İçeriğe atla

Bişerri İlçesi

Bişerri İlçesi
قضاء بشري
İlçe sınırları içerisinde yer alan Kadişa Vadisi.
İlçe sınırları içerisinde yer alan Kadişa Vadisi.
İlçenin Lübnan haritasındaki sınırları
İlçenin Lübnan haritasındaki sınırları
Koordinatlar: 34°15′04″N 36°00′40″E / 34.251062°K 36.010973°D / 34.251062; 36.010973
ÜlkeLübnan
İlŞimal
Yüzölçümü
 • Toplam156 km²
Nüfus
 (2017)
 • Toplam28.231[1]
 • Yoğunluk180/km²
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)

Bişerri İlçesi (قضاء بشري - Qaḍāʾ Bišarrī) Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinde bulunan bir ilçedir.[2] İlçenin merkezi Bişerri'dir. Yaklaşık 30 bin nüfusa sahip olan Bişerri İlçesi, Şimal ilinin en küçük ilçesidir.[1] Dağlık ve engebeli yapısı nedeniyle ilçedeki köy ve kasabaların çoğu bin metreden daha yüksek bir rakımda yer almaktadır. İlçe aynı zamanda Doğu Hıristiyanlığı ve Maruni Hıristiyanlık tarihinin en önemli simgelerinden biri olan Kadişa Vadisi ve Orta Doğu'daki en eski Hristiyan manastır topluluklarından bazılarını sınırları içerisinde barındırmaktadır.

Bişerri İlçesi, ülkede kalan tek orijinal "Tanrı'nın Sedirleri"nin (Cedrus libani) bulunduğu yer olup ayrıca ünlü şair, ressam ve heykeltıraş Halil Cibran'ın doğum yeridir.[3] Lübnan ve Levant'taki en yüksek dağ olan 3.088 metrelik Kurnat es-Sevda da Bişerri İlçesi'nde bulunmaktadır.[4]

İlçe, kuzeyde Miniye-Danniye İlçesi ve Zgarta İlçesi, doğuda Baalbek İlçesi, batıda Küre İlçesi ve güneyde Betrun İlçesi ile komşudur.

Maruni Hristiyanlığının merkezi olan Bişerri İlçesi'nde nüfusun tamamına yakınını Maruniler oluşturmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b "LEBANON: Administrative Division". citypopulation.de. 2 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2023. 
  2. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 
  3. ^ "Museum". gibrankhalilgibran.org. 28 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Qurnat as Sawda'". mountain-forecast.com. 2 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Şimal (il)</span> Lübnanın Akdeniz kıyısındaki bir vilayeti

Şimal Lübnan'ın bir ilidir. 6 ilçesiyle Lübnan'ın en fazla ilçeye sahip ili olan Şimal, "kuzey" anlamına gelmektedir. İlin başkenti ülkenin Beyrut'tan sonra en büyük şehri olan Trablusşam'dır.

Maruniler veya Maronitler, Lübnan'daki en büyük nüfuslu Maruni Kilisesi'ne bağlı Hristiyan grup.

<span class="mw-page-title-main">Aley İlçesi</span>

Aley İlçesi Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Cebel-i Lübnan ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Aley'dir. Aley, Lübnan İç Savaşı'ndan önce Lübnanlılar ve Körfez ülkeleri tarafından cazip bir turistik yer olduğu için "yazların gelini" olarak biliniyordu. Aley ve çevresi iç savaş sırasında birçok çatışmaya sahne oldu.

<span class="mw-page-title-main">Baabda İlçesi</span>

Baabda İlçesi Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Cebel-i Lübnan ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Baabda'dır. Baabda İlçesi, Lübnan'ın 25 ilçesi arasında nüfusu en fazla olan ilçe konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Baalbek-Hirmil (il)</span>

Baalbek-Hirmil Lübnan'ın bir ilidir. Baalbek İlçesi ve Hirmil İlçesinden oluşan il, toplam 74 belediyeye bölünmüştür. İlin başkenti Baalbek'tir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Bikâ İlçesi</span>

Batı Bikâ İlçesi Lübnan'ın doğusundaki Bikâ ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Joub Jannine'dir. 150 bin civarında bir nüfusa sahip olan ilçede, Joub Jannine dışındaki önemli kasabalar Karun, Kefraya, Maçgara'dır.

<span class="mw-page-title-main">Şuf İlçesi</span>

Şuf İlçesi Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Cebel-i Lübnan ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Beytüddin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Akkar (il)</span>

Akkar Lübnan'ın en kuzeyinde yer alan ilidir. Sadece Akkar İlçesinden oluşan il, toplam 121 belediyeye bölünmüştür. İlin başkenti Halba'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bişerri</span>

Bişerri Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinin Bişerri ilçesinde bulunan bir kasabadır. Kasaba ülkede kalan tek orijinal "Tanrı'nın Sedirleri"nin bulunduğu yer olup ayrıca ünlü şair, ressam ve heykeltıraş Halil Cibran'ın doğum yeridir. Kasabada Cibran için bir müze bulunmakta olup, şairin mezarı da bu müzededir.

<span class="mw-page-title-main">Akkar İlçesi</span>

Akkar İlçesi Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Halba'dır. 400 binin üzerinde bir nüfusa sahip olan Akkar İlçesi, Akkar ilinin tek ilçesidir. İlçe, doğusunda yüksek dağlar bulunan nispeten geniş bir kıyı ovasının varlığı ile nitelendirilebilir. Akkar'ın en büyük kasabaları Halba dışında, Bireh ve Kubayat'tır.

<span class="mw-page-title-main">Faraya</span>

Faraya Lübnan'ın Kisrevan-Cübeyl ilinin Kisrevan ilçesinde bulunan bir kasabadır. Beyrut'un yaklaşık 45 kilometre kuzeydoğusunda yer alan kasaba, deniz seviyesinden 1200 ila 2000 metre yükseklikte bulunmaktadır. Kasaba, Lübnan'daki kış turizminin en önemli yerlerinden biridir. Faraya'da nüfus ağırlıklı olarak Maruni Hıristiyanlardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Metn İlçesi</span>

Metn İlçesi Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Cebel-i Lübnan ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Cüdeyde'dir. Metn İlçesi, Beyrut'a olan yakınlığı nedeniyle yoğun bir nüfusa sahip olup Lübnan'ın 25 ilçesi arasında Baabda İlçesi'nden sonra nüfusu en fazla olan ikinci ilçe konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Trablusşam İlçesi</span>

Trablusşam İlçesi Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Şimal ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi başkent Beyrut'tan sonra ülkede en fazla nüfusa sahip şehir olan Trablusşam'dır. Lübnan'daki yüzölçümü en küçük olan ilçelerden biri olan Trablusşam, Sünni nüfusuyla ön plana çıkmaktadır. İlçe nüfusunun yaklaşık %80'ini Sünniler, %10'unu ise Arap Alevileri oluşturmaktadır. Az da olsa ilçede Maruniler ve Rum Ortodoks Hıristiyan toplulukları da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kisrevan İlçesi</span>

Kisrevan İlçesi Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Kisrevan-Cübeyl ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi başkent Beyrut'un 17 kilometre kuzeyinde yer alan Cuniye'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kurnat es-Sevda</span>

Kurnat es-Sevda Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinin Bişerri ilçesi sınırları içinde bulunan 3.088 metrelik yüksekliğiyle Lübnan'ın ve Levant'ın en yüksek noktasıdır. Cebel-i Makmel sıradağlarının zirvesinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Betrun İlçesi</span>

Betrun İlçesi Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi aynı adı taşıyan Betrun'dur. Yaklaşık 60 bin nüfusa sahip olan ilçede ağırlıklı olarak Maruni Hıristiyanlar yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hasrun</span>

Hasrun Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinin Bişerri ilçesinde bulunan bir kasabadır. Kasaba, Kadişa Vadisi'nde ve bu vadinin güney kolu olan Kannubin Vadisi'ne bakan bir konumda yer almaktadır. Başkent Beyrut'a 100 km, Bişerri'ye ise 5 km'lik bir uzaklıkta bulunmaktadır. Kasabanın nüfusu 10 bin civarında olup nüfusun tamamına yakınını Maruni Hıristiyanlar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Betrun</span>

Betrun Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinin Betrun İlçesi'nde bulunan bir şehirdir. Betrun İlçesi'nin de merkezi olan şehir dünyanın hâlâ yaşanılan en eski şehirlerinden biri olup geçmişi MÖ 14. yüzyıla kadar gitmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Küre İlçesi</span>

Küre İlçesi Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Amyun'dur. Yaklaşık 75 bin nüfusa sahip olan ilçede ağırlıklı olarak Rum Ortodoks Hıristiyanlar yaşamaktadır. İlçede ayrıca Sünni Müslümanlar, Şii Müslümanlar, Maruniler ve Arap Alevileri de bulunmaktadır.