İçeriğe atla

Bitki bilim kütüphanesi

Mertz Kütüphanesi

Bitki bilim kütüphanesi, botanik disiplinine özgü literatürün yanı sıra çeşitli bitki metaryalini de toplayan, muhafaza eden ve nihai fayda olarak kamuoyunun hizmetine sunan (doğası gereği ‘ödünç verme’ özelliği basılı eserler ve varsa basılı eserlerin çevrimiçi kopyaları ile kısıtlı olan) özelleşmiş kütüphanedir.

Bitki bilim ya da botanik kütüphanesi kavramı, klasik kütüphaneden çok temel bir farkla ayrılır. Bu ayrım, her zaman böyle olmamakla birlikte basitçe rafta bulunan matbu bir eserde yer alan bilimsel bilginin ‘kurutulmuş’ karşılığının (bu durumda bir bitki örneğinin) herbaryum adı verilen özelleşmiş alanda ve şartlar elveriyorsa bir de ‘canlı’ karşılığının botanik bahçesi adı verilen alanda muhafaza edilmesi olarak açıklanabilir.

Şu durumda, bir bitki bilim kütüphanesinin envanterinde modern ikili adlandırma sisteminin kurucusu kabul edilen L.’un (ö. 1778) 1753 yılında iki cilt hâlinde yayımlanan Species Plantarum adlı eseri varken; bu envanter, eserde yer verilen 5940 farklı türe (en azından bazılarına) ait materyal örneğinin herbaryumda ve yine bu türlere ait canlı örneklerin bahçede sergilenmesi ile desteklenecektir. Artık nesli tükenmiş olan bitkilerden oluşan paleobotanik örnekler kütüphanenin görece daha küçük bir bölümünde temsil edilirken kaçınılmaz olarak da duvara asılması için seçilen tablolar da çeşitli bitki ressamlarının eserleri olacaktır. Bu sayede kütüphane etkileşimli öğretme olanağına sahip olacak, kitap okuma bölümünde edinilen bir bilginin doğrulaması doğrudan kütüphane içinde ya da bahçesinde yapılabilecektir. Örneğin ‘papatya’ kavramı kamuoyu için merkezinde disk çiçekçikleri, merkezin etrafında dilsi çiçekçikleri bulunan bitkilerin adıdır. Oysa bilimsel olarak ‘papatya’ kavramı, sadece yukarıdaki tanıma dayanılarak bir sonuca ulaşılmasını sağlamaz. Bilimsel teşhis bundan çok daha karmaşıktır; zira papatyagiller, morfolojik olarak birbirinden farklı yüzlerce ayrı türü ifade eder ve bazı durumlarda bu türlerin kesin ayrımı ancak mikroskop yardımıyla yapılabilir. Bu durumda da bir papatya türünü araştıran bir araştırmacının, hem o papatyanın bilimsel betiğine hem de herbaryum ya da canlı örneğine ihtiyacı vardır.

Ayrıca bu türden bir kütüphane sadece akademisyenlere hitap eder bir konumda kalmayacak, doğrudan bitkilerle ilgili olan bahçecilik, bahçıvanlık, fide/fidan/ağaç yetiştiriciliği ve benzeri amatör alanlarda da ilgililere katkı sunmaktadır.

Bitki bilim kütüphanelerin ilk örnekleri 19. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Temelleri 1842 yılına kadar uzanan ve 1858 yılında resmen kurulan Harvard Üniversitesi Bitki Kütüphanesi günümüzde beş milyonun üzerinde materyale ev sahipliği yapmaktadır.[1] İngiltere’deki Kew Bahçeleri Kütüphanesi, Çekya'daki Charles Üniversitesi Bitki Kütüphanesi[2] ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Mertz Kütüphanesi materyal bakımından dünyanın en büyük bitki kütüphaneleridir.[3] Türkiye’de ise Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Kütüphanesi 2002 yılında faaliyetine başlamış ve 2009 yılında resmî kütüphane kimliği kazanmıştır. Kütüphanede halihazırda 6000’e yakın eser mevcuttur.[4]

Bitki bilim kütüphaneleri genellikle botanik bahçeleri bünyesinde ya da Üniversitelerin ilgili enstitülerine bağlı olarak yerleşkelerde faaliyete geçirilen kütüphanelerdir. Bu kütüphanelerin gelir ve giderleriyle ilgili işlemler bu bağlamda vakıflar ya da üniversiteler tarafından yürütülmektedir. Kütüphane bitki bilim alanındaki araştırmaları destekleyebileceği gibi, araştırmaların sonuçlarından oluşan yayınları da bünyesinde yayımlayabilmektedir. Ayrıca klasik kütüphanelerde görev yapan personel portföyüne ek olarak, peyzaj ve bahçe konularında uzman personel ile herbaryum ve botanik bahçesi için bitki bilimcilerle de çalışacaktır. Bentham’a (ö. 1884) göre, “herbaryumu olmayan bir bitki bilim kütüphanesi faydalıdır ancak kütüphanesi olmayan bir herbaryum faydalı değildir”. Yine ona göre kütüphanenin, bitki materyalleri ile ‘aynı bina’ içinde olması zorunluluğu vardır.

Önemli bitki bilim kütüphaneleri

Kew Bahçeleri herbaryumu

Kaynakça

  1. ^ "Harvard University Herbaria & Libraries". 6 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2021. 
  2. ^ "CUNI Botanical Library". 25 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2021. 
  3. ^ "Mertz Library". 14 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2021. 
  4. ^ "NGBB Kütüphanesi". 22 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Carl Linnaeus</span> İsveçli botanikçi, hekim ve zoolog (1707-1778)

Carl Linnaeus, İsveçli biyolog, hekim ve fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Arboretum</span>

Arboretum ya da ağaç parkı, esasen ağaçlar ile ağaççık ve çalı gibi diğer odunsu bitkilerin yetiştirilmesine adanmış botanik bahçesidir. Böyle bahçeler bilimsel araştırma ve gözlemler için kullanılmakla birlikte, çeşitli canlı ağaç türlerinin derlemini (koleksiyonunu) barındıran birer müzedir. Bunun dışında, bir botanik bahçesinde bulunan ve ağaç, ağaççık ve çalıların dikimine ayrılmış olan bölüm de "arboretum" olarak anılabilir.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiye Kütüphanesi</span> Mısır İskenderiyede antik dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri

İskenderiye Kütüphanesi, MÖ 3. yüzyılın başlarında Mısır'ın İskenderiye kentinde Yunan Hellenistik Kralı I. Ptolemaios Soter tarafından kurulmuş olan antik kütüphanedir. İskenderiye Müzesi olarak bilinen araştırma enstitüsünün bir bölümü olarak inşa edildi. İnsanlık tarihinde meydana getirilmiş önemli eserlerden biridir. Eski kaynaklar, burada 150 bin cilt el yazması eserin toplandığını kaydeder.

<span class="mw-page-title-main">Kütüphane</span> kitaplar, el yazmaları, ses kayıtları veya filmler gibi edebi, müzikal, sanatsal veya referans materyallerinin koleksiyonuyla ilgilenen bir kurum

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa İnan Kütüphanesi</span> Sarıyer ilçesinde bir akademi kütüphanesi

İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi, İTÜ Ayazağa yerleşkesinde yer alan kütüphanedir. Tüm İTÜ Kütüphaneleri ve Kütüphane Hizmetleri'nin yönetim ve koordinasyon merkezidir. 1797 yılında Mühendishane-i Bahri Hümayun'da açılan matbaada basılan kitaplar kütüphanenin temelini oluşturmuştur. Kütüphane adını eski İnşaat Fakültesi dekanı ve eski İTÜ rektörü olan Mustafa İnan'dan alır. Kütüphane, 500.000 civarında kitap ve tez içeriği ile Türkiye'nin teknik anlamda en geniş kütüphanelerindendir. 2013 yılı itibarıyla 161 veritabanıyla Türkiye'de en fazla veritabanına sahip akademik kütüphanedir. 7 gün 24 saat açıktır Türkiye'nin ilk 7 gün 24 saat açık olan Akademik Kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa Millî Kütüphanesi</span> Pariste bulunan ulusal kütüphane

Fransa Millî Kütüphanesi, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan ulusal kütüphanedir. Birkaç yüzyıl boyunca yapılan koleksiyonları koruyan ve Fransa'da yayımlanan tüm yayınları toplamaktan sorumlu olan Fransız kurumudur. 1994 yılında şu anki adıyla yeniden teşkil edilen BnF, kamu kurum statüsüne sahiptir. Gallica adlı internet kütüphanesi vardır. Fransa'nın en önemli kütüphane olan BnF, aynı zamanda dünyanın en önemli kütüphanelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Huntington Kütüphanesi</span>

Huntington Kütüphanesi veya Huntington Kütüphanesi, Sanat Koleksiyonu ve Botanik Bahçeleri, ABD'nin Kaliforniya eyaletinin San Marino şehrinde yer alan ve Henry E. Huntington tarafında kurulmuş bir eğitim ve araştırma enstitüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sukkuletten-Sammlung Zürih</span>

Sukkuletten-Sammlung İsviçre, Zürih'te bulunan dünyaca ünlü Sukkulent bitkileri koleksiyonu. 80 değişik familyadan 6500 kadar kaktüs çeşidini kapsayan park yılda 50.000 ziyaretçiyi çeker. Bu geniş botanik bahçesi, kaktüs koleksiyonu dışında aynı zamanda bir kütüphane ve Uluslararası Sukkulent Araştırmaları Kuruluşu'na da ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Kew Bahçeleri</span>

Kew Bahçeleri, "dünyanın en büyük ve en çeşitli botanik ve mikolojik koleksiyonlarını" barındıran, Güneybatı Londra'daki yer alan bir botanik bahçesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi</span>

İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi, 1935'te Alman-Türk botanikçi Alfred Heilbronn ve Leo Brauner tarafından İstanbul Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan botanik bahçesi. Türkiye'nin en eski botanik bahçesidir. Heilbronn Nazi Almanyası'ndan kaçıp Türkiye'ye geldikten sonra üniversite bünyesinde bir botanik bahçesinin kurulmasını arzuluyordu. Bunun için yaptığı çalışmaları 1934'te hızlandı. İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi Heilbronn'a destek veren Leo Brauner, Alman bahçe uzmanı W. Stephan ve beraberindeki uzmanların da katkısıyla faaliyete geçti (1935). Bu kişiler bahçenin Avrupa'daki örnekler gibi olması için yoğun bir çaba gösterdi. Bu süreçte Türkiye florasının zenginliği kullanılmak istendi ve bunun için Anadolu'ya birçok bilimsel gezi düzenlendi. Bahçenin kuruluşunda emeği geçen üç bilim insanı aynı yıl İstanbul Üniversitesi Nebatat Bahçesinin Tohum Kataloğunu da yayımladılar.

Herbaryumlar, genellikle üniversitelere bağlı fakülte ve enstitüler bünyesinde kurulurlar. Botanik, ekoloji, biyocoğrafya ve iklim bilimi gibi doğa bilimlerinin bir parçası olan bölümlerde oluşturulanlar, daha çok bitkinin genetiğini araştırma, belirli bir coğrafya üzerindeki dağılış ve yayılışını inceleme ve gelecek nesiller adına koruma altına alma amacıyla kullanılırken eczacılık gibi daha çok uygulamaya dayalı bölümlerde ilaç üretim teknikleri ve aşamaları konusunda kaynaklık etmesi için yararlanılır.

Uluslararası Bitki İsimleri Endeksi (IPNI) kendisini "tohumlu bitkiler, eğrelti otları ve likitlerin isimleri ve ilgili temel bibliyografik detayları" olarak tanımlamaktadır. Bitki isimlerinin kapsamı en iyi tür ve cins sıralamasındadır. İsimlerle ilişkili temel bibliyografik ayrıntıları içerir. Amaçları arasında, bitki isimleri hakkında temel bibliyografik bilgiler için birincil kaynaklara tekrar tekrar referans verilmesi ihtiyacının ortadan kaldırılması bulunmaktadır.

Tropicos, bitkilerle ilgili taksonomik bilgileri içeren, esas olarak Orta ve Güney Amerikayı da kapsayan neotropikal biyocoğrafik bölgesinde oluşan çevrimiçi bir botanik veritabanıdır. Missouri Botanik Bahçesi tarafından korunur ve 25 yıl önce kurulmuştur. Veri tabanı, 4,2 milyondan fazla herbaryum örneği hakkında görüntü ve taksonomik ve bibliyografik veriler içermektedir. Ayrıca, 49.000'den fazla bilimsel yayın hakkında veri içermektedir. Veritabanı İngilizce, Fransızca ve İspanyolca olarak sorgulanabilir. Veritabanındaki en eski kayıtlar 1703' yılına döner.

<span class="mw-page-title-main">Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi</span>

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi veya kısaca NGBB; İstanbul'un Ataşehir ilçesinde bulunan bir botanik bahçesidir. 1995 yılında ANG Vakfı tarafından Ali Nihat Gökyiğit'in eşi Nezahat Gökyiğit adına kurulmuştur. Başlangıçta hatıra parkı niteliğinde olan alan 2003 yılında botanik bahçesine dönüştürülerek ziyarete açılmıştır. Türkiye florasına ait türlerin yanı sıra çeşitli ülkelerden getirilen ağaçlar, çalılar ve otsu canlıların da bulunduğu bahçe; şehir halkı için bir mesire alanı olmasının yanı sıra botanik ve ilgili diğer bilim dalları için de önemli bir araştırma ve eğitim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Bibsys</span>

BIBSYS, Norveç Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından kurulan ve düzenlenen bir idari kurumdur. Araştırma, öğretim ve öğrenmeyle ilgili verilerin - tarihsel olarak kütüphane kaynaklarıyla ilgili meta veri alışverişi, depolanması ve alınması üzerine odaklanan bir hizmet sağlayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Carl Ludwig Willdenow</span>

Carl Ludwig Willdenow Alman botanikçi, eczacı ve taksonomisti. Bitkilerin coğrafi dağılımını inceleyen bilim dalı olan fitocoğrafyanın kurucularından biri olarak kabul edilir. Bitki bilim mahlası Willd.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Schlechter</span> Alman orkidolog

Friedrich Richard Rudolf Schlechter, Alman taksonomist ve özellikle orkideler üzerine uzmanlaşmış botanikçi. Bitki bilim mahlası Schltr. şeklindedir.

Caroline Priscilla Bingham, botanik üzerine bilimsel makaleler yayınlayan ilk Amerikalı kadınlardan biri olan botanikçiydi. Yeni bir cins ve birkaç yeni tür keşfeden etkili bir botanik örnek koleksiyoncusuydu. Keşiflerinin bir sonucu olarak, Bingham bir cins ve onuruna isimlendirilen birkaç su yosunu türüne sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb)</span> Hırvatistanın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesini merkez kütüphanesidir.

Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb) (NSK), Hırvatistan'ın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesi'ni merkez kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Georg Dionysius Ehret</span>

Georg Dionysius Ehret, botanik çizimleriyle tanınan bir Alman botanikçi ve entomologdur. Resmi botanik yazar kısaltması "Ehret" dir.