İçeriğe atla

Bizans-Bulgar Antlaşması (716)

Antlaşmadan sonra 716 yılında, Bulgar ve Bizans İmparatorluğu

716 Antlaşması, Bulgaristan ile Bizans İmparatorluğu arasında bir anlaşmadır. İktidardaki Bulgar Han Tervel'in oğlu Kormesiy[1] ile Bizans İmparatoru III. Theodosios tarafından imzalanmıştır.

Arka plan

705 yılında, tahttan indirilen II. Justinianos tekrar tahta geçmek için Bulgar Han Tervel'den yardım talep etti. Bulgarların gönderdiği 15,000 kişilik güçlü bir ordu ile Justinianos, Konstantinopolis'e girdi. Tervel, Sezar unvanı, yüklü miktarda altın, gümüş ve kıyafetin yanında Koca Balkan Dağları'nın güneyinde Zagore isimli bir bölgeyle ödüllendirildi. Ancak imparatorluk içerisindeki durumunu güçlendirdikten sonra kaybettiği toprakları geri aldı fakat Anhialos Muharebesi'nde mağlup oldu ve sonra siyasi rakipleri tarafından idam edildi. Düşmanlık 716 yılında Bulgarlar ile Bizanslılar arasında antlaşma imzalanana kadar devam etti.

Maddeler

İmparator III. Theodosios

Bizans-Bulgar Antlaşması (716) maddeleri:[1]

  • Bizans İmparatorluğu, yeni elde edilmiş Zagore toprakları da dahil olmak üzere Bulgaristan sınırlarını tanıdı. Antlaşmada, iki ülke arasındaki sınırın Trakya'daki Mileoni'de başlandığı belirtildi. Ancak, Mileoni metinde tanımlanmamıştır, ancak açıkça coğrafi bir terim olarak durmaktadır. Konstantin Jireček'e göre, Mileoni, Sakar Dağı'nın kuzey eteklerinde Manastır Tepelerinin zirvelerinden biri olarak tanımlanır.[2] En yüksek tepede (590 m) tipik bir Bizans sınır karakolu olan bir kalenin kalıntıları vardır[3] ve büyük olasılıkla bir sınır noktası olarak hizmet etmiştir. Sınır, Orta Çağ'da "büyük hendek" olarak bilinen bir hendek (Erkesiya) ile tanımlanmıştır. Mandra Gölü çevresindeki lagünlerden başlar, kuzeyde Debelt kalıntısına uzar ve batıda 131 km uzunluğunda Maritsa Nehri boyunca ilerler.
  • Bizans İmparatorluğu, Bulgaristan'a yıllık haraç ödemeye devam edecektir. Asparuh ve IV. Konstantinos arasında 679 yılında kabul edilen ve II. Justinianos tarafından onaylanan yıllık haraç teyit edildi.[4]
  • Her iki ülke de yasal hükümdar aleyhinde komplo kurmakla suçlanan mültecileri değiştirmeyi kabul etti. Bu şartın koyulmasını, III. Theodosios zorlamıştı, çünkü otoritesi istikrarlı değildi ve Bulgarlar geçmişte isyancıların imparatorluk tacını almasına yardım etmişlerdi.
  • Mallar yalnızca devlet mührü ile temin edildiğinde ithal veya ihraç edilebilir. Belgeye sahip olmayan mallara Devlet hazinesi el koyacaktır.[5] Bulgar tüccarlar, Konstantinopolis'te bulunan Avrupa'nın en büyük pazarına resmi erişim hakkı kazandı.

Neticesi

Antlaşma Bulgaristan'ın lehindeydi ancak Bizans İmparatorluğu için hayati önem taşıyordu. Bu anlaşmaya dayanarak Bulgarlar, İkinci Arap kuşatmasını kaldırmak için ordu gönderdiler ve Arapları şehrin yakınlarındaki bir savaşta mutlak yenilgiye uğrattılar. 719'da Tervel, Bizans tahtına talip olan Anastasius'a verdiği desteği geri çekti. Antlaşma, Bulgar Hanı Kormisoş'un yeni inşa edilen Bizans sınır tahkimatı için haraç talebinde bulunduğu ancak elçisinin göz ardı edildiği 756 yılına kadar sürdü.[6][6] Yarım yüzyılı aşkın süre devam edecek uzun bir Bizans-Bulgar savaşları dönemi başladı. 792, 811 ve 813'teki ilk Bizans başarılarına rağmen ezici yenilgiye uğradılar. 813 yılında Versinikia Muharebesi'nden bir sene önce Han Krum, 716 Antlaşması'nı yeniden devreye alma teklifinde bulundu.[7] Ancak, önerisi, siyasi mültecilerin değişimi ile ilgili anlaşmanın üçüncü noktası nedeniyle reddedildi.[6] Bizanslılar, 8. yüzyılın ikinci yarısında zayıf ve kısa hükümdar süreli Bulgar hanları dizisinden sonra Bulgar iç işlerine karışabilecekleri konusunda bir yanılsamaya sahiptiler.[6] Krum'un ölümünden sonra, yeni Han Omurtag ile V. Leon arasında 815 yılında 30 yıllık yeni bir barış antlaşması imzalandı.

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b Theophanes, ibid., 497
  2. ^ Const. Jereek, Beitrge zur antiken Geographic und Epigraphik von Bulgarien und Rumelien в Monatsberichte dir K. Akademie zu
  3. ^ Бр. Шкорпил, Паметници из Българско. Тракия. София, 1888, стр. 66.
  4. ^ Zlatarski, p. 243
  5. ^ А. Бер, История всемирной торговли, Москва, 1876, ч. I, стр. 145
  6. ^ a b c d Andreev, J. The Bulgarian Khans and Tsars (Balgarskite hanove i tsare, Българските ханове и царе), Veliko Tarnovo, 1996, p. 31, 954-427-216-X
  7. ^ Theophanes Confessor, Chronographia, p. 503
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birinci Bulgar İmparatorluğu</span> MS 7. ve 11. yüzyıllar arasında Güneydoğu Avrupada var olan Ortaçağ Ön Bulgar-Slav ve sonraki Bulgar devleti

Birinci Bulgar İmparatorluğu, Ön Bulgarların 681'de bugünkü Balkan bölgesinde Asparuh komutasında kurdukları devlettir. Devlet bugünkü Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna, Hırvatistan, Yunanistan, Macaristan, Kosova, Kuzey Makedonya, Moldova, Karadağ, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Türkiye ve Ukrayna topraklarını içine alan yaklaşık Türkiye kadar bir toprak büyüklüğü olan (750.000 km²) topraklarda kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">II. Justinianos</span>

II. Justinianos veya II. Jüstinyen, ilk defa 685-695 ve ikinci defa 705-711 arasında saltanat süren Herakleios Hanedanı mensubu son Bizans imparatoru olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tervel</span> 700-721 yılları arasında Tuna Bulgar Devleti Hanı

Tervel, 700-721 yılları arasında hüküm süren Tuna Bulgar Devleti hanı. Asparuh'un oğludur ve onun ölmesi üzerine han olmuştur. 717-718 yıllarındaki Arapların İstanbul Kuşatması'nda Araplara karşı başarı kazandığı için, Avrupa'nın kurtarıcısı unvanıyla anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">III. Theodosios</span>

III. Theodosios veya Teodosyos, Mayıs 715 - 25 Mart 717 döneminde hüküm süren Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Pliska Muharebesi</span>

Pliska Muharebesi ya da diğer bir ismiyle Vărbitsa Geçidi Savaşı, Bizans İmparatorluğu'nun dört bir yanından toplanan ve I. Nikiforos tarafından yönetilen birliklerle Krum Han yönetimindeki Bulgar birlikler arasındaki savaşlar dizisi. Bizanslıların Bulgar başkenti Pliska'yı yağmalayıp yakması, Bulgarlar'a Balkan Dağları'ndaki, Bulgaristan'dan çıkış yapmayı sağlayan geçitleri tıkaması için zaman kazandırdı. Son savaş 26 Temmuz 811 yılında, Balkanlar'ın doğu bölgesindeki geçitlerinin bazılarında ki en muhtemeli Vărbitsa Geçidi'nde meydana geldi. Bulgarlar burada pusuya düşürme taktiğini kullandılar ve Bizans birliklerini etkili bir biçimde tuzağa düşürüp etkisiz hale getirmek için ani gece saldırıları düzenlediler. Böylece İmparator dahil, neredeyse tüm orduyu yok ettiler. Savaşın ardından Krum, Nikiforos'un kafatasını gümüşle kaplattı ve onu şarap bardağı olarak kullandı. Bu olay bir kafatasını bardak olarak kullanmanın en iyi belgelenmiş örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans-Bulgar Antlaşması (815)</span>

815 Antlaşması Konstantinopolis'te Bulgar Hanı Omurtag ile Bizans İmparatoru V. Leon arasında imzalanan 30 yıllık barış antlaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Versinikia Muharebesi</span> savaş

Versinikia Savaşı Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında 813 yılında Hadrianapolis şehri civarında gerçekleşmiş savaş.

Anhialos Muharebesi, Bulgaristan ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşmiş üç muharebeden birinin anlamına gelebilir:

Bizans-Bulgar Savaşı (913–927), Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında on yıldan fazla sürmüş savaştır. Savaş, Bizans imparatoru Aleksandros'un Bulgaristan'a yıllık bir haraç vermeyi durdurma kararı alması ile başlamışsa da, Çar olarak tanınmasını isteyen I. Simeon tarafından askeri ve ideolojik girişim başlatılmıştı ve sadece Konstantinopolis'i değil Bizans İmparatorluğunun geri kalan kısmını almayı amaçladığı aşikardır.

Bizans-Bulgar Savaşı (894–896) Ticaret savaşı olarak da adlandırılan, VI. Leon'un Bulgar pazarını Konstantinopolis'ten Selanik'e taşıması kararıyla Bulgar tüccarlarının giderleri büyük ölçüde artması nedeniyle, Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında çıkan mücadeledir.

Pegae Muharebesi 11 ile 18 Mart 921 tarihleri arasında Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in civarında, 913-927 Savaşı sırasında, Bulgar İmparatorluğu kuvvetleri ile Bizanslılar arasında gerçekleşmiş çatışmadır. Muharebe, Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı yakınında Pegae isimli bir semtte gerçekleşmiştir. Bizans hattı daha Bulgarların ilk ataklarında çökmüş, komutanları muharebe meydanından kaçmıştır. Bundan sonraki süreçte çoğu Bizans askeri kılıcı ile öldürülmüş öldürülmüş, boğulmuş veya ele geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgarofigon Muharebesi</span> Bizans ile Bulgaristan arasında gerçekleşen çatışmadır

Bulgarofigon Muharebesi 896 yazında, Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında, Bulgarofigon kasabası yakınlarında gerçekleşen çatışmadır. Sonuç, 894-896 ticaret savaşında Bulgar zaferini belirlenmesi ve Bizans ordusunun imhasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Anhialos Muharebesi (708)</span> Bizans ile Bulgaristan arasında gerçekleşen çatışmadır

Anhialos Muharebesi 708 yılında, Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında, Anhialos kasabası yakınlarında gerçekleşen çatışmadır. Sonuç, Bulgar zaferidir.

y. 970'ten 1018'e kadar, Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasındaki bir dizi çatışmadır, Bulgaristan'ın Bizanslılar tarafından kademeli olarak yeniden fethedilmesine yol açtı ve böylece 7. yüzyıl Slav istilalarından bu yana ilk kez tüm Balkan yarımadası üzerindeki kontrolünü yeniden kurdu. Mücadele, Rus-Bizans Savaşı'ndan (970-971) sonra doğu Bulgaristan'ın birleşmesiyle başladı. Bulgar direnişi, 1018'de Bizans egemenliğine girinceye kadar, Bulgar İmparatorluğu'nun fethedilmemiş batı bölgelerinde bulunan Cometopuli kardeşler tarafından yönetildi.

<span class="mw-page-title-main">Svyatoslav'ın Bulgaristan'ı istilası</span>

Svyatoslav'ın Bulgaristan'ı istilası, Doğu Balkanlar'da 967/968'de başlayan ve 971'de biten bir çatışmaya atıfta bulunur ve Kiev Rusları, Bulgaristan ve Bizans İmparatorluğu'nu ilgilendirir. Bizanslılar, Rus hükümdarı Sviatoslav'ı Bulgaristan'a saldırmaya teşvik ederek, Bulgar güçlerinin yenilgisine ve ülkenin kuzey ve kuzeydoğusunun sonraki iki yıl boyunca Ruslar tarafından işgal edilmesine yol açtı. Müttefikler daha sonra birbirlerine döndü ve ardından gelen askeri çatışma Bizans zaferiyle sonuçlandı. Ruslar çekildi ve doğu Bulgaristan Bizans İmparatorluğu'na dahil edildi.

Kormisoş, 753-756 yılları arasında hüküm süren Vokil sülalesine mensup Tuna Bulgar Devleti hanı.

<span class="mw-page-title-main">Berzitia Muharebesi</span> Orta çağ muharebesi

Berzitia Muharebesi ya da Litosoria Muharebesi ya da Lithosoria

<span class="mw-page-title-main">Markellai Muharebesi (756)</span> 756 yılında Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans ile Bulgaristan arasında Markellaide gerçekleşen muharebe

Markellai Muharebesi 756 yılında Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu orduları arasında Bulgaristan'ın güneydoğusundaki Karnobat kasabası yakınlarındaki Markellai'de gerçekleşti. Sonuç bir Bizans zaferiydi.

<span class="mw-page-title-main">Markellai Muharebesi</span>

Markellai Muharebesi 792'de VI. Konstantinos liderliğindeki Bizans İmparatorluğu'nun güçleri ile Kardam yönetimindeki Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun güçleri arasındaki muharebedir. Bizanslılar bozguna uğratıldı ve Konstantinopolis'e çekilmek zorunda kaldılar. Çatışma, Bulgaristan'ın güneydoğusundaki modern Karnobat kasabası yakınlarındaki Marcellae'de (Markellai) 756'da daha önceki bir savaşla aynı yerde gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Serdica Kuşatması (809)</span> 809 kuşatması

Serdica Kuşatması 809 baharında günümüzde Bulgaristan'ın Sofya kentinde gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda şehir Bulgar Devleti'ne bağlanmış ve Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun yıkılışına kadar bu şekilde kalmıştır.