İçeriğe atla

Bizans İç Savaşı (1352-1357)

Bizans İç Savaşı (1352–1357)
Bizans isyan ve iç savaşları
Tarih1352–1357
Bölge
SonuçV. İoannis tek imparator oldu ve Kantakuzinos tahttan indi.
Taraflar
Bizans İmparatorluğu V. İoannis
Müttefikleri:
Sırp İmparatorluğu
Venedik Cumhuriyeti
Ceneviz Cumhuriyeti
Bizans İmparatorluğu VI. İoannis
Bizans İmparatorluğu Matheos
Müttefikleri:
Osmanlı Beyliği

Bizans İç Savaşı (1352–1357) 1341'den 1347'ye kadar süren önceki çatışmanın devamı ve sonuçlarını işaret eder. V. İoannis'un karşısında iki Kantakuzinos, VI. İoannis ve en büyük oğlu Matheos Kantakuzinos vardır. V. İoannis, Bizans İmparatorluğu'nun tek imparatoru olarak zafer kazandı, ancak iç savaşın yeniden başlatılması, önceki çatışmanın yıkımı tamamladı ve Bizans devleti harap kaldı.

Arka plan

1341-1347 ihtilafının ardından VI. İoannis kendisini genç V. İoannis'un üst düzey imparatoru ve öğretmeni olarak yerleştirmişti.[1] Bununla birlikte, bu durumun sürmesi pek mümkün değildi; Palaiologoi destekçileri onu hala güvenmiyorken kendi partizanları Palaiologoi'yi tamamen tahttan indirip ve Kantakouzenoi'yi hâkim hanedan olarak getrimeyi tercih ediyorlardı. Kantakouzenos'un büyük oğlu Matheos da V. İoannis'in lehine tercihten öfkeliydi ve yeni Batı Trakya bölgesini kapsayan yarı özerk bir tımar olup aynı zamanda Sırp İmparatoru Stefan Dušan'a karşı hudut bölgesinin kurulması ile gönlü alımalıydı.[2]

Doğu Trakya'yı yöneten Matheos Kantakouzenos ile Batı Trakya'da ikamet eden V. İoannis arasındaki istikrarı bozan ilişkiler, iç savaşın yeniden başlatılması için tohum ekti.

Savaş

1352'de Venedik ve Türk birliklerinin desteklediği V. İoannis'in, Matheos Kantakuzinos'a saldırı düzenlemesiyle açık savaş başladı. VI. İoannis, oğluyla birlikte 10.000 Osmanlı birliğiyle Trakya şehirlerini geri aldı ve bu süreçte onları bolca yağmaladı. Ekim 1352'de Dimetoka'da Osmanlı kuvveti, Stefan Dušan'ın V. İoannis'e verdiği 4.000 Sırpla karşılaşıp, onları yendi.[3] Bu, Osmanlı'nın Avrupa'daki ilk zaferiydi ve Hristiyanlar için uğursuz bir işaretti. İki yıl sonra Osmanlıların Gelibolu'nun ele geçirmeleri Balkanlar'ı fetih edişlerinin başlangıcına işaret ederken bir yüzyıl sonra Konstantinopolis'in düşüşüne yol açmıştır.[4] Bu arada V. İoannis, Konstantinopolis'i Mart 1353'te ele geçirmek için başarısız bir girişimde bulunduktan sonra oradan Bozcaada'ya kaçtı.

VI. İoannis, buna oğlu Matheos'u eş imparator olarak taç giydirerek yanıt verdi, ancak V. İoannis, Ceneviz desteğine başvurarak ve Kantakouzenos'un azalan desteğine güvenerek, Kasım 1354'te başkente girmeyi başardı. VI. İoannis, manastıra geri çekildi ve emekliye ayrıldı.

Sonrası

Matheos, Trakya'da 1356 yılında Sırplara savaş açtı. Sonra Matheos, 5.000 Türk'ten bir ordu topladı ve Sırpların elinde bulunan başkenti Serez'e yürüdü. 1357'de Matheos ve Türkler saldırıya geçtiğinde, Serez'de hüküm süren annesini savunmak için V. Stefan Uroš, bir ordu oluşturmaya karar verdi. Drama (o civardaki önemli bir kale) Kontu Vojin komutasında Sırp ordusu kurtarma görevine geldi. Türkler yenildi, Matheos rehin alındı ve fidyesi şimdi tek başına İmparator olan V. İoannis tarafından ödenene kadar rehin tutuldu. Matheos'un Mora'ya gitmesine ve orada kardeşi Manuil ile hüküm sürmesine izin verildi.[5]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Nicol 1993, s. 210
  2. ^ Nicol 1993, ss. 215–216; Fine 1994, ss. 308–309, 321–322
  3. ^ Fine 1994, ss. 325–326; Soulis 1984, ss. 49–51; Treadgold 1997, ss. 775–776
  4. ^ Fine 1994, s. 326
  5. ^ Fine 1994, ss. 326–327; Treadgold 1997, ss. 775–778
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">V. İoannis</span> Bizans İmparatoru

V. İoannis Paleologos, Bizans imparatoru III. Andronikos ile Savoyalı Anna'nın oğludur. Anne tarafından dedesi Savoya Kontu V. Amadeus ve anneannesi onun ikinci karısı olan Brabantlı Maria'dır. V. İoannis 1341'de daha dokuz yaşında iken babasının ölümü üzerine tahta çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">VI. İoannis</span> Bizans İmparatoru

VI. İoannis Kantakuzenos veya Cantacuzene, 1347–1354 arasında Bizans imparatoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Matheos</span>

Matheos Asanis Kantakuzinos, 1353 ile 1357 arasında Bizans imparatoru olmuştur.

İrini Asanina, Bizans imparatoru VI. İoannis'in eşidir.

Doğu Roma iç savaşı (1341-1347) Doğu Roma İmparatorluğu'nun Balkan topraklarında, III. Andronikos'un ölümünden sonra ortaya çıkıp 6 yıl süren iç savaş dönemidir. Bazen İkinci Paleologos İç Savaşı olarak da geçer. Bu iç savaş, Doğu Roma cemiyeti içinde aristokrasi ile orta ve alt sınıf arasında gelişmiş, sınıflar arası mücadele yaratmıştır. Aristokrasi tarafında VI. İoannis, orta ve alt sınıf tarafında mevcut hanedan mensupları yer almıştır.

Eleni Kantakuzini, Bizans İmparatoru V. İoannis'un imparator eşidir.

Manuil Kantakouzenos, . 25 Ekim 1349 tarihinden ölümüne kadar Mora Despotluğu'nda Despotēs ve Achaia Presliği ile rakipti.

İrini Paleologina Bizans İmparatoru Matheos'un imparotoriçe eşi.

<span class="mw-page-title-main">V. Stefan Uroş</span> Sırp hükümdarı

V. Stefan Uroš "Zayıf Stefan Uroş" , Nemanyiç Hanedanı'ndan gelen Sırp kralı. Babası Sırp İmparatorluğu'na en parlak çağını yaşatan Stefan Duşan'dır. Babasının ölümünün ardından 1355 - 1371 yılları arası krallık yapmış, ancak zayıflığı imparatorluğun yıkımına neden olmuştur. Onun 1371 yılındaki ölümünün hemen ardından yıkılan İmparatorluk çeşitli prensliklere bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Aleksios Apokaukos</span> Bizanslı politikacı ve askeri lider

Aleksios Apokaukos, Bizanslı devlet adamı ve askerdir. Aleksios, avam sınıfı bir aileden gelmesine rağmen iyi bir eğitim alarak askerlik meziyetleriyle megadük, bürokrasi kabiliyetiyle de parakoimomenos mevkiine kadar yükselmiştir. Yüksek devlet makamlarına gelmesinde İoannis Kantakuzinos'un himayesine girmesinin de etkisi vardır. Torun III. Andronikos ile dede II. Andronikos'un arasında gerçekleşen taht çekişmesinde, İoannis Kantakuzinos ile beraber II. Andronikos'un karşısındaki cephede yer almıştır. Taht kavgasının bittiği 1328 yılında III. Andronikos tek başına imparator olmuş ve yakın arkadaşı Kantakuzinos'u baş saray nazırlığı ile, Aleksios'u ise Kantakuzinos'un boşalttığı yüksek mevkiler ile ödüllendirmiştir. Ancak 1341-1347 yılları arasında çıkan iç savaşta Aleksios, V. İoannis'i destekleyen hizbin liderlerinden olan Patrik XIV. İoannis ile bir olup, hamisi İoannis Kantakuzinos'un karşısında yer almıştır. İç savaşta soylular ve seçkin sınıf genellikle Kantakuzinos'u desteklerken düşük ve orta sınıf şehirliler ile tüccar ve denizciler ağırlıklı olarak Apokaukos'u desteklemişlerdir. Bu anlamda iç savaşın bir tarafı yaşlı ve toprağa bağımlı asillerden oluşurken Apokaukos'un da içinde olduğu diğer taraf ise devlet içerisinde yeni bir değer olarak gelişen batıya dönük radikal değişimi temsil eder. Bir hapishane denetimi sırasında siyasi tutuklular tarafından linç edilerek öldürülmüştür. Öldürülmesi iç savaşın Kantakuzinos'un lehine sonuçlanmasında dönüm noktası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bizans İç Savaşı (1321-1328)</span>

Bizans İç Savaşı (1321-1328) Bizans İmparatorluğu'nun yönetimi üzerine Bizans imparatoru II. Andronikos ile torunu III. Andronikos arasında gerçekleşen bir dizi ihtilaftır.

Syrgiannes Paleologos Philanthropenos, Kuman ve Yunan karışımı kökenli Bizans aristokrat ve general. İmparator II. Andronikos ve torunu III. Andronikos arasına gerçekleşen Bizans İç Savaşı'na müdahil olmuştur. Sadece kendisine ve hırslarına sadık kalmış, taraflar arasında defalarca yer değiştirmiştir, en sonunda Bizanslılar tarafından suikasta uğramadan önce Sırp hükümdarı Stefan Dušan adına Makedonya'nın çoğunu fethetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zealotlar (Bizans İmparatorluğu)</span>

Zealotlar 1342 ile 1350 yılları arasında toplumsal talepleri ile Selanik'te siyasi gelişmeler üzerinde büyük etkisi olan aristokrasi karşıtı siyasi grup. Dönemin kaynakları, bu akıma sempati ile bakmadıkları için Selanik'te kurulan Zealot hükûmeti hakkında çok az bilgi vardır. Zealotlar sekiz yıl boyunca etkili kendi yönetimlerini kurmuşlardır. Aristokrasi mülklerini müsadere etmişler ve serveti yeniden dağıtımını sağlamışlardır. Fakat Zealotlar'ın gerçekte sosyal reform için bir programa sahip olduklarını bilmek zordur. Bir muhtemel açıklama, şehir kesintisiz kuşatma altında bulunurken, bir şekilde eşitlikçi toplumun geliştirildiğidir.

<span class="mw-page-title-main">Theodoros Sinadinos</span> Bizanslı vali

Theodore Komnenos Doukas Paleologos Synadenos

<span class="mw-page-title-main">Mesazon</span> Bizans İmparatorluğunun başbakanı olarak hareket eden yüksek makam

Mesazōn Bizans imparatoru'nun başbakanı ve baş yardımcısı olarak hareket eden Bizans İmparatorluğu'nun son yüzyıllarında yüksek bir makam ve görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Stefan Duşan</span> 1331-1355 Sırp İmparatoru

Stefan Uroş IV Duşan ; y. 1308 – 20 Aralık 1355) veya bilinen adıyla Güçlü Duşan, 1331 ile 1355 yılları arasında Sırbistan Krallığı ve Sırp İmparatorluğu Hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">I. Theodoros Paleologos</span> Mora despotu

I. Theodoros Paleologos 1383'ten 24 Haziran 1407'deki ölümüne kadar Mora Despotu (despotēs) idi. İmparator V. İoannis'in oğlu olan Theodoros, Bizans İmparatorluğu'nun yönetimini gasp etmeye teşebbüs eden rakip Kantakuzinos ailesinin nihai yenilgisinden sonra Paleologos Hanedanı'ndan Mora'ya Despot olarak atanan ilk üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Jovan Uglješa</span> Bir Sırp soylusu

Jovan Uglješa ya da Uglješa Mrnjavčević, Mrnjavčević ailesinin bir Sırp Orta Çağ asili ve Sırp İmparatorluğu'nun en önde gelen kodamanlarından biriydi. Sırp Kralı Vukašin Mrnjavčević'in kardeşi olan Sırp İmparatoru V. Stefan Uroš'dan despot unvanını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Bizans Savaşı (1352-1357)</span>

Osmanlı-Bizans Savaşı (1352-1357), Bizans-Osmanlı savaşları'ndan ikincisi, Bizans İç Savaşı (1352-1357) ve 1350-1355 Ceneviz-Venedik Savaşı'nın parçası.

<span class="mw-page-title-main">Momçil</span>

Momçil, 14. yüzyılda yaşamış bir Bulgar eşkıya ve yerel liderdi. Bulgaristan, Bizans ve Sırbistan sınırındaki bir haydut çetesinin üyesi olan Momçil, Bizanslılar tarafından paralı asker olarak işe alındı. Tarafları birbirine düşürdüğü 1341-1347 Bizans iç savaşına çıkarcı bir şekilde dahil olarak Rodop Dağları ve Batı Trakya'da geniş bir bölgenin yerel lideri oldu.