İçeriğe atla

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash
Menkul değer sembolüBCH[1]
Hassasiyet10−8
Uygulama(lar)Bitcoin ABC, Bitcoin Unlimited
Proje çatalıBitcoin
Ana muhasebe
Bölünme yükseklik#478559  /  1 Ağustos 2017 (7 yıl önce) (2017-08-01)
AyrılmaBitcoin
Bölünme oranı1:1
Zaman damgası şemasıEmek ispatı
Hash fonksiyonuSHA-256
Blok ödülü6.25 BCH
Blok zamanı10 dakika
Tedarik limiti21,000,000 BCH

Bitcoin Cash, Bitcoin'in bir çatalı olan Kripto para.[2][3] Bitcoin Cash, 2017 yılında oluşturulan bir spin-off ürün veya altcoin.[4][5]

Bitcoin Cash'in orijinal olarak 2017'de yaşadığı bölünmeden sonra iki bölünme daha meydana geldi. 2018'de Bitcoin Cash iki kripto para birimine ayrıldı: Bitcoin Cash ve Bitcoin SV.[6]

Bitcoin Cash bazen Bcash olarak da adlandırılmaktadır.[7]

Ayrıca bakınız

Not listesi

Kaynakça

  1. ^ Vigna, Paul (1 Ağustos 2017). "Bitcoin Rival Launches in Volatile First Day". WSJ. 5 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2019. 
  2. ^ Kelly (15 Mayıs 2018). "Bitcoin cash is expanding into the void". Financial Times. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2018. 
  3. ^ Smith (21 Ocak 2018). "Bitcoin price RIVAL: Cryptocurrency 'faster than bitcoin' will CHALLENGE market leaders". Express. 28 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2018. 
  4. ^ Vigna (23 Aralık 2017). "Bitcoin Cash, Litecoin, Ether, Oh My! What's With All the Bitcoin Clones?". WSJ. 6 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2018. 
  5. ^ Wilson (17 Temmuz 2019). "Smaller cryptocurrencies feel pain as criticism of Facebook's Libra grows". Reuters. 22 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2019. 
  6. ^ Kharif (23 Kasım 2018). "Bitcoin Cash Wars End With No Relief for Biggest Cryptocurrency". Bloomberg LP. 3 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2019. 
  7. ^ Bcash Nickname Sources:

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dogecoin</span> Doge logolu kripto para birimi

Dogecoin, anlık, eğlenceli ve geleneksel bankacılık ücretlerinden muaf bir ödeme sistemi kurmaya karar veren yazılım mühendisleri Billy Markus ve Jackson Palmer tarafından icat edilmiş bir kripto paradır. Dogecoin, logosunda ve isminde popüler bir internet meme'i olan ve Doge olarak anılan bir Shiba Inu cinsi köpeği taşır. Litecoin tabanlı bir elektronik para birimidir. 6 Aralık 2013'te tanıtılan Dogecoin, hızlı bir şekilde kendi internet topluluğunu geliştirerek 28 Ocak 2021'de 5,4 milyar ABD Doları tutarında bir piyasa değerine ulaştı. 8 Mayıs 2021'de Dogecoin'in piyasa değeri 94 milyar ABD dolarını aşarak tarihinin en yüksek piyasa değerine ulaştı. 2 Şubat 2021 itibarıyla, r/dogecoin subreddit'inin toplam takipçi sayısı 781.000'e ulaşmıştır. Dogecoin Türkçeye "Aya!" veya "Aya doğru!" olarak çevrilebilen "To the moon!" sloganıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Ethereum</span> Programlanabilir işlem fonksiyoneli ile halka açık blok zinciri platformu.

Ethereum, ERC-20 kod sistemi sayesinde birçok kripto para biriminin altyapısını oluşturan merkeziyetsiz ve açık kaynak kodlu bir blok zinciridir. Ethereum blok zincirinin kurumsal kripto para birimi ise Ether'dir. Ether, Bitcoin'den sonra en büyük piyasa değerine sahip sanal paradır.

<span class="mw-page-title-main">Kripto para</span> İşlemleri güvence altına almak ve mülkiyet transferini doğrulamak için defter üzerinde kriptografi kullanan dijital değişim aracı

Kripto para veya kısaca kripto, bir değişim aracı olarak çalışmak üzere, işlemleri güvence altına almak için matematiğin bir dalı olan kriptografi kullanılarak tasarlanmış bir dijital unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal dövizdir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir.

Airdrop, bir kripto para belirteci veya paranın, genellikle ücretsiz olarak çok sayıda dijital cüzdana dağıtılmasıdır. Airdrop'lar öncelikle dikkat çekmenin ve yeni takipçiler kazanmanın bir yolu olarak uygulanmakta, bu da daha büyük bir kullanıcı tabanı ve daha geniş bir para kullanımı ile sonuçlanmaktadır.

Diem, Amerikan sosyal medya şirketi Meta, Inc. tarafından önerilen izinli bir blok zinciritabanlı ödeme sistemidir. Plan ayrıca bir kripto para birimi olarak uygulanan özel bir para birimini de içermektedir.

Bitcoin çatalları, bitcoin ağının protokolündeki değişiklikler veya "iki veya daha fazla blok aynı blok yüksekliğine sahip olduğunda" meydana gelen durumlar olarak değişken olarak tanımlanmaktadır. Bir çatal, kuralların geçerliliğini etkiler. Çatallar, genellikle bir blok zincirine yeni özellikler eklemek, bilgisayar korsanlığı veya yıkıcı hataların etkilerini tersine çevirmek için yapılır. Çatalların çözülmesi için fikir birliği gerekir, yoksa kalıcı bir bölünme ortaya çıkar.

Bitcoin Magazine, Bitcoin ve dijital para birimlerini kapsayan orijinal haber ve basılı dergi yayımcılarından biridir. Bitcoin Magazine 2012'de yayımlanmaya başladı. Vitalik Buterin, Mihai Alisie ve topluluğun diğer üyeleri tarafından ortaklaşa kuruldu. Şu anda Nashville, Tennessee'deki BTC Inc'e aittir ve onun tarafından işletilmektedir.

Bitfinex, merkezi Hong Kong'da bulunan ve Britanya Virjin Adaları'a kayıtlı iFinex Inc.'e ait olan ve onun tarafından işletilen bir kripto para borsası. Müşterilerinin parası birkaç olayda çalındı veya kayboldu ve normal bankacılık ilişkilerini sağlayamadılar.

<span class="mw-page-title-main">Cardano (kripto para platformu)</span> Kripto Para

Cardano, akıllı sözleşmeler için halka açık bir blockchain platformu çalıştırmayı amaçlayan bir kripto para birimi ağı ve açık kaynaklı bir projedir. Cardano'nun dahili kripto para birimine ADA denir. Projenin gelişimi Zug, İsviçre merkezli Cardano Vakfı tarafından denetlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dash (kripto para birimi)</span> Altcoin

Dash, açık kaynaklı bir kripto para birimidir. Bitcoin protokolünden çatallanan bir altcoindir. Aynı zamanda, "ana düğümler" adı verilen, kullanıcılarının bir alt kümesi tarafından yönetilen, merkezi olmayan bir özerk organizasyondur (DAO). Para birimi, izlenemeyen işlemlere izin verir.

<span class="mw-page-title-main">Firo (kripto para birimi)</span>

Eskiden Zcoin olarak bilinen Firo, kullanıcıları için Bitcoin gibi diğer kripto para birimlerine kıyasla daha yüksek gizlilik sağlamak için kriptografiyi kullanmayı amaçlayan bir kripto para birimidir.

<i>Ledger</i> (dergi)

Ledger, kripto para birimi ve blok zinciri teknolojisi araştırmalarına adanmış ilk hakem denetimli akademik dergidir. Dergi, bitcoin gibi kripto para birimleriyle ilgili konuları kapsamaktadır. Bu; matematik, bilgisayar bilimi, mühendislik, hukuk, ekonomi ve felsefe yönlerini içermektedir. Wilmer'e göre odak noktası "blok zinciri teknolojisi araştırması" dır. Kâr amacı gütmeyen Coin Center tarafından finanse edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TRON (kripto para birimi)</span>

TRON, TRX olarak bilinen, sisteme özgü bir kripto para birimine dayalı, Blockchain tabanlı merkezi olmayan bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Kripto para birimleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kripto para, işlemleri güvenceye almak için kriptografi yani şifreleme kullanan, çalışma şekli nakite alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık, bir sanal unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal döviz’dir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir. Kripto para birimleri geleneksel anlamda para birimi olarak kabul edilmez ve bunlara emtia, menkul kıymetler ve para birimleri olarak sınıflandırma da dahil olmak üzere çeşitli işlemler uygulanmış olsa da, kripto para birimleri genellikle ayrı bir varlık sınıfı olarak görülür. Ancak, geleneksel para birimlerine kıyasla, kripto paralar, altın veya gümüş gibi fiziksel bir mal tarafından desteklenmez ve değerleri, kullanıcı ve yatırımcıların kabul ve kullanım seviyelerine ve piyasa koşullarına göre belirlenir.

<span class="mw-page-title-main">Bitcoin Gold</span>

Bitcoin Gold, 2017 yılında orijinal Bitcoin blok zincirinin bir çatalı olarak oluşturulan bir kripto para birimidir. Bitcoin Gold, ASIC'ler yerine GPU aracılığıyla madencilik yapılabilmesi için tasarlanmıştır. Bitcoin Gold'un ana amacı Bitcoin'i yeniden merkeziyetsiz hale getirmektir. Borsa simgesi BTG'dir ve maksimum arzı 21 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Ethereum Classic</span> kripto para

Ethereum Classic, akıllı sözleşme işlevselliğine sahip açık kaynaklı, blok zinciri tabanlı dağıtılmış bir bilgi işlem platformudur. Halka açık bir Ethereum Sanal Makinesi'nde (EVM) yürütülen işlem tabanlı durum geçişleri aracılığıyla Satoshi Nakamoto fikir birliğinin değiştirilmiş bir sürümünü destekler. Ethereum Classic, Ethereum ağının orijinal, değiştirilmemiş geçmişini korur.

USD Coin (USDC), ABD dolarına sabitlenmiş; Ethereum, Stellar, Algorand, Solana, Tron ve Hedera Hashgarph sisteminde çalışan sabit kripto para birimidir. USD Coin, Circle tarafından kurulan ve kripto para borsası Coinbase ve Bitcoin madencilik şirketi Bitmain'den üyeleri içeren Centre adlı konsorsiyum tarafından yönetilmektedir.

Blok zincirinde çatal kavramı çeşitli şekillerde tanımlanır:

Yatırımcıların geleneksel para birimleri veya diğer dijital para birimleri gibi diğer varlıklar için kripto para birimleri ve dijital para birimleri ticareti yapmasına olanak tanıyan platformlardır. Borsalar, dijital para birimleri veya kripto para birimleri karşılığında kredi kartı ödemelerini, banka havalelerini veya diğer birçok ödeme şekillerini kabul edebilir. Bir kripto para borsası, genellikle alış-satış işlemleri için işlem komisyonu olarak alan veya eşleşen bir platform olarak sadece üyelik ücreti alan bir piyasa yapıcı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bitcoin ATM</span>

Bitcoin ATM'leri, bir kişinin nakit veya banka kartı kullanarak Bitcoin ve diğer kripto paraları satın almasına izin veren makinelerdir. Bazı Bitcoin ATM'leri, hem Bitcoin satın alınmasını hem de Bitcoin'in nakit olarak satılmasını sağlayan çift yönlü işlem yapılabilmesine olanak tanır. Bitcoin ATM'leri, kullanıcıların makinede işlem yapabilmeleri için mevcut bir kripto para hesabına sahip olmaları gerektirir.