İçeriğe atla

Bitlis Kalesi

Koordinatlar: 38°24′06″K 42°06′27″D / 38.40167°K 42.10750°D / 38.40167; 42.10750
Bitlis Kalesi
Bitlis Kalesi
Harita
Genel bilgiler
TürKale
KonumTürkiye [Bitlis], Türkiye
Koordinatlar38°24′06″K 42°06′27″D / 38.40167°K 42.10750°D / 38.40167; 42.10750
BaşlamaM.Ö.312 başları

Bitlis Kalesi, Büyük İskender'in komutanlarından Badlis tarafından MÖ 312 tarihinde Bitlis'te yaptırılan kale.[1] Bitlis şehrinin adı da bu komutandan gelmektedir.[2]

Bitlis şehir merkezinde iki derenin ortasında sarp kayalıklara yapılan kalenin surlarının uzunluğu 2800 metredir.[3] Kale içinde han sarayı, cami bedesten ve evler bulunduğu kaynaklarda belirtilmektedir. Bu eserlerden günümüze sadece kale gelmiştir. Kalenin çevresinde 670 mazgal bulunmaktadır. Kale sarp kayalıklar üzerinde kurulduğu için çevresinde savunma hendeği yoktur.[4] Kalede 2004 yılında başlayan restorasyon çalışmaları belli aralıklarla uzun süre devam etti.[5]

Ömer bin el-Hattab döneminde, 641 senesinde İyad bin Ganem Bitlis'i ve kalesini fethetmiştir.[6] Melikşah zamanında Selçuklu Hanedanının idaresine geçen şehir, Kanuni zamanında kesin olarak Osmanlı topraklarına katıldı. I. Dünya Savaşı sırasında 1916'da 5 ay Rusların işgalinde kalan Bitlis 16. Kolordu Komutanı Mustafa Kemal'in verdiği taarruz emriyle 8 Ağustos 1916 tarihinde tekrar Türk topraklarına katıldı.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  3. ^ https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/bitlis/gezilecekyer/bitlis-kalesi []
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  5. ^ https://www.haberturk.com/bitlis-haberleri/62153647-bitlis-kalesinde-3-yil-aradan-sonra-kazi-calismasibitlis-valisi-ve-belediye-baskan-vekili []
  6. ^ "Kaynak bilgi". 11 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kars</span> Kars ilinin merkezi olan şehir

Kars, Kars ilinin merkezi olan şehirdir. Türkiye'nin rakımı en yüksek il merkezlerinden biri olan, köyleri ile birlikte nüfusu 100 bini aşan şehirlerinden biridir. Merkez ilçeye bağlı, 23 mahalle ve 72 köy bulunmaktadır. Çeşitli etnisitelerin birlikte yaşadığı il merkezinde kültürel farklılıklardan ve zenginliklerden bahsetmek mümkün olup kozmopolit bir yapı söz konusudur. Kars, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2023 yılı için Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ve Turizm Stratejisi Eylem Planı kapsamına alınan 15 il merkezinden birisidir. Bu proje ile hedeflenen, il merkezlerini "Kültür Turizmi Geliştirilecek Marka Kentler" ilan edip gelişmelerini sağlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Muş</span> Muş ilinin merkezi olan şehir

Muş, Muş ilinin merkezi olan şehir ve aynı isimli merkez ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ortahisar, Ürgüp</span> Ürgüp ilçesinin beldesi

Ortahisar, Nevşehir ilinin Ürgüp ilçesine bağlı bir beldesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bitlis</span> Bitlis ilinin merkezi olan şehir

Bitlis, Bitlis ilinin merkezi olan şehirdir. Merkez ilçeye bağlı üç bucak vardır. Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Bitlis'i, güneyden Siirt, batıdan Muş, kuzeyden Ağrı illeri ve doğudan Van Gölü çevreler. Bitlis, Kaleleri ve İslam eserleriyle önemli bir ildir. Bitlis merkez ilçe Sosyo-ekonomik gelişmişlik indeksinde Türkiye genelinde 359, il genelinde 1. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg (şehir)</span> Lüksemburgun başkenti ve komün

Lüksemburg, bilinen şehir, şehir unvanına da sahip bir komün olmanın yanı sıra Lüksemburg’un başkentidir. Şehrin kuzeyinde Alzette Nehri, güneyinde Pétrusse Nehri ve ortasında Orta Çağ’da Franklar tarafından inşa edilen Lüksemburg Kalesi bulunmaktadır.

Dağ ve Komando Tugayı ya da 5. Komando Tugayı, karargâhı Hakkâri'de bulunan tugay büyüklüğünde askerî birlik. Irak sınırını kontrol ederek sınır ötesinde dağlık bölgelerde terörle mücadele etmekle görevlidirler. Çelik ve Güneş Harekâtı gibi birçok önemli operasyona katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güzelhisar, Köprüköy</span>

Güzelhisar, Erzurum ilinin Köprüköy ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Van Kalesi</span> Urartu Krallığı tarafından kütle halindeki taştan yaptırılan istihkam yapı

Van Kalesi, Urartu Krallığı tarafından kütle halindeki taştan yaptırılan ve Urartu başşehri Tuşba'yı kuş bakışı gören bir istihkam yapıdır. Van Gölü kıyısında olup, Van şehrine 5 km uzaklıkta bulunan bu kale sarp bir kayalık üzerine inşa edilmiştir. Yapı 1800 m uzunluğunda, 120 m genişliğinde ve 80 m yüksekliğindedir. Kale MÖ 9. yüzyılda Lutipri'nin oğlu Sarduri tarafından MÖ 840-MÖ 825 tarihleri arasında kurulmuştur. Çok sayıdaki bu tür istihkamlara şimdiki Ermenistan, Türkiye ve İran'da rastlanır. Genellikle bu tür yapılar yeryüzüne çıkmış kayalarda ve yamaçların içinde yapılır. Bu tür kaleler genellikle yabancı ordulara karşı koymak için değil, bölge kontrolü için kullanılır. Van şehri eteklerindeki bu yapının harabeleri onun duvarlarının Orta Çağda yapıldığını destekler. Ayrıca bu kalenin, o zamanlarda yaşayan dev insanlar tarafından yapıldığına dair söylentiler vardır. Çünkü Van Kalesi'nin o zamanın şartlarıyla yapılmasının olanaksız olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pertek Kalesi</span>

Pertek Kalesi, Tunceli ili Pertek ilçesindeki bir kale. Keban Baraj Gölü yapılmadan önce Murat Nehri'nin kıyısında sivri bir kayanın ucunda bulunan kale, bugün etrafı sularla çevrili bir ada görünümündedir. Kalenin içinde bir sarnıç mevcuttur. Çevresinde çinili odalarda 1071 yılından sonra yöreye hakim olan Mengüçoğulları tarafından yapıldığı anlaşılmaktadır. Kale Osmanlı döneminde onarılmış, daha önce kalede bulunan karakuş heykeli kaldırılarak Arapça bir kitabe konulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dumlupınar Stadyumu</span>

Dumlupınar Stadyumu, Kütahya il merkezinde bulunan ve Belediye Kütahyaspor'un iç saha maçlarına ev sahipliği yapan stadyumdur.

<span class="mw-page-title-main">Boyabat Kalesi</span>

Boyabat Kalesi, Sinop'un Boyabat ilçesinde yer alır. M.Ö. 7. yüzyılda Paflagonya'lılar tarafından yaptırılan kale, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının izlerini taşımaktadır. Günümüze kadar ayakta kalan kale, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bitlis (il)</span> Türkiyenin Doğu Anadolu Bölgesinde bir il

Bitlis İli, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van Bölümü'nde yer alan bir ildir.

<span class="mw-page-title-main">Hallaç Mahmut Cami</span>

Hallaç Mahmut Cami veya Hallaç Mahmut Mescidi; Ankara'nın Ulus semtinde bulunan bir camidir. Tek kubbeli ve minaresiz bir şekilde inşa edilmiş olan bu Osmanlı İmparatorluğu yapısı, başlarda mescid olarak tasarlanmış ve kullanılmıştır. Yakın bir zamanda geçirdiği onarımdan sonra içine ahşap minber eklenmesiyle birlikte artık cami halini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amasya Kalesi</span> Great Amesia Walls

Amasya Kalesi, Türkiye'nin kuzeyindeki Amasya şehrinde yer alan tarihi bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 33</span> Türkiyede bir otoyol

Otoyol 33, diğer adıyla Kuzey Ege Otoyolu, İzmir'de yer alan bir otoyoldur. İzmir Çevre Yolu'nun bittiği Menemen'den başlamakta ve kuzeye doğru devam edip Bergama yakınlarında sona ermektedir. Gelecekte Soma üzerinden 'e bağlanacak.

<span class="mw-page-title-main">Güvercinada</span> Aydın, Türkiyede bir ada

Güvercinada, Türkiye'nin Aydın ilinde bulunan bir adadır.

Kokteyl elbisesi bir elbise türüdür. Bu pratik ve modaya uygun giysi 1920'lerde ilerici seçkin kadınlar için popüler bir üniforma haline geldi ve kokteyl partisi amacıyla tasarlandı. Başlangıçta ABD'de gece elbisesinin yasak edilmesi süresinde çıktı. Bu elbise ile ABD'de popüler Charleston dansı yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kahverengi su donanması</span>

Kahverengi su donanması, en geniş anlamıyla, nehir veya kıyı ortamlarında askerî operasyonlar yapabilen, özellikle toprak akışından veya selden ağır tortu yükleri taşıyan deniz kuvvetlerini ifade eder. Terim, Amerikan İç Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri Donanması'nda ortaya çıktı.

Beydağ Kalesi, Türkiye'nin İzmir ilinin Beydağ ilçesinde yer alan bir kaledir. 13. yüzyılda inşa edildiği düşünülen çift sıra surlu kalenin kuzey ve doğu surları günümüze ulaşmıştır. Kale 1988'de anıt eser, 2008'de koruma alanı ilan edildi. 2017'de kalede restorasyon çalışmaları başladı.

<span class="mw-page-title-main">Koporye</span>

Koporye, 13. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar Leningrad Oblastı'ndaki bugünkü Sankt-Peterburg'un yaklaşık 100 km güneybatısında, Izhora Yaylası'nın kenarında, Koporye köyünde yer alan bir kaleydi. Kale, Finlandiya Körfezi'nin 12 km güneyinde yer alır ve yüksek kayalık bir burnun küçük bir alanını kaplar.