İçeriğe atla

Bizanslı Aristophanes

Bizanslı Aristophanes
Ἀριστοφάνης ὁ Βυζάντιος
Doğumy. MÖ. 257
Bizans
(günümüzde İstanbul, Türkiye)
Ölümy. MÖ. 185/180
İskenderiye
(günümüzde Mısır)
Diğer ad(lar)ıAristophanes of Byzantium

Bizanslı Aristophanes (GrekçeἈριστοφάνης ὁ Βυζάντιος GrekçeAristophánēs ho Buzántios; y. MÖ. 257 – y. MÖ. 185/180), Hellenistik Yunan döneminde özellikle Homeros alanındaki çalışmalarıyla tanınan bir bilgin, eleştirmen ve gramerciydi, aynı zamanda Pindar ve Hesiod gibi diğer klasik yazarlar üzerine yaptığı çalışmalarla da tanınır. MÖ 257 civarında Bizans'ta doğdu, kısa süre sonra İskenderiye'ye taşındı ve Zenodotus, Callimachus ve Dionysius Iambus'un yanında çalıştı. Altmış yaşında İskenderiye Kütüphanesi'nin kütüphanecisi olarak Eratosthenes'in yerine geçti. 77 yaşında Athenaeus'un "idrar tutulması" olarak tanımladığı bir hastalıktan öldü.[1]

Çalışmaları

Aristophanes, "Chiron'un Öğütleri"nin (İngilizcePrecepts of Chiron, GrekçeΧείρωνος ὑποθῆκαι) Hesiod'un eseri olduğunu ilk reddeden kişidir.[2]

İcatları

Aksan sistemi

Aristophanes, arkaik ve Klasik Yunanca'nın tonal, perdeli sistemi, yerini Koine'nin vurguya dayalı sistemine bırakırken (ya da bırakmışken), Yunancada telaffuzu belirlemek için kullanılan aksan sistemi'nin icadıyla anılır. Bu aynı zamanda İskender'in fetihlerinin ardından Yunancanın Doğu Akdeniz için bir lingua franca olarak hareket etmeye başladığı (çeşitli Semitik dillerin yerini aldığı) bir dönemdi. Aksanlar, eski edebi eserlerde Yunanca'nın telaffuzuna yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Noktalama işaretleri

Ayrıca y. MÖ 200 noktalama işaretlerinin ilk biçimlerinden birini; dizeleri ayıran (kolometri) ve yüksek sesle okurken metnin her bir parçasını tamamlamak için gereken nefes miktarını gösteren (yüzyıllar sonrasına kadar noktalama işaretlerine uygulanmayan dilbilgisi kurallarına uymamak için) tek noktalar (théseis, Latince distinctiones) icat etti. Kısa bir pasaj ("komma") için orta seviyeye (-) bir stigmḕ mésē noktası yerleştirilirdi. Bu, modern virgül noktalama işaretinin ve adının kökenidir. Daha uzun bir pasaj (kolon) için, modern kolon veya noktalı virgül'e benzer şekilde, metnin alt kısmıyla aynı seviyede (.) bir hypostigmḗ noktası yerleştirilirdi ve çok uzun duraklamalar (periodos) için, metin satırının üst kısmına yakın bir stigmḕ teleía noktası (·) konurdu.[3][4][5] Bir obelus için 'a benzeyen bir sembol kullanmıştır.

Sözlükbilim

Bir sözlükbilimci olarak arkaik ve alışılmadık sözcüklerin derlemelerini yapmıştır. MÖ 185-180 yılları arasında İskenderiye'de öldü. Öğrencileri arasında Callistratus, Samothraceli Aristarchus ve belki de Agallis vardı.

Günümüze ulaşan çalışmaları

Bizanslı Aristophanes'in yazılarından günümüze ulaşan tek şey, sonraki yazarların edebi yorumlarında ya da scholia'larında alıntılar yoluyla korunmuş birkaç parça, Yunan drama eserlerine yapılan birkaç argumenta ve bir sözlüğün bir kısmıdır.[6] Günümüze ulaşan parçaların en son baskısı William J. Slater tarafından yapılmıştır.[7]

Ayrıca bakınız

  • Homeros araştırmaları
  • Lille Stesichorus
  • Poltonik imla

Kaynakça

  1. ^ Lemprière, John (1823). A Classical Dictionary Containing a Copious Account of All the Proper Names Mentioned in Ancient Authors (İngilizce). T. Cadell. s. 97. Erişim tarihi: 12 Nisan 2023. 
  2. ^ H. G. Evelyn-White, tr. Hesiod II: The Homeric Hymns and Homerica (Loeb Classical Library 503), 2nd ed. 1936 fr. 4.
  3. ^ Reading Before Punctuation 2 Eylül 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. — Introduction to Latin Literature handout, Haverford College
  4. ^ "A History Of Punctuation". Archived from the original on 8 Mart 2005. Erişim tarihi: 26 Mart 2023. 
  5. ^ Bliss, Robert. "Points to Ponder". Software Technology Support Center. 28 Kasım 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2013. 
  6. ^ Beach, Frederick Converse (1912). The Americana: A Universal Reference Library. 2. New York City, New York: Scientific American Compiling Department. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2017. 
  7. ^ Aristophanis Byzantii fragmenta, Berlin: Walter de Gruyter, 1986.

Dış bağlantılar

Konuyla ilgili yayınlar

Önce gelen
Eratosthenes
İskenderiye Kütüphanesi BaşkanıSonra gelen
Samothraceli Aristarchus?

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunan mitolojisi</span> Antik Yunanların oluşturduğu mitlerden oluşan mitoloji

Yunan mitolojisi, Antik Yunanistan'da dünyanın yaratılışı, tanrı, tanrıça ve kahramanların hayatı hakkındaki söylence ve öğretileri içermekle kalmayıp aynı zamanda Eski Yunan dininin gövdesini oluşturmaktadır. Günümüzde, bu mitoloji hakkındaki bilgilerimizi bu sözlü edebiyatın yazılı hâllerinden alıyoruz. Tarihçiler, mitoloji hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için o dönemin sanatındaki ipuçlarını bile toplar.

<span class="mw-page-title-main">Homeros</span>

Homeros Antik Çağ'da yaşamış İyonyalı ozan. Batı edebiyatının ilk büyük eserleri kabul edilen İlyada ve Odysseia destanlarının yazarı veya derleyicisi olduğu kabul edilmektedir. Smyrna (İzmir) bölgesinde yaşamış olduğu sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Truva Savaşı</span> Yunan mitolojisinde efsanevi savaş

Truva Savaşı, Yunan mitolojisinde M.Ö. 12. veya 13. yüzyıl civarında meydana gelen efsanevi bir çatışmadır. Savaş, Truvalı Paris'in Helen'i Sparta kralı kocası Menelaos'tan almasının ardından Akalar (Yunanlar) tarafından Truva şehrine karşı yürütülmüştür. Savaş Yunan mitolojisindeki en önemli olaylardan biridir ve başta Homeros'un İlyada'sı olmak üzere Yunan edebiyatının birçok eserinde anlatılmaktadır. İlyada'nın özü on yıl süren Truva kuşatmasının onuncu yılında dört gün iki gecelik bir dönemi anlatır; Odisseia ise savaşın kahramanlarından biri olan Odisseia'un eve dönüş yolculuğunu anlatır. Savaşın diğer bölümleri, fragmanlar halinde günümüze ulaşan epik şiirler döngüsünde anlatılır. Savaştan bölümler, Yunan tragedyası ve Yunan edebiyatının diğer eserleri ile Virgil ve Ovid gibi Romalı şairler için malzeme sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Deukalion</span>

Yunan mitolojisinde, Deukalion Promete'nin oğluydu; eski kaynaklar annesini Clymene, Hesione veya Pronoia olarak adlandırır. Yunan mitolojisindeki tufan ile yakından bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nestor</span> Yunan Mitolojisinde Pylos Kralı

Nestor, Homeros'un Odysseia'sında anlatılan efsanevi bilge Pylos Kralı'dır. 1939'daki kazılar onun sarayını ortaya çıkarmıştır ve bölgedeki kazılar yakın zamanda yeniden başlamıştır.

Yunan mitolojisi'nde, Pallas Titanlardan biridir. Hesiodos'a göre, Kriyus ve Euribia'nın oğlu, Astraeus ve Perses'in kardeşi, Stiks'in kocası ve Zelus ("Şevk"), Nike ("Zafer"), Kratos ("Dayanıklılık") ve Bia'nın ("Şiddet") babasıdır. Gaius Julius Hyginus, "dev" olarak adlandırdığı Pallas'ın ayrıca Scylla, Fontes ("Çeşmeler") ve Lacus'un ("Göller") Stiks'den doğma babaları olduğunu belirtir. Pallas bazen savaş maharetinin ve bahar sefer mevsiminin Titan tanrısı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Klasik çalışmalar</span>

Klasik çalışmalar, klasik antik dönem hakkında çalışmalardır. Greko-Romen dünyasının, özellikle dilleri ve edebiyatları ve aynı zamanda Greko-Romen felsefesi, tarihi ve arkeolojisi hakkındaki çalışmaları da kapsamaktadır. Geleneksel olarak Batı'da, Yunan ve Roma klasikleri incelemesi beşeri bilimin temel taşlarından biri ve yuvarlak bir eğitimin gerekli bir parçası olarak görülüyordu. Klasik çalışması geleneksel olarak seçkin bir eğitimin temel taşıdır.

Zinodotos, Yunan dilbilimci, edebi eleştirmen, Homeros uzmanı ve İskenderiye Kütüphanesi'nin ilk kütüphanecisi. Ptolemaios Hanedanı devrinde yaşayan Zinodotos Efesoslu olup Koslu Philias'ın öğrencisiydi. İskenderiye Kütüphanesi'nin ilk yöneticisi ve ilk Homeros eleştirmeni olan Zinodotos'un Tabula iliaca'nın yazarı olduğu düşünülmektedir. Homeros'un metinlerinde geçen muğlak kelimeleri ele aldığı γλῶσσαι adlı bir sözlüğü de vardır. Ayrıca kendisi sözcükleri ayıran ve noktalama işaretlerini ilk bulan kişidir. Tanrıların Doğuşu (Theogonia), İlyada ve Odysseia'yı tekrar ele alıp düzenlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Graeae</span>

Graeae, Yunan mitolojisinde Gri Kardeşler ve Phorcides olarak da adlandırılan Graeae, aralarında bir göz ve bir diş paylaşan üç kız kardeşlerdir. İsimleri Deino, Enyo ve Pemphredo idi.

<span class="mw-page-title-main">Orthrus</span>

Orthrus veya Orthus, Yunan mitolojisinde, mitograf

<span class="mw-page-title-main">Tindareos</span> Sparta kralı

Yunan mitolojisinde, Tyndareos / Tyndareus bir Sparta kralıdır.

Yunan mitolojisinde, Philyra veya Phillyra Titan Okeanos ve Tethys'in su perisi kızları olan 3000 Okenaid'den biriydi.

Yunan mitolojisinde, Callirrhoe, Callirhoe, Callirrhoë veya bazen Kallirroi aşağıdaki karakterlerin isimleridir:

<span class="mw-page-title-main">Aethiopis</span>

Aethiopis ya da Aithiopis, eski Yunan edebiyatının kayıp bir destanlarından biridir. "Epik Döngü" olarak bilinen, Antik Yunanda daktilik ölçü ile yazılmış ve Truva Savaşı'nı konu alan şiirlerden biriydi. Aethiopis'in hikâyesi kronolojik olarak Homeros İlyada'sından hemen sonra gelir ve onu Küçük İlyada takip eder. Aethiopis; antik yazarların bazıları tarafından Miletli Arctinus atfedilmiştir. Şiir, daktilik ölçü ile yazılmış beş şiir kitabından oluşuyordu.

Epik Döngü, Eski Yunan destanlarının derlemesidir ve daktilik ölçü ile yazılıp, Truva Savaşı'nı konu alırlar. Bunlar sırası ile Cypria, Aethiopis, sözde Küçük İlyada, Iliupersis, Nostoi ve Telegoni'dir. Bilginler bazen Epik Döngü şiirleri arasına Homeros destanlarını katarlar; ancak Epik Döngü terimi daha çok Homeros'un olmayan şiirleri belirtmek için kullanılır.

Yunan mitolojisinde, Alycyone ya da Alkyone, Eski Yunanca alkyon αλκυων "yalıçapkını") birden fazla karakterin adıdır:

Yunan mitolojisinde, Asteria veya Asterie, Titanlar Koios (Polus) ve Phoebe'nin kızı; aynı zamanda da Leto'nun kız kardeşidir. Hesiodos'a göre Titan Perses'ten tek bir çocuğu oldu, büyücülük tanrıçası Hekate adında bir kız. Diğer yazarlarsa Asteria'yı, Zeus'un babaları olduğu bilinen Herakles'in ve Hekate'nin de annesi olduğunu anlatırlar.

Menoetius, Menoitios veya Menoetes ; "ölüme mahkûm edilmiş kudret" anlamına gelir, Yunan mitolojisindeki üç farklı varlığa atıfta bulunan bir isimdir:

Yunan mitolojisinde, Perses,Eski Yunanca: ΠέρσηςTitan Kriyus ve Euribia'nın oğlu ve dolayısıyla Astraios ve Pallas'ın kardeşidir. Eski anlatılar, evliliği ve çocukları dışında Perses hakkında çok az şey söyler, önemi büyük ölçüde soyağacı ile bağlantılıdır ve yalnızca diğer daha önemli figürlerin ebeveynlerinden bahsederken kendisine değinilir.

<span class="mw-page-title-main">Aidos</span> Yunan mitolojisinde saygı ve mütevazılık tanrıçası

Aidos veya Aedos Yunan mitolojisinde ; utanç, alçakgönüllülük, saygı ve mütevazılık tanrıçasıydı. Aidos, bir nitelik olarak insanları yanlış yapmaktan alıkoyan saygı ya da utanç duygusuydu. Aynı zamanda bu ifade, zengin bir kişinin yoksulların yanında hissedebileceği, şans ya da liyakat sebebiyle olsa bile servet eşitsizliğinin nihayetinde hak edilmediği duygusunu da ifade ediyordu. Antik ve Hristiyan dönem alçakgönüllülüğü ortak temaları paylaşır: ikisi de bencilliği, benmerkezciliği, kibri ve aşırı gururu reddeder; aynı zamanda insan sınırlarını da tanırlar. Aristoteles bunu kibir ve korkaklık arasında bir orta yol olarak tanımlar.