İçeriğe atla

Bisiklet Hırsızları

Bisiklet Hırsızları
Ladri di biciclette
Filmin afişi
YönetmenVittorio De Sica
YapımcıDiana Ossana
James Schamus
SenaristCesare Zavattini
OyuncularLamberto Maggioran
Enzo Staiola
Lianella Carell
Elena Altieri
Giulio Chiari
Vittorio Antonucci
Gino Saltamerenda
DağıtıcıEnte Nazionale Industrie Cinematografiche (İtalya)
Arthur Mayer & Joseph Burstyn Inc. (ABD)
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1948
Süre93 dakika
Ülkeİtalya
Dilİtalyanca

Bisiklet Hırsızları (İtalyanca özgün adıyla Ladri di biciclette), senaryosunu Cesare Zavattini'nin yazdığı, Vittorio De Sica'nın yönettiği, 1948 İtalyan yapımı drama filmidir.

Film gerek yapım tekniği, gerekse de sinema estetiği açısından Yeni Gerçekçilik akımının simgesi olarak kabul edilir.

Film, 2008 yılında İtalya Kültürel Miras Bakanlığı'nın "1942-1978 yılları arasında ülkenin kolektif hafızasını değiştiren" 100 filmden oluşan "Kurtarılması Gereken 100 İtalyan Filmi" listesine dahil edildi.[]

Konusu

Filmde Vittorio De Sica, II. Dünya Savaşı sonrası yoksul Roma atmosferi içerisinde, var olma mücadelesi veren sıradan bir işçi perspektifinden, umut, utanç ve yitiriliş üçgeni ekseninde insanlık durumunu gözler önüne sermektedir. Bir süredir işsiz olan Antonio Ricci'nin yeni işi için aldığı ve iş için çok gerekli olan bisikleti, bir afişi yapıştırdığı sırada çalınır. Polis hırsızı kendilerinin bulmalarını söyleyince Antonio ve 10 yaşındaki oğlu Roma'yı karış karış dolaşarak bisikleti ararlar.

Oyuncular

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anna Magnani</span> İtalyan oyuncu (1908-1973)

Anna Magnani, 20. yüzyıl İtalyan sinemasının en önemli ve tanınmış sinema ve tiyatro oyuncularından biri ve Oscar Ödülü alan ilk İtalyan oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Vittorio De Sica</span> İtalyan film yönetmeni ve oyuncu (1901-1974)

Vittorio De Sica, İtalyan yeni gerçekçi yönetmen ve oyuncudur.

<i>Çocuklar Bize Bakıyor</i> (film)

Çocuklar Bize Bakıyor (I Bambini ci Guardano), İtalyan yeni gerçekçi yönetmen Vittorio De Sica'nın 1944 yılı İtalya yapımı filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Sophia Loren</span> İtalyan oyuncu (d. 1934)

Sofia Costanza Brigida Villani Scicolone, profesyonel olarak bilinen adıyla Sophia Loren, İtalyan oyuncu. Amerikan Film Enstitüsü tarafından Klasik Hollywood sinemasının en büyük kadın yıldızlarından biri olarak nitelendirilmiştir. Loren, 2022 itibarıyla Hollywood sinemasının Altın Çağı'ndan hayatta kalan son büyük yıldızlardan biridir ve AFI'nin listesinde yaşayan tek kişidir.

<i>Babam ve Ustam</i>

Babam ve Ustam, 1977 İtalya yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Padre Padrone dir.

<i>Umberto D.</i>

Umberto D. 1952 İtalya yapımı dramatik filmdir.

<i>Güneş Çiçekleri</i> (film) Vittorio De Sicanın 1970 filmi

Güneş Çiçekleri 1970 İtalya, Fransa ve Sovyetler Birliği ortak yapımı dramatik filmdir. Özgün adı I Girasoli dir. Film İngilizce konuşulan ülkelerde Sunflower adı ile gösterime sunulmuştur.

<i>Sevimli Mahkûm</i>

Sevimli Mahkûm 1966 İtalya, ABD, İngiltere ortak yapımı komedi filmdir. Özgün adı Caccia Alla Volpe dir. İngilizce versiyonu After the Fox adı ile gösterime sunulmuştur. Film Türkiye'de 1 Şubat 1970'te gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan yeni gerçekçiliği</span> ulusal film akımı

İtalyan Yeni Gerçekçiliği, II. Dünya Savaşı sonrasında İtalya'da ortaya çıkmış bir sinema akımıdır. Bu akım kabaca 1944 ila 1952 yılları arasında etkili oldu. Genelde kabul gören kanıya göre akımı başlatan film Roberto Rossellini'nin 1945'te çektiği Roma, Açık Şehir iken akımın son filmi de Vittorio De Sica'nın 1952 tarihli Umberto D.'sidir. Kimilerine göre Federico Fellini'nin 1954 tarihli filmi Sonsuz Sokaklar da bu akıma dâhil edilir.

<i>Cennetin Çocukları</i> (film, 1997)

Cennetin Çocukları 1997 İran yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Bacheha-Ye Aseman olan film, İngilizce konuşulan ülkelerde ve uluslararası gösterimlerde Children of Heaven adıyla gösterime sunulmuştur.

<i>Dün, Bugün, Yarın</i>

Dün, Bugün, Yarın 1963 yılı, İtalya-Fransa ortak yapımı komedi filmidir. Film İngilizce konuşulan ülkelerde Yesterday, Today and Tomorrow adıyla gösterilmiştir.

<i>İtalyan Usulü Evlilik</i>

İtalyan Usulü Evlilik, 1964 İtalya Fransa ortak yapımı romantik komedi filmidir. Özgün adı Matrimonio all'italiana olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Marriage Italian Style adıyla gösterilmiştir.

Bisiklet şu anlamlara gelebilir:

<i>Milanoda Mucize</i>

Milano'da Mucize, 1951 İtalya yapımı fantastik güldürü filmidir. Özgün adı Miracolo a Milano olan filmin uluslararası İngilizce adı Miracle in Milan'dır. Film için bazı Türkçe kaynaklarda Milano Mucizesi ve Milano'da Bir Mucize adları da kullanılmıştır, Film, Mart 1993'teki 12. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde ve Nisan 2002'deki 21. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde de gösterilmiştir.

<i>Kızım ve Ben</i> (film, 1960)

Kızım ve Ben veya İki Kadın, (İtalyanca: La Ciociara, Ciociaralı [Kadın] biçiminde çevrilebilir.) yönetmenliğini Vittorio De Sica'nın yaptığı 1960 yapımı İtalyan filmi. Kızını savaşın kötülüklülerinden korumaya çalışan bir kadının hikâyesini anlatır. De Sica ve Zavattini tarafından Alberto Moravia'nın aynı adlı romanından uyarlanan filmin başlıca oyuncuları arasında Sophia Loren, Jean-Paul Belmondo, Raf Vallone ve Eleonora Brown yer alır.

<i>Dilenci</i> (film) film

Dilenci, 1961 İtalya yapımı dramatik filmdir. Filmin özgün adı olan Accattone İtalyan argosunda da dilenci anlamına gelmektedir ve filmin başkahramanını tanımlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lianella Carell</span> İtalyan oyuncu (1927-2000)

Lianella Carell, İtalyan aktris ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Lamberto Maggiorani</span> İtalyan oyuncu (1909-1983)

Lamberto Maggiorani İtalyan aktör.

<i>Oğlum Neron</i>

Oğlum Neron 1956, İtalya - Fransa ortak yapımı tarihsel komedi filmi. Steno tarafından yönetilmiştir. Filmin başrollerinde ise Alberto Sordi, Vittorio De Sica, Gloria Swanson ve Brigitte Bardot bulunmaktadır. Film Türkiye'de aralık 1957'de gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kurtarılması Gereken 100 İtalyan Filmi</span>

Kurtarılması Gereken 100 İtalyan Filmi listesi, "1942 ile 1978 yılları arasında ülkenin kolektif hafızasını değiştiren 100 filmi" bildirmek amacıyla oluşturulmuştur. Film koruma veya film restorasyonu, sinema tarihçileri, arşivciler, müzeler, sinematekler ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar arasında çürüyen film stoklarını kurtarmak ve içerdikleri görüntüleri korumak için devam eden bir dizi çabayı ifade eder. En geniş anlamıyla koruma, bir filmin mümkün olduğunca orijinal biçimine yakın bir şekilde varlığını sürdürmesini sağlar.