
Kuzey İrlanda, İrlanda Adası'nda İrlanda'nın kuzeyinde yer alan Birleşik Krallık'a bağlı özerk ülke.
Sosyal Demokrat İşçi Partisi ya da SDLP, Kuzey İrlanda'nın iki büyük Cumhuriyetçi ve Milliyetçi partisinden biridir. 1970 yılında Gerry Fitt tarafından kurulmuştur. Sosyalist Enternasyonal'e üye sosyal demokrat bir partidir. Kuzey İrlanda Parlamentosunda 8 milletvekili bulunmaktadır.

Ulster Birlik Partisi, Kuzey İrlanda'daki bir siyasi partidir. 1905 yılında Albay Edward James Saunderson tarafından kuruldu. Partinin ana amacı Kuzey İrlanda'da yaşayan Protestanların haklarının korunması ve Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'a bağlı olarak kalmasıdır. Partinin sempatizanları genellikle Orange Order üyesidirler.
Black and Tans veya Kraliyet İrlanda Yedek Kuvvetleri İrlanda'daki devrimci durumu bastırmak amacıyla 1920-21 yılları arasında bölgeye gönderilen birlik. İrlanda Cumhuriyetçi Ordusuna (IRA) karşı kurulmuş olsa da İrlandalı sivil halka karşı giriştiği katliamlarla kötü şöhret sahibi olmuştur.

Bir yarı askerî ya da paramiliter güç, işlev ve örgütlenme olarak askerî ancak düzensiz gönüllülerden oluşan devletçe desteklenen bir tür yapı. Terim Yunanca harici anlamına gelen para ve asker anlamına gelen militer sözcüklerinden türemiştir. Paramiliter, yapısı, taktikleri, eğitimi, alt kültürü ve (çoğunlukla) işlevi profesyonel ordununkine benzeyen ancak bir ülkenin resmî veya meşru silahlı kuvvetlerinin parçası olmayan bir örgüttür. Paramiliter birimler, bir ülkenin askerî veya polis güçlerinin yerine getiremediği veya yerine getirmek istemediği görevleri yerine getirir. Diğer örgütler, silahsız olmalarına veya muharebe rolleri olmamasına rağmen, yalnızca yapıları itibarıyla da paramiliter olarak değerlendirilebilir.

İrlanda Bağımsızlık Savaşı ya da Anglo-İrlanda Savaşı, İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun Britanya Hükûmeti'ne ve İrlanda'da bulunan kuvvetlerine karşı sürdürdüğü gerilla savaşıdır.
Ulsterleştirme, Birleşik Krallık hükûmetinin Kuzey İrlanda'da ayrılıkçı çatışmalar sırasında uyguladığı bir güvenlik stratejisi. Buna göre Kuzey İrlanda (Ulster) kökenli olmayan güvenlik güçleri bölgeden tedricen çekilecek, bunların yerini yerel kuvvetler alacaktı. Bu stratejinin hedefi, çatışmaları Kuzey İrlanda yöresinde tecrit etmekti.

Özgür İrlanda Devleti, 6 Aralık 1921 tarihinde Britanya hükûmeti ve İrlanda milliyetçilerinin imzaladığı İngiliz-İrlanda Antlaşması sonucunda kurulan bir dominyondur.

Kuzey İrlanda sorunu, Kuzey İrlanda'da süren ve çeşitli zamanlarda İrlanda Cumhuriyeti, İngiltere ve ana kara Avrupa'ya yayılan etnik milliyetçi çatışmalardır. "The Troubles" dönemi 1960'ların sonunda başladı ve yaygın görüşe göre 1998 Belfast Anlaşması ile sona erdi. Ancak şiddet eylemleri o zamandan beri ara sıra devam etmektedir.

Ulster sadakatçiliği, özellikle Kuzey İrlanda'da işçi sınıfı Protestan toplumunda rastlanan bir siyasi ideolojidir. Bu topluluğun üyelerinin çoğu Britanya'dan gelen kolonistlerin torunlarıdır. Müdavimleri Britanya monarşisine sadık kalmakta, Kuzey İrlanda'nın korunmasını desteklemekte ve birleşik bir İrlanda'ya karşı çıkmaktadırlar. Ulster sadakatçiliği, etnik milliyetçiliğin bir türü ve "Britanya milliyetçiliğinin bir varyasyonu" olarak tanımlanmıştır.
Kuzey İrlanda Sivil Haklar Derneği, 1960'ların sonunda ve 1970'lerin başında Kuzey İrlanda'da sivil haklar için kampanya yürüten bir kuruluştur. 29 Ocak 1967'da Belfast'ta kurulan derneğin ilk üyeleri arasında Birlikçi siyasetçiler de bulundu ve yönetim kurulunda Genç Birlikçi Robin Cole yer aldı. Örgütün çekirdek kadrosu ise daha evvel Ağustos 1966'da Wolfe Tone Toplumları ve İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) arasında Maghera'da düzenlenen toplantıda bir araya gelmişti. Görünürde istihdam ve konut alanlarında Roma Katoliklerine karşı ayrımcılıklar, seçim sınırlarının manipüle edilmesi, İrlanda çingenelerinin hakları ve nükleer silahsızlanma gibi konularda sosyal adalet talep etmek amacıyla oluşturuldu.

Jandarma, gendarmerie veya gendarmery, sivil toplum arasında polis görevlerini yürüten askerî bir organdır. Bu organın üyelerine ise jandarma denir. Bu terim bazen günümüzde nadiren de olsa maréchaussée olarak da kullanılabilir.

İrlanda İç Savaşı, İrlanda Bağımsızlık Savaşı'nın ardından Birleşik Krallık'tan bağımsız ancak Britanya İmparatorluğu'nun bir parçası olan Serbest İrlanda Devleti'nin kurulmasına eşlik eden iç savaştır.
Muhalif cumhuriyetçi, dönek cumhuriyetçi, anlaşma karşıtı cumhuriyetçi ve ateşkes karşıtı cumhuriyetçi terimleri Kuzey İrlanda'da şu an var olan barış anlaşmalarını desteklemeyen İrlanda cumhuriyetçiliğini tanımlamak için kullanılır. Barış anlaşması 3,500'ün üzerinde cana mal olan ve İngiltere'de kuzey irlanda sorunu olarak bilinen 30 yıllık çatışma dönemini sonunda imzalanabildi. Çatışmalar esnasında, Geçici İrlanda Cumhuriyet Ordusu olarak bilinen cumhuriyetçi paramiliter grup Birleşik İrlanda Cumhuriyeti'ni kurmak için bir savaş yürüttü. 1990'lardaki barış görüşmeleri 1997'de IRA ateşkesine ve 1998'de Hayırlı Cuma Anlaşması'nın imzalanmasına zemin hazırladı. Sinn Féin tarafından temsil edilen ana cumhuriyetçiler, İrlanda barış birliği anlamına gelen anlaşmayı destekledi fakat muhalifler anlaşmayı Birleşik İrlanda idealinden vazgeçme ve Büyük Britanya'nın parçası olmayı kabul etmek olarak görüyordu. Bu yüzden muhalifler Kuzey İrlanda Meclisini ve Kuzey İrlanda Polis teşkilatını illegal olarak addetti ve polis teşkilatını Britanyalı paramiliter polis gücü olarak gördüler.

Ulster Savunma Birliği, Kuzey İrlanda'daki en büyük Ulster sadakatçisi paramiliter örgüttür. Örgüt, Eylül 1971 tarihinde kurulmuş olup Kuzey İrlanda sorunu sırasında yaklaşık 24 yıl boyunca bir mücadele yürüttü. Örgütün başlıca amacı Ulster Protestan sadakatçisi bölgeleri savunmak ve İrlanda cumhuriyetçiliği, özellikle Geçici İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) ile savaşmaktı.

Ulster Kraliyet Polisi, Kuzey İrlanda'nın polis teşkilâtıydı. 1 Haziran 1922 tarihinde İrlanda Kraliyet Polisi'nin yerine kurulmuş olup zirvede olduğu dönemde yaklaşık 8,500 memur ile ek olarak 4,500 rezerve sahipti.

Kuzey İrlanda Polis Teşkilatı, Kuzey İrlanda'nın polis teşkilâtıdır. 4 Kasım 2001 tarihinde Hayırlı Cuma Anlaşması sonucunda 2000 tarihli Kuzey İrlanda Polis Yasası ile Ulster Kraliyet Polisi'nin yerine kurulmuştur.

İrlanda Kraliyet Polisi, İrlanda'nın Büyük Britanya yönetimi dönemindeki polis teşkilâtıydı. 19. yüzyılın başlarında kurulmuş olup İrlanda'nın güvenliğinin çoğunluğundan sorumluydu. Başkent Dublin'in güvenliğinden ise Dublin Metropolitan Polisi adında ayrı bir teşkilât sorumluydu.
Kuzey İrlanda bayrak sorunu, halen Kuzey İrlanda'da tartışılan bir sorundur. Ülkedeki taraflar siyasi bağlılığına göre farklı bayraklar kullanmaktadır.

İrlanda Cumhuriyeti,, Ocak 1919'da Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını ilan eden tanınmamış bir devletti. Cumhuriyet, İrlanda adasının tamamı üzerinde yargı yetkisi iddia ediyordu, ancak 1920 itibarıyla etki alanı İrlanda'nın 32 ilinden 21'iyle sınırlıydı. Britanya devlet güçleri, kuzeydoğunun yanı sıra Cork, Dublin ve diğer büyük şehirlerde varlık göstermekteydi. Cumhuriyet, kırsal bölgelerde güçlüydü ve askeri güçleri aracılığıyla doğrudan kontrol etmediği şehir bölgelerinde de nüfuz sağlayabiliyordu.