İçeriğe atla

Bizim Cebiş müellim

Bizim Cebiş Hoca
Bizim Cəbiş Müəllim
Film afişi.
YönetmenHasan Seyidbeyli
SenaristMəksud İbrahimbəyov
OyuncularSüleyman Alasgarov - Cebiş
Şefiqe Memmedova - Cebiş'in karısı[1]
Muhtar Maniyev - Necefov
Səfurə İbrahimova - Necefov'un karısı
Ziya Seyidbeyli - Namık
Nesibe Zeynalova - Suğra Hala
Aliağa Ağayev - Ebülfez
Akil Ağacanov - Makedon[2]
Svetlana Morşinina - Tanya
Cahangir Novruzov - Rəsulov
Fazıl Salayev - Mıqqı
Mehriban Seyidbeyli - Şefiqa
Hamlet Hanızade - Kapitan
Kamil Gubuşov - Hoca
Cabbar Aliyev - Hoca
Memmedrıza Şeyhzamanov - Poçtalyon
S. Aslanova
Ş. Bağırova -
Süsen Macidova - Makedon'un annesi
Memmed Sadıkov - Senger Kazan
Talat Rahmaov
Eldeniz Zeynalov - Gulam
Sofa Besirzade - Hekim
V. Otradinski - Kaçkın
N. Sorin
A. Yakovlev
N. Sarnatskaya
V. Şirye
Ağahüseyin Cavadov - Neft satan
Alihaydar Hasanzade - Tanya'yı getiren
İ. Şaqulina
M. Seyidbeyli
Sadakat Zülfükarova
A. Halilov - Mahalle sakini
Bahadır Aliyev - Tüccar
MüzikEmin Sabitoğlu
Görüntü yönetmeniArif Nerimanbeyov
StüdyoAzerbaycanfilm
CinsiSinema filmi
TürüDram, komedi, savaş
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1969
Çıkış tarih(ler)i30 Aralık 1969
Süre73,5 dk.
ÜlkeAzerbaycan SSC
DilAzerice

Bizim Cebiş Hoca (AzericeBizim Cəbiş Müəllim, RusçaЯ помню тебя, учитель[3]) 1969 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yapımı bir dram filmi. Yönetmenliğini Hasan Seyidbeyli[4] yapmıştır.[5]

Konusu

Cebiş Kimya hocasıdır. Olaylar II. Dünya Savaşı'nın en zor dönemlerinde Bakü'de meydana gelmektedir. Cebiş alanında uzman olmasına rağmen öğrenciler savaş zamanı olması nedeniyle okumaya meyilli değillerdir. Cebiş'in ailesi de savaşta olduğu için zor geçinmektedirler. Savaş döneminde sabun bulmak çok zordur. Cebiş sabun yapmayı başaracak ve karısı bu sabunları satarak zengin olmayı aklına koyacaktır. Lakin Cebiş hocalığı her şeyin üstünde tutarak tüccar olmak istemez. Cebiş de savaşa gitmek isteyecek ama gözleri zayıf gördüğü için kabul edilmeyecektir. Filmde tüccar olan Suğra hala, bir Rus kızını sahiplenecektir; bu, Sovyet döneminde tüccarların da iyi kalpli olabileceklerini göstermektedir. Bu sırada mahalleden Namık ve Makedon adlı iki delikanlı bu Rus kızını sevecektir.

Namık'ın babası askere uğurlanırken Cebiş, karısına kalp biçiminde sabunlar hediye edecektir. Cebiş, karısının eve yemek alabilmek için kendi ceketini sattığını öğrenmesi üzerine sabun yapmaya karar verecektir. Namık'ın babasının da öldüğü öğrenilir. Geceleyin Cebiş, valiziyle sabunları istasyonda satmaya gider; aynı anda öğrencileri askere gitmektedir.

Seslendirme yapanlar

  • Hasanağa Turabov - asker
  • Memmedsadık Nuriyev - kaçkın
  • Dadaş Kazımov - kaçkın
  • Amelya Penahova - Tanya (Svetlana Morşinina)
  • Bahadır Aliyev - asker

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ İhtiyarkızı, N. (31 Mart 2012). "Aktrisa Şəfiqə Məmmədova haqqında". Həftə içi. s. 15. “Bizim Cəbiş müəllim”in həyat yoldaşı 67 yaşında (Azerice)
  2. ^ Cuvarlı, O. (14 Kasım 2014). "Makedonun sonraki taleyi". Adalet. s. 5. “Bizim Cəbiş müəllim” filmindən Makedon kimi tanıdığımız Aqil Ağacanov haqqında (Azerice)
  3. ^ "Я помню тебя, учитель". Bizim Cebiş Hoca. Kinopoisk.ru. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2017. (Rusça)
  4. ^ "Müharibə dövründən danışan mükəmməl sənət əsəri". Azadlıq. 8 Eylül 2014. s. 14. “Bizim Cəbiş müəllim”ə çəkilmək üçün Makedon şərt qoydu: (rejissor Həsən Seyidbəylinin eyniadlı filmi haqqında rejissor Əbdül Mahmudbəyovun fikirləri) (Azerice)
  5. ^ Memmedov, Ramiz (2007). Azerbaycan Milli Ensiklopediyası: Azerbaycan - Film. Azərbaycan Milli Ensiklopediyası Elmi Mərkəzi. s. 816. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Azerbaycan, resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülkedir. Güney Kafkasya'nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi olan Azerbaycan'ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşudur. Kendisine bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin ise kuzey ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı İran ile çevrilmiştir, Türkiye ile 17 km'lik sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Üzeyir Hacıbeyov</span> Azeri bestekar

Üzeyir Hacıbeyov, Üzeyir Bey Hacıbeyli, Üzeyir Abdül Hüseyin Bey oğlu Hacıbeyov Azerbaycanlı Sovyet bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Nasreddin Hoca</span> efsanevi kişi ve mizah kahramanı

Nasreddin Hoca, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde, Hortu ile Akşehir çevresinde yaşamış olan efsanevi kişi ve mizah kahramanıdır.

Aygün Alesker kızı Kazımova, Azeri şarkıcı, dansçı, besteci, sunucu, oyuncu ve eski millî hentbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Karakoyunlular</span> 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurduğu bir devlet

Karakoyunlular ya da Karakoyunlu Devleti, başkenti Tebriz olan ve 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurmuş olduğu bir devlettir.

<i>Askerin Türküsü</i>

Bir Askerin Türküsü, Grigori Çuhray'ın yönettiği 1959 Mosfilm yapımı II. Dünya Savaşı sırasında bir Sovyet askerini anlatan savaş, drama filmi. Film Alyoşa'nın annesini ziyaret etmek için çıktığı iki günlük seyahatini anlatırken savaşın insanlar üzerindeki etkilerini ve geliştirdikleri davranışları tüm çıplaklığı ile anlatır. Yönetmen bu filmle Lenin Nişanı'na layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan sineması</span>

Azerbaycan sineması, Azerbaycan'ın uluslararası film kültürü ve sinematografisinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Revan Hanlığı</span> 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren Türk hanlığıdır. Kökeni Türk olan hanlığın bayrağında elinde kılıç tutan bir aslan sembolü vardır.

Revan Hanlığı, merkezi günümüzdeki Erivan şehrini başkent olarak seçen ve 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren hanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Nesibe Zeynalova</span>

Nesibe Cihangir kızı Zeynalova, özellikle komedi rolleriyle bilinen Azerbaycanlı oyuncudur.

<i>Onibaba</i> (film)

Onibaba, 1964 Japonya yapımı fantastik korku filmidir. Film birçok ülkede genellikle özgün adıyla, ara sıra da özgün adının o dildeki anlamına karşılık gelen adlarla gösterilmiştir. Türkiye'de de birkaç kaynakta filmin adı Onibaba olarak belirtilmiş olmakla birlikte, tek bir kaynak filmin Türkçe adının Kadın Katiller olduğunu belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şirvanşahlar Devleti</span>

Şirvanşahlar Devleti ,(Arapça/Farsça: شروانشاه) — 861-1538 yılları arasında Güneydoğu Kafkasya'da, ağırlıklı olarak günümüz Azerbaycan Cumhuriyeti'de ve kısmen de günümüz Dağıstan topraklarında var olmuş ve sonradan Azerbaycanlılaşmış bir devlettir. Devletin sınırları doğuda Derbent'ten, Kür Nehri'nin Hazar Denizi'ne döküldüğü noktaya kadar uzanarak, Şirvan tarihi bölgesi ile bazen batıda Gence şehrine kadar ulaşmış, ayrıca farklı dönemlerde Şeki, Karabağ ve Beylegan'ı da kapsamıştır. Başkenti Şamahı ve Bakü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mübariz İbrahimov</span> Azerbaycan ulusal kahramanı

Mübariz Ağakerim oğlu İbrahimov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin askeriydi, gedikli subay olarak görev yapmaktaydı. İbrahimov, 2010 yılında ölümünden sonra Azerbaycan'da yılın adamı ve Azerbaycan ulusal kahramanı unvanlarına layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Mustafayev (gazeteci)</span> Karabağ savaşında şehit düşen Azerbaycanlı gazeteci

Cengiz Mustafayev, 29 Ağustos 1960 tarihinde Astrahan Oblastı`da doğmuş, 15 Haziran 1992 Hocalı`da, şehit edilmiştir, Azerbaycanlı gazeteci ve Azerbaycan Ulusal Kahramanıdır.

Korkmaz Eyvazov - Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

Elif Hacıyev - Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi Abbasov</span>

Mehdi Abbasov, Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Albert Agarunov</span> Azerbaycanlı asker

Albert Agarunoviç Agarunov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde yüzbaşı olarak görev yapmış Azerbaycanlı asker. Dağ Yahudisi kökenli olan Agarunov, 1980'lerin sonlarında Sovyet ordusunda görev yapmış; askerliğini bitirince bir fabrikada çalışmak üzere Surahanı Rayonu'na dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Dağlık Karabağ Savaşı</span> Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan savaş

İkinci Dağlık Karabağ Savaşı, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı veya 44 Günlük Savaş Dağlık Karabağ'da Türkiye destekli Azerbaycan ile Ermenistan ve onun desteklediği tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti arasında yaşanmış silahlı çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Zöhrapbeyov'un evi</span>

Zöhrapbeyov'un evi, Abbaskulu bey Zöhrapbeyov'un Azerbaycan'ın Şuşa kentindeki evidir. Şuşa'nın ünlü ailelerinden Zöhrapbeyovların bir mensubuydu. Ev, Şuşa'daki Ocakkulu caddesinde yer alır ve 19. yüzyılda inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Han Ziyadhanov</span>

İsmail Han Ziyadhanov — Azerbaycan Cumhuriyeti hükümetinin üyesi, diplomat, Azerbaycan Cumhuriyeti ordusunun yarbayı. Rusya İmparatorluğu'nun Birinci Devlet Dumasına seçilen 5 Azerbaycanlıdan biri.