İçeriğe atla

Biyobozunur plastik

Bioplastik ürünler

Biyobozunur plastikler bakteri veya diğer organizmalar tarafından tamamen bozunan plastiklerdir.

Biyobozunur plastikler temel olarak ikiye ayrılırlar: Bunlardan ilki yenilenebilir hammaddelerden oluşurken geri kalanı ise geleneksel petrol bazlı hammaddelerden üretilmektedirler.

Örnekler

Aromatik poliesterler mikrobiyal saldırılara karşı her zaman dirençli iken birçok alifatik poliester hidrolize olabilen ester bağlarına bağlı olarak biobozunur özelliktedirler.

  • Organizmalar tarafından üretilen
    • Polihidroksialkanoatlar (PHAs) (örn. poly-3-hydroxybutyrate (PHB), polyhydroxyvalerate (PHV) ve polyhydroxyhexanoate (PHH))
  • Doğal kaynaklı
    • Polilaktik asit (PLA)
  • Sentetik
    • Polibütilene süksinat (PBS)
    • Polycaprolactone (PCL)
  • Polyanhydridler
    • Polivinil alkol
  • Nişasta türevleri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Farmakoloji</span> İlaçlarla ilgili biyoloji dalı

Farmakoloji ya da eczabilim günümüzdeki anlamıyla canlı organizmadaki ilaç etkilerini ve canlı organizmaya alınan ilaçların yapısını inceleyen bir bilim dalıdır. Yeni sentezlenmiş veya bitkilerden ayrıştırılmış maddelerin etkilerini biyolojik yapısını laboratuvar çalışmaları ile deney hayvanlarında, klinik araştırmalar ile insanlarda inceleyerek ilaç geliştirme çalışmalarına katkı veren bir tıp ve eczacılık bilimidir. Diğer bir deyişle, ilaçların yapımından, kullanıma sunulmasına, ilaçlar ile biyolojik dizgeler arasındaki etkileşimleri inceleyen bilim dalıdır. Farmakoloji, deneyleri ve canlılar üzerindeki araştırmalardan klinik uygulamaya değin uzanan bu karmaşık ve yoğun süreci birçok alt dalı ve yardımcı bilim dalları ile yakından bağlantılı yürütür.

<span class="mw-page-title-main">Plastik enjeksiyon</span>

Plastik enjeksiyon, temelde kapalı bir kalıbın içine plastik malzemenin eriyik sıcaklığının üstündeki bir sıcaklık aralığında yüksek hızda yolluk girişinden kalıp gözüne hızlı bir şekilde enjekte edilmesi sonrası, ütüleme fazı ve tutma fazı ile parçanın boyut ve görsel toleranslarının kabul edilebilir seviyeye getirdikten sonra plastiğin kalıptan çıkma sıcaklığının altına getirilerek kalıptan çıkarılması prensibine dayanan bir plastik parça imalat yöntemidir. Seri üretime uygun olması sebebiyle, birçok sektörde oldukça fazla kullanılan bir üretim yöntemidir. Bu metot ile en küçük komponentlerden, otomotiv, savunma sanayi ürünlerine kadar çok çeşitli ebat ve kategorilerde plastik parçalar imal edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Naylon çorap</span>

Naylon çorap, Amerikalı şirket DuPont'un kimyageri Wallace Hume Carothers tarafından icat edilen poliamid bazlı sentetik lif. Naylon çoraplar renk, tasarım ve şeffaflık bakımından farklılık gösterir. Bugün, naylon çoraplar öncelikle moda ve estetik için, genellikle orta uzunlukta veya kısa eteklerle birlikte giyilir.

<span class="mw-page-title-main">Plastik</span>

Plastik; karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve diğer organik ya da inorganik elementlerin oluşturduğu monomer adı verilen; basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir. Plastik kelimesi, "şekillendirilebilen veya kalıplanabilen" anlamına gelen Yunanca πλαστικός (plastikos) ve "kalıplanmış" anlamına gelen πλαστός (plastos) kelimesinden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Polyester</span>

Poliester, ana zincirlerinin her tekrar biriminde ester işlevsel grup içeren polimerlerin bir kategorisidir.

<span class="mw-page-title-main">Akrilonitril bütadien stiren</span>

Akrilonitril bütadien stiren veya kısaltılmış ismi ile ABS, (kimyasal formülü (C8H8)x·​(C4H6)y·​(C3H3N)z) kalıp yolu ile üretilen ürünlerde çok yaygın olarak kullanılan hafif ve sert bir polimerdir. Borular, otomotiv parçaları, koruyucu kasklar ve oyuncaklar (örneğin: Lego) kullanım alanlarında birkaçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Plastik film kondansatör</span>

Plastik film kondansatör, kâğıt yerine plastik bir maddenin kullanıldığı, üretim şekli kâğıtlı kondansatörlerle aynı olan elektriksel devre elemanıdır. Plastik madde olarak polistiren, poliester, polipropilen, polikarbonat, polipropilin ve yüksek kalite için polisülfon kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Cam elyafı</span>

Cam elyafı (fiberglas), çok ince cam telciklerinden üretilen bir maddedir.

<span class="mw-page-title-main">İmalat</span> ham madde işlenerek yapılan her türlü mal, işçilik ve makine kullanarak satış için mal üreten sınai faaliyet

İmalat, bir hammaddeyi veya yarı mamülü işleyerek bir sanayi ürünü, bir mal üretme işlemlerinin bütününe denir.

PETKİM, Türkiye Petrolleri tarafından 1965 yılında İzmir'de kurulan ve 2008'de özelleştirilerek SOCAR'a devredilen petrokimya şirketi. Etilen, benzen, polipropilen gibi petrokimya türevlerini üretmektedir.

Plastik:

<span class="mw-page-title-main">Biyoplastik</span>

Biyoplastikler, bitkisel yağlar ve yağlar, mısır nişastası, saman balyası, odun yongaları, yiyecek artıkları gibi yenilenebilir biyokütle kaynaklarından elde edilen plastiklerdir. Biyoplastik, tarımsal yan ürünlerden ve ayrıca kullanılmış plastik şişelerden ve mikroorganizmalar kullanan diğer kaplardan yapılabilir. Fosil yakıtları plastikler gibi yaygın plastikler, petrol veya doğalgazdan elde edilir. Biyoplastiklerin tümü biyolojik olarak parçalanamaz ve meta fosil yakıt türevli plastiklerden daha kolay biyolojik olarak parçalanamaz. Biyoplastikler genellikle nişasta, selüloz ve laktik asit dahil şeker türevlerinden elde edilir. 2014 itibarıyla, biyoplastikler küresel polimer pazarının yaklaşık %0,2'sini temsil ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">Blister paketi</span>

Blister, tablet veya kapsüllerin korunmasını sağlayan bir ambalaj çeşididir. İçerisindeki ürünü nem, toz, mikroorganizma gibi dış etmenlerden uzun süre korur. Şeffaf olduğu gibi, saydam olmayan blisterler ürünü gün ışığından korumada etkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Plastik ekstruderi</span> Üretim metodu

Plastik ektruzyon ham plastiğin eritildiği ve sürekli bir profil olarak şekillendirildiği yüksek-hacımlı bir üretim prosesidir. Ekstruzyon ile boru/hortum, plastik fitil, çit, güverte korkuluğu, pencere profili, plastik filmler ve tabakalar, termoplastik kaplamalar ve kablo yalıtımı gibi ürünler üretilir.

Garnier Fransız kozmetik şirketi L'Oréal'ın bir kozmetik markasıdır. Markanın kurucusu Fransız kökenli Alfred Amour Garnier'dır. Saç bakımı ve cilt bakımı ürünleri üretir.

<span class="mw-page-title-main">Alışveriş çantası</span>

Alışveriş çantaları orta büyüklükteki poşetler olup, genellikle 10-20 litre hacimlidir, alışveriş yapanlar tarafından alışverişlerini eve götürmek için kullanılırlar. Tekstil, ayakkabı ve parfüm firmaları tarafından müşteriler için kullanılır. Bazıları tek kullanımlık atılabilir ürünler olarak düşünülmekle birlikte, insanlar onları depolamak için veya çöp torbası vb. olarak yeniden kullanabilir; diğerleri yeniden kullanılabilir alışveriş torbası olarak tasarlanmıştır. Ayrıca kağıt poşet, plastik poşet, biyobozunur poşet türlerinde de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Biyobozunur poşet</span>

Biyobozunur poşet, bakteri veya diğer canlı organizmalar tarafından ayrıştırılabilen torbalardır.

<span class="mw-page-title-main">Tek kullanımlık bardak</span>

Tek kullanımlık bardakların tarihi, modern tüketim alışkanlıklarıyla birlikte hızla gelişen bir kavramdır. İlk olarak hijyen endişeleriyle ortaya çıkan bu ürünler, zamanla toplu kullanım alanlarında pratik bir çözüm sunarak yaygınlaşmıştır.

Polietilen tereftalattan yapılan şişeler geri dönüştürülebilir, yeni şişeler ve kaplar, termoform paketleme, çemberleme bandı ve ayrıca halı ve giyim gibi elyaf uygulamalarında da kullanılır. Pek çok ülkede PET plastikleri genellikle kabın altında bulunan evrensel geri dönüşüm sembolü içinde reçine tanımlama kodu numarası "1" ile kodlanır. Ulusal PET Konteyner Kaynakları Birliği (NAPCOR) PET'i şu şekilde tanımlar: "Referans verilen polietilen tereftalat öğeleri tereftalik asit ve mono etilen glikolden türetilir; burada tereftalik asit ve mono etilen glikol reaksiyona girer Polimeri oluşturmak için reaksiyona giren monomer kütlesinin en az yüzde 90'ını oluşturur ve numuneyi ısıtırken 10°C/dakika hızında ısıtıldığında ASTM D3418, 10.1 yöntemindeki ikinci termal tarama sırasında tanımlandığı gibi 225°C ile 255°C arasında bir erime tepe sıcaklığı sergilemelidir"

Polimer kimyası, polimerlerin ve makromoleküllerin kimyasal sentezine, yapısına ve kimyasal ve fiziksel özelliklerine odaklanan bir kimya alt disiplinidir. Polimer kimyasında kullanılan ilkeler ve yöntemler, organik kimya, analitik kimya ve fiziksel kimya gibi çok çeşitli diğer kimya alt disiplinleri aracılığıyla da uygulanabilir. Pek çok malzeme tamamen inorganik metaller ve seramiklerden DNA ve diğer biyolojik moleküllere kadar polimerik yapılara sahiptir, ancak polimer kimyası tipik olarak sentetik, organik bileşimler bağlamında anılır. Sentetik polimerler, genellikle plastik ve kauçuk olarak adlandırılan, günlük kullanımdaki ticari malzemeler ve ürünlerde her yerde bulunur ve kompozit malzemelerin ana bileşenleridir. Polimer kimyası, her ikisi de polimer fiziği ve polimer mühendisliğini kapsayacak şekilde tanımlanabilen daha geniş polimer bilimi veya hatta nanoteknoloji alanlarına da dahil edilebilir.