İçeriğe atla

Bitarap Türkmenistan Bulvarı

Bitarap Türkmenistan Bulvarı
Harita
Haritadaki yeri
Şerit sayısı{{{şerit_sayısı}}}
Bitiş noktası{{{bitiş_noktası}}}
KonumAşkabat, Türkmenistan
Metro bağlantısı{{{metro_bağlantısı}}}
Önemli yapılar{{{önemli_yapılar}}}

Bitarap Türkmenistan Bulvarı (TürkmenceBitarap Türkmenistan şaýoly), Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, kentin ana yollarından biri olup adını aldığı Tarafsızlık Anıtı'ndan başlayarak Oğuzhan Köşk'e kadar devam etmektedir. Sovyetler Birliği döneminde Podvoyskogo Bulvarı olarak bilinmekteydi. 2011 yılında Türk şirketi Polimeks tarafından yeniden inşa edildi.[1] Ayrıca, bulvar boyunca beyaz mermer evler, modern süpermarketler, ofis binaları ve altyapı inşa edildi. Bulvar, Çandıbil kara yolu, Arçabil Bulvarı ve 10. yıl Abadnçılık caddesiyle kesişmektedir.[2]

Özellikler

Bulvar, 30 metre genişliğindedir ve her bir trafik yönü dört şeritli olmak üzere 8 şeritten oluşmaktadır. Bulvarın bir yan yürüyüş yolu, şeritleri ayıran buketler ve yardımcı yollar bulunmaktadır. Bulvarda, kaldırımlar ve kaldırımlar granitle kaplıdır. Bulvar boyunca klimalı odalara sahip otobüs durakları, kiosk ve Türkmen tarzında döşenmiş telefon kulübeleri bulunmaktadır. Bulvar boyunca ağaçlar ve çalılar dikilmiştir ve birkaç üst ve yeraltı geçidi ile birlikte LED sistemi ile donatılmış trafik ışıkları bulunmaktadır.

Bulvar boyunca, Tarafsızlık Anıtı, Türkmenatları Devlet Derneği, Sofitel Oğuzkent Otel, Türkmenistan Kültür Bakanlığı, Dayhanbank, Oğuzhan Köşk, Türkmenistan Merkez Bankası ve Türkmen Devlet Haber Servisi'nin merkezleri bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Major reconstruction of Bitarap Turkmenistan avenue completed". Turkmenistan.ru. 26 Temmuz 2013. 2 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2020. 
  2. ^ V@DIM. "golden age". Turkmenistan. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Türkmenistan, Orta Asya'da bağımsız bir Türk devletidir. Kuzeybatısında Kazakistan, kuzeyinde ve doğusunda Özbekistan, güneydoğusunda Afganistan, güneybatısında İran bulunan; batısında Hazar Denizi olan Ülkenin başkenti, aynı zamanda en gelişmiş şehri olan Aşkabat'tır. Ülkenin 7 milyon nüfusu ile Orta Asya cumhuriyetleri arasında nüfusu en düşük olan devlet Türkmenistan'dır. Ülkenin çoğunluğu ise Karakum Çölü'yle kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Türkmenistan bayrağı, Türkmenistan devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Oğuzhan Köşkü</span>

Oğuzhan Köşkü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan Türkmenistan cumhurbaşkanının çalışma mekanı ve resmî ikametgâhıdır. Köşk, şehir merkezinde Bağımsızlık Meydanı'nda yer almaktadır. Yıllardır Türkmenistan cumhurbaşkanlarının başkanlık merkezi ve ikametgâhı olup eski cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı 1997 yılından ile 2006 yılındaki ölümüne kadar köşkte ikamet etti. Yeni bina, Mayıs 2011'de eski yerine Türkmenbaşı Sarayı'nın yerine inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ulusal marşı</span>

Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Devlet Marşı Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin 1946 ile 1997 yılları arasında kullandığı devlet marşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi Devlet Müzesi</span>

Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi Devlet Müzesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir müzedir. Müze, 12 Kasım 1998 tarihinde açılmış olup Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi bünyesinde yer almaktadır ve tarih, günümüz kültürü ve etnografyayı içeren yedi kalıcı galeri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arçabil Bulvarı</span>

Arçabil Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, 25.5 km uzunluğunda olup sekiz şeritlidir ve 30 metreden daha geniş bir bölme şeridi de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Tarafsızlık Anıtı</span>

Tarafsızlık Anıtı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir anıttır. Anıt, 1998'de Türkmenistan cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı tarafından ülkenin resmî tarafsızlık konumunu anması amacıyla inşa edilmiş olup üç ayaklı bir kemer şeklindedir ve 75 metre yüksekliğindedir.

Aşkabat Parkı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir parktır. Park, 1887 yılında açılmış olup kentin en eski parkıdır. Kuliyev, Azadi caddeleri ile Mahtumkulu ve Büyük Saparmurat Türkmenbaşı bulvarları arasında yer almaktadır.

Oğuzhan ve Oğulları Çeşmesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir çeşme kompleksidir. Çeşme, 2008 yılında inşa edilmiş olup Aşkabat Havalimanı'ndan başkentin merkezine giden yol üzerinde yer almaktadır ve kentin ana sembollerinden biridir. Çeşme, Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en büyük çeşmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Baht Köşkü</span>

Baht Köşkü, Türkmenistan'ın başkenti Aşgabat'ta bulunan bir saraydır. Köşk, 2011 yılında inşa edilmiş olup Türk inşaat şirketi Polimeks tarafından gerçekleştirilmiştir.

Sofitel Oğuzkent Otel, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan beş yıldızlı bir oteldir. Otel, 2010 yılında açılmış olup şehir merkezi yakınlarında Bitarap Türkmenistan Bulvarı üzerinde Aşkabat Uluslararası Havalimanı'na 20 dakika uzaklıkta yer almaktadır. Otel yakınlarda Türkmenistan Merkez Bankası, Türkmenistan Meclisi, Oğuzhan Köşk, bakanlıklar, kurumlar, müzeler ve tiyatrolar, mağazalar ve marketler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halk Hakıdası Anıt Kompleksi</span>

Halk Hakıdası Anıt Kompleksi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir anıt kompleksidir. Kompleks, kentin güneybatısında yer almakta olup Göktepe Savaşı, II. Dünya Savaşı ve 1948 Aşkabat depreminde ölenlerin anısına inşa edilmiştir.

Anayasa Anıtı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir anıttır. Anıt, Arçabil Bulvarı üzerinde yer almakta olup Türkmenistan Anayasası'nın 20. yıldönümünü onurlandırmak için inşa edilmiştir. 185 metrelik yüksekliği ile Türkmenistan'ın en yüksek ikinci yapısıdır. Türk inşaat şirketi Polimeks tarafından 2008-2011 yılları arasında Archabil caddesi üzerine inşa edilmiştir ve mermer ile dekore edilmiştir. Kompleksin içinde müze, konferans salonu, kütüphane, hediyelik eşya dükkânı ve kafeterya bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Devlet Sirki</span>

Türkmenistan Devlet Sirki, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sirktir. Sirk, 1,700 kişilik oturma kapasitesine sahip olup Türkmenistan Kültür ve Yayın Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsızlık Meydanı (Aşkabat)</span> Aşkabat, Türkmenistanda bir meydan

Bağımsızlık Meydanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir meydandır. Meydan, 1974 yılında inşa edilmiş olup kent merkezinde yer almaktadır. Sovyetler Birliği döneminde Karl Marks Meydanı ve yakın bir zamana kadar da Türkmenbaşı Meydanı olarak bilinmekteydi.

Mahtumkulu Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, adını Mahtumkulu Firaki'den almakta olup başkentin en uzun ve en belirgin bulvarı olarak kabul edilir.

Büyük Saparmurat Türkmenbaşı Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, adını Türkmenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'ndan almakta olup başkentin en uzun ve en belirgin bulvarı olarak kabul edilir.

Kalkan Kış Sporları Merkezi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir kış sporları salonudur. Merkez, 2014 yılında Türkmenistan İçişleri Bakanlığı Enstitüsü arazisinde inşa edilmiştir ve 630 seyirci kapasitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat Uluslararası Havalimanı</span>

Aşkabat Uluslararası Havalimanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, şehir merkezinin 10 km kuzeybatısında yer almaktadır.

Oğuzhan Teknoloji Mühendisliği Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 2016 yılında kurulmuştur.