İçeriğe atla

Bizans döneminde Ermenistan

Koordinatlar: 39°10′N 40°39′E / 39.17°K 40.65°D / 39.17; 40.65
Bizans
Bizans döneminde Ermenistan
387-536
Bizans döneminde Ermenistan, 387-536
Bizans döneminde Ermenistan, 387-536
BaşkentSebastia
Melitene
Arsamosata
Theodosiopolis (Garin)
Yaygın dil(ler)Ermenice (yerel dil)
Orta Çağ Yunancası
Resmî din
Ermeni Apostolik Kilisesi
Kalkedon Hristiyanlığı
Tarihî dönemGeç Antik Çağ, Erken Orta Çağ
• Kuruluşu
387
• Dağılışı
536
Öncüller
Ardıllar
Ermenistan Krallığı
Armeniakon

Bizans döneminde Ermenistan, bazen Batı Ermenistan olarak da bilinir,[1][2][3] Ermenistan Krallığı'nın Bizans İmparatorluğu'nun bir parçası haline gelen bölgelerine verilen addır. Bölgenin büyüklüğü, Bizanslıların Ermenistan üzerindeki kontrolünün derecesine bağlı olarak zamanla değişmiştir.

Bizans ve Sasani imparatorlukları 387 ve 428 yıllarında Ermenistan'ı bölmüşlerdir. Batı Ermenistan Bizans yönetimine, Doğu Ermenistan ise Sasani kontrolüne geçmiştir. Ermeni Bagratuni Krallığı'nın kurulmasından sonra bile tarihi Ermenistan'ın bazı kısımları ve Ermenilerin yaşadığı bölgeler hâlâ Bizans yönetimi altında kalmıştır.

Ermenilerin, Sasaniler'e karşı silahlı bir isyanla mücadele etmeleri nedeniyle 451 yılındaki Kalkedon Konsili'nde temsil edilmemişlerdir. Bu nedenle Ermeni ve Bizans Hristiyanlığı arasında teolojik bir kaymanın ortaya çıkmıştır.[4]

Ne olursa olsun, birçok Ermeni, Bizans İmparatorluğu'nda başarılı olmuştur. Kültürel olarak Doğu Roma (Bizans) olmasına rağmen etnik olarak Ermeni, yarı Ermeni, kısmen Ermeni ya da muhtemelen Ermeni çok sayıda Bizans imparatoru mevcuttur. Bunun en güzel örneği babası Ermeni, annesi Kapadokyalı olan İmparator Herakleios'tur. İmparator Herakleios, Herakleios Hanedanlığı'nı (610-717) başlatmıştır. I. Basileios kendi hanedanlığını (Makedon Hanedanı) kuran başka bir Ermenidir. Babası Ermeni, annesi Rumdu. Tam veya kısmi Ermeni kökenli diğer imparatorlar arasında I. Romanos, I. İoannis, Mizizios, Artabasdos, Filippikos ve V. Leon yer almaktadır.

Bizans Ordusunda Ermeni askeriyesi

Ermenistan, asker birlikleri aracılığıyla Bizans'a büyük katkılarda bulunmuştur. Sürekli tehdit altında olan imparatorluğun iyi bir orduya ihtiyacı vardı. Ordu nispeten küçüktü ve hiçbir zaman 150.000 kişiyi geçmiyordu. Ordu, imparatorluğun farklı bölgelerine gönderilmiş ve en şiddetli savaşlara katılmış ve hiçbir zaman 20.000 veya 30.000 kişiyi aşmamıştır. 5. yüzyıldan itibaren Ermeniler, Bizans ordusunun ana unsuru olarak görülüyorlardı. Prokopius, imparatorun saray muhafızları olan scholarii "en cesur Ermeniler arasından seçildiğini" yazmıştır.

Bizans ordusundaki Ermeni askerlerinin daha sonraki yüzyıllarda, özellikle de Ermenilerin Bizans ordusuna en fazla katıldığı dönemin 9. ve 10. yüzyıllar olduğu rivayet edilir. Bizans ve Arap tarihçileri Ermeni askerlerinin öneminin kabul edilmesi konusunda hemfikirdirler. Örneğin Charles Diehl şöyle yazar: "Ermeni birlikleri özellikle bu dönemde çok sayıdaydı ve iyi eğitilmişti."[5] Bir başka Bizans tarihçisi, Bizans imparatorları II. Nikiforos ve I. İoannis'in zaferlerinde Ermeni piyadelerinin oynadığı belirleyici rolü över.[6]

O dönemde Ermeniler, Bizans ordusunda bulunan İskandinavlar ile omuz omuza hizmet etmişlerdir. Dağlı Ermeniler ile İskandinavlar arasındaki bu ilk karşılaşma, bu iki unsuru birbirine yaklaştıran Nansen tarafından tartışılır ve şunu kaydeder: "İskandinav atalarımızla birlikte Bizans'ın saldırı birliklerini oluşturanlar Ermenilerdi."[7] Ayrıca Bussel, Ermeni feodal beyleri ile kuzeyli savaşçıların düşünce tarzı ve ruhlarındaki benzerliklerin altını çizer. Her iki grupta da hükûmet ve kamu çıkarları konusunda garip bir yokluk ve bilgisizlik olduğunu ve aynı zamanda kişisel ayrımları başarma konusunda eşit derecede büyük bir ilgi ve efendilerine ve liderlerine bağlılık olduğunu iddia eder.[8]

Bizans'ın Ermeni İmparatorları

Roma İmparatorluğu'nun İmparator I. Theodosius'un iki oğlu arasında bölünmesini, kısa süre sonra, bölünmüş dünyanın doğu yarısı olan Bizans'ın sarayında yabancı unsurların hakimiyeti izlemiştir. Başkentin Ermenistan'a yakınlığı çok sayıda Ermeni'yi Boğaz kıyılarına çekmiş ve üç yüzyıl boyunca Doğu İmparatorluğu'nun tarihinde önemli bir rol oynamışlardır.[9]

Ermenilerin Bizans tarihinde oynadığı önemli rol genel olarak yeterince akademik çalışmalara konu olmamıştır.[10]

Theodosiopolis Konseyi (593)

591'de barışın sağlanmasının ardından Ermenistan'daki Bizans-Pers sınırı

Uzun Bizans-Pers Savaşı'nın (572-591) sona ermesinden sonra, doğrudan Bizans yönetimi Ermenistan'ın tüm batı bölgelerine yayılmıştır. İmparator Mauricius (h. 582-602), yeni ilhak edilen bölgeler üzerindeki siyasi kontrolü güçlendirmek için yerel Ermeni Kilisesi'nin Kadıköy yanlısı fraksiyonunu desteklemeye karar vermiştir. 593 yılında Batı Ermeni piskoposlarından oluşan bölgesel bir konsey Theodosiopolis'te toplanmış ve Kalkedon Amentüsü tam bağlılıklarını ilan etmiştir. Konsey ayrıca Bagaranlı John'u (Yovhannes veya Hovhannes) Kalkedon Ermenilerinin yeni katolikosu olarak seçmiştir. [11]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Özel
  1. ^ Rivoira, Giovanni Teresio (1918). Moslem Architecture: Its Origins and Development. Oxford University Press. s. 188. 
  2. ^ The Armenian Review, Volume 3. Boston: Hairenik Association. 1950. s. 25. 
  3. ^ Baumstark, Anton (2011). On the Historical Development of the Liturgy. Collegeville, Minnesota: Liturgical Press. s. 102. ISBN 9780814660966. 
  4. ^ "The Glory of Byzantium | Publications for Educators | Explore & Learn | The Metropolitan Museum of Art". 29 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2023. 
  5. ^ C. Diehl, The Cambridge Medieval History, vol. IV; See also Schlumberger, Un Emperor byzantin au X siecle, Paris, 1890, s. 83 ve 350
  6. ^ F. W. Bussel, Essays on the Constitutional History of the Roman Empire, Londra, 1910, cilt II, s. 234
  7. ^ F. Nansen, Gjennem Armenia, Oslo, 1927, s. 21; See also Pawlikowski-Cholwa, Heer und Völkerschicksal, München, 1936, p. 117
  8. ^ F. W. Bussel, Essays on the Constitutional History of the Roman Empire, Londra, 1910, cilt II, s. 448
  9. ^ Vahan Kurkjian - Armenians Outside of Armenia
  10. ^ P. Charanis, "Ethnic Changes in the Byzantine Empire in the Seventh Century," (1959)
  11. ^ Meyendorff 1989.
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bizans İmparatorluğu</span> Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğunun devamı şeklinde var olmuş devlet (395–1453)

Doğu Roma İmparatorluğu veya Bizans İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis olan ülke. 5. yüzyılda Batı Roma İmparatorluğu'nun dağılışı ve çöküşü sürecinden sonra ayakta kalan imparatorluk, 1453'te Osmanlı'ya yenik düşünceye kadar yaklaşık bin yıl boyunca var olmaya devam etmiştir. Var olduğu sürenin başı ve ortalarını kapsayan çoğunda, Avrupa'da ekonomik, kültürel ve askerî bakımdan en güçlü ülkeydi. "Bizans İmparatorluğu" ve "Doğu Roma İmparatorluğu" terimleri ülkenin yıkılışından sonraki tarihçiler tarafından yaratılmış olup imparatorluk vatandaşları kendi ülkelerine Roma İmparatorluğu, veya Romania ; kendilerineyse "Romalılar" demekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Ermeniler</span> anayurdu Ermeni Yaylaları olan bir halk

Ermeniler, anayurdu Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları olan etnik grup ve millettir.

<span class="mw-page-title-main">Sasani İmparatorluğu</span> İslamın gelişinden önceki son Fars imparatorluğu, dördüncü büyük İran hanedanı (224–651)

Sasani İmparatorluğu, dördüncü büyük İran Hanedanı ve ikinci Pers İmparatorluğu'nun adıdır. Sasani İmparatorluğu, son Arşaklı hanedanı (Partlar) kralı IV. Artabanus'u yenmesinin ardından I. Ardeşir tarafından kurulmuş, son Sasani hükümdarı Şehinşah III. Yezdigirt'in (632-651), erken Halifelik'le yani ilk İslam Devleti ile girdiği 14 senelik mücadeleyi kaybetmesiyle sona ermiştir. İmparatorluğun sınırları bugünkü İran, Irak, Azerbaycan, Ermenistan, Afganistan, Türkiye'nin doğu bölgesi, Suriye'nin bir kısmı, Pakistan, Kafkaslar, Orta Asya ve Arabistan'ın bir kısmını kapsıyordu. II. Hüsrev'in hükümdarlığı (590-628) sırasında Mısır, Ürdün, Filistin ve Lübnan da kısa süreli olarak imparatorluğa dahil oldu. Sasaniler, imparatorluklarını 'İranşehr' ايرانشهر (Iranshæhr) 'İranlıların (Aryanların) memleketi' diye adlandırırlardı.

<span class="mw-page-title-main">Herakleios</span> 610–641 yılları arasındaki Bizans imparatoru

Herakleios veya Heraklius, Bizans İmparatorluğu'nun 610–641 yılları arasındaki imparatorudur. İslam'ın Muhammed tarafından kuruluşu ve yayılışı sırasında Bizans tahtında yer alan imparatordur.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Ermenileri</span> Osmanlı Devletinin Ermeni halkı

Osmanlı Devleti kuruluş döneminde Ermeniler, genellikle Çukurova, Doğu Anadolu Bölgesi ile Kafkasya bölgelerinde bulunan beyliklerin egemenliği altında yaşamışlardır. Bursa'nın başkent olduğu dönemde Ermeni ruhani reisliği başkente alınmıştır. İstanbul'un fethinden sonra da İstanbul'a taşınmış ve daha sonra da İstanbul Ermeni Patrikhanesi kurulmuştur. Ermeniler Anadolu'dan gelen göçlerle İstanbul'da büyük bir cemaat oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mauricius</span> Bizans imparatoru

Mauricius veya Mavrikyüs, 582 – 602 döneminde Doğu Roma/Bizans İmparatorluğu imparatorudur. Bizans imparatorluğunun başlangıç döneminde çok önemli bir hükümdardır. Bir general olarak kayın-babası II. Tiberius ölünce imparator olmuştur. Saltanatının neredeyse tümünde imparatorluğun ya doğu sınırlarında ya da batı Balkanlar sınırlarında neredeyse devamlı savaşlar meydana gelmiştir.

Ermenistan Eyaleti,, MS 114 yılında Roma İmparatoru Trajan tarafından, MÖ 66 yılından beri Roma korumasında olan Ermeni milletinin göç ettiği toprakların imparatorluğa bağlanmasıyla oluşturulan Roma eyaleti. Yerleştiği bölge Azerbaycan'ın tarihi Revan şehrinin etrafındadır.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Kuşatması (626)</span>

626 yılı Konstantinopolis Kuşatması, Sasaniler tarafından gerçekleştirilen ve Bizans İmparatorluğu'nun kesin zaferiyle sona eren kuşatmadır. Herakleios tarafından elde edilen diğer zaferler ile beraber bu kuşatmanın başarısız olması, Bizanslılar'ın topraklarını geri almalarını sağlayarak, sınırlarla ilgili Sasanileri M.S. 590 yılındaki duruma uygun anlaşma yapmaya zorladı.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Krallığı</span>

Ermenistan Krallığı, aynı zamanda Büyük Ermenistan Krallığı, veya basitçe Büyük Ermenistan, bazen Ermeni İmparatorluğu olarak da anılır, Antik Çağ'da bir monarşiydi. Hristiyanlığı devlet dini olarak kabul eden ilk devlettir. MÖ 321'den MS 428'e kadar varlığını sürdürmüştür. Tarihi, üç kraliyet hanedanı tarafından birbirini takip eden saltanatlara bölünmüştür: Orontid, Artaxiad ve Arsacid (52-428).

<span class="mw-page-title-main">Batı Ermenistan</span> Tarihsel iddiaların olduğu bir bölge

Batı Ermenistan, Ermenilerin tarihî ana vatanının bir parçası olan ve günümüzde Türkiye'nin doğusunda kalan bir bölgedir. Bizans Ermenistanı olarak da anılan Batı Ermenistan, MS 387'de Büyük Ermenistan'ın Bizans İmparatorluğu ve Sasani İmparatorluğu arasında bölünmesinden sonra ortaya çıkmıştır.

Üçüncü Göktürk-Sasani Savaşı, Batı Göktürk Kağanlığı ve Sasaniler arasında gerçekleşen üçüncü ve son savaş. Önceki iki savaşın aksine Orta Asya'da değil Güney Kafkasya'da gerçekleşmiştir. Bu savaş, son Bizans-Sasani savaşının etkilerine karşı oldu ve gelecek yüzyıllarda Orta Doğu'daki güç dengelerini etkiledi.

Patrici Gregori, Bizans İmparatorluğu Afrika Eksarhı. İktidarda bulunan Herakleios Hanedanı'nın akrabası olarak, keskin bir Kalkedon İnancı taraftarıydı ve 646 yılında Monotelitizmi destekleyen İmparator II. Konstans'a karşı bir isyana önderlik etmiştir. Kısa bir süre sonra kendini imparator ilan etmiş, 647 yılında Dört Halife dönemi Müslüman istilası ile karşılaşmıştır. İstilaya gelenler ile yüzleşmiş ancak Sbeitla'da mağlup olup, öldürülmüştür. Ölümünden sonra ve Müslümanların geri çekilmesinden sonra Afrika imparatorluk egemenliğine geri döndüğünde Bizans hakimiyetinin kurumları ağır şekilde tahrip olmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Vandallar Savaşı</span>

Vandallar Savaşı, Haziran 533 - Mart 534 döneminde Bizans İmparatorluğu ile Vandal Krallığı arasında yapılan, Vandal Krallığı'nın yenilip ortadan kaldırılması ile sonuçlanan ve çoğunluğu modern Tunus'ta yer alan savaştır. Bu savaş kendini tüm Roma İmparatoru olarak gören Bizans İmparatoru I. Justinianus'un Batı Roma İmparatorluğu'nun batıdaki arazileri tekrar eski sınırlarına kadar eline geçirmek amacı ile giriştiği bir seri muharebeden oluşan savaşların ilki idi.

<span class="mw-page-title-main">Bizans-Sasani Savaşı (602-628)</span> Bizans İmparatorluğu ve Sasani İmparatorluğu arasında 26 yıl süren savaş

Bizans–Sasani Savaşı (602–628), Bizans İmparatorluğu ile Sasani İmparatorluğu arasındaki savaş serilerinin sonuncusu ve en yıkıcısıdır. Bizans İmparatoru Mauricius'un Sasani kralı II. Hüsrev'e tahtına tekrar kavuşmasına yardım etmesinin ardından, iki güç arasındaki önceki savaş 591'de sona ermişti. 602'de Mauricius, siyasi rakibi Phocas tarafından öldürüldü. Bunun üzerine Hüsrev, Mauricius'un ölümünün intikamını almak için Bizans'a savaş ilan etti. Bu, on yıllar boyu süren bir çatışmaya dönüştü ve serideki en uzun savaş oldu. Genellikle Orta Doğu boyunca savaşılmıştır: Mısır, Levant, Mezopotamya, Kafkasya, Anadolu, Ermenistan, Ege Denizi ve hatta Konstantinopolis'in duvarlarının önünde.

<span class="mw-page-title-main">Herakleios (yaşlı)</span> Bizans generali

Herakleios (yaşlı) Doğu Roma (Bizans) generali ve Bizans İmparatoru Herakleios'un babasıdır. Olası Ermeni kökene sahip olan Yaşlı Heraclius 580'lerde Sasani İmparatorluğu'na karşı savaşta kendisini fark ettirdi. Herakleios, bir ast general olarak, Solachon Muharebesi sırasında Filippikos komutasında ve muhtemelen Sisarbanon Muharebesi sırasında Comentiolus komutasında hizmet etti. Yaklaşık 595'te Yaşlı Herakleios'un, İmparator Mauricius tarafından Samuel Vahewuni ve Atat Khorkhoruni tarafından yönetilen bir Ermeni isyanını bastırmak üzere magister militum per Armeniam olarak gönderildiğinden bahsedilir. Yaklaşık 600'da Afrika Eksarhı olarak atandı ve 608'de Yaşlı Herakleios oğluyla birlikte gaspçı Phocas'a isyan etti. Kuzey Afrika'yı bir üs olarak kullanan genç Herakleios, Phocas'ı devirerek, yüzyıl boyunca Bizans İmparatorluğu'nu yönetecek olan Herakleios Hanedanı başlattı. Yaşlı Herakleios, oğlunun Bizans tahtına çıkmasının haberinden kısa bir süre sonra öldü.

Şahen ya da Şahin II. Hüsrev döneminde (590-628) üst düzey bir Sasani generali (spahbed) idi. Spandiyadh Hanedanı üyesidir.

Bonus, İmparator Herakleios'un en yakın arkadaşlarından biri olup, imparatorluk başkenti Konstantinopolis'in Avar-Pers ittifakı tarafından 626 kuşatması sırasında şehrin başarılı savunmasında öncü rol oynayan Bizans devlet adamı ve generaliydi.

615'te Bizans İmparatorluğu ile devam eden savaş sırasında, spahbed Şahin komutasında Sasani ordusu, Küçük Asya'yı istila etti ve Konstantinopolis'te Boğazın karşısında Kalkedon'a ulaştı. Sebeos'a göre, bu noktada Herakleios'un savaştan çekilmeyi kabul edip Roma İmparatorluğu'nun bir Pers devleti haline gelmesi yanında, hatta II. Hüsrev'in imparatoru seçmesine izin vermek yanında Sasani imparatoru II. Hüsrev'e bağlanmaya hazırdı. Sasaniler bir önceki yıl Roma Suriyesi ve Filistin'i ele geçirmişlerdi. Bizans imparatoru Herakleios ile görüşmeler yapıldıktan sonra, Pers Şahinşah II. Hüsrev'e bir Bizans elçisi gönderildi ve Şahin yine Suriye'ye çekildi.

İoannes Troglita, Yunanca: Grekçe: Ἰωάννης Τρωγλίτης) 6. yüzyıl Bizanslı generaldir. Vandallar Savaşı'na katıldı ve Sasani İmparatorluğu ile yapılan savaşlar için doğuya gönderilmeden önce 533-538 yılları arasında Kuzey Afrika'da bölgesel bir askerî vali olarak görev yaptı. Dux Mesopotamiae olarak, birkaç savaşta sivrildi ve Bizans imparatoru I. Justinianus'un adamları tarafından fark edildi. 546 yazında Justinianus, yerli Moro kabilelerinin ve imparatorluk ordusunun kendisinin isyanlarının Bizans pozisyonunu ciddi şekilde azalttığı Afrika'daki Bizans kuvvetlerinin genel komutanı olarak İoannes Troglita'yı seçti. Troglita 546/547 kışında Byzacena Morolara karşı hızlı bir şekilde ilk zaferi aldı, ancak 547 yazında Tripolitanya kabileleri tarafından mağlup edildi ve Afrika bir kez daha yıkıcı baskınlara açık hale geldi. Troglita ordusunu yeniden düzenledi ve bazı kabile liderlerinin yardımını sağladı ve 548 yazında Cato Tarlaları'nda kabile koalisyonuyla yüzleşti ve kesin bir galibiyet kazandı. Bu zafer, Moro isyanının sonunu ve Afrika için bir barış dönemini gösterir. Troglita aynı zamanda Gotlar Savaşı'nda da yer aldı ve iki kez askerlerinin bir kısmını Ostrogotlara karşı yardım için İtalya'ya gönderdi.

<span class="mw-page-title-main">Sasani Ermenistanı</span> Sasani İmparatorluğunun eyaleti

Sasani Ermenistanı, aynı zamanda Pers Ermenistanı ve Persarmenia olarak da bilinir, Ermenistan'ın bulunduğu dönemlere de atıfta bulunabilir. Sasani İmparatorluğu'nun hükümdarlığı altındaydı ya da özellikle Ermenistan'ın onun kontrolü altındaki bazı kısımlarındaydı; örneğin 387'deki bölünmeden sonra, Batı Ermenistan'ın bir kısmı Doğu Roma İmparatorluğu'na dahil edilirken, Ermenistan'ın geri kalanı Sasani hükümdarlığı altına girmişti, ancak 428 yılına kadar mevcut krallığını korudu.