Akrilik lifler, ortalama molekül ağırlığı ~100.000, yaklaşık 1900 monomer birimi olan polimer'den (poliakrilonitril) yapılan sentetik lifleridir. ABD'de bir elyafa "akrilik" denmesi için, o polimerin en az %85 akrilonitril monomer içermesi gerekir. Tipik komonomerler, vinil asetat veya metil akrilattır. DuPont, 1941'de ilk akrilik elyafları yapmış ve bunları Orlon adıyla tescillemişti.
Tekstil veya dokumacılık, hayvansal, bitkisel veya kimyasal lifli kullanım ürünleridir. Giyilebilen her şey ve bazı dekorasyon ürünlerini de içine alan üretim sektörüdür.
Lif veya elyaf, her türlü maddeyi oluşturan ince ve uzun parçalar, ipliksi yapılar. Bir iplik içindeki pamuk lifleri, yalıtım amacıyla kullanılan cam lifleri ve canlılarda kasları oluşturan kas lifleri bu tür malzemelere örnek olarak verilebilir. Tekil hali "lif", çoğulu "elyaf" olan sözcük Arapça kökenlidir.
Akrilik, şu anlamlara gelebilir:
- Orlon, görünüşü ipeğe benzeyen ısıyı çok iyi yalıtan sentetik elyaf
- Pleksi, renkli ve renksiz çeşidi bulunan plastik cam.
- Akrilik boya, yağlı boya kıvamında, suluboya parlaklığında su bazlı bir boya türü
- Akrilik bileşikler, sentez yoluyla elde edilen plastik, reçine ve yağların genel adı
Bambu elyafı, bambu karışımının hamurundan elde edilen, rejenere selülozik bir elyaftır.
Kumaş, ipliklerin, çeşitli yöntemlerle bir araya getirilerek oluşturduğu kaplayıcı yüzeylerdir. Pamuk, yün, ipek, keten vb maddelerden elde edilir.
Yün bazı memelilerden elde edilen hayvansal kıl kökenli doğal bir elyaf türü. Sıcak tuttuğu için battaniye ve kışlık giysilerin üretiminde kullanılır. Yün elyafı koyundan genellikle canlı hayvanlardan kırkılmak suretiyle olmak üzere değişik yöntemlerle elde edilir. Bu tür yüne kırkım yünü denir. Bu yünün ticari değeri diğer yöntemlerle elde edilenlerinkinden yüksektir. Kasaplık hayvanların kesildikten sonra derilerinin işlenmesi ile elde edilen yüne ise tabak yünü veya kasapbaşı yünü denir. Herhangi bir nedenle ölmüş hayvanın postundan elde edilen yün ise post yapağısı adını alır. Tabak yünü veya post yapağısı (yapak) deriden yolunarak alınmışsa kıl köklerini de içerdiğinden kırkım yününe göre daha düşük kalitelidir.
Kapok, pamuk gibi bitki tohumundan elde edilen bir elyaf türü. Kapok ağacı; Hindistan, Cava Adası, Sumatra, Afrika gibi tropik iklimin hakim olduğu bölgelerde yetişir. Sarı renkli, yumuşak ve dayanıksız bir elyaftır. Ancak yatak ve yastık yapımında ve dolgu maddesi olarak kullanılır. Elyaf, yapısındaki delikler yüzünden iyi bir hava izolasyonu sağlar. Suda ıslanmaz. Nem ve su çekme özelliği olmadığından can yeleklerinde kullanılır. 1 kg kapok, 35 kg'lık bir ağırlığı rahatça su üzerinde tutar.
Halat, doğal ya da yapay elyafın ya da tellerin bükülmesi ya da şerit biçiminde örülmesi yoluyla elde edilen uzun, esnek ve sağlam ip. Tellerden hazırlanan halat türlerinde çoğunlukla kablo ya da tel halat denir. Halatlarda aranan başlıca özellikler büküldüğünde, burkulduğunda ya da çekildiğinde yapısının bozulmaması ve sağlamlığını korumasıdır. En önemli özelliği ise çekme dayanımıdır.
Yorgan, genellikle yünden ya da pamuktan yapılan ve içerik itibarıyla, yorgan gibi bir gece örtüsü olan battaniyeden daha kabarık ve yalıtıcıdır. Bu nedenle kış aylarında daha fazla rağbet görür.
Eşarp, sentetik fiber, ipek veya pamuktan yapılmış ipliklerle sık dokunmuş kadın başörtüsüne verilen addır. Moda amacıyla giyilebildiği gibi, dini veya yöresel amaçla da giyilebilir.
Perde, gerelti ya da gergi genellikle kumaştan üretilen ve dikey vaziyette asılan, görüntü engelleyici eşya. Pencere perdeleri genellikle iç mekanın görülmemesi ya da ışığın yoğunluğunu ayarlamak için kullanılır. Kumaş perdeler dışında, plastikten ya da ahşaptan yapılan ve bol parçalı, jaluzi adı verilen eşya da perdeye benzer şekilde kullanılır.
Periploca graeca, Apocynaceae familyasından Periploca türlerinden bir süs bitkisi aynı şekilde alternatif tıp ve tıpta kullanılan bir bitkidir. Ancak aşırı kullanımda bazı yan etkileri olduğundan bir uzmanına danışılarak kullanılması gerekir. Sarmaşık gibi ağaçlara dolanır gövdesi kahverengi, kırmızımsı bir haldedir. 5 ile 15 metre boy atabilir. 4–12 cm uzunluğunda 2–7 cm genişliğinde eliptik ve bir birine ters sıralar halinde ipeğe dokunuşu andıran kıllara sahip yaprakları bulunmaktadır. Üst yaprakları koyu yeşil alt kısımlar hafif maviye çalan bir yeşil renge sahiptir, yapraklar kışın dökülürken sarımsı yeşil bir renge dönerler.
Çarşaf, yatak takımı olarak tek başına veya çift halinde kullanılan, uzunluğu ve genişliği şilteden daha büyük olan ve şilte veya yatağın hemen üzerine, ancak battaniyelerin ve diğer yatak takımlarının altına serilen bir üründür.
Furoshiki (風呂敷); kıyafet, hediye ve benzeri eşyaların taşınmasında kullanılan geleneksel Japon paketleme kumaşlarıdır. Furoshiki, ilk defa Nara döneminin ortalarında geleneksel Japon banyolarında (onsen) kullanılmaya başlandı. Banyo yapanların eşyalarının karışmaması için çıkartılan kıyafetler Furoshiki ile birbirine bağlanırdı. Daha sonralarda, bu paketleme ve katlama sistemi yayılmaya başladı ve tüccarlar tarafından satılan malların ve hediyelerin korunması için kullanıldı.
Sarong, Güney Asya ve Pasifik Adaları’nda çok uzun bir geçmişe sahiptir. Tarih boyunca farklı isimlerde tanımlanmıştır. Güney Pasifik Adaları’ndan Tahiti ve Hawaii’de pareo, Güneydoğu Asya ülkeleri Endonezya, Tayland, Malezya ve Filipinler’de sarong denir. Hindistan’da benzer bir giysi sri olarak adlandırılırken, Afrika’da kanga olarak biliniyor. Antik çağda Roma ve Yunanistan’da ise toga. Arap Yarımadası’nda ve Yemen’de de karşımıza çıkar.
Yay tokmak tokmakla yayın kirişine vurup titreterek ve bu titremeyi pamuk ve yün elyafları arasında yapıp, onları zıplatıp, tekrar düşürerek elyaf yığınını yumuşak ve hacimli hale getirmeye yarayan alet ikilisidir. Şilte, minder ve yorganların içindeki elyafların belli zaman aralıklarıyla bu "pamuk atma" işleminden geçirilip yumuşatılmasında, böylece keçeleşmelerinin önlenmesinde kullanılır.
Gece elbisesi, uzun akan bir kadın elbisesi genellikle resmi günlere giyilir. Giyim balerin eteği, çay elbisesi ve etek boyuna kadar uzanır. Gece elbiseleri genellikle şifon, kadife, atlas, organze vb. gibi lüks kumaşlardan yapılır. İpek, birçok gece elbisesi için popüler bir elyaftır. Terimler birbirinin yerine kullanılsa da, balo elbisesi ve gece elbiseleri farklıdır, çünkü balo elbisesi her zaman tam bir eteğe ve takılı bir korse sahip olur; veya düşmüş bir bel olabilir.
İç çamaşırı, bir çeşit erkek ve kadın iç giyimidir. Geleneksel iç çamaşırlar gövdenin alt kısmını ve bacakların üst kısmını kaplar. Geleneksel olarak pamuktan, daha az sıklıkla ipek veya ketenden yapılır, bazen daha iyi oturması için elastan ile desteklenir.
Gömlek elbise gömlek ve elbise özelliklerini birleştiren elbise'dir. Genellikle bu elbiseler, erkek gömleği gibi, pamuk veya ipek gibi kumaşlardan yapılır. Bu elbiseler genel olarak daha gevşek bir oturuma sahiptir ve belini tanımlamak için kemere dayanır. Düğme cepheler, elbiseyi çoğu vücut tipi için güzel bir görünüm haline getirir.