İçeriğe atla

Bizans alimlerinin listesi

Bu, Bizans bilim adamlarının ve diğer alimlerin bir listesidir.

9. yüzyıldan önce

Makedonya Rönesansı'ndan önce bilinen en önemli bilim adamları Jüstinyen Hanedanı altında faaliyet gösteriyordu.

Makedon Rönesansı

Makedon Rönesansı, 867'den 1056'ya kadar Makedon Hanedanı döneminde meydana geldi.

Komnenos dönemi ve sonrası

Komnenos dönemi 1081 ile 1185 arasında sürmüştür.

  • Anna Comnena (1083-1153)
  • Theodore Prodromos (y. 1100- y. 1165/70), matematikçi[]
  • Selanikli Eustathius (y. 1115-1195/6)
  • Efesli Mikail (12. yüzyılın başı veya ortası), filozof, fizik[]
  • Michael Glykas (12. yüzyıl), matematikçi[] ve astronom[]
  • Joannes Zonaras (12. yüzyıl), tarihçi
  • John Kinnamos (12. yüzyıl), tarihçi
  • Niketas Choniates (y. 1155–1215 veya 1216), tarihçi
  • Nikephoros Blemmydes (1197–1272)

Paleologos Rönesansı

Paleologos Rönesansı, çoğunlukla 12. yüzyıl Rönesansı ile çağdaştır. Palaiologos hanedanı y. 1260 ila 1453. Bir dizi Yunan bilim insanı, Batı Avrupa'da da bu rönesansın kurulmasına katkıda bulundu.

  • Demetrios Pepagomenos (1200-1300), zoolog, botanikçi ve eczacı
  • George Akropolites (1220-1282), astronom
  • Grigorios Hioniadis (1302'de öldü), matematikçi ve astronom
  • Manuel Holobolos (1230-1305), bilgin, öğretmen
  • George Pachymeres (1242–1310)
  • Manuel Moschopoulos (13.-14. yüzyılın başı) dil bilgisi uzmanı
  • Constantinos Lykites (13.-14. yüzyıl), astronom
  • John Pediasimos (13.-14. yüzyıl), matematikçi
  • Nikephoros Choumnos (y. 1250/55–1327), bilgin, meteorolog ve fizikçi
  • Maximus Planudes (1260 – y. 1305), gramerci ve ilahiyatçı,
  • Theodore Metochites (1270–1332), tabip ve matematikçi
  • Seminaralı Barlaam (y. 1290-1348), matematikçi ve astronom
  • Nicephorus Gregoras (1295-1359/60), matematikçi ve astronom
  • Demetrius Triclinius (y. 1300'den önce), astronomi bilgisine sahip gramerci
  • Thomas Magister (14. yüzyıl), dil bilgisi uzmanı
  • Meliteneli Theodore (1320-1393), astronom
  • Isaac Argyros (1310-1372), matematikçi ve astronom
  • John VI Kantakouzenos (1347-1355 hüküm sürdü), tarihçi
  • Manuel Chrysoloras (y. 1355-1415), çevirmen, filozof
  • Joannes Chortasmenos (1370-1437), bilim insanı, matematikçi ve astronom

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Boyer, Carl B. (1991) [1989]. A History of Mathematics (2.2bölüm=Revival and Decline of Greek Mathematics bas.). New York: Wiley. s. 193. ISBN 978-0-471-54397-8.  "The commentary by Eutocius on the Conics of Apollonius was dedicated to Anthemius of Tralles (t534), an able mathematician and architect of St. Sophia of Constantinople, who described the string construction of the ellipse and wrote a work On Burning-mirrors in which the focal properties of the parabola are described."
    Although Anthemius died not 534 but before 558, cf. Oxford Dictionary of Byzantium, p. 109.
  2. ^ Bassus, Cassianus. Geōponika (Yunanca). sumtu Caspari Fritsch. 
  3. ^ Marcus Louis Rautman (2006), Daily Life in the Byzantine Empire (Greenwood Publishing Group, 0-313-32437-9), 294–95.

İlave okumalar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rönesans</span> Orta Çağ ve Reformasyon arasındaki tarihi dönem

Rönesans, Orta Çağ ve Reform arasındaki tarihsel dönem olarak bilinir. 15 - 16. yüzyıl İtalya'sında batı ile klasik İlk Çağ arasında güzel sanatlar, bilim, felsefe ve mimarlıkta bağın tekrar kurulmasını sağlayan, Antik Yunan filozoflarının ve bilim insanlarının çalışmalarının çeviri yoluyla alındığı, deneysel düşüncenin canlandığı, insan yaşamı (hümanizm) üzerine yoğunlaşıldığı, matbaanın icat edilmesiyle bilginin geniş kitlelerle paylaşımının arttığı ve kökten değişimlerin yaşandığı bir dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Hipatia</span>

Hypatia Yunan filozof, matematikçi ve astronomdur. İskenderiye Kütüphanesi'nde felsefe, matematik ve astronomi üzerine dersler vermiştir. Yeni Platonculuk öğretisine bağlı olan Hypatia, Atina Akademisi'nin Eudoxus'ün başını çektiği Matematik geleneğine üye idi. Hypatia doğayı; mantık, matematik ve deney ile açıklamaya çalıştı.

Alfabetik MS 200 yılına kadar Yunanca konuşan Akdeniz dünyasındaki önemli kişiler listesi.

<span class="mw-page-title-main">Anthemios (matematikçi)</span> Bizanslı Rum bilim insanı ve mimar

Trallesli Anthemius, Konstantinopolis şehrinde bulunan Ayasofya Katedrali'ni, İsidoros ile birlikte tasarlayan Doğu Romalı mimar. Katedralin tasarımında, tamamen yeni bir mimari türü kullandı, bu da kiliseyi son derece istikrarsız hale getirmeye katkıda bulundu, bu yüzden yapının birkaç kez onarılması gerekti. İki odakta sabitlenmiş bir ip ile bir elipsin yapımını ve parabolün odak özelliklerini anlattı. Fizikte ışığın aynalardan yansımasını inceledi.

<span class="mw-page-title-main">Komninos Hanedanı</span>

Komninos Hanedanı,, 1081-1185 döneminde Bizans İmparatorluğu imparatorları olarak ve sonradan 1204-1461 döneminde Trabzon İmparatorluğu imparatorları olarak görev yapan bir hanedan. Bu hanedan mensupları geç Bizans döneminde önemli devlet mevkilerinde görev yapan bir soylu sülale mensuplarıdır. Komninos hanedanı ve sülalesi üyeleri diğer önemli ve tanınmış Bizans hanedan ve sülaleleri ile karşılıklı evlilikler yaparak yakın ilişkiler kurmuştu.

Joannes Kinnamos ya da John Cinnamus, Bizanslı tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">İranlı bilim insanları listesi</span> İran kökenli bilim insanları listesi

Bu liste İranî kökenli bilim insanlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Beytü'l-Hikme</span> Abbâsîlerin 800lü yılların başında Bağdatta kurduğu, dönemin en büyük kütüphanesi ve çeviri merkezi

Beytülhikme veya Bilgelik Evi, aynı zamanda Büyük Bağdat Kütüphanesi olarak da bilinen, ya büyük bir Abbasi devlet akademisini ve Bağdat'taki entelektüel merkezini ya da İslam'ın Altın Çağı sırasında Abbasi halifelerine ait büyük bir özel kitaplığı belirtir. Bilgelik Evi, Abbasi Halifeliğinin çöküşünün ardından fiziksel kanıt eksikliği ve bir anlatı oluşturmak için edebi kaynakların doğrulanmasına güvenerek, resmi bir akademi olarak işlevlerine ve varlığına ilişkin aktif bir tartışmanın konusudur. Bilgelik Evi, 8. yüzyılın sonlarında Halife Harun Reşid'in koleksiyonları için bir kütüphane olarak veya el-Mansur (754-775) tarafından hem Arapça hem de Farsça nadir kitaplara ve şiir koleksiyonlarına ev sahipliği yapmak üzere oluşturulan özel bir koleksiyon olarak kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Bilim insanı</span> bilimsel çalışmalarla uğraşan kimse

Bilim insanı, bilimci veya bilimadamı-bilimkadını, evrene ilişkin olgulara ve değişkenlere yönelik bilimsel veri elde etme yöntemlerini kullanarak sistematik bir şekilde bilgi elde etmeye çalışan kişidir. Daha sınırlı anlamda ise bilimsel yöntem kullanan bir bireydir. Kişi bilimin bir veya birden fazla alanında uzman olabilir. Bilim insanları; fiziksel, matematiksel ve sosyal alanlar da dâhil olmak üzere bilimin tüm alanlarında araştırmalar yaparlar. Onlar olaylar hakkında soru soran ve bu soruları sistematik olarak cevaplama yoluna giden insanlardır. Doğaları gereği meraklı ve iyi organize insanlardır. Diğer insanların aksine, bilim insanları bir şeyleri gözlemleme yeteneğine ve gözlemlediklerinde bir şeyler görebilme yetisine sahip olurlar.

<span class="mw-page-title-main">Mistra</span> Mistra

Mistra, Mezistre veya Misehor, Mora Vakainamelerinde (kroniklerinde) Μυζηθράς Myzithras, kale için bir kasaba ve Lakonya, Mora'nın eski bir belediyesi. Yunanistan'da 2011 yılında gerçekleşen yerel idareler reformundan beri Sparta belediyesinin bir parçasıdır. Antik Sparta'nın yanında Taygetus dağında konumlanmıştır. 14 ve 15. yüzyıllarda Bizans Mora Despotluğu'na başkentlik ettiği dönem zenginlik ve kültürel bir yükseliş yaşamıştır. Şehirde yerleşim Osmanlı döneminde devam etmiştir ancak Batılı Seyyahlar yanlışlıkla burayı antik Sparta olduğunu düşünmüşlerdir. 1830larda burası terk edilip, yaklaşık sekiz kilometre doğusunda yeni kasaba Sparta inşa edilmiştir.

Makedon Rönesansı, Bizans İmparatorluğu'nun (867-1056) Makedon Hanedanı dönemini bazen tanımamakta kullanılan terimdir, özellikle 10. yüzyıl bazı bilim adamlarının Klasik Bilime ilgisinin artığı bir zamandır ve klasik ögeler Hristiyan sanatına uyarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mesazon</span> Bizans İmparatorluğunun başbakanı olarak hareket eden yüksek makam

Mesazōn Bizans imparatoru'nun başbakanı ve baş yardımcısı olarak hareket eden Bizans İmparatorluğu'nun son yüzyıllarında yüksek bir makam ve görevlisi.

Patrologia Graeca Yunanca dilinde kaleme alınmış, bilhassa Hristiyan Kilise Babaları ve çeşitli çağdaş yazarların eserlerinin toplandığı bir koleksiyondur. 1857 ila 1866 yılları arasında 161 cilt halinde J. P. Migne tarafından Paris'te yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rönesans'ta bilim tarihi</span>

Rönesans döneminde coğrafya, astronomi, kimya, fizik, matematik, imalat, anatomi ve mühendislikte büyük ilerlemeler olmuştur. Eski bilimsel metinlerin yeniden keşfi 1453'te Konstantinopolis'in Osmanlı hâkimiyetine girmesinden sonra ivmelendi, matbaanın icadı öğrenmeyi demokratikleştirmiş ve yeni fikirlerin daha hızlı yayılmasını sağlamıştır. Ancak, en azından ilk döneminde, bazıları Rönesansı bilimsel bir geriye dönüklük olarak görmektedir. George Sarton ve Lynn Thorndike gibi tarihçiler ilerlemenin bir süre yavaşladığını savunarak Rönesans'ın bilimi nasıl etkilediğini eleştirirler. Hümanistler, siyaset ve tarih gibi insan merkezli konuları doğa felsefesine ve uygulamalı matematikğe tercih ettiler. Diğerleri ise kayıp veya belirsiz metinlerin yeniden keşfedilmesi ve dilin incelenmesi ve metinlerin doğru okunması üzerinde artan vurgu gibi etkenlere işaret ederek Rönesans'ın olumlu etkisine odaklanmıştır.

Ascalonlu Eutocius, çeşitli Arşimet incelemeleri ve Apollonius'un Konikleri üzerine yorumlar yazan bir Yunan matematikçi.

Metrodorus, Yunan Antolojisinde görünen matematiksel epigramları toplayan bir Yunan gramerci ve matematikçi.

Bu, "Antik Yunan matematikçilerinin zaman çizelgesi"dir..

<span class="mw-page-title-main">Nikiforos Komninos</span> Bizanslı askeri lider

Nikiforos Komninos II. Basileios ve VIII. Konstantinos döneminde Bizans askeri lideriydi. Vaspuragan Ermeni bölgesinin valisi olarak görev yaptı ve 1081 ile 1185 arası Bizans İmparatorluğu'nu yöneten Komninos Hanedanı'nın bilinen ilk üyelerinden biridir.

Aşağıda, etnik olarak İranlı matematikçileri de içeren bir İranlı matematikçiler listesi yer almaktadır.

Synadenos, dişil hali Synadene (Συναδηνή), Frigya'daki Synada'dan gelen orta ve geç Bizans aristokrat bir ailenin adıydı.