İçeriğe atla

Biçenek

Koordinatlar: 39°30′10″K 45°46′09″D / 39.50278°K 45.76917°D / 39.50278; 45.76917
Biçenek
Biçənək
Koordinatlar: 39°30′10″K 45°46′09″D / 39.50278°K 45.76917°D / 39.50278; 45.76917
Nüfus
 ((2005))
 • Toplam1.172

Biçenek, Azerbaycan Cumhuriyeti bünyesinde yer alan Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'nin Şahbuz ilçesine bağlı bir köydür.

Coğrafi konum

Biçenek, Şahbuz ilçe merkezinin 24 kilometre kuzeydoğusunda, Zengezur sıradağlarının eteklerinde, Nahçivan-Laçin-Yevlah karayolunun kenarında bulunan bir köyün adıdır. Köy Azerbaycan'ın eski yerleşim yerlerinden biridir. Bölge topraklarında Biçenek geçidi, Biçenek nehri, Biçenek maden suyu kaynakları, Biçenek yolu, Biçenek ormanı, Biçenek köprüsü ve bu köyün adıyla ilgili diğer coğrafi nesne adları bulunmaktadır. Biçenek köyü, Azerbaycan'ın tarihi toprakları olan eski Zarnatun ve Khinzirak köyleri ile Zengezur ilçesinin sınırındaki bölgede yer almaktadır. Meşhur Batabat yaylası, Biçenek geçidi, Ferhad evi, Zorbulag bu köyün yakınındadır. Eyrigar Dağı, Beyaz Kaya, Kara Kaya, Bal Kayası, Sarı Kaya, Gelin Kayası, Hazine Tepesi, Sandık Taşı, Bakır Taş, Saat Taşı, At Korusu, Yanık Odun, Üst Pay, Orta Pay, Menekşe Deresi, Kara Göl, Jilli burada Göl, Zorbulag, Soyudlu bulag, Karvansara bulag, Soyug bulag, Kıble bulag, Kızıl bulag, Kırkgözlü bulag, Tarşsu vb. bölgenin eski Oğuz kökenini doğrulayan gerçeklerdir.

Tarihçe

[1] Tarihi kaynaklara göre Biçenak Geçidi, eski ve Orta Çağ'da Nahçivan'dan Beylagan'a, oradan da Berde'ye giden yol üzerindeydi. 9. yüzyıl Arap tarihçilerinin verdiği bilgiye göre Azerbaycan'ın kuzey bölgelerine saldıran Arap komutan Salman ibn Rabia, ordusunu Biçenak Geçidi üzerinden Beylagan'a götürdü. Bu geçit Nahçıvan ile Arran'ı birbirine bağlayan tek yoldu. Antik kaynakların aksine, Bichenak köyünün ismine XVII-XVIII. yüzyıllarda çok az rastlanır. Dareşahbuz bölgesindeki bu köyün adı 18. yüzyıla ait kaynaklarda bile kaydedilmemektedir. Bunun nedeni o dönemde köy adının "Rencik" varyantında gelişmesiydi. "Rencik" kelimesi, "Peçenek/Beçenek" kabile isminin çarpıtılmış halidir. 1727-1728 yıllarında Rencik köyünde kimse yaşamıyordu, başka yerlerden gelip köyün arazisini kullananların yıllık gelir vergisi 3000 ağçaydı. Tarihi kaynaklar, 19. yüzyılın ikinci yarısında çarlığın adaletsiz yönetim biçimine karşı çıkanların aileleriyle birlikte farklı yerlere sürgün edildiğini kanıtlıyor. O dönemde Çarlığın gazabına uğrayan Malakan ailelerinin bir kısmı Biçenak köyüne sürgün edilmiş, yerel halk ile Malakan aileleri arasındaki çatışma nedeniyle Azerbaycanlı aileler komşu Zarnatun ve Sarnatun köylerine taşınmıştır. Khinzirak ve köy tamamen Malakanların kontrolü altında kaldı. Malakanlar bunu kullanarak "Bichenak" köyünün adını "Karmalinovka" adıyla değiştirdiler ve köydeki bazı bölgelere "Rus ovası" ve "Malakan pınarı" gibi isimler verdiler.

1917 yılında Rusya'da yaşanan sosyo-politik olaylar nedeniyle çarlığın prangalarından kurtulan Biçenak köyündeki Malakan ailelerinin çoğunluğu Azerbaycan'ın İsmayıllı ilçesinin İvanovka köyüne göç etmiş, bir kısmı da Rusya'nın diğer bölgelerine taşındı. "Karmalinovka" adı 20. yüzyılın 20'li yıllarına kadar varlığını sürdürdü. Bu isim, 1903 ve 1920'de Tiflis'te yayınlanan haritalarda, D.D. Pagyriev'in 1913'te derlediği "Kafkasya'nın beş verstlik haritasının isim dizini" koleksiyonunda "Bichenak köyü" ve "Bichenak geçidi" adlarıyla birlikte yansıtılmıştır. ", "Karmalinovka" ismi de anıldı. 1920 yılında "Karmalinovka" adı iptal edildi ve Bichenak köyünün tarihi adı geri getirildi.

Biçenek isminin Azerbaycan dilindeki anlamı hakkında farklı görüşler vardır. Örneğin bazı sözlü geleneklere göre köye "Ağqoşa" da deniyordu. Köyün mevcut nüfusu Bichenak adını "çimlerin kesildiği yer" olarak yorumluyor. Ancak tüm araştırmacılar bu fikri reddediyor ve oldukça haklı olarak ismin kökenini eski Türk tayfa adı olan "Peçenek/Beçenek" ile açıklıyor. Peçenek boyu, M. Kaşgari'nin bahsettiği Oğuz boylarından biridir. Bu gerçek, Türk padişahı Abulgazi Bahadır Han'ın "Secherei-terakime" adlı eserine de yansımıştır. Akademisyen Z. Bünyadov ilk kez "Biçenek" toponiminin eski Türk boyu adı olan "Peçenek/Beçenek"i yansıttığını yazmış, ardından tarihçilerimiz, dilbilimcilerimiz ve toponimcilerimiz bu konuya aynı noktadan yaklaşmışlardır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Babek (rayon)</span>

Babek Rayonu, Azerbaycan'da, Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinde rayon. İdarî merkezi Babek kasabasıdır. 1978 yılında kurulmuştur. Adını Azerilerin millî kahramanlarından Babek'ten almıştır. İran ve Ermenistan ile sınırı mevcuttur. Rayon, 1 kasaba ve 39 köye sahiptir. Rayon bünyesindeki en yüksek dağ 2475 m. rakımı olan Buzkov Dağıdır. Babek rayonunda çok sayıda tarihi anıt vardır.

<span class="mw-page-title-main">Füzuli (rayon)</span> Azerbaycan rayonu

Füzuli Rayonu, Azerbaycan'da rayon olarak adlandırılan birinci derece idari bölüm.

<span class="mw-page-title-main">Culfa (rayon)</span> Azerbaycan, Nahçıvanda bir idarî bölün

Culfa Rayonu, Azerbaycan'ın rayon olarak adlandırılan birinci derece idarî bölümlerinden biridir. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde, İran sınırında yer almaktadır. Yönetim merkezi Culfa kenti'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kanlıdivane</span> Mersinin Erdemli ilçesinde yer alan antik kent

Kanlıdivane, günümüzde Mersin'in Erdemli ilçesinde yer alan antik kent. MÖ 3. yüzyılda kurulan ve MS 4. yüzyılda adı Neapolis olarak değişen kentin Elaiussa Sebaste'nin sur dışında yer alan uzantısı olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fergana</span>

Fergana, Özbekistan'da Fergana ili'nin yönetim merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Peçenekler</span> Batı Sibirya kökenli Türkî göçebe etno grup

Peçenekler veya Beçenekler, Göktürk Devleti'nin yıkılmasıyla birlikte ana yurtları olan Batı Sibirya'dan ayrılarak geldikleri Volga ve Ural Nehri arasındaki bölgeyi merkez edip oradan da Kuzey Kafkasya, Karadeniz, Doğu Avrupa ve Balkanlar'a akınlar düzenleyen göçebe Türk halkı.

Spil Dağı, Manisa merkezden kuzey yolunu izleyerek 24 km, İzmir merkezden güney yolunu izleyerek yaklaşık 50 km uzaklıkta, ismi Manisa ile özdeşleşmiş, tarih, mitoloji ve flora bakımından çok zengin bir dağdır.

<span class="mw-page-title-main">Büyükaltınbulak, Göle</span> Gölede bir köy

Büyükaltınbulak, Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Zengezur</span> Kafkasyada tarihî bölge

Zengezur bugünkü Ermenistan ve Azerbaycan topraklarının büyük bir bölümünü kapsayan tarihi bir bölgedir. Zengezur bölgesi Gafan, Görüş, Karakilsa (Sisyan), Meğri, Zengilan, Gubadlı ve Laçın ilçelerini kapsamaktadır. 20.yüzyılın başlarında Zengezur bölgesinde 149 tane Azerbaycan köyleri, 91 tane Kürt köyleri ve 81 tane Ermeni köyleri bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Zengezur Millî Parkı</span>

Zengezur Millî Parkı, Azerbaycan'da, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde millî park. Yüzölçümü 427.97 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Erivan'ın ilçeleri</span>

Erivan'ın ilçeleri, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın idari bölümleridir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan mimarisi</span>

Azerbaycan mimarisi Azerbaycan'daki mimari gelişmeyi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Kars Malakanları</span>

Kars Malakanları; 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 yıllarında Çarlık Rusya ile Osmanlı İmparatorluğu arasında çıkan savaşta Rusların Kars ve Ardahan bölgelerini işgal etmeleri neticesinde bölgenin nüfus yapısını değiştirmek ve bölgeye hâkim olabilmek amacıyla yerleştirdikleri Beyaz Ruslardır.

Bay Bican Bey, Dede Korkut Kitabı 'ndaki destanda kullanılan antroponimlerden biridir. Üçüncü biçimde kullanılan "Baybican", Deli Karçar ve Banu Çiçek'in babasıdır.

Şıxhmahmud - Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin Babek ilçesinin Şıxhmahmud köyü idari bölgesel bölgesinde bir köy

Şada, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin Şahbuz ilçesine bağlı bir köydür. Pirçay kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kolanı</span>

Kolanı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'nin Şahbuz ilçesine bağlı bir köydür.

Daylağlı, Azerbaycan Cumhuriyeti bünyesindeki Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'nin Şahbuz ilçesine bağlı bir köydür. Selasuz köyü idari dairesi dahilindeki Azizbeyov köyü, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisinin 1 Mart 2003 tarih ve 423-IIQ sayılı kararı ile Daylaklı köyü adını almıştır. Köyde 405 kişi yaşamaktadır.

Cahri, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin Babek ilçesinin Cahri yerleşim idari mülki yerleşimine bağlı bir yerleşim yeridir. Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi'nin 12 Haziran 2020 tarih ve 128-VIQ sayılı Kararı ile Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'nin Babek ilçesinin cahri köyü idari mülki dairesi dahilindeki cahri köyüne yerleşim statüsü verilmiş ve cahri köyü idari bölge dairesi, cahri yerleşiminin idari bölge dairesi olarak kabul ediliyordu.

Tivi, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin Ordubad ilçesine bağlı bir köydür.