İçeriğe atla

Bitkisel süt

Amazake

Bitkisel süt, bir süt ikamesi'dir.[1] Bünyesinde hayvansal protein barındırmayan, tamamen bitkisel kaynaklı sütlerdir.[2] Bitki sütleri, hayvan sütünün bitki bazlı alternatifleri olarak tüketilen vegan içeceklerdir ve genellikle kremsi bir ağız hissi sağlar. 2018 yılında, badem, soya ve hindistancevizi sütleri dünya çapında en çok satan bitki sütleri idi.[3] Küresel bitki sütü pazarının 2018'de 16 milyar ABD doları olduğu tahmin ediliyordu.[4]

Bitki sütleri ayrıca "dondurma", bitkisel krema, vegan peyniri ve soya yoğurdu yapmak için kullanılır. 2018'de yapılan bir araştırma, ABD'li tüketicilerin% 54'ünün "daha fazla bitki bazlı yiyecek ve içecek yemek istediğini" ortaya koydu.[5]

Türleri

Bitkisel süt üreticileri

  • 8th Continent
  • Alpro
  • Elmhurst 1925
  • Hain Celestial Group
  • MimicCreme
  • Plamil Foods
  • Ripple Foods
  • Silk
  • So Good
  • Tofutti
  • Vitasoy

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2021. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2021. 

Ayrıca bakınız

  • Brosimum parinarioides
  • Soya proteini

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vejetaryenlik</span> Et içeren gıdaları kullanmayı reddeden yaşam tarzı

Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, deniz ürünleri, kümes hayvanları, çift toynaklılar tüketmemeye denir. Ayrıca, hayvan kesiminin tüm yan ürünlerini yemekten kaçınmayı da içerebilir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir. Vejetaryenlik ve veganlığın farkı; vejetaryenlikte bal ve kimine göre süt ile yumurta tüketilirken; veganlar, hiçbir hayvansal ürünü kullanmamaktadırlar. Bunlara istisnâ olarak süt ve süt ürünlerini kullanan lakto-ovo vejetaryenler, ilâveten yumurta yiyip süt ürünlerini tüketmeyen ovo vejetaryenler, diyet süt ürünlerini tüketen, ancak yumurtaları tüketmeyen lakto vejetaryenler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Dondurma</span> dondurulmuş tatlı

Dondurma, içine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten soğutmak suretiyle elde edilen soğuk bir tatlıdır. Eş anlamlısı buzkaymak sözcüğüdür. Ayrıca meyveli buz ve freezie türleri de vardır. El ile ya da elektrikli makinelerde yapılabildiği gibi dondurma buzdolapları ile de hazırlanabilir. 100 g dondurma 100-200 kalori verir. A, B, D vitaminleriyle, kalsiyum, yağ, protein ve fosfor yönünden zengin bir gıdadır. Artık piyasada hemen her çeşidi olan dondurmaları servise hazır paket şeklinde her mevsimde bulmak oldukça kolaydır. Yaz kış yenilmesi tavsiye edilir. Her çeşit kuru ve yaş meyve ile hazırlandığı gibi cevizli, fıstıklı, çikolatalı, karamelli vb. olan çeşitleri piyasada sıklıkla tüketilmektedir. Dondurmalar elle, makine yardımıyla ya da döverek yapılabilir. Bazı yörelere has dondurmalar vardır örneğin Kahramanmaraş Dondurması. Kendine has dondurması olan ülkeler vardır. Birleşik Krallık, Japonya, Finlandiya, Yunanistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Almanya ve İtalya'nın yanı sıra Türkiye'de de Kahramanmaraş, dondurması ile ünlüdür.

<i>Smoothie</i> Meyve veya sebzeden yapılan içecek

Smoothie, taze meyve ya da meyve suyu, süt, yoğurt, dondurma ilave edilerek yapılan milkshake tarzı bir içecektir. Malzemelerin bir blenderde püre haline getirilmesiyle yapılır. Milk shake'e ve ice slush'a benzer. Sporcuların özellikle protein tozu ekleyerek kullandığı görülmüştür. Sebzeler, bitkisel süt, kesmik, lor, buz küpü, peynir altı suyu tozu veya besin takviyesi ve başka bileşenler de eklenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Veganlık</span> Hayvan kökenli ürünleri ve gıdaları kullanmayı reddeden yaşam tarzı

Veganlık veya veganizm, bazı nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetmektir. Vegan kişiler, vejetaryen'lerden farklı, hayvan kullanımı yoluyla elde edilen gıdaları, giyecekleri ve yumurta, süt, bal, yün gibi diğer tüm yan ürünleri kullanmayı reddeder.

<span class="mw-page-title-main">The Hershey Company</span>

The Hershey Company Pensilvanya merkezli bir Amerikan şirketi ve dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden biridir. Merkezi Hershey, Pennsylvanya şehrinde olup "Hershey Çikolata Dünyası"na ev sahipliği yapmaktadır. 1894'te Milton S. Hershey tarafından Lancaster, Pensilvanya şehrinde Lancaster Karamel Şirketi'nin yan kuruluşu olan Hershey Chocolate Company olarak kuruldu. Hershey'nin çikolata geniş dağıtım ağı nedeniyle ABD genelinde mevcuttur. Modern teknoloji ve emek yönetim sistemleri ile üç mega dağıtım merkezleri var. Hershey'nin ürünleri dünya çapında 60'tan fazla ülkede satılmaktadır. Buna ek olarak, Hershey, World Cocoa Foundation'ın bir üyesidir. Aynı zamanda Hersheypark Stadyumu ve Giant Center ile de bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Katık</span> süt ürünü

Katık Türk ülkelerinde popüler olan geleneksel, mayalanmış süt ürünüdür. Ayrandan daha katı bir yoğurt yapısına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İşlenmiş peynir</span> Peynir çeşidi

İşlenmiş peynir, peynirden yapılan bir gıda. İşlenmiş peynir, emülgatör, doymuş bitkisel yağ, ekstra tuz, gıda boyası, peynir altı suyu veya şeker içerebilir. Sonuç olarak, işlenmiş peynirin birçok çeşidi, rengi ve dokusu vardır. Peynir, 1911'de Thun, İsviçre'de Walter Gerber tarafından bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Protein bar</span>

Protein bar, spor beslenmesi'nde kullanılan, karbonhidrat veya yağa kıyasla yüksek oranda protein içeren yiyecek.

<span class="mw-page-title-main">Minute Maid</span> Amerikan içecek şirketi

Minute Maid, genellikle limonata, meyve suyu veya portakal suyu ile ilişkili bir markadır. Şimdi Hi-C dahil olmak üzere birçok türde alkolsüz içeceklere uzanan meşrubatların bir ürün grubudur. Minute Maid Orta Avrupa'da Cappy markası altında satılmaktadır. Rusya'da ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde Minute Maid "Моя Семья" ve "Добрый" markası altında üretilmekte ve pazarlanmakdadır. Minute Maid, portakal suyu konsantresini pazarlayan ilk şirketti ve ABD genelinde dağıtılmasını ve yıl boyunca hizmet vermesini sağladı. The Minute Maid şirketi şimdi The Coca-Cola Company'ye aittir ve dünyanın en büyük meyve suları ve içecekleri pazarlayıcısıdır. Firma merkezi 16 Şubat 2009 tarihinde Sugar Land Town Square, Sugar Land, Teksas'ta açtı; daha önce Houston'da "2000 St. James Place" binasında bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Bebek formülü</span> Bebekler için üretilmiş bir yiyecek

Bebek formülü, 12 aylıktan küçük bebeklere ve çocuklara hazırlanan imal edilmiş gıdadır. Amerikan İngilizcesi'nde sadece formül, İngiliz İngilizcesi'nde ise bebek sütü, süt veya ilk süt olarak isimlendirilir. Genellikle biberonla ya da toz ve sıvı şeklinde verilir. ABD Federal Gıda, İlaç ve Kozmetik Yasası (FFDCA), bebek formülünü "yalnızca özel diyet kullanımı için sunulduğunu veya temsil edildiğini iddia eden bir gıda" olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Soya sütü</span>

Soya sütü, soya fasulyesinin emilmesi, öğütülmesi ve kaynatılmasıyla elde edilen bitki bazlı bir bitkisel süt türüdür. Yağ, su ve protein emülsiyonudur. Orijinal şekli, tofu üretiminin doğal bir yan ürünüdür. 21. yüzyılda Avrupa ve Kuzey Amerika'da yaygın bir içecek haline geldi ve süt üretimine daha yakından benzeyen tat ve kıvam vermek için üretim teknikleri geliştirildi. Badem ve pirinç sütü gibi, benzer sebze bazlı sütler ile birlikte, vejetaryenler ve laktoz intoleransı olan kişiler tarafından normal süt yerine tüketilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tang (marka)</span>

Tang, 1957 yılında General Foods gıdabilimcisi William A. Mitchell tarafından formüle edilmiş ve ilk olarak 1959 yılında toz haline getirilmiş meyve aromalı bir içecek karışımıdır. Tang markası şu anda Kraft Foods şirket'inden ayrılan Kuzey Amerika şirketi Mondelēz International'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Hazır içecek</span>

Hazır içecek veya içmeye hazır paketlenmiş içecekler, tüketime hazır olarak hazırlanmış formda satılan sıvılardır. Dünyada en fazla tüketilen nesnelerden biridir. Bu, örneğin buzlu çay ve alkollü içeceklerin hazırlanmasını gerektiren, formlarda satılan paketlenmiş içeceklerdir. Hazır kahve, toz içecek, süt tozu, hazır çay da bu listeye dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Arla Foods</span> Danimarka merkezli süt ürünleri kooperatifi

Arla Foods, Viby, Danimarka merkezli İsveç-Danimarka şirketidir. İskandinavya'daki en büyük süt ürünleri üreticisi olan uluslararası bir tarım kooperatifidir. Arla Foods, İsveçli süt kooperatifi Arla ve Danimarkalı süt şirketi MD Foods arasında 17 Nisan 2000 tarihinde bir birleşme sonucu oluşmuştur. Arla ismi İngilizce "erken" kelimesiyle ve "sabahın erken saatlerinde" için yapılan eski bir İsveççe terim olan aynı kelimeden türemiştir.

Koninklijke Friesland Foods N.V. süt ürünleri ve meyve bazlı içecekler geliştiren, üreten ve satan Meppel merkezli Hollandalı bir şirkettir. 2008'de, Friesland Foods, Campina GmbH ve Campina BV ile FrieslandCampina adı altında birleşti. Süreci Aralık 2007'de açıklandı. AB, birleşmeyi her iki şirket tarafından belirli peynir ve süt içecek bölümlerinin satışına şartlandı. Royal Friesland Foods, Batı Avrupa, Orta Avrupa, Batı Afrika ve Güneydoğu Asya'da güçlü bir varlığa sahiptir.

Boca Burger, özellikle soya proteini ve buğday gluteninden elde edilen bir sebze burgeri ve sandviçidir; Kraft Foods'in bir iştiraki olan Boca Foods Company'nin tescilli ticari markasıdır. Tüm Boca Foods ürünleri gibi, Boca Burgers de bir et analogu olarak görev yapıyor. Boca ürünlerinin çoğu vejetaryendir ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı bileşenleri içerebilir, ancak bazıları vegandır. 2008 yazından itibaren, Boca Burgers Kuzey Amerika dışında bulunmamakta ve uluslararası olarak bunları sunmak için mevcut planlar bulunmamaktadır.

Besin takviyesi, vitaminler, mineraller, probiyotikler, enzimler, ekstratlar, doğal ürünler, organik gıdalar ve gıda takviyesi gibi ilaç olarak tanımlanmayan ürünlerdir. Diyet veya beslenme takviyeleri ismi de verilen gıda takviyelerinin ardında yatan fikir, yeterli miktarlarda tüketilmeyen besinlerin tedarik edilmesidir. Gıda takviyeleri, günlük hayat ve spor beslenmesi'nde kullanılan, hap, tablet, kapsül, sıvı, vb. formunda sağlanan vücut geliştirme takviyesi, enerji içeceği, protein tozu, enerji barı, protein bar, spor içeceği, yulaf bar, esansiyel yağ asidi, bitkisel takviyeler, mineraller, prebiyotik, kreatin, karbonhidrat, multivitaminler, amino asitler, yağ asidi ve diğer maddeler de olabilir..

<span class="mw-page-title-main">Meatless Farm</span>

Meatless Farm çoğunlukla bezelye proteini kullanarak vegan bitkisel etler üreten Birleşik Krallık merkezli şirket. Kasım 2020 itibarıyla Leeds, Amsterdam, New York ve Singapur'da 100 çalışanı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Süt ikamesi</span>

Süt ikamesi, süte benzeyen ve sütle aynı şekilde kullanılabilen herhangi bir maddedir. Bu tür maddeler çeşitli şekillerde süt ürünü olmayan içecek, bitkisel süt, tahıl sütü, baklagil sütü ve alternatif süt olarak biliniyor. Soya formülü ve bebek formülü de süt ikamesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mısır mutfağı</span>

Mısır mutfağı, Mısır'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Mısır mutfağı, Mısır'ın zengin Nil Vadisi ve Nil Deltası'ndan gelen baklagil, sebze ve meyvelerden yoğun olarak yararlanır. Mısır yemeklerinin örnekleri arasında pirinçle doldurulmuş sebzeler ve üzüm yaprakları, humus, falafel, şavurma, kebap, köfte, ful medames, koşari ve molehiya sayılabilir. Yerel olarak eyş beladi olarak bilinen pide, Mısır mutfağının temelini oluşturur ve Mısır'da peynir yapımı, günümüzde tüketilen en popüler peynir türü olan domti ile Mısır'ın birinci hanedanına kadar uzanır.