İçeriğe atla

Bitcoin Gold

Bitcoin Gold
Menkul değer sembolüBTG
Gelişim
Kod deposuhttps://github.com/BTCGPU/BTCGPU
Programlama lisanıC++, Qt
İşletme sistemiWindows, OS X, Linux
Kaynak modeliAçık Kaynak
LisansMIT Lisansı
Websitehttps://bitcoingold.org/
Ana muhasebe
Blok zamanı10 dakika
Blok tarayıcıBitcoin Gold Explorer
Tedarik limiti21,000,000

Bitcoin Gold, 2017 yılında orijinal Bitcoin blok zincirinin bir çatalı (hard fork) olarak oluşturulan bir kripto para birimidir. Bitcoin Gold, ASIC'ler yerine GPU aracılığıyla madencilik yapılabilmesi için tasarlanmıştır.[1] Bitcoin Gold'un ana amacı Bitcoin'i yeniden merkeziyetsiz hale getirmektir. Borsa simgesi BTG'dir ve maksimum arzı 21 milyondur.[2]

Tarih

Bitcoin Gold, 24 Ekim 2017'de Bitcoin blok zincirinden 491407 blok yüksekliğinde sert çatallanmıştır.[3]

Temmuz 2018'de Bitcoin Gold, yeni bir madencilik algoritması uyguladı. Yeni madencilik algoritması uygulanmadan önce Bitcoin Gold, Zcash tarafından geliştirilen algoritma <200,9> parametre setini kullanıyordu. Bitcoin Gold bu algoritmayı değiştirdi ve <144,5> parametre setini kullanmaya başladı. Bu yeni algoritmaya Equihash-BTG adı verilmiştir. Yeni algoritma, Zcash tarafından geliştirilen algoritmadan daha fazla bellek gerektirmektedir.[4]

Ağ Saldırıları

Lansmandan kısa bir süre sonra, web sitesi dağıtılmış bir hizmet reddi saldırısına uğradı ve Coinbase ve Bittrex'ten aceleyle bir araya getirildiklerinden ve ayrıca bir geliştirici ön mayın içerdiği için eleştiri aldı.[5][6]

Mayıs 2018'de Bitcoin Gold, bilinmeyen bir aktör tarafından %51 hash saldırısına uğradı. Bu tür bir saldırı, işlemlerin kaydedildiği blok zinciri defterini manipüle etmeyi ve aynı dijital paraları birden fazla kez harcamayı mümkün kılar. Saldırı sırasında, çeşitli kripto para borsalarından 388.000 BTG (yaklaşık 18 milyon ABD Doları değerinde) çalındı.[7]

Bitcoin Gold, Ocak 2020'de tekrar %51 saldırılarından muzdaripti.[8] Temmuz 2020'de 0.17.2 sürümü, birkaç gün önce ortaya çıkan uzun bir saldırı zincirinden kurtulmak için bir "acil durum güncellemesi" olarak yayınlandı.[9]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "What Is Bitcoin Gold (BTG) and Why Was It Created?". makeuseof.com. 18 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2023. 
  2. ^ "Bitcoin Gold: Distribution, Protection, and Transparency". investopedia.com. 7 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2023. 
  3. ^ "New, imminent Bitcoin Gold fork met with skepticism". zdnet.com. 24 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2023. 
  4. ^ "Equihash-BTG: Our New PoW Algorithm". bitcoingold.org. 8 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2023. 
  5. ^ Schroeder, Stan. "Bitcoin splits into two again, but owners don't get free money just yet". Mashable (İngilizce). 24 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2019. 
  6. ^ "Meet Bitcoin Gold, Yet Another New Kind of Bitcoin". Fortune (İngilizce). 25 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2019. 
  7. ^ "Bitcoin Gold delisted from major cryptocurrency exchange after refusing to pay hack damages". zdnet.com. 24 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2023. 
  8. ^ Canellis, David (27 Ocak 2020). "Bitcoin Gold hit by 51% attacks, $72K in cryptocurrency double-spent". The Next Web. 27 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Emergency update 0.17.2". Bitcoin Gold. 13 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Blok zinciri</span> sanal para aktarımlarının dağıtık olarak depolandığı veritabanı

Blok zinciri, blokzincir ya da özgün İngilizce tabiriyle blockchain, kriptografi kullanılarak bağlanan ve güvenli hale getirilen, bloklar adı verilen, sürekli büyüyen bir kayıt listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ethereum</span> Programlanabilir işlem fonksiyoneli ile halka açık blok zinciri platformu.

Ethereum, ERC-20 kod sistemi sayesinde birçok kripto para biriminin altyapısını oluşturan merkeziyetsiz ve açık kaynak kodlu bir blok zinciridir. Ethereum blok zincirinin kurumsal kripto para birimi ise Ether'dir. Ether, Bitcoin'den sonra en büyük piyasa değerine sahip sanal paradır.

Hisse ispatı, (PoS) bir kripto para blok zinciri ağının dağıtık fikir birliğine ulaşmayı amaçladığı bir algoritma türüdür. PoS tabanlı kripto para birimlerinde, bir sonraki bloğu oluşturan, rassal seçim ve zenginliğin ya da yaşın çeşitli kombinasyonları yoluyla seçilir. Aksine, bitcoin gibi emek ispatınadayanan kripto paraların algoritması, madencilik kullanır. Yani, kayıtları (transaction) doğrulamak ve yeni bloklar oluşturmak için yoğun hesaplamalı bulmacaların çözümünü gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">Kripto para</span> İşlemleri güvence altına almak ve mülkiyet transferini doğrulamak için defter üzerinde kriptografi kullanan dijital değişim aracı

Kripto para veya kısaca kripto, bir değişim aracı olarak çalışmak üzere, işlemleri güvence altına almak için matematiğin bir dalı olan kriptografi kullanılarak tasarlanmış bir dijital unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal dövizdir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir.

Litecoin, 2011 yılında bir Google çalışanı Charlie Lee tarafından üretilen kripto para birimidir. İlk olarak 84 milyon adet üretilmiştir. Herhangi bir merkeze bağlı değildir. Litecoin Blok Zinciri, Bitcoin Blok Zincirine göre daha hızlı blok üretmektedir. Bitcoin ile Litecoin arasındaki en büyük fark bu olarak kabul edilir ve bu nedenle piyasa & transfer işlemleri daha süratli yapılabilir. İlk çıktığı dönemlerde büyük bir başarı yakalayarak diğer kripto para değerleri arasında kendisine önemli bir yer edindi. İlk alt coin olma özelliğini taşıyan Litecoin şu anda 1 milyar dolar üzerinde bir pazar değerine sahiptir. Diğer kripto para değerlerinden daha fazla depolama imkanı sunmaktadır.

Diem, Amerikan sosyal medya şirketi Meta, Inc. tarafından önerilen izinli bir blok zinciritabanlı ödeme sistemidir. Plan ayrıca bir kripto para birimi olarak uygulanan özel bir para birimini de içermektedir.

Verge, işlem yapan katılımcıların konumunu ve İnternet Protokolü (IP) adresini gizleyerek tamamen anonim işlemler sunmayı amaçlayan açık kaynaklı, merkezi olmayan bir kripto para birimidir. Verge, XVG sembolü ile kripto para borsalarında işlem görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dash (kripto para birimi)</span> Altcoin

Dash, açık kaynaklı bir kripto para birimidir. Bitcoin protokolünden çatallanan bir altcoindir. Aynı zamanda, "ana düğümler" adı verilen, kullanıcılarının bir alt kümesi tarafından yönetilen, merkezi olmayan bir özerk organizasyondur (DAO). Para birimi, izlenemeyen işlemlere izin verir.

<span class="mw-page-title-main">Firo (kripto para birimi)</span>

Eskiden Zcoin olarak bilinen Firo, kullanıcıları için Bitcoin gibi diğer kripto para birimlerine kıyasla daha yüksek gizlilik sağlamak için kriptografiyi kullanmayı amaçlayan bir kripto para birimidir.

Vertcoin (VTC), 2014'ün başlarında, adem-i merkeziyetçiliğe odaklanan açık kaynaklı bir kripto para birimidir. Vertcoin, yeni madeni paralar çıkarmak ve madencileri ağı güvence altına almak ve işlemleri doğrulamak üzere teşvik etmek için bir emek ispatı mekanizması kullanır.

<i>Ledger</i> (dergi)

Ledger, kripto para birimi ve blok zinciri teknolojisi araştırmalarına adanmış ilk hakem denetimli akademik dergidir. Dergi, bitcoin gibi kripto para birimleriyle ilgili konuları kapsamaktadır. Bu; matematik, bilgisayar bilimi, mühendislik, hukuk, ekonomi ve felsefe yönlerini içermektedir. Wilmer'e göre odak noktası "blok zinciri teknolojisi araştırması" dır. Kâr amacı gütmeyen Coin Center tarafından finanse edilmektedir.

Zerocoin, 2013 yılında Johns Hopkins Üniversitesi profesörü Matthew D. Green ve lisansüstü öğrencileri Ian Miers ve Christina Garman tarafından önerilen bir gizlilik protokolüdür. Protokolde yerleşik olarak madeni para karıştırma yeteneklerine sahip olarak Bitcoin işlemlerinin anonimliğini iyileştirecek Bitcoin protokolünün bir uzantısı olarak tasarlandı. Zerocoin günümüzde Bitcoin ile uyumlu değildir.

<span class="mw-page-title-main">TRON (kripto para birimi)</span>

TRON, TRX olarak bilinen, sisteme özgü bir kripto para birimine dayalı, Blockchain tabanlı merkezi olmayan bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Nxt</span>

Nxt, anonim yazılım geliştiricisi BCNext tarafından 2013 yılında başlatılan açık kaynaklı bir kripto para birimi ve ödeme sistemidir. İşlemler için fikir birliğine varmak için hisse ispatı kullanılır çünkü sabit bir para tedariki vardır ve Bitcoin'in aksine madencilik yoktur. Nxt, özellikle uygulama ve finansal hizmetlerin oluşturulabileceği değişken bir platform olarak tasarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Kripto para birimleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kripto para, işlemleri güvenceye almak için kriptografi yani şifreleme kullanan, çalışma şekli nakite alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık, bir sanal unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal döviz’dir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir. Kripto para birimleri geleneksel anlamda para birimi olarak kabul edilmez ve bunlara emtia, menkul kıymetler ve para birimleri olarak sınıflandırma da dahil olmak üzere çeşitli işlemler uygulanmış olsa da, kripto para birimleri genellikle ayrı bir varlık sınıfı olarak görülür. Ancak, geleneksel para birimlerine kıyasla, kripto paralar, altın veya gümüş gibi fiziksel bir mal tarafından desteklenmez ve değerleri, kullanıcı ve yatırımcıların kabul ve kullanım seviyelerine ve piyasa koşullarına göre belirlenir.

<span class="mw-page-title-main">MetaMask</span> Yazılım kripto para cüzdanı

MetaMask Ethereum blok zinciri ile etkileşim kurmak için kullanılan bir kripto para cüzdanıdır. Kullanıcıların, daha sonra merkeziyetsiz uygulamalarla etkileşim kurmak için kullanılabilecek bir tarayıcı eklentisi veya mobil uygulama aracılığıyla Ethereum cüzdanlarına erişmelerine olanak tanır. MetaMask, Ethereum tabanlı araçlara ve altyapıya odaklanan bir blok zinciri yazılım şirketi olan ConsenSys Software Inc. tarafından geliştirilmiştir.

USD Coin (USDC), ABD dolarına sabitlenmiş; Ethereum, Stellar, Algorand, Solana, Tron ve Hedera Hashgarph sisteminde çalışan sabit kripto para birimidir. USD Coin, Circle tarafından kurulan ve kripto para borsası Coinbase ve Bitcoin madencilik şirketi Bitmain'den üyeleri içeren Centre adlı konsorsiyum tarafından yönetilmektedir.

Blok zincirinde çatal kavramı çeşitli şekillerde tanımlanır:

Primecoin, Emek ispatı sistemini uygulayan asal sayı zincirlerini aramaya dayalı bir kripto para birimidir.

Yetki ispatı ya da otorite ispatı, blockchain ağlarına pratik ve verimli bir çözüm sunan, itibar bazlı bir mutabakat algoritmasıdır. Bu terim 2017 yılında Ethereum kurucu ortağı ve eski Teknolojiden Sorumlu Başkan’ı Gavin Wood tarafından öne sürülmüştür.