İçeriğe atla

Biyomorf

Richard Dawkins'in Kör Saatçi kitabında, evrim kuramının en temel mekanizması doğal seçilimi açıklamak ve kısmen simule etmek için hazırladığı programın hazırladığı şekillerdir.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Kör Saatçi</i> Kitap

Kör Saatçi; (İngilizce: The Blind Watchmaker, 1986, Norton & Company, Inc. New York) Richard Dawkins'in evrimsel gelişmeyi basit örneklerle modellendirerek anlattığı popüler bilim kitabı.

<span class="mw-page-title-main">Richard Dawkins</span> İngiliz biyolog, etolog ve yazar

Clinton Richard Dawkins, Britanyalı etolog, evrimsel biyolog ve yazar. Oxford Üniversitesi bünyesinde 1995 yılında Charles Simonyi tarafından oluşturulmuş Bilimin Kamu Tarafından Anlaşılması için Smonyi Kürsüsü'nde 2008 yılında emekli oluncaya kadar görev yapmıştır.

Akıllı tasarım, evrenin ve içerisindeki canlıların doğal seçilim gibi modern bilimin kabul ettiği süreçlerle oluşabileceğini, fakat bu süreçlerin zeki ve bilinçli bir varlık tarafından tasarlandığını iddia eden bir görüş. Akıllı tasarım iddiası, bilim çevreleri tarafından yeni yaratılışçılık olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğal seçilim</span> fenotipteki farklılıklar nedeniyle bireylerin farklı şekilde hayatta kalması ve üremesi; evrimin temel mekanizması

Doğal seçilim, canlıların fenotiplerindeki farklılıklardan ötürü hayatta kalma şansının ve üreme başarısının değişkenlik göstermesidir. Evrimin esas mekanizmalarından biri olup, bir popülasyonun nesiller boyunca karakteristik olan kalıtsal özelliklerindeki değişimdir. Charles Darwin, kendi görüşüne göre kasıtlı olarak gerçekleştirilen yapay seçilime karşılık kendiliğinden gerçekleşen "doğal seçilim" terimini popülerleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Dennett</span> Amerikalı filozof

Daniel Clement Dennett, Amerikalı filozof ve bilişsel bilimcidir. Araştırmaları genellikle zihin felsefesi, bilim felsefesi ve biyoloji felsefesi üzerine odaklanmıştır, özellikle evrimsel biyoloji ve bilişsel bilimle ilişkisini inceler.

<i>Gen Bencildir</i> 1976da yayımlanan Richard Dawkins tarafından yazılmış kitap

Gen Bencildir, zoolog Richard Dawkins tarafından evrim hakkında yazılmış olan, ilk defa 1976'da yayınlanan kitaptır. Dawkins kitapta, özverili ve bencil davranış kuramları, bencilliğin genetik tanımı, saldırgan davranışların evrimi, kanbağı kuramı, eşey farklarının doğal seçilimi gibi konuları ele alır. Kitap George C. Williams'ın ilk kitabı olan Adaptation and Natural Selection'da yer alan temel teori üzerinde geliştirilmiştir.

<i>Cennetten Akan Irmak</i>

Cennetten Akan Irmak: Yaşama Darwinci Bir Bakış; (İngilizce: River Out of Eden: A Darwinian View of Life, Basic Books. 1995. MNew York) Richard Dawkins'in kitabı.

İndirgenemez karmaşıklık, içindeki parçaların herhangi birinin kaldırılması durumunda işlevini yitiren sistemleri tanımlamakta kullanılan bir terim. Akıllı tasarım iddiaların temel taşlarından biridir. Organizmalardaki bazı sistemlerin, daha küçük işlevsel birimlere ayrılamayacağını, bu nedenle evrilmiş olamayacaklarını iddia eder.

<i>Darwinin Kara Kutusu</i>

Darwin'in Kara Kutusu: Evrim Teorisine Karşı Biyokimyasal Zafer, Amerikalı biyokimyacı Michael J. Behe tarafından kaleme alınan ve orijinali Darwin's Black Box: The Biochemical Challenge to Evolution olan kitabın adı. Akıllı Tasarım hareketini resmi olarak başlatan ilk kitaptır. Darwin'in Kara Kutusu, ABD'nin saygın yayın kurumları olan National Review ve World Magazine tarafından "20. Yüzyılın En Etkili 100 Kitabı" arasına seçildi. 250 bin kopyanın üzerinde satarak New York Times en iyi satanlar listesinde başa oturdu.

<span class="mw-page-title-main">Ronald Fisher</span> İngiliz polimat (1890–1962)

Profesor Sir Ronald Aymler Fisher bir İngiliz istatistikçi, biyolog ve genetik bilimcidir.

Mem ya da Même, Richard Dawkins'in ortaya attığı kültürel iletim birimidir.

<i>Ataların Hikâyesi</i>

Ataların Hikâyesi: Yaşamın Kökenine Yolculuk, Richard Dawkins ve Yan Wong'un evrimin dört milyar yıla yayılan hikâyesini günümüzden geriye giderek anlattığı kitabı.

<span class="mw-page-title-main">Gelincik programı</span>

Gelincik programı, Richard Dawkins tarafından yazılmış olan bir bilgisayar simülasyonudur. Program, rastgele değişim ve rastgele olmayan seçilimin doğal ve yapay evrim sistemleri üzerindeki etkisini ve bu sürecin şanstan nasıl ayrıldığını açığa çıkarmayı amaç edinmektedir.

<i>Yeryüzündeki En Büyük Gösteri</i> Richard Dawkinsin 2009 tarihli kitabı

Yeryüzündeki En Büyük Gösteri, Britanyalı biyolog Richard Dawkins'in onuncu kitabıdır. 3 Eylül 2009 yılında İngilizce olarak İngiltere'de ve 2010'un Mart ayında Türkiye'de Türkçe olarak basılmıştır.

Bu liste, evrim ve evrimsel biyoloji konularına dair maddeleri içerir.

Mikro evrim, tek bir canlı türü ve bu türün popülasyonları içinde çeşitli seleksiyonlar sonucu oluşan tüm küçük değişimler ve evrimleşme olayları. Bu anlamda mikro evrim, bir popülasyonun gen sıklığında küçük ölçekte oluşan değişimlerin evrimidir.

Seçilim birimi, doğal seçilimin etki ettiği biyolojik yapı veya düzenler hiyerarşisi içinde yer alan her biyolojik birime veya varoluş şekline verilen isim. Birkaç on yıl boyunca, bu farklı seviyelerde hareket eden seçici baskılar aracılığıyla evrimin şekillendirdiği boyutlar hakkında evrimsel biyologlar arasında yoğun tartışmalar yaşanmıştır.

Türlerin transmutasyonu, Jean-Baptiste Lamarck'ın 1809 yılında bir türün başka bir türe değişimini açıklayan teorisi için kullandığı bir terim. Bu ifade ayrıca 19. yüzyılda Charles Darwin'in doğal seçilim teorisi ve evrimle ilgili ortaya atılan diğer fikirlere öncülük eder. 19. yüzyılın diğer Darwin öncesi evrimle ilgili çalışma yapan isimleri arasında Étienne Geoffroy Saint-Hilaire, Robert Grant ve Vestiges of the Natural History of Creation kitabını anonim yayınlayan Robert Chambers da vardır. Dönemin bilim dünyasının etkili isimlerinden Georges Cuvier, Richard Owen ve Charles Lyell bu ilk dönem evrim teorilerine şiddetli bir şekilde karşı çıkıyorlardı. Çıkan tartışmalar evrimsel düşünce tarihinin önemli evrelerinden biridir.

Nihai Boeing 747 gambiti, Fred Hoyle'un Boeing 747 benzetmesi ve bir araç hurdalığından ileri gelir, Richard Dawkins tarafından Tanrı Yanlıgısı kitabında ele alınıp işlenmiştir. Evrenin, tanrının ve canlıların düzenli ve kusursuz oluşu iddiasının farklı bir açıklaması olarak kullanılmaktadır. Gambitin temel taşı, düzenli gibi görünen her şeyin bir tasarımcısı olduğu düşüncesidir. Aynı zamanda bu gambit kusursuz tasarım iddiasının alt görüşlerinden biridir.

<i>Olasılıksızlık Dağına Tırmanmak</i>

Olasılıksızlık Dağına Tırmanmak, Richard Dawkins tarafından 1996 yılında çıkarılmış bir popüler bilim kitabı. Kitap, olasılık ve bunun evrim teorisine nasıl uygulandığıyla ilgilidir. Yaratılışçıların, doğal seçilim gibi natüralistik mekanizmaların olasılığına dair iddialarını çürütmek amacıyla yazılmıştır.