllı telefonlar için geliştirilmiş sürümü

Microsoft Office Mobile Microsoft tarafından Windows 10, Windows 10 Mobile, iOS, Android ve Chrome OS için geliştirilen yaratıcılık yazılımı mobil uygulamalarıdır. Çekirdek uygulamalar Word, Excel, PowerPoint ve OneNote'dur. Office Sway, Skype for Business ve SharePoint gibi diğer Office uygulamaları, desteklenen cihazlar ve platformlardaki mobil uygulama mağazasından indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Haritalar</span> Harita Servisi

Apple Haritalar Apple Inc. tarafından geliştirilen bir web haritalama servisidir. Bu, iOS, macOS ve watchOS'un varsayılan harita sistemidir. Otomobil, yaya ve toplu taşıma navigasyonu için yol tarifi ve tahmini varış saatlerini sağlar. Apple Haritalar ayrıca, kullanıcının binaların ve yapıların modellerinden oluşan 3D bir manzara içinde yoğun nüfuslu şehir merkezlerini keşfetmesini sağlayan benzersiz Flyovers modunu da içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">BlackBerry (akıllı telefon)</span>

BlackBerry, BlackBerry Limited tarafından üretilen bir akıllı telefon serisidir. İlk olarak 1999 yılında piyasaya sürülmüş olup günümüzde dünya, Endonezya ve Güney Asya pazarları için sırasıyla TCL Communication, BB Merah Putih ve Optiemus Infracom tarafından lisanslı BlackBerry markası kullanılarak tasarlanmakta, üretilmekte ve pazarlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Firefox Focus</span> Mobil cihazlara özgü, gizlilik odaklı web tarayıcısı

Firefox Focus, Mozilla tarafından Android ve iOS cihazlar için geliştirilen özgür bir gizlilik odaklı tarayıcıdır. Firefox Focus, başlangıçta iOS için bir takipçi engelleme uygulamasıydı. Kısa bir süre sonra, minimalist bir web tarayıcısı haline getirildi.

<span class="mw-page-title-main">LG G Pad 8.3</span>

LG G Pad 8.3 (LG G Tab 8.3 olarak da bilinir); Android işletim sistemini kullanan, 8.3 inç ekranı olan, LG Electronics tarafından üretilen ve pazarlanan bir tablet bilgisayardır. Tablet; LG G serisine aittir, 4 Eylül 2013'te duyurulmuş ve Kasım 2013'te çıkarılmıştır. Önceki modelde 8.9 inç boyunda (23 cm) bir ekran bulunmasına karşın G Pad 8.3'te daha küçük olan 8.3 inç (21 cm) bir ekran bulunur. LG Optimus Pad'in ardılıdır. Cihazın devamı olarak LG G Pad 7.0, LG G Pad 8.0 ve LG G Pad 10.1 modelleri geldi.