İçeriğe atla

Birmanca

Myanmar dili, Burmaca ya da Birmanca (မြန်မာဘာသာ; [mjã̀mmà bàθà]; MLCTS: myanma bhasa), Myanmar'ın resmî dilidir. Birman halkı ve bu halkın altgruplarının yerel dilidir. Ana dili olarak 32 milyon kişi tarafından, ikinci dil olarak ise Myanmar'ın etnik azınlıkları tarafından konuşulur.

Çin-Tibet dilleri ailesinin bir altailesi olan Tibet-Birman dillerine aittir. Myanmar dili, bir tonlu ve analitik bir dildir. Burma alfabesi ile yazılır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Myanmar</span> Güneydoğu Asyada ülke

Myanmar, resmî adıyla Myanmar Birliği Cumhuriyeti, diğer isimleriyle Burma ya da Birmanya, Güneydoğu Asya'da bir ülkedir. Kuzeybatıda Bangladeş ve Hindistan, kuzeydoğuda Çin, doğuda Laos, güneydoğuda Tayland ile komşudur. Güney ve güneybatıda Andaman Denizi ve Bengal Körfezi'ne kıyısı vardır. Myanmar Güneydoğu Asya anakarasındaki en büyük, Asya genelinde ise 10. büyük ülkedir. 2017 verilerine göre nüfusu 54 milyondur. Başkenti Nepido, en büyük şehri Yangon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Tibet dilleri</span>

Çin-Tibet dil ailesi, 400'den fazla Doğu Asya dilini içeren bir dil ailesi. Çin-Tibet dilleri, 40'ı aşkın farklı alt gruba sahiptir. Ancak genellikle Çin dilleri ile bu gruba ait olmayan tüm farklı grupları tanımlamak için kullanılan Tibet-Birman dilleri şeklinde ayrılmaktadır. Ailenin en çok konuşulan üyeleri Çince, Tibetçe, Dzongka ve Birmanca olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akhalar</span>

Akhalar Güneydoğu Asya'da yaşayan bir halktır. Tayland, Myanmar, Laos ve Çin'in yüksek bölgelerinde kabile halinde yaşayan topluluklardır. Tibet-Birman ailesinden Akha dilini konuşmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Monlar</span> Güneydoğu Asyada yaşayan bir halk

Monlar, Güneydoğu Asya'da yaşayan bir halktır. Burma ve

Eklemeli diller veya Bitişken diller sözcük köklerinin değişmeyip sonlarına veya başlarına ekler konarak farklı sözcük türetilebildiği diller.

<span class="mw-page-title-main">Saluen</span>

Saluen Nehri, Çin'de Nu Nehri olarak bilinir, Myanmar'daki en uzun nehirdir.

Punji kazığı, bubi tuzağı olarak kullanılan bir kazıklı tahkimat şeklidir. Tahtadan veya bambudan yapılan kazıklar keskin ucu yukarı gelecek şekilde toprağa saplanır. Genellikle çok sayıda bir arada kullanılan punji kazıklarının bulundukları yerin gizlenmesiyle tahkimat özelliği artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birmanlar</span> Myanmarın çoğunluğunu oluşturan halk

Birmanlar, Myanmar'ın çoğunluğunu oluşturan halk.

<span class="mw-page-title-main">Şanlar</span>

Şanlar,, Tai Long ya da Tai Yai olarak da bilinir, Güneydoğu Asya'da yaşayan Tay etnik grubu.

<span class="mw-page-title-main">Temsilciler Meclisi (Myanmar)</span>

Temsilciler Meclisi, Myanmar'ın Birliğin Meclisi'nin alt meclisi olan yasama organı.

<span class="mw-page-title-main">Tibet-Birman dilleri</span>

Tibet-Birman dilleri, Çin-Tibet dil ailesinin Çin dili olmayan dilleri kapsayan koludur. Bu kola ait dillerin 400'den fazlası, Güneydoğu Asya'nın dağlık bölgeleri çapında ve Doğu ile Güney Asya'nın bazı bölgelerinde konuşulur. Tibet-Birman dillerini konuşan yaklaşık 60 milyon kişi var; bunların yaklaşık yarısı Birmanca, %13'ü de Tibet dillerini konuşur. Bu kolun kapsamındaki en fazla konuşulan dillerin bu iki dalın olmasından ötürü, kolun ismi bu iki daldan türemektedir. Bu dalların ayrıca bol kapsamlı edebî gelenekleri var; Birmancanınki 12. yüzyıla kadar dayanırken Tibetçeninki 7. yüzyıla kadar dayanır. Kolun kapsamındaki diğer dillerse çok daha küçük topluluklar tarafından konuşulur ve bu dillerin bir çoğunun üzerinde dilbilimciler tarafından henüz ayrıntılı şekilde çalışılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birmanca Vikipedi</span> Vikipedinin Birmanca sürümü

Birmanca Vikipedi, Vikipedi'nin Birmanca sürümüdür. 15 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Birmanca Vikipedi'nin 108.424 maddesi, 123.803 kullanıcısı ve 4 hizmetlisi bulunmaktadır. Açıldığı günden beri 848.473 kez katkıda bulunulmuştur.

Lisular, Tibet-Birman bir etnik gruptur. Myanmar'ın dağlık bölgelerinde, Çin'in güneybatısında, Tayland'da ve Hindistan'a bağlı Arunaçel Pradeş eyâletinde yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Va halkı</span>

Valar ya da Walar, çoğu Kuzey Myanmar'daki Şan Eyaleti'nin kuzeyinde, Kaçin Eyaleti'nin doğusunda, Çin-Myanmar sınırı boyunca ve Çin'in Yünnan Eyaleti'nde yaşayan bir etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Achang halkı</span>

Achang halkı, bir etnik grup. Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik grup ve Myanmar devletinin resmî olarak tanıdığı 135 etnik gruptan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Jinolar</span>

Jino ya da Jinuo halkı, Çin Yünnan eyaletinde bulunan bir etnik grup. Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. Xishuangbanna Dai Özerk İli Jinghong şehrinin doğusunda yer alan Jino Dağları'nda yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Monpalar</span>

Monpalar ya da Mönpalar, Kuzeydoğu Hindistan'da yer alan Arunaçel Pradeş eyaletinde ve Çin'e bağlı Tibet Özerk Bölgesi'nde bulunan bir etnik grup.

Tek heceli (yalınlayan) diller, bütün sözcüklerin bir tek heceden meydana geldiği dillerdir. Yapım ve çekim ekleri bulunmaz, sözcükler yalın hâldedir. Son ek ve ön eklere sahip değillerdir. Cümlelerin anlamı, sözcüklerin sıralanışına bakılarak anlaşılmaktadır. Bu dillerde, birbirine çok benzeyen sözcüklerin ayırt edilebilmesi için zengin bir vurgu sistemi gelişmiştir. Buna örnek olarak Çince verilebilir. Çince gibi tek heceli dillerde sözcüğün anlamı, yapılan vurguya göre değişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Myanmar arması</span>

Myanmar arması, Myanmar'ın resmî devlet armasıdır.

Meitei, Tibet-Birman dilleri ailesinden bir dildir. Manipuri olarak da bilinir. Manipur'un resmi dilidir. Hindistan'ın resmi dilllerinden biridir. Meitei halkına özgü olan bu dil, ağırlıklı olarak Manipur'da 1.8 milyon kişi tarafından konuşulurken, Myanmar ve Bangladeş'te küçük topluluklar bu dili konuşmaktadır.